Zupa krem z zielonych warzyw z grzankami
1 godz 7 min
Łatwy
1
Cebula
3
ząbków
2
Pietruszka
1
Brokuł
1
Cukinia (duża)
350
g
Zielona fasolka szparagowa
3
łyżek
1
l
Woda
4
plastrów
Chleb pełnoziarnisty
2
łyżek
Oliwa
2
łyżek
Masło
0.5
łyżeczka
Kumin
0.5
łyżeczka
Kurkuma
1
szczypta
Sól
1
szczypta
Pieprz
.
Wartości odżywcze
Białko
6.52 g
Węglowodany
27.42 g
Tłuszcze
11.65 g
Wartość energetyczna
234.83 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
67 min
Krok 1
4 min
Cebulę i czosnek obrać, drobno posiekać.
Krok 2
4 min
Pietruszki umyć, obrać, pokroić w plasterki.
Krok 3
7 min
Fasolkę umyć i obrać.
Krok 4
5 min
Brokuła dokładnie umyć, podzielić na różyczki.
Krok 5
3 min
Z kolei cukinię umyć i pokroić w na mniejsze kawałki lub plastry.
Krok 6
3 min
Na dnie większego garnka rozgrzać oliwę. Zeszklić na niej cebulę i czosnek.
Krok 7
3 min
Następnie dodać pietruszkę i kurkumę. Całość delikatnie podsmażyć.
Krok 8
10 min
Do garnka wrzucić fasolę. Warzywa zalać bulionem i gotować przez ok. 10 minut – aż fasola nieco zmięknie, ale wciąż zachowa swoją chrupkość.
Krok 9
1 min
Cześć fasoli wyłowić z garnka i odłożyć do dekoracji – jako dodatek do zupy.
Krok 10
1 min
Do gotujących się warzyw dorzucić cukinię oraz różyczki brokuła.
Krok 11
15 min
Całość gotować na wolnym ogniu – do miękkości warzyw.
Krok 12
6 min
W międzyczasie pieczywo pokroić na grzanki. Na patelni rozgrzać masło, zrumienić grzanki.
Krok 13
3 min
Kiedy warzywa w zupie zmiękną całość zmiksować na gładki krem. Jeśli zupa będzie zbyt gęsta – dolać wody.
Krok 14
1 min
Zupę doprawić kuminem, solą i pieprzem.
Krok 15
1 min
Podawać z grzankami i fasolką szparagową.
Nim w garnkach na dobre zapanuje jesień i po uszy wsiąkniemy w dynię oraz warzywa korzeniowe, gotujemy jeszcze w zielonej tonacji. Wraz ze spadkiem temperatury rosną apetyty, powoli zaczynają zatem wracać do łask zupy o gęstej konsystencji. Zupa krem z zielonych warzyw z grzankami to zdrowa i sycąca propozycja dla całej rodziny.
Zupa jest niezwykle prosta do przygotowania. Po przepis mogą sięgnąć zatem nawet Ci, którzy dopiero rozpoczynają swoją kulinarną przygodę. Warzywa wystarczy umyć, niektóre (lecz nie wszystkie! ) obrać, pokroić, a następnie delikatnie podsmażyć i zalać bulionem. Potem nie pozostaje już nic innego, jak tylko czekać aż wszystko zmięknie. Na koniec szybkie miksowanie i gotowe!
W międzyczasie można usmażyć do zupy złociste grzanki. To jednak sama przyjemność! A maślany zapach, który wypełni Waszą kuchnie sprawi, że szybko zakradną się do niej pozostali domownicy. Nie zdziwcie się, kiedy jako pierwsi przybiegną najmłodsi. Zupa krem z zielonych warzyw z grzankami to jedna z tych zup, które dzieciaki uwielbiają nie tylko z powodu smaku, ale także koloru. Nie co dzień zdarza się przecież jeść zieloną zupę! Pełna miska dostarczy sporo witamin i składników odżywczych – niezbędnych do prawidłowego rozwoju dzieci. Dorosłym z kolei z pewnością poprawi humor i samopoczucie.
Więcej przepisów z pyszną cukinią prezentujemy poniżej:
Zupa jarzynowa z młodych warzyw z kalafiorem i cukinią
Zupa z młodej kapusty z cukinią i kindziukiem
Zielona zupa z groszkiem, cukinią i płatkami kukurydzianymi
Zupa z cukinią i gnocchi
Zupa jarzynowa z cukinią
Bazyliowa zupa krem z cukinii z twarogiem
Zupa jest niezwykle prosta do przygotowania. Po przepis mogą sięgnąć zatem nawet Ci, którzy dopiero rozpoczynają swoją kulinarną przygodę. Warzywa wystarczy umyć, niektóre (lecz nie wszystkie! ) obrać, pokroić, a następnie delikatnie podsmażyć i zalać bulionem. Potem nie pozostaje już nic innego, jak tylko czekać aż wszystko zmięknie. Na koniec szybkie miksowanie i gotowe!
W międzyczasie można usmażyć do zupy złociste grzanki. To jednak sama przyjemność! A maślany zapach, który wypełni Waszą kuchnie sprawi, że szybko zakradną się do niej pozostali domownicy. Nie zdziwcie się, kiedy jako pierwsi przybiegną najmłodsi. Zupa krem z zielonych warzyw z grzankami to jedna z tych zup, które dzieciaki uwielbiają nie tylko z powodu smaku, ale także koloru. Nie co dzień zdarza się przecież jeść zieloną zupę! Pełna miska dostarczy sporo witamin i składników odżywczych – niezbędnych do prawidłowego rozwoju dzieci. Dorosłym z kolei z pewnością poprawi humor i samopoczucie.
Więcej przepisów z pyszną cukinią prezentujemy poniżej:
Zupa jarzynowa z młodych warzyw z kalafiorem i cukinią
Zupa z młodej kapusty z cukinią i kindziukiem
Zielona zupa z groszkiem, cukinią i płatkami kukurydzianymi
Zupa z cukinią i gnocchi
Zupa jarzynowa z cukinią
Bazyliowa zupa krem z cukinii z twarogiem
Komentarze 0