Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Zupa krem z brokułów zabielana wegańską śmietaną

0
54min
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Ania
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
5 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

2 
Cebula
3  ząbków
2 
Pietruszka
1 
Cukinia
1 
Brokuł
0.5  łyżeczka
Kmin rzymski
0.5  łyżeczka
Gałka muszkatołowa
3  łyżek
Sok z cytryny
3  łyżek
Oliwa
1  szczypta
Sól
1  szczypta
Pieprz
1  kostka
Tofu naturalne
1  łyżka
Ocet jabłkowy lub sok z cytryny
2  łyżek
Oliwa
0.33  szklanka
Woda

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
9.21 g
Węglowodany
14.77 g
Tłuszcze
18.39 g
Wartość energetyczna
248.17 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

54 min
Krok 1 - zupa
5 min
Cebule i czosnek obrać, drobno posiekać.
Krok 2
2 min
Pietruszki obrać, pokroić w cienkie plasterki.
Krok 3
5 min
Cukinię i brokuła umyć. Cukinię pokroić w kostkę, brokuła podzielić na różyczki.
Krok 4
4 min
Na dnie większego garnka zeszklić na oliwie cebulę z czosnkiem.
Krok 5
1 min
Dodać pokrojoną pietruszkę oraz różyczki brokuła. Wymieszać.
Krok 6
1 min
Całość zalać ok. 1 litrem wody.
Krok 7
15 min
Gotować na wolnym ogniu przez ok. 15 minut – aż warzywa zmiękną.
Krok 8
10 min
Pod koniec gotowania do zupy dodać cukinię. Całość gotować jeszcze przez ok.5-10 minut.
Krok 9
2 min
Dolać sok z cytryny, kumin rzymski i gałkę muszkatołową. Zupę zmiksować na gładki krem.
Krok 10
1 min
Na koniec zupę zabielić wegańską śmietaną. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Krok 11
1 min
Zupę podawać udekorowaną śmietaną.
Krok 12 - wegańska śmietana
2 min
Tofu umieść w misie miksera i zacznij miksować.
Krok 13
3 min
W trakcie miksowania dolewaj powoli wodę, następnie oliwę oraz odrobinę oleju jabłkowego lub soku z cytryny.
Krok 14
1 min
Całość dokładnie wymieszaj.
Krok 15
1 min
Śmietana nie będzie bardzo gęsta, jednak powinna mieć kremową konsystencję.
Zupa krem z brokułów zabielana wegańską śmietaną

Krok 1 - zupa z 15

Cebule i czosnek obrać, drobno posiekać.

Zupa krem z brokułów zabielana wegańską śmietaną

Krok 2 z 15

Pietruszki obrać, pokroić w cienkie plasterki.

Zupa krem z brokułów zabielana wegańską śmietaną

Krok 3 z 15

Cukinię i brokuła umyć. Cukinię pokroić w kostkę, brokuła podzielić na różyczki.

Zupa krem z brokułów zabielana wegańską śmietaną

Krok 4 z 15

Na dnie większego garnka zeszklić na oliwie cebulę z czosnkiem.

Zupa krem z brokułów zabielana wegańską śmietaną

Krok 5 z 15

Dodać pokrojoną pietruszkę oraz różyczki brokuła. Wymieszać.

Zupa krem z brokułów zabielana wegańską śmietaną

Krok 6 z 15

Całość zalać ok. 1 litrem wody.

Zupa krem z brokułów zabielana wegańską śmietaną

Krok 7 z 15

Gotować na wolnym ogniu przez ok. 15 minut – aż warzywa zmiękną.

Zupa krem z brokułów zabielana wegańską śmietaną

Krok 8 z 15

Pod koniec gotowania do zupy dodać cukinię. Całość gotować jeszcze przez ok.5-10 minut.

Zupa krem z brokułów zabielana wegańską śmietaną

Krok 9 z 15

Dolać sok z cytryny, kumin rzymski i gałkę muszkatołową. Zupę zmiksować na gładki krem.

Zupa krem z brokułów zabielana wegańską śmietaną

Krok 10 z 15

Na koniec zupę zabielić wegańską śmietaną. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

Zupa krem z brokułów zabielana wegańską śmietaną

Krok 11 z 15

Zupę podawać udekorowaną śmietaną.

Zupa krem z brokułów zabielana wegańską śmietaną

Krok 12 - wegańska śmietana z 15

Tofu umieść w misie miksera i zacznij miksować.

Zupa krem z brokułów zabielana wegańską śmietaną

Krok 13 z 15

W trakcie miksowania dolewaj powoli wodę, następnie oliwę oraz odrobinę oleju jabłkowego lub soku z cytryny.

Zupa krem z brokułów zabielana wegańską śmietaną

Krok 14 z 15

Całość dokładnie wymieszaj.

Zupa krem z brokułów zabielana wegańską śmietaną

Krok 15 z 15

Śmietana nie będzie bardzo gęsta, jednak powinna mieć kremową konsystencję.

Na naszym blogu pojawiają się przepisy w różnych kategoriach, część adresowana jest do osób przepadających za mięsem, część do tych, którzy w swojej kuchni najczęściej sięgają po warzywa, dziś z kolei mamy coś dla wegan. Proponujemy jedną z najpopularniejszych zup o kremowej konsystencji. Serwowana będzie zupa krem z brokułów zabielana wegańską śmietaną.

Dla tych, którzy z kuchnią wegańską są już za pan brat, poniższy przepis pewno będzie stanowił specjalnego zaskoczenia. Jeśli jednak dopiero stawiacie swoje pierwsze kroki na wege-drodze, wegańska śmietana może okazać się ciekawym odkryciem. Raz spróbujecie, a pokochacie ją i będziecie wykorzystywać do różnego rodzaju zup i nie tylko! Tym razem śmietanę przygotowałam z kostki tofu, ale da się ją także wyczarować z orzechów nerkowca czy… cebuli. Dajcie znać, jeśli macie ochotę na więcej wegańskich przepisów.

Wypróbuj kolejne wegetariańskie i wegańskie przepisy!

Rosół wegetariański z pieczonych warzyw

Wegetariańska zupa neapolitańska z długim makaronem dla dzieci

Wegańska zupa z soczewicy czerwonej z wędzonym tofu, czosnkiem i imbirem

Wegański krem z pieczarek

Wegańska zupa z soczewicy z kaszą bulgur i przecierem pomidorowym
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika