
- Wszystkie przepisy
- Kuchnia sezonowa
- Składniki
- Okazja
- Nie marnujemy
- Desery
- Kolacja
- Obiad
- Śniadanie
- Dania i przekąski
- Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
- Przepisy
- Porady i inspiracje
- Foodsharing
- Recycling opakowań
- Produkty Dobre Dłużej
- Obiad na każdą kieszeń
- Mięsny obiad
- Mięsny obiad do 10 zł
- Mięsny obiad do 15 zł
- Bezmięsny obiad
- Bezmięsny obiad do 10 zł
- Bezmięsny obiad do 15 zł

Wegańska zupa z soczewicy z makaronem ryżowym i kolendrą

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj
Porady & triki
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Wartości odżywcze
Dziś w garnku wyląduje cała masa warzyw w różnych kolorach! Rozpoczniemy od ugotowania esencjonalnego bulionu, następnie dosypiemy soczewicę i dodamy jeszcze kilka jarzyn. Wegańska zupa z ciecierzycy z makronem ryżowym i kolendrą to jedna z tych zup, która sprawdzi się w roli pierwszego i drugiego dania. Warto zatem poświęcić chwilę na jej przygotowanie.
Dzisiejsza zupa należy także do tych mocno sycących. Oprócz soczewicy, wartości energetycznej nadaje jej także makaron. Postawiliśmy na ryżowy – bez glutenu! Ukłon w stronę wszystkich, którzy borykają się z nietolerancją. Zdrowa zupa wegańska to danie, które ucieszy wszystkich domowników. Podaj im ją po długim dniu w pracy czy szkole, zobaczysz, że szybko odzyskają energię do działania.
Z podanych proporcji przygotujesz ok. 4-6 porcji zupy.
Poznaj inne wegańskie propozycje!
Przygotowanie
Krok 1
1 minKrok 2
1 minKrok 3
1 minKrok 4
40 minKrok 5
2 minKrok 6
20 minKrok 7
1 minKrok 8
1 minKrok 9
1 minKrok 10
1 min
Krok 1 z 10
Marchewki, pietruszki i selera obrać, pokroić na mniejsze części.

Krok 2 z 10
Pora dokładnie umyć.

Krok 3 z 10
Cebulę obrać.

Krok 4 z 10
Tak przygotowane warzywa umieścić w dużym garnku. Dodać ziele angielskie. Całość zalać ok.1,5 l wody. Gotować przez ok. 40 minut, aż warzywa zmiękną i powstanie esencjonalny wywar. W międzyczasie czerwone cebule i ząbki czosnku obrać. Z papryczki chilli usunąć pesteczki. Wszystko drobno posiekać. Paprykę spiczastą umyć, pokroić w paseczki. Na dużej patelni rozgrzać oliwę, zeszklić na niej pokrojone warzywa. Dodać słodką paprykę w proszku, kurkumę, gałkę muszkatołową. Krótko podsmażyć.

Krok 5 z 10
Gotowy bulion przecedzić. Marchewki i pietruszki pokroić w plasterki – dodamy je później do zupy.

Krok 6 z 10
Do bulionu wsypać soczewicę zieloną i czerwoną. Gotować na wolnym ogniu aż soczewica zacznie się robić miękka, przez ok. 20 minut. Następnie dodać podsmażoną cebulę z czosnkiem i papryką oraz pokrojone marchewki i pietruszki.

Krok 7 z 10
Na koniec dodać passatę lub pomidory z puszki. Zupę doprawić solą i pieprzem – do smaku.

Krok 8 z 10
W osobnym garnku ugotować makaron ryżowy.

Krok 9 z 10
Kolendrę posiekać.

Krok 10 z 10
Zupę podawać z makaronem, udekorowaną świeżą kolendrą.
Przepis w formacie PDF
PobierzDziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0