Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Zupa z zielonej fasolki szparagowej z pomidorami i estragonem

0
1 godz 22 min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Ania

Składniki

-
6 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

4 
Pomidor duży
1 
Cebula
2  ząbków
500  g
Fasola zielona
2 
Marchewka
2 
Pietruszka
1  kawałek
Seler
1 
Por (biała część)
1  l
Woda
5  łyżek
Oliwa
trochę
Estragon
1  gałązka
Rozmaryn
1  szczypta
Sól
1  szczypta
Pieprz

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
17.06 g
Węglowodany
63 g
Tłuszcze
13.41 g
Wartość energetyczna
428.28 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

82 min
Krok 1
8 min
Wszystkie warzywa dokładnie umyć.
Krok 2
10 min
Marchewki, pietruszki i selera obrać. Fasolkę obrać – odcinając końcówki.
Krok 3
10 min
Warzywa pokroić na mniejsze części (pomijając seler i por) – według uznania, w zależności od tego, czy lubimy drobne czy grubsze kawałki w zupie.
Krok 4
30 min
Tak przygotowane warzywa umieścić w dużym garnku, zalać wodą i gotować na małym ogniu.
Krok 5
5 min
Cebulę i czosnek obrać i drobno posiekać. Pomidory umyć, pokroić w kawałki.
Krok 6
6 min
Na rozgrzanej oliwie zeszklić cebulę z czosnkiem, dodać gałązkę rozmarynu, estragon oraz pomidory. Całość delikatnie podsmażyć.
Krok 7
10 min
Kiedy gotujące się warzywa zmiękną, wyłowić seler i por, dodać przesmażone pomidory. Pogotować jeszcze przez moment, aby aromaty się połączyły.
Krok 8
3 min
Zupę doprawić solą i pieprzem do smaku. Najlepiej smakuje następnego dnia.
Zupa z zielonej fasolki szparagowej z pomidorami i estragonem

Krok 1 z 8

Wszystkie warzywa dokładnie umyć.

Zupa z zielonej fasolki szparagowej z pomidorami i estragonem

Krok 2 z 8

Marchewki, pietruszki i selera obrać. Fasolkę obrać – odcinając końcówki.

Zupa z zielonej fasolki szparagowej z pomidorami i estragonem

Krok 3 z 8

Warzywa pokroić na mniejsze części (pomijając seler i por) – według uznania, w zależności od tego, czy lubimy drobne czy grubsze kawałki w zupie.

Zupa z zielonej fasolki szparagowej z pomidorami i estragonem

Krok 4 z 8

Tak przygotowane warzywa umieścić w dużym garnku, zalać wodą i gotować na małym ogniu.

Zupa z zielonej fasolki szparagowej z pomidorami i estragonem

Krok 5 z 8

Cebulę i czosnek obrać i drobno posiekać. Pomidory umyć, pokroić w kawałki.

Zupa z zielonej fasolki szparagowej z pomidorami i estragonem

Krok 6 z 8

Na rozgrzanej oliwie zeszklić cebulę z czosnkiem, dodać gałązkę rozmarynu, estragon oraz pomidory. Całość delikatnie podsmażyć.

Zupa z zielonej fasolki szparagowej z pomidorami i estragonem

Krok 7 z 8

Kiedy gotujące się warzywa zmiękną, wyłowić seler i por, dodać przesmażone pomidory. Pogotować jeszcze przez moment, aby aromaty się połączyły.

Zupa z zielonej fasolki szparagowej z pomidorami i estragonem

Krok 8 z 8

Zupę doprawić solą i pieprzem do smaku. Najlepiej smakuje następnego dnia.

Pora na kolejne warzywo, które łatwo znaleźć na straganie: zieloną fasolkę szparagową. Tym razem wylądowała ona w garnku w towarzystwie mięsistych pomidorów, aromatu przydał jej z kolei duet: estragon i rozmaryn. Zupa na bazie zaledwie kilku składników zaskakuje bogactwem smaków, fasolka delikatnie chrupie, a pomidory rozpływają się w ustach. Jeśli w tym sezonie na twoim stole nie pojawiła się jeszcze zupa z zielonej fasolki szparagowej, to koniecznie musisz to nadrobić!

Nie przegap też innych przepisów na zupy z fasolki szparagowej!
Zielona zupa z pora z fasolką szparagową, groszkiem i brokułami
Zupa z żółtej fasolki szparagowej
Leczo warzywne z cukinią, młodą marchewką i fasolką szparagową
Zupa jarzynowa z młodych warzyw z kalafiorem, fasolką i cukinią
Zupa z fasolką szparagową i pulpecikami
Zupa jarzynowa z żółtą fasolką szparagową i groszkiem ptysiowym
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika