Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Zupa szpinakowa z serkiem topionym

0
24min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Ania
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
3 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1 
Duża biała cebula
4  ząbków
1 
Mała cukinia
1 
Brokuł
2  pęczków
Szpinak Baby
400  g
Mrożony szpinak
2  łyżek
Masło
0.7  l
Bulion warzywny
100  g
Serek topiony
0.5  łyżeczka
Gałka muszkatołowa
1  łyżka
Sok z cytryny
5  łyżek
śmietany 12% lub 18%
trochę
Sól i pieprz

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
17.2 g
Węglowodany
30.61 g
Tłuszcze
24.12 g
Wartość energetyczna
372.01 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

24 min
Krok 1
5 min
Cebulę i czosnek obrać, pokroić w drobną kostkę. Na dnie dużego garnka rozgrzać masło. Zeszklić na nim cebulę i czosnek. W międzyczasie cukinie umyć i pokroić w cienkie plasterki, brokuła podzielić na mniejsze różyczki.
Krok 2
1 min
Tak przygotowane warzywa oraz szpinak baby dodać do garnka z podsmażoną cebulą i czosnkiem. Całość wymieszać i zalać bulionem warzywnym.
Krok 3
10 min
Gotować ok. 10 minut na niedużym ogniu aż warzywa zmiękną.
Krok 4
1 min
Dodać mrożony szpinak oraz pokrojony w kostkę serek topiony.
Krok 5
2 min
Pogotować jeszcze przez chwilę – aż szpinak się roztopi, a serek rozpuści.
Krok 6
1 min
Całość doprawić gałką muszkatołową oraz obficie solą i pieprzem.
Krok 7
3 min
Na koniec dodać łyżkę soku z cytryny. Całość zmiksować na gładki krem, dodając w trakcie miksowania 3 łyżki śmietany. W procesie miksowania możemy mieć pewność, że zupa nie powinna się zważyć.
Krok 8
1 min
Zupa szpinakowa z serkiem topionym będzie się efektowanie prezentowała, jeśli fantazyjnie udekorujesz ją pozostałą śmietaną.
Zupa szpinakowa z serkiem topionym

Krok 1 z 8

Cebulę i czosnek obrać, pokroić w drobną kostkę. Na dnie dużego garnka rozgrzać masło. Zeszklić na nim cebulę i czosnek. W międzyczasie cukinie umyć i pokroić w cienkie plasterki, brokuła podzielić na mniejsze różyczki.

Zupa szpinakowa z serkiem topionym

Krok 2 z 8

Tak przygotowane warzywa oraz szpinak baby dodać do garnka z podsmażoną cebulą i czosnkiem. Całość wymieszać i zalać bulionem warzywnym.

Zupa szpinakowa z serkiem topionym

Krok 3 z 8

Gotować ok. 10 minut na niedużym ogniu aż warzywa zmiękną.

Zupa szpinakowa z serkiem topionym

Krok 4 z 8

Dodać mrożony szpinak oraz pokrojony w kostkę serek topiony.

Zupa szpinakowa z serkiem topionym

Krok 5 z 8

Pogotować jeszcze przez chwilę – aż szpinak się roztopi, a serek rozpuści.

Zupa szpinakowa z serkiem topionym

Krok 6 z 8

Całość doprawić gałką muszkatołową oraz obficie solą i pieprzem.

Zupa szpinakowa z serkiem topionym

Krok 7 z 8

Na koniec dodać łyżkę soku z cytryny. Całość zmiksować na gładki krem, dodając w trakcie miksowania 3 łyżki śmietany. W procesie miksowania możemy mieć pewność, że zupa nie powinna się zważyć.

Zupa szpinakowa z serkiem topionym

Krok 8 z 8

Zupa szpinakowa z serkiem topionym będzie się efektowanie prezentowała, jeśli fantazyjnie udekorujesz ją pozostałą śmietaną.

Zielona zupa… wygląda intrygująco! W składzie: samo zdrowie! Tym razem w garnku zmiksowałam mnóstwo zielonych warzyw. Zdecydowaną przewagę odegrał jednak szpinak, który nadał kremowi tak mocno zielonego koloru. Zupa szpinakowa z serkiem topionym to proste danie, które przyrządzisz w niespełna 30 minut!

Jako że na sezon na świeży szpinak trzeba jeszcze trochę poczekać, postawiłam na mrożony, w którym zostały zachowane wszystkie witaminy i minerały. Dorzuciłam także garść szpinaku baby. Zawarte w szpinaku przeciwutleniacze, w postaci witaminy C, beta-karotenu oraz luteiny chronią przed miażdżycą i nowotworami. Magnez oraz potas obniżają kolejno: poziom stresu i ciśnienia. Zupa szpinakowa z serkiem topionym to nie tylko porządna dawka witamin, lecz jednoczenie odpowiednia porcja kalorii. Dzięki dodatkowi serka topionego nasyci na długo.

Nie pozwól, aby źle przyrządzony szpinak, podawany czasem w przedszkolach czy stołówkach szkolnych, skutecznie zniechęcił Twoje dzieci do tego zdrowego warzywa. Zieloną zupę zaserwuj także swoim pociechom! Ze względu na bardzo intensywny kolor z pewnością zaciekawi najmłodszych. Zupy to doskonały sposób na to, aby przemycić w nich często nielubiane przez dzieciaki warzywa. Za pomocą dodatków możemy skutecznie zmieniać ich kaloryczność i balansować je z dietą. Zupa szpinakowa z serkiem topionym to danie o podwyższonej kaloryczności ze względu na dodatek tłustego serka. Jeśli zależy Ci na tym, aby była naprawdę sycąca – podaj ją z grzankami.

Sprawdź nasze inne przepisy na zupy z dodatkiem serka topionego:

Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika