
- Wszystkie przepisy
- Kuchnia sezonowa
- Składniki
- Okazja
- Nie marnujemy
- Desery
- Kolacja
- Obiad
- Śniadanie
- Dania i przekąski
- Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
- Przepisy
- Porady i inspiracje
- Foodsharing
- Recycling opakowań
- Produkty Dobre Dłużej
- Obiad na każdą kieszeń
- Mięsny obiad
- Mięsny obiad do 10 zł
- Mięsny obiad do 15 zł
- Bezmięsny obiad
- Bezmięsny obiad do 10 zł
- Bezmięsny obiad do 15 zł








Zupa krem z zielonych warzyw z grzankami

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj
Porady & triki
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Wartości odżywcze
Zupa jest niezwykle prosta do przygotowania. Po przepis mogą sięgnąć zatem nawet Ci, którzy dopiero rozpoczynają swoją kulinarną przygodę. Warzywa wystarczy umyć, niektóre (lecz nie wszystkie! ) obrać, pokroić, a następnie delikatnie podsmażyć i zalać bulionem. Potem nie pozostaje już nic innego, jak tylko czekać aż wszystko zmięknie. Na koniec szybkie miksowanie i gotowe!
W międzyczasie można usmażyć do zupy złociste grzanki. To jednak sama przyjemność! A maślany zapach, który wypełni Waszą kuchnie sprawi, że szybko zakradną się do niej pozostali domownicy. Nie zdziwcie się, kiedy jako pierwsi przybiegną najmłodsi. Zupa krem z zielonych warzyw z grzankami to jedna z tych zup, które dzieciaki uwielbiają nie tylko z powodu smaku, ale także koloru. Nie co dzień zdarza się przecież jeść zieloną zupę! Pełna miska dostarczy sporo witamin i składników odżywczych – niezbędnych do prawidłowego rozwoju dzieci. Dorosłym z kolei z pewnością poprawi humor i samopoczucie.
Więcej przepisów z pyszną cukinią prezentujemy poniżej:
Zupa jarzynowa z młodych warzyw z kalafiorem i cukinią
Zupa z młodej kapusty z cukinią i kindziukiem
Zielona zupa z groszkiem, cukinią i płatkami kukurydzianymi
Zupa z cukinią i gnocchi
Zupa jarzynowa z cukinią
Bazyliowa zupa krem z cukinii z twarogiem
Przygotowanie
Krok 1
4 minKrok 2
4 minKrok 3
7 minKrok 4
5 minKrok 5
3 minKrok 6
3 minKrok 7
3 minKrok 8
10 minKrok 9
1 minKrok 10
1 minKrok 11
15 minKrok 12
6 minKrok 13
3 minKrok 14
1 minKrok 15
1 min
Krok 1 z 15
Cebulę i czosnek obrać, drobno posiekać.

Krok 2 z 15
Pietruszki umyć, obrać, pokroić w plasterki.

Krok 3 z 15
Fasolkę umyć i obrać.

Krok 4 z 15
Brokuła dokładnie umyć, podzielić na różyczki.

Krok 5 z 15
Z kolei cukinię umyć i pokroić w na mniejsze kawałki lub plastry.

Krok 6 z 15
Na dnie większego garnka rozgrzać oliwę. Zeszklić na niej cebulę i czosnek.

Krok 7 z 15
Następnie dodać pietruszkę i kurkumę. Całość delikatnie podsmażyć.

Krok 8 z 15
Do garnka wrzucić fasolę. Warzywa zalać bulionem i gotować przez ok. 10 minut – aż fasola nieco zmięknie, ale wciąż zachowa swoją chrupkość.

Krok 9 z 15
Cześć fasoli wyłowić z garnka i odłożyć do dekoracji – jako dodatek do zupy.

Krok 10 z 15
Do gotujących się warzyw dorzucić cukinię oraz różyczki brokuła.

Krok 11 z 15
Całość gotować na wolnym ogniu – do miękkości warzyw.

Krok 12 z 15
W międzyczasie pieczywo pokroić na grzanki. Na patelni rozgrzać masło, zrumienić grzanki.

Krok 13 z 15
Kiedy warzywa w zupie zmiękną całość zmiksować na gładki krem. Jeśli zupa będzie zbyt gęsta – dolać wody.

Krok 14 z 15
Zupę doprawić kuminem, solą i pieprzem.

Krok 15 z 15
Podawać z grzankami i fasolką szparagową.
Przepis w formacie PDF
PobierzDziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0