Zupa krem z brokułów zabielana wegańską śmietaną
54min
2
Cebula
3
ząbków
2
Pietruszka
1
Cukinia
1
Brokuł
0.5
łyżeczka
Kmin rzymski
0.5
łyżeczka
Gałka muszkatołowa
3
łyżek
Sok z cytryny
3
łyżek
Oliwa
1
szczypta
Sól
1
szczypta
Pieprz
1
kostka
Tofu naturalne
1
łyżka
Ocet jabłkowy lub sok z cytryny
2
łyżek
Oliwa
0.33
szklanka
Woda
.
Wartości odżywcze
Białko
9.21 g
Węglowodany
14.77 g
Tłuszcze
18.39 g
Wartość energetyczna
248.17 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
54 min
Krok 1 - zupa
5 min
Cebule i czosnek obrać, drobno posiekać.
Krok 2
2 min
Pietruszki obrać, pokroić w cienkie plasterki.
Krok 3
5 min
Cukinię i brokuła umyć. Cukinię pokroić w kostkę, brokuła podzielić na różyczki.
Krok 4
4 min
Na dnie większego garnka zeszklić na oliwie cebulę z czosnkiem.
Krok 5
1 min
Dodać pokrojoną pietruszkę oraz różyczki brokuła. Wymieszać.
Krok 6
1 min
Całość zalać ok. 1 litrem wody.
Krok 7
15 min
Gotować na wolnym ogniu przez ok. 15 minut – aż warzywa zmiękną.
Krok 8
10 min
Pod koniec gotowania do zupy dodać cukinię. Całość gotować jeszcze przez ok.5-10 minut.
Krok 9
2 min
Dolać sok z cytryny, kumin rzymski i gałkę muszkatołową. Zupę zmiksować na gładki krem.
Krok 10
1 min
Na koniec zupę zabielić wegańską śmietaną. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Krok 11
1 min
Zupę podawać udekorowaną śmietaną.
Krok 12 - wegańska śmietana
2 min
Tofu umieść w misie miksera i zacznij miksować.
Krok 13
3 min
W trakcie miksowania dolewaj powoli wodę, następnie oliwę oraz odrobinę oleju jabłkowego lub soku z cytryny.
Krok 14
1 min
Całość dokładnie wymieszaj.
Krok 15
1 min
Śmietana nie będzie bardzo gęsta, jednak powinna mieć kremową konsystencję.
Na naszym blogu pojawiają się przepisy w różnych kategoriach, część adresowana jest do osób przepadających za mięsem, część do tych, którzy w swojej kuchni najczęściej sięgają po warzywa, dziś z kolei mamy coś dla wegan. Proponujemy jedną z najpopularniejszych zup o kremowej konsystencji. Serwowana będzie zupa krem z brokułów zabielana wegańską śmietaną.
Dla tych, którzy z kuchnią wegańską są już za pan brat, poniższy przepis pewno będzie stanowił specjalnego zaskoczenia. Jeśli jednak dopiero stawiacie swoje pierwsze kroki na wege-drodze, wegańska śmietana może okazać się ciekawym odkryciem. Raz spróbujecie, a pokochacie ją i będziecie wykorzystywać do różnego rodzaju zup i nie tylko! Tym razem śmietanę przygotowałam z kostki tofu, ale da się ją także wyczarować z orzechów nerkowca czy… cebuli. Dajcie znać, jeśli macie ochotę na więcej wegańskich przepisów.
Wypróbuj kolejne wegetariańskie i wegańskie przepisy!
Rosół wegetariański z pieczonych warzyw
Wegetariańska zupa neapolitańska z długim makaronem dla dzieci
Wegańska zupa z soczewicy czerwonej z wędzonym tofu, czosnkiem i imbirem
Wegański krem z pieczarek
Wegańska zupa z soczewicy z kaszą bulgur i przecierem pomidorowym
Dla tych, którzy z kuchnią wegańską są już za pan brat, poniższy przepis pewno będzie stanowił specjalnego zaskoczenia. Jeśli jednak dopiero stawiacie swoje pierwsze kroki na wege-drodze, wegańska śmietana może okazać się ciekawym odkryciem. Raz spróbujecie, a pokochacie ją i będziecie wykorzystywać do różnego rodzaju zup i nie tylko! Tym razem śmietanę przygotowałam z kostki tofu, ale da się ją także wyczarować z orzechów nerkowca czy… cebuli. Dajcie znać, jeśli macie ochotę na więcej wegańskich przepisów.
Wypróbuj kolejne wegetariańskie i wegańskie przepisy!
Rosół wegetariański z pieczonych warzyw
Wegetariańska zupa neapolitańska z długim makaronem dla dzieci
Wegańska zupa z soczewicy czerwonej z wędzonym tofu, czosnkiem i imbirem
Wegański krem z pieczarek
Wegańska zupa z soczewicy z kaszą bulgur i przecierem pomidorowym
Komentarze 0