Zupa szpinakowa z serkiem topionym
24min
Łatwy
.
Wartości odżywcze
Białko
17.2 g
Węglowodany
30.61 g
Tłuszcze
24.12 g
Wartość energetyczna
372.01 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
24 min
Krok 1
5 min
Cebulę i czosnek obrać, pokroić w drobną kostkę. Na dnie dużego garnka rozgrzać masło. Zeszklić na nim cebulę i czosnek. W międzyczasie cukinie umyć i pokroić w cienkie plasterki, brokuła podzielić na mniejsze różyczki.
Krok 2
1 min
Tak przygotowane warzywa oraz szpinak baby dodać do garnka z podsmażoną cebulą i czosnkiem. Całość wymieszać i zalać bulionem warzywnym.
Krok 3
10 min
Gotować ok. 10 minut na niedużym ogniu aż warzywa zmiękną.
Krok 4
1 min
Dodać mrożony szpinak oraz pokrojony w kostkę serek topiony.
Krok 5
2 min
Pogotować jeszcze przez chwilę – aż szpinak się roztopi, a serek rozpuści.
Krok 6
1 min
Całość doprawić gałką muszkatołową oraz obficie solą i pieprzem.
Krok 7
3 min
Na koniec dodać łyżkę soku z cytryny. Całość zmiksować na gładki krem, dodając w trakcie miksowania 3 łyżki śmietany. W procesie miksowania możemy mieć pewność, że zupa nie powinna się zważyć.
Krok 8
1 min
Zupa szpinakowa z serkiem topionym będzie się efektowanie prezentowała, jeśli fantazyjnie udekorujesz ją pozostałą śmietaną.
Zielona zupa… wygląda intrygująco! W składzie: samo zdrowie! Tym razem w garnku zmiksowałam mnóstwo zielonych warzyw. Zdecydowaną przewagę odegrał jednak szpinak, który nadał kremowi tak mocno zielonego koloru. Zupa szpinakowa z serkiem topionym to proste danie, które przyrządzisz w niespełna 30 minut!
Jako że na sezon na świeży szpinak trzeba jeszcze trochę poczekać, postawiłam na mrożony, w którym zostały zachowane wszystkie witaminy i minerały. Dorzuciłam także garść szpinaku baby. Zawarte w szpinaku przeciwutleniacze, w postaci witaminy C, beta-karotenu oraz luteiny chronią przed miażdżycą i nowotworami. Magnez oraz potas obniżają kolejno: poziom stresu i ciśnienia. Zupa szpinakowa z serkiem topionym to nie tylko porządna dawka witamin, lecz jednoczenie odpowiednia porcja kalorii. Dzięki dodatkowi serka topionego nasyci na długo.
Nie pozwól, aby źle przyrządzony szpinak, podawany czasem w przedszkolach czy stołówkach szkolnych, skutecznie zniechęcił Twoje dzieci do tego zdrowego warzywa. Zieloną zupę zaserwuj także swoim pociechom! Ze względu na bardzo intensywny kolor z pewnością zaciekawi najmłodszych. Zupy to doskonały sposób na to, aby przemycić w nich często nielubiane przez dzieciaki warzywa. Za pomocą dodatków możemy skutecznie zmieniać ich kaloryczność i balansować je z dietą. Zupa szpinakowa z serkiem topionym to danie o podwyższonej kaloryczności ze względu na dodatek tłustego serka. Jeśli zależy Ci na tym, aby była naprawdę sycąca – podaj ją z grzankami.
Jako że na sezon na świeży szpinak trzeba jeszcze trochę poczekać, postawiłam na mrożony, w którym zostały zachowane wszystkie witaminy i minerały. Dorzuciłam także garść szpinaku baby. Zawarte w szpinaku przeciwutleniacze, w postaci witaminy C, beta-karotenu oraz luteiny chronią przed miażdżycą i nowotworami. Magnez oraz potas obniżają kolejno: poziom stresu i ciśnienia. Zupa szpinakowa z serkiem topionym to nie tylko porządna dawka witamin, lecz jednoczenie odpowiednia porcja kalorii. Dzięki dodatkowi serka topionego nasyci na długo.
Nie pozwól, aby źle przyrządzony szpinak, podawany czasem w przedszkolach czy stołówkach szkolnych, skutecznie zniechęcił Twoje dzieci do tego zdrowego warzywa. Zieloną zupę zaserwuj także swoim pociechom! Ze względu na bardzo intensywny kolor z pewnością zaciekawi najmłodszych. Zupy to doskonały sposób na to, aby przemycić w nich często nielubiane przez dzieciaki warzywa. Za pomocą dodatków możemy skutecznie zmieniać ich kaloryczność i balansować je z dietą. Zupa szpinakowa z serkiem topionym to danie o podwyższonej kaloryczności ze względu na dodatek tłustego serka. Jeśli zależy Ci na tym, aby była naprawdę sycąca – podaj ją z grzankami.
Sprawdź nasze inne przepisy na zupy z dodatkiem serka topionego:
Komentarze 0