Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub Pomagania i niemarnowania
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Pieczeń rzymska z pieczarkami
Dodaj do CookBook

Pieczeń rzymska z pieczarkami

(0)
1 godz 30 min
Łatwy
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

8 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  opakowanie
WINIARY POMYSŁ NA… kotlety mielone z cebulką
trochę
WINIARY ZIARENKA SMAKU Przyprawa Uniwersalna
250  g
Pieczarki
3  łyżek
Masło
150  g
Szynka Konserwowa
700  g
Mięso mielone
1  łyżka
Natka pietruszki
1  łyżka
Bułka tarta
trochę
Pieprz
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
2.6 g
Wartość energetyczna
237.7 kcal
Tłuszcze
13 g
Białko
23 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Do tego, aby zaskoczyć gości wytrawnym daniem i wyczuciem smaku, wcale nie potrzeba skomplikowanych przepisów. Czasem warto sięgnąć po to, co łatwe i wypróbowane. Wówczas sukces jest gwarantowany! Przykładem takiego dania jest pieczeń rzymska z pieczarkami. Choć na pierwszy rzut oka może się wydawać, że pieczeń rzymska to nic nowego, jej smak zaimponuje każdemu. Pieczeń śmiało możesz podać zarówno na niedzielny czy świąteczny obiad. Dowiedz się też, jak zrobić pieczeń wielkanocną.

Przygotowanie

90 min
  • Krok 1

    5 min
    Rozgrzej piekarnik do 200 st. C.
  • Krok 2

    5 min
    Zawartość torebki WINIARY POMYSŁ NA… kotlety mielone z cebulką wymieszaj w 125 ml (ok. 1/2 szklanki) letniej wody i pozostaw na 2-3 minuty.
  • Krok 3

    6 min
    Oczyść pieczarki, pokrój je w kosteczkę i usmaż na 2 łyżkach masła. Dopraw je Przyprawą ZIARENKA SMAKU uniwersalne WINIARY i odstaw do przestudzenia.
  • Krok 4

    3 min
    Szynkę pokrój w paseczki.
  • Krok 5

    3 min
    Mięso mielone połącz z POMYSŁEM NA..., szynką i natką pietruszki. Dopraw pieprzem.
  • Krok 6

    3 min
    Formę do zapiekania posmaruj pozostałym masłem, a następnie posyp bułką tartą.
  • Krok 7

    5 min
    Na dnie formy ułóż połowę masy mięsnej, na nią połóż warstwę ostudzonych pieczarek a na wierzchu ułóż pozostałą część mięsa.
  • Krok 8

    50 min
    Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 st. C i piecz przez 50 minut.
  • Krok 9

    1 min
    Pieczeń możesz podawać na gorąco i na zimno.
Pieczeń rzymska z pieczarkami

Krok 1 z 9

Rozgrzej piekarnik do 200 st. C.

Pieczeń rzymska z pieczarkami

Krok 2 z 9

Zawartość torebki WINIARY POMYSŁ NA… kotlety mielone z cebulką wymieszaj w 125 ml (ok. 1/2 szklanki) letniej wody i pozostaw na 2-3 minuty.

Pieczeń rzymska z pieczarkami

Krok 3 z 9

Oczyść pieczarki, pokrój je w kosteczkę i usmaż na 2 łyżkach masła. Dopraw je Przyprawą ZIARENKA SMAKU uniwersalne WINIARY i odstaw do przestudzenia.

Pieczeń rzymska z pieczarkami

Krok 4 z 9

Szynkę pokrój w paseczki.

Pieczeń rzymska z pieczarkami

Krok 5 z 9

Mięso mielone połącz z POMYSŁEM NA..., szynką i natką pietruszki. Dopraw pieprzem.

Pieczeń rzymska z pieczarkami

Krok 6 z 9

Formę do zapiekania posmaruj pozostałym masłem, a następnie posyp bułką tartą.

Pieczeń rzymska z pieczarkami

Krok 7 z 9

Na dnie formy ułóż połowę masy mięsnej, na nią połóż warstwę ostudzonych pieczarek a na wierzchu ułóż pozostałą część mięsa.

Pieczeń rzymska z pieczarkami

Krok 8 z 9

Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 st. C i piecz przez 50 minut.

Pieczeń rzymska z pieczarkami

Krok 9 z 9

Pieczeń możesz podawać na gorąco i na zimno.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bogate w białko
  • Danie główne
  • Grzyby
  • Impreza
  • Kanapki
  • Kuchnia regionalna
  • Niski poziom cukru
  • Nowy Rok
  • Obiad
  • Pieczenie
  • Poniżej 300 kcal
  • Przyjazny dla Keto
  • Spotkanie z przyjaciółmi
  • Uroczystość
  • Urodziny
  • Weekend
  • Wielkanoc
  • Z mięsem
  • Źródło białka

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Kluski śląskie z sosem pieczeniowym - przepis

    Kluski śląskie z sosem pieczeniowym - przepis

    29 min Łatwy
  • Kasseler (pieczeń) w sosie cebulowo-musztardowym

    Kasseler (pieczeń) w sosie cebulowo-musztardowym

    1 godz 12 min Łatwy
  • Schab faszerowany z sosem pieczeniowym

    Schab faszerowany z sosem pieczeniowym

    2 godz 22 min Łatwy
  • Chałka z pieczenią i pieczarkami

    Chałka z pieczenią i pieczarkami

    43 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu