Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • MyMenu Plan
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów

Wegańska zupa z soczewicy z makaronem ryżowym i kolendrą

(0)
1 godz 9 min
Średni
Kup składniki
Autorem przepisu jest Ania
Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Składniki

6 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
3 
Marchewka
2 
Pietruszka
1  kawałek
Seler
1 
Por (biała część)
1 
Cebula Biała
2 
Czerwona cebula
3  ząbków
Czosnek
1 
Mała papryczka chili
1 
Papryka słodka spiczasta
1  szklanka
Soczewica zielona
0.5  szklanka
Soczewica czerwona
200  ml
Passata pomidorowa lub 1 puszka pomidorów
150  g
Makaron ryżowy
3  łyżek
Oliwa
1  łyżeczka
Kurkuma
0.5  łyżeczka
Gałka muszkatołowa
1  łyżeczka
Słodka czerwona papryka
5 
Ziele angielskie
1  pęczek
Kolendra
1  szczypta
Sól i pieprz
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
15.28 g
Węglowodany
63.11 g
Tłuszcze
8.62 g
Wartość energetyczna
392.31 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Dziś w garnku wyląduje cała masa warzyw w różnych kolorach! Rozpoczniemy od ugotowania esencjonalnego bulionu, następnie dosypiemy soczewicę i dodamy jeszcze kilka jarzyn. Wegańska zupa z ciecierzycy z makronem ryżowym i kolendrą to jedna z tych zup, która sprawdzi się w roli pierwszego i drugiego dania. Warto zatem poświęcić chwilę na jej przygotowanie.

Dzisiejsza zupa należy także do tych mocno sycących. Oprócz soczewicy, wartości energetycznej nadaje jej także makaron. Postawiliśmy na ryżowy – bez glutenu! Ukłon w stronę wszystkich, którzy borykają się z nietolerancją. Zdrowa zupa wegańska to danie, które ucieszy wszystkich domowników. Podaj im ją po długim dniu w pracy czy szkole, zobaczysz, że szybko odzyskają energię do działania.

Z podanych proporcji przygotujesz ok. 4-6 porcji zupy.

Poznaj inne wegańskie propozycje!

  • Wegańska zupa krem z marchewki z batatami i czarnuszką
  • Zupa krem z brokułów zabielana wegańską śmietaną
  • Wegański krem z pieczarek
  • Orzechowa owsianka z cynamonem i jabłkami na mleku migdałowym

Przygotowanie

69 min
  • Krok 1

    1 min
    Marchewki, pietruszki i selera obrać, pokroić na mniejsze części.
  • Krok 2

    1 min
    Pora dokładnie umyć.
  • Krok 3

    1 min
    Cebulę obrać.
  • Krok 4

    40 min
    Tak przygotowane warzywa umieścić w dużym garnku. Dodać ziele angielskie. Całość zalać ok.1,5 l wody. Gotować przez ok. 40 minut, aż warzywa zmiękną i powstanie esencjonalny wywar. W międzyczasie czerwone cebule i ząbki czosnku obrać. Z papryczki chilli usunąć pesteczki. Wszystko drobno posiekać. Paprykę spiczastą umyć, pokroić w paseczki. Na dużej patelni rozgrzać oliwę, zeszklić na niej pokrojone warzywa. Dodać słodką paprykę w proszku, kurkumę, gałkę muszkatołową. Krótko podsmażyć.
  • Krok 5

    2 min
    Gotowy bulion przecedzić. Marchewki i pietruszki pokroić w plasterki – dodamy je później do zupy.
  • Krok 6

    20 min
    Do bulionu wsypać soczewicę zieloną i czerwoną. Gotować na wolnym ogniu aż soczewica zacznie się robić miękka, przez ok. 20 minut. Następnie dodać podsmażoną cebulę z czosnkiem i papryką oraz pokrojone marchewki i pietruszki.
  • Krok 7

    1 min
    Na koniec dodać passatę lub pomidory z puszki. Zupę doprawić solą i pieprzem – do smaku.
  • Krok 8

    1 min
    W osobnym garnku ugotować makaron ryżowy.
  • Krok 9

    1 min
    Kolendrę posiekać.
  • Krok 10

    1 min
    Zupę podawać z makaronem, udekorowaną świeżą kolendrą.
Wegańska zupa z soczewicy z makaronem ryżowym i kolendrą

Krok 1 z 10

Marchewki, pietruszki i selera obrać, pokroić na mniejsze części.

Wegańska zupa z soczewicy z makaronem ryżowym i kolendrą

Krok 2 z 10

Pora dokładnie umyć.

Wegańska zupa z soczewicy z makaronem ryżowym i kolendrą

Krok 3 z 10

Cebulę obrać.

Wegańska zupa z soczewicy z makaronem ryżowym i kolendrą

Krok 4 z 10

Tak przygotowane warzywa umieścić w dużym garnku. Dodać ziele angielskie. Całość zalać ok.1,5 l wody. Gotować przez ok. 40 minut, aż warzywa zmiękną i powstanie esencjonalny wywar. W międzyczasie czerwone cebule i ząbki czosnku obrać. Z papryczki chilli usunąć pesteczki. Wszystko drobno posiekać. Paprykę spiczastą umyć, pokroić w paseczki. Na dużej patelni rozgrzać oliwę, zeszklić na niej pokrojone warzywa. Dodać słodką paprykę w proszku, kurkumę, gałkę muszkatołową. Krótko podsmażyć.

Wegańska zupa z soczewicy z makaronem ryżowym i kolendrą

Krok 5 z 10

Gotowy bulion przecedzić. Marchewki i pietruszki pokroić w plasterki – dodamy je później do zupy.

Wegańska zupa z soczewicy z makaronem ryżowym i kolendrą

Krok 6 z 10

Do bulionu wsypać soczewicę zieloną i czerwoną. Gotować na wolnym ogniu aż soczewica zacznie się robić miękka, przez ok. 20 minut. Następnie dodać podsmażoną cebulę z czosnkiem i papryką oraz pokrojone marchewki i pietruszki.

Wegańska zupa z soczewicy z makaronem ryżowym i kolendrą

Krok 7 z 10

Na koniec dodać passatę lub pomidory z puszki. Zupę doprawić solą i pieprzem – do smaku.

Wegańska zupa z soczewicy z makaronem ryżowym i kolendrą

Krok 8 z 10

W osobnym garnku ugotować makaron ryżowy.

Wegańska zupa z soczewicy z makaronem ryżowym i kolendrą

Krok 9 z 10

Kolendrę posiekać.

Wegańska zupa z soczewicy z makaronem ryżowym i kolendrą

Krok 10 z 10

Zupę podawać z makaronem, udekorowaną świeżą kolendrą.

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Przystawka
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Zupa pomidorowa z mozzarellą

    1 godz 3 min Łatwy
  • Zupa afrykańska

    45 min Łatwy
  • Strogonow drobiowy z papryką

    1 godz 39 min Średni
  • Wegetariańska zupa meksykańska

    1 godz 38 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu