Skip to Main Content
Zdobądź losy Loteria Klubu WINIARY
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Zupa krem z zielonych warzyw z grzankami
Zupa krem z zielonych warzyw z grzankami
Zupa krem z zielonych warzyw z grzankami
Dodaj do CookBook

Zupa krem z zielonych warzyw z grzankami

(0)
1 godz 7 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest Zakochane w zupach
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

5 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1 
Cebula
3  ząbków
Czosnek
2 
Pietruszka
1 
Brokuł
1 
Cukinia (duża)
350  g
Zielona fasolka szparagowa
3  łyżek
Bulion warzywny w słoiku WINIARY
1  l
Woda
4  plastrów
Chleb pełnoziarnisty
2  łyżek
Oliwa
2  łyżek
Masło
0.5  łyżeczka
Kumin
0.5  łyżeczka
Kurkuma
1  szczypta
Sól
1  szczypta
Pieprz
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
27.4 g
Wartość energetyczna
234.8 kcal
Tłuszcze
11.7 g
Białko
6.5 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Nim w garnkach na dobre zapanuje jesień i po uszy wsiąkniemy w dynię oraz warzywa korzeniowe, gotujemy jeszcze w zielonej tonacji. Wraz ze spadkiem temperatury rosną apetyty, powoli zaczynają zatem wracać do łask zupy o gęstej konsystencji. Zupa krem z zielonych warzyw z grzankami to zdrowa i sycąca propozycja dla całej rodziny.

Zupa jest niezwykle prosta do przygotowania. Po przepis mogą sięgnąć zatem nawet Ci, którzy dopiero rozpoczynają swoją kulinarną przygodę. Warzywa wystarczy umyć, niektóre (lecz nie wszystkie! ) obrać, pokroić, a następnie delikatnie podsmażyć i zalać bulionem. Potem nie pozostaje już nic innego, jak tylko czekać aż wszystko zmięknie. Na koniec szybkie miksowanie i gotowe!

W międzyczasie można usmażyć do zupy złociste grzanki. To jednak sama przyjemność! A maślany zapach, który wypełni Waszą kuchnie sprawi, że szybko zakradną się do niej pozostali domownicy. Nie zdziwcie się, kiedy jako pierwsi przybiegną najmłodsi. Zupa krem z zielonych warzyw z grzankami to jedna z tych zup, które dzieciaki uwielbiają nie tylko z powodu smaku, ale także koloru. Nie co dzień zdarza się przecież jeść zieloną zupę! Pełna miska dostarczy sporo witamin i składników odżywczych – niezbędnych do prawidłowego rozwoju dzieci. Dorosłym z kolei z pewnością poprawi humor i samopoczucie.

Więcej przepisów z pyszną cukinią prezentujemy poniżej:

Zupa jarzynowa z młodych warzyw z kalafiorem i cukinią

Zupa z młodej kapusty z cukinią i kindziukiem

Zielona zupa z groszkiem, cukinią i płatkami kukurydzianymi

Zupa z cukinią i gnocchi

Zupa jarzynowa z cukinią

Bazyliowa zupa krem z cukinii z twarogiem

Przygotowanie

67 min
  • Krok 1

    4 min
    Cebulę i czosnek obrać, drobno posiekać.
  • Krok 2

    4 min
    Pietruszki umyć, obrać, pokroić w plasterki.
  • Krok 3

    7 min
    Fasolkę umyć i obrać.
  • Krok 4

    5 min
    Brokuła dokładnie umyć, podzielić na różyczki.
  • Krok 5

    3 min
    Z kolei cukinię umyć i pokroić w na mniejsze kawałki lub plastry.
  • Krok 6

    3 min
    Na dnie większego garnka rozgrzać oliwę. Zeszklić na niej cebulę i czosnek.
  • Krok 7

    3 min
    Następnie dodać pietruszkę i kurkumę. Całość delikatnie podsmażyć.
  • Krok 8

    10 min
    Do garnka wrzucić fasolę. Warzywa zalać bulionem i gotować przez ok. 10 minut – aż fasola nieco zmięknie, ale wciąż zachowa swoją chrupkość.
  • Krok 9

    1 min
    Cześć fasoli wyłowić z garnka i odłożyć do dekoracji – jako dodatek do zupy.
  • Krok 10

    1 min
    Do gotujących się warzyw dorzucić cukinię oraz różyczki brokuła.
  • Krok 11

    15 min
    Całość gotować na wolnym ogniu – do miękkości warzyw.
  • Krok 12

    6 min
    W międzyczasie pieczywo pokroić na grzanki. Na patelni rozgrzać masło, zrumienić grzanki.
  • Krok 13

    3 min
    Kiedy warzywa w zupie zmiękną całość zmiksować na gładki krem. Jeśli zupa będzie zbyt gęsta – dolać wody.
  • Krok 14

    1 min
    Zupę doprawić kuminem, solą i pieprzem.
  • Krok 15

    1 min
    Podawać z grzankami i fasolką szparagową.
Zupa krem z zielonych warzyw z grzankami

Krok 1 z 15

Cebulę i czosnek obrać, drobno posiekać.

Zupa krem z zielonych warzyw z grzankami

Krok 2 z 15

Pietruszki umyć, obrać, pokroić w plasterki.

Zupa krem z zielonych warzyw z grzankami

Krok 3 z 15

Fasolkę umyć i obrać.

Zupa krem z zielonych warzyw z grzankami

Krok 4 z 15

Brokuła dokładnie umyć, podzielić na różyczki.

Zupa krem z zielonych warzyw z grzankami

Krok 5 z 15

Z kolei cukinię umyć i pokroić w na mniejsze kawałki lub plastry.

Zupa krem z zielonych warzyw z grzankami

Krok 6 z 15

Na dnie większego garnka rozgrzać oliwę. Zeszklić na niej cebulę i czosnek.

Zupa krem z zielonych warzyw z grzankami

Krok 7 z 15

Następnie dodać pietruszkę i kurkumę. Całość delikatnie podsmażyć.

Zupa krem z zielonych warzyw z grzankami

Krok 8 z 15

Do garnka wrzucić fasolę. Warzywa zalać bulionem i gotować przez ok. 10 minut – aż fasola nieco zmięknie, ale wciąż zachowa swoją chrupkość.

Zupa krem z zielonych warzyw z grzankami

Krok 9 z 15

Cześć fasoli wyłowić z garnka i odłożyć do dekoracji – jako dodatek do zupy.

Zupa krem z zielonych warzyw z grzankami

Krok 10 z 15

Do gotujących się warzyw dorzucić cukinię oraz różyczki brokuła.

Zupa krem z zielonych warzyw z grzankami

Krok 11 z 15

Całość gotować na wolnym ogniu – do miękkości warzyw.

Zupa krem z zielonych warzyw z grzankami

Krok 12 z 15

W międzyczasie pieczywo pokroić na grzanki. Na patelni rozgrzać masło, zrumienić grzanki.

Zupa krem z zielonych warzyw z grzankami

Krok 13 z 15

Kiedy warzywa w zupie zmiękną całość zmiksować na gładki krem. Jeśli zupa będzie zbyt gęsta – dolać wody.

Zupa krem z zielonych warzyw z grzankami

Krok 14 z 15

Zupę doprawić kuminem, solą i pieprzem.

Zupa krem z zielonych warzyw z grzankami

Krok 15 z 15

Podawać z grzankami i fasolką szparagową.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Niski poziom cukru
  • Poniżej 300 kcal
  • Porcja Warzywa/Owoce
  • Wegetariańskie
  • Źródło błonnika
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Zupa szczawiowa ze świeżego szczawiu i z jajkami

    Zupa szczawiowa ze świeżego szczawiu i z jajkami

    20 min Łatwy
  • Zupa krem ze szpinaku

    Zupa krem ze szpinaku

    19 min Łatwy
  • Zupa chrzanowa na rosole z jajkiem, grzankami i majerankiem

    Zupa chrzanowa na rosole z jajkiem, grzankami i majerankiem

    1 godz 23 min Średni
  • Zupa z fasolki szparagowej

    Zupa z fasolki szparagowej

    55 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu