Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Zupa krem z zielonych warzyw z grzankami

0
1 godz 7 min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Ania

Składniki

-
5 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1 
Cebula
3  ząbków
2 
Pietruszka
1 
Brokuł
1 
Cukinia (duża)
350  g
Zielona fasolka szparagowa
1  l
Woda
4  plastrów
Chleb pełnoziarnisty
2  łyżek
Oliwa
2  łyżek
Masło
0.5  łyżeczka
Kumin
0.5  łyżeczka
Kurkuma
1  szczypta
Sól
1  szczypta
Pieprz

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
6.52 g
Węglowodany
27.42 g
Tłuszcze
11.65 g
Wartość energetyczna
234.83 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

67 min
Krok 1
4 min
Cebulę i czosnek obrać, drobno posiekać.
Krok 2
4 min
Pietruszki umyć, obrać, pokroić w plasterki.
Krok 3
7 min
Fasolkę umyć i obrać.
Krok 4
5 min
Brokuła dokładnie umyć, podzielić na różyczki.
Krok 5
3 min
Z kolei cukinię umyć i pokroić w na mniejsze kawałki lub plastry.
Krok 6
3 min
Na dnie większego garnka rozgrzać oliwę. Zeszklić na niej cebulę i czosnek.
Krok 7
3 min
Następnie dodać pietruszkę i kurkumę. Całość delikatnie podsmażyć.
Krok 8
10 min
Do garnka wrzucić fasolę. Warzywa zalać bulionem i gotować przez ok. 10 minut – aż fasola nieco zmięknie, ale wciąż zachowa swoją chrupkość.
Krok 9
1 min
Cześć fasoli wyłowić z garnka i odłożyć do dekoracji – jako dodatek do zupy.
Krok 10
1 min
Do gotujących się warzyw dorzucić cukinię oraz różyczki brokuła.
Krok 11
15 min
Całość gotować na wolnym ogniu – do miękkości warzyw.
Krok 12
6 min
W międzyczasie pieczywo pokroić na grzanki. Na patelni rozgrzać masło, zrumienić grzanki.
Krok 13
3 min
Kiedy warzywa w zupie zmiękną całość zmiksować na gładki krem. Jeśli zupa będzie zbyt gęsta – dolać wody.
Krok 14
1 min
Zupę doprawić kuminem, solą i pieprzem.
Krok 15
1 min
Podawać z grzankami i fasolką szparagową.
Zupa krem z zielonych warzyw z grzankami

Krok 1 z 15

Cebulę i czosnek obrać, drobno posiekać.

Zupa krem z zielonych warzyw z grzankami

Krok 2 z 15

Pietruszki umyć, obrać, pokroić w plasterki.

Zupa krem z zielonych warzyw z grzankami

Krok 3 z 15

Fasolkę umyć i obrać.

Zupa krem z zielonych warzyw z grzankami

Krok 4 z 15

Brokuła dokładnie umyć, podzielić na różyczki.

Zupa krem z zielonych warzyw z grzankami

Krok 5 z 15

Z kolei cukinię umyć i pokroić w na mniejsze kawałki lub plastry.

Zupa krem z zielonych warzyw z grzankami

Krok 6 z 15

Na dnie większego garnka rozgrzać oliwę. Zeszklić na niej cebulę i czosnek.

Zupa krem z zielonych warzyw z grzankami

Krok 7 z 15

Następnie dodać pietruszkę i kurkumę. Całość delikatnie podsmażyć.

Zupa krem z zielonych warzyw z grzankami

Krok 8 z 15

Do garnka wrzucić fasolę. Warzywa zalać bulionem i gotować przez ok. 10 minut – aż fasola nieco zmięknie, ale wciąż zachowa swoją chrupkość.

Zupa krem z zielonych warzyw z grzankami

Krok 9 z 15

Cześć fasoli wyłowić z garnka i odłożyć do dekoracji – jako dodatek do zupy.

Zupa krem z zielonych warzyw z grzankami

Krok 10 z 15

Do gotujących się warzyw dorzucić cukinię oraz różyczki brokuła.

Zupa krem z zielonych warzyw z grzankami

Krok 11 z 15

Całość gotować na wolnym ogniu – do miękkości warzyw.

Zupa krem z zielonych warzyw z grzankami

Krok 12 z 15

W międzyczasie pieczywo pokroić na grzanki. Na patelni rozgrzać masło, zrumienić grzanki.

Zupa krem z zielonych warzyw z grzankami

Krok 13 z 15

Kiedy warzywa w zupie zmiękną całość zmiksować na gładki krem. Jeśli zupa będzie zbyt gęsta – dolać wody.

Zupa krem z zielonych warzyw z grzankami

Krok 14 z 15

Zupę doprawić kuminem, solą i pieprzem.

Zupa krem z zielonych warzyw z grzankami

Krok 15 z 15

Podawać z grzankami i fasolką szparagową.

Nim w garnkach na dobre zapanuje jesień i po uszy wsiąkniemy w dynię oraz warzywa korzeniowe, gotujemy jeszcze w zielonej tonacji. Wraz ze spadkiem temperatury rosną apetyty, powoli zaczynają zatem wracać do łask zupy o gęstej konsystencji. Zupa krem z zielonych warzyw z grzankami to zdrowa i sycąca propozycja dla całej rodziny.

Zupa jest niezwykle prosta do przygotowania. Po przepis mogą sięgnąć zatem nawet Ci, którzy dopiero rozpoczynają swoją kulinarną przygodę. Warzywa wystarczy umyć, niektóre (lecz nie wszystkie! ) obrać, pokroić, a następnie delikatnie podsmażyć i zalać bulionem. Potem nie pozostaje już nic innego, jak tylko czekać aż wszystko zmięknie. Na koniec szybkie miksowanie i gotowe!

W międzyczasie można usmażyć do zupy złociste grzanki. To jednak sama przyjemność! A maślany zapach, który wypełni Waszą kuchnie sprawi, że szybko zakradną się do niej pozostali domownicy. Nie zdziwcie się, kiedy jako pierwsi przybiegną najmłodsi. Zupa krem z zielonych warzyw z grzankami to jedna z tych zup, które dzieciaki uwielbiają nie tylko z powodu smaku, ale także koloru. Nie co dzień zdarza się przecież jeść zieloną zupę! Pełna miska dostarczy sporo witamin i składników odżywczych – niezbędnych do prawidłowego rozwoju dzieci. Dorosłym z kolei z pewnością poprawi humor i samopoczucie.

Więcej przepisów z pyszną cukinią prezentujemy poniżej:

Zupa jarzynowa z młodych warzyw z kalafiorem i cukinią

Zupa z młodej kapusty z cukinią i kindziukiem

Zielona zupa z groszkiem, cukinią i płatkami kukurydzianymi

Zupa z cukinią i gnocchi

Zupa jarzynowa z cukinią

Bazyliowa zupa krem z cukinii z twarogiem
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika