Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • MyMenu Plan
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów

Zupa krem z fasolki szparagowej i pietruszki

(0)
57min
Łatwy
Kup składniki
zwz avatar 2
Zakochane w zupach zakochanewzupach.pl
Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich. Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!
Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
400  g
Fasolka szparagowa
4 
Pietruszka duża
2 
Cebula
2  ząbków
Czosnek
2 
Papryka żółta (stożek)
3  łyżek
Bulion warzywny lub warzywno-mięsny
700  ml
Woda
2  łyżek
Sok z cytryny
2  łyżek
Śmietana 12%
5  łyżek
Oliwa
1  łyżeczka
Tymianek
1  szczypta
Sól
1  szczypta
Pieprz
trochę
Pietruszka zielona
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
5.93 g
Węglowodany
37.67 g
Tłuszcze
18.8 g
Wartość energetyczna
328.93 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Do Europy sprowadzili ją hiszpańscy żeglarze. Popularność zyskała pod koniec XVI wieku ze względu na swoje właściwości odżywcze oraz lecznicze i tak już zostało. Bogata w błonnik, o niskim indeksie glikemicznym stała się jednym z ulubionych warzyw osób na diecie oraz diabetyków.

Fasolkę szparagową, bo o niej mowa, zmiksowaliśmy dziś z kilkoma innymi warzywami. Tak powstała lekka, lecz sycąca zupa krem z fasolki szparagowej i pietruszki. Ze względu na dużą ilość pietruszki krem z fasolki szparagowej ma lekko słodkawy posmak, powinien zatem zasmakować także najmłodszym.

Słodki posmak pietruszki, zarówno z korzenia, jak i natki, możesz znaleźć też w innych naszych przepisach:
Krem z korzenia pietruszki i białej fasoli z oliwą truflową
Zupa krem z pietruszki i gruszki
Kremowa zupa z zielonego groszku z chipsami z pietruszki
Przepis na barszcz ukraiński ze świeżą pietruszką
Indycze pulpeciki z natką pietruszki

Przygotowanie

57 min
  • Krok 1

    5 min
    Fasolkę umyć i obrać (odciąć końcówki), pokroić na mniejsze kawałki.
  • Krok 2

    3 min
    Pietruszki umyć, obrać, pokroić w plastry.
  • Krok 3

    10 min
    Obrane i pokrojone warzywa umieścić w garnku, zalać bulionem i gotować na małym ogniu.
  • Krok 4

    6 min
    Cebule i czosnek obrać, posiekać. Paprykę umyć, oczyścić i pokroić w cienkie paseczki.
  • Krok 5

    5 min
    Tak przygotowane warzywa wrzucić na rozgrzanej na patelni oliwę, zeszklić i dodać do gotujących się fasoli i pietruszki w garnku.
  • Krok 6

    20 min
    Gotować aż wszystkie składniki zmiękną.
  • Krok 7

    5 min
    Pod koniec dodać sok z cytryny, śmietanę, tymianek. Całość obficie doprawić solą i pieprzem, zmiksować na gładki krem z fasolki szparagowej. Zagotować.
  • Krok 8

    3 min
    Zupę krem z fasolki szparagowej i pietruszki podawać z posiekaną natką zielonej pietruszki.
Zupa krem z fasolki szparagowej i pietruszki

Krok 1 z 8

Fasolkę umyć i obrać (odciąć końcówki), pokroić na mniejsze kawałki.

Zupa krem z fasolki szparagowej i pietruszki

Krok 2 z 8

Pietruszki umyć, obrać, pokroić w plastry.

Zupa krem z fasolki szparagowej i pietruszki

Krok 3 z 8

Obrane i pokrojone warzywa umieścić w garnku, zalać bulionem i gotować na małym ogniu.

Zupa krem z fasolki szparagowej i pietruszki

Krok 4 z 8

Cebule i czosnek obrać, posiekać. Paprykę umyć, oczyścić i pokroić w cienkie paseczki.

Zupa krem z fasolki szparagowej i pietruszki

Krok 5 z 8

Tak przygotowane warzywa wrzucić na rozgrzanej na patelni oliwę, zeszklić i dodać do gotujących się fasoli i pietruszki w garnku.

Zupa krem z fasolki szparagowej i pietruszki

Krok 6 z 8

Gotować aż wszystkie składniki zmiękną.

Zupa krem z fasolki szparagowej i pietruszki

Krok 7 z 8

Pod koniec dodać sok z cytryny, śmietanę, tymianek. Całość obficie doprawić solą i pieprzem, zmiksować na gładki krem z fasolki szparagowej. Zagotować.

Zupa krem z fasolki szparagowej i pietruszki

Krok 8 z 8

Zupę krem z fasolki szparagowej i pietruszki podawać z posiekaną natką zielonej pietruszki.

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Przystawka
  • Wegetariańskie
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Zupa afrykańska

    45 min Łatwy
  • Kremowa zupa czosnkowa z kalafiorem

    1 godz 30 min Łatwy
  • Wegańska zupa z soczewicy z makaronem ryżowym i kolendrą

    1 godz 9 min Średni
  • Zupa krem z pora fit - przepis na dietetyczną zupę

    1 godz 3 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu