Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na buraki
  • Promocja na ćwiartkę z kurczaka
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Wegańska zupa z soczewicy z makaronem ryżowym i kolendrą

Wegańska zupa z soczewicy z makaronem ryżowym i kolendrą

(0)
1 godz 9 min
Średni
Kup składniki
Autorem przepisu jest Ania

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

6 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
3 
Marchewka
2 
Pietruszka
1  kawałek
Seler
1 
Por (biała część)
1 
Cebula Biała
2 
Czerwona cebula
3  ząbków
Czosnek
1 
Mała papryczka chili
1 
Papryka słodka spiczasta
1  szklanka
Soczewica zielona
0.5  szklanka
Soczewica czerwona
200  ml
Passata pomidorowa lub 1 puszka pomidorów
150  g
Makaron ryżowy
3  łyżek
Oliwa
1  łyżeczka
Kurkuma
0.5  łyżeczka
Gałka muszkatołowa
1  łyżeczka
Słodka czerwona papryka
5 
Ziele angielskie
1  pęczek
Kolendra
1  szczypta
Sól i pieprz
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
15.28 g
Węglowodany
63.11 g
Tłuszcze
8.62 g
Wartość energetyczna
392.31 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Dziś w garnku wyląduje cała masa warzyw w różnych kolorach! Rozpoczniemy od ugotowania esencjonalnego bulionu, następnie dosypiemy soczewicę i dodamy jeszcze kilka jarzyn. Wegańska zupa z ciecierzycy z makronem ryżowym i kolendrą to jedna z tych zup, która sprawdzi się w roli pierwszego i drugiego dania. Warto zatem poświęcić chwilę na jej przygotowanie.

Dzisiejsza zupa należy także do tych mocno sycących. Oprócz soczewicy, wartości energetycznej nadaje jej także makaron. Postawiliśmy na ryżowy – bez glutenu! Ukłon w stronę wszystkich, którzy borykają się z nietolerancją. Zdrowa zupa wegańska to danie, które ucieszy wszystkich domowników. Podaj im ją po długim dniu w pracy czy szkole, zobaczysz, że szybko odzyskają energię do działania.

Z podanych proporcji przygotujesz ok. 4-6 porcji zupy.

Poznaj inne wegańskie propozycje!

  • Wegańska zupa krem z marchewki z batatami i czarnuszką
  • Zupa krem z brokułów zabielana wegańską śmietaną
  • Wegański krem z pieczarek
  • Orzechowa owsianka z cynamonem i jabłkami na mleku migdałowym

Przygotowanie

69 min
  • Krok 1

    1 min
    Marchewki, pietruszki i selera obrać, pokroić na mniejsze części.
  • Krok 2

    1 min
    Pora dokładnie umyć.
  • Krok 3

    1 min
    Cebulę obrać.
  • Krok 4

    40 min
    Tak przygotowane warzywa umieścić w dużym garnku. Dodać ziele angielskie. Całość zalać ok.1,5 l wody. Gotować przez ok. 40 minut, aż warzywa zmiękną i powstanie esencjonalny wywar. W międzyczasie czerwone cebule i ząbki czosnku obrać. Z papryczki chilli usunąć pesteczki. Wszystko drobno posiekać. Paprykę spiczastą umyć, pokroić w paseczki. Na dużej patelni rozgrzać oliwę, zeszklić na niej pokrojone warzywa. Dodać słodką paprykę w proszku, kurkumę, gałkę muszkatołową. Krótko podsmażyć.
  • Krok 5

    2 min
    Gotowy bulion przecedzić. Marchewki i pietruszki pokroić w plasterki – dodamy je później do zupy.
  • Krok 6

    20 min
    Do bulionu wsypać soczewicę zieloną i czerwoną. Gotować na wolnym ogniu aż soczewica zacznie się robić miękka, przez ok. 20 minut. Następnie dodać podsmażoną cebulę z czosnkiem i papryką oraz pokrojone marchewki i pietruszki.
  • Krok 7

    1 min
    Na koniec dodać passatę lub pomidory z puszki. Zupę doprawić solą i pieprzem – do smaku.
  • Krok 8

    1 min
    W osobnym garnku ugotować makaron ryżowy.
  • Krok 9

    1 min
    Kolendrę posiekać.
  • Krok 10

    1 min
    Zupę podawać z makaronem, udekorowaną świeżą kolendrą.
Wegańska zupa z soczewicy z makaronem ryżowym i kolendrą

Krok 1 z 10

Marchewki, pietruszki i selera obrać, pokroić na mniejsze części.

Wegańska zupa z soczewicy z makaronem ryżowym i kolendrą

Krok 2 z 10

Pora dokładnie umyć.

Wegańska zupa z soczewicy z makaronem ryżowym i kolendrą

Krok 3 z 10

Cebulę obrać.

Wegańska zupa z soczewicy z makaronem ryżowym i kolendrą

Krok 4 z 10

Tak przygotowane warzywa umieścić w dużym garnku. Dodać ziele angielskie. Całość zalać ok.1,5 l wody. Gotować przez ok. 40 minut, aż warzywa zmiękną i powstanie esencjonalny wywar. W międzyczasie czerwone cebule i ząbki czosnku obrać. Z papryczki chilli usunąć pesteczki. Wszystko drobno posiekać. Paprykę spiczastą umyć, pokroić w paseczki. Na dużej patelni rozgrzać oliwę, zeszklić na niej pokrojone warzywa. Dodać słodką paprykę w proszku, kurkumę, gałkę muszkatołową. Krótko podsmażyć.

Wegańska zupa z soczewicy z makaronem ryżowym i kolendrą

Krok 5 z 10

Gotowy bulion przecedzić. Marchewki i pietruszki pokroić w plasterki – dodamy je później do zupy.

Wegańska zupa z soczewicy z makaronem ryżowym i kolendrą

Krok 6 z 10

Do bulionu wsypać soczewicę zieloną i czerwoną. Gotować na wolnym ogniu aż soczewica zacznie się robić miękka, przez ok. 20 minut. Następnie dodać podsmażoną cebulę z czosnkiem i papryką oraz pokrojone marchewki i pietruszki.

Wegańska zupa z soczewicy z makaronem ryżowym i kolendrą

Krok 7 z 10

Na koniec dodać passatę lub pomidory z puszki. Zupę doprawić solą i pieprzem – do smaku.

Wegańska zupa z soczewicy z makaronem ryżowym i kolendrą

Krok 8 z 10

W osobnym garnku ugotować makaron ryżowy.

Wegańska zupa z soczewicy z makaronem ryżowym i kolendrą

Krok 9 z 10

Kolendrę posiekać.

Wegańska zupa z soczewicy z makaronem ryżowym i kolendrą

Krok 10 z 10

Zupę podawać z makaronem, udekorowaną świeżą kolendrą.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Przystawka
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Zupa pomidorowa z mozzarellą

    Zupa pomidorowa z mozzarellą

    1 godz 3 min Łatwy
  • Zupa afrykańska

    Zupa afrykańska

    45 min Łatwy
  • Strogonow drobiowy z papryką

    Strogonow drobiowy z papryką

    1 godz 39 min Średni
  • Wegetariańska zupa meksykańska

    Wegetariańska zupa meksykańska

    1 godz 38 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu