Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Serowa zupa neapolitańska z topionym serkiem i szpinakiem
Serowa zupa neapolitańska z topionym serkiem i szpinakiem
Serowa zupa neapolitańska z topionym serkiem i szpinakiem
Serowa zupa neapolitańska z topionym serkiem i szpinakiem
Serowa zupa neapolitańska z topionym serkiem i szpinakiem
Serowa zupa neapolitańska z topionym serkiem i szpinakiem
Serowa zupa neapolitańska z topionym serkiem i szpinakiem
Dodaj do CookBook

Serowa zupa neapolitańska z topionym serkiem i szpinakiem

(0)
16 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest Agata
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
200  g
Serek topiony śmietankowy
3  łyżek
Bulion warzywny WINIARY
2  pęczków
Szpinak (u mnie szpinak baby)
0.5  szklanka
Słodka śmietanka
2 
Surowe żółtko
1  pęczek
Świeży tymianek lub inne zioła do dekoracji
2 
Bułka ciabatta
4  łyżek
Masło
1  ząbek
Czosnek
1  szczypta
Sól morska do doprawienia
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
32.3 g
Wartość energetyczna
501.1 kcal
Tłuszcze
35 g
Białko
16.4 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Serowa zupa neapolitańska może być gotowa w 5 minut! Ale pokochacie ją nie tylko za łatwość i szybkość przygotowania, lecz także za wyjątkowy smak i cudownie aksamitną konsystencję. Serowa zupa neapolitańska jest tak delikatna dzięki dodatkowi serka topionego oraz surowych żółtek jajka. Żółtka wymieszane ze śmietaną to jeden z prostych trików, które jednocześnie zagęszczają zupę i sprawiają, że jest jeszcze bardziej aksamitna.

Serową zupę neapolitańską można podawać z makaronem albo też na dużych grzankach. Pozwólcie im zmięknąć w zupie, bo w prawdziwie sycącej zupie neapolitańskiej wcale nie muszą chrupać. Smacznego!

Z podanych składników przygotujecie 4 porcje sycącej serowej zupy neapolitańskiej.

Przygotowując grzanki do zupy możesz kierować się naszymi wpisami – w końcu o grzankach wiemy już wszystko!

  • 5 i więcej sposobów na grzanki do zupy
  • Chrupiące domowe grzanki do zupy
  • Domowe paluszki grissini
  • Co do zupy? Pomysły na dodatki do zup
  • Od ziarenka do bochenka i… grzanek do zupy

Przygotowanie

16 min
  • Krok 1

    5 min
    Szpinak myjemy, krótko podduszamy na 2 łyżkach masła (aż listki „zwiędną”), pod koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku.
  • Krok 2

    2 min
    Zagotowujemy 1 l wody, dodajemy bulion, mieszamy, chwilę gotujemy dla uwolnienia aromatu.
  • Krok 3

    1 min
    Dodajemy serek topiony, blendujemy.
  • Krok 4

    1 min
    Żółtka łączymy ze śmietaną, dolewamy do zupy, mieszając. Ewentualnie doprawiamy do smaku solą morską.
  • Krok 5

    1 min
    Dodajemy do zupy podduszony szpinak, mieszamy.
  • Krok 6

    5 min
    Ciabatty kroimy w kromki, a następnie każdą kromkę na pół lub ćwiartki. Rumienimy na maśle.
  • Krok 7

    1 min
    Grzanki nakładamy na talerze, zalewamy je serową zupą neapolitańską. Dekorujemy świeżymi ziołami.
Serowa zupa neapolitańska z topionym serkiem i szpinakiem

Krok 1 z 7

Szpinak myjemy, krótko podduszamy na 2 łyżkach masła (aż listki „zwiędną”), pod koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku.

Serowa zupa neapolitańska z topionym serkiem i szpinakiem

Krok 2 z 7

Zagotowujemy 1 l wody, dodajemy bulion, mieszamy, chwilę gotujemy dla uwolnienia aromatu.

Serowa zupa neapolitańska z topionym serkiem i szpinakiem

Krok 3 z 7

Dodajemy serek topiony, blendujemy.

Serowa zupa neapolitańska z topionym serkiem i szpinakiem

Krok 4 z 7

Żółtka łączymy ze śmietaną, dolewamy do zupy, mieszając. Ewentualnie doprawiamy do smaku solą morską.

Serowa zupa neapolitańska z topionym serkiem i szpinakiem

Krok 5 z 7

Dodajemy do zupy podduszony szpinak, mieszamy.

Serowa zupa neapolitańska z topionym serkiem i szpinakiem

Krok 6 z 7

Ciabatty kroimy w kromki, a następnie każdą kromkę na pół lub ćwiartki. Rumienimy na maśle.

Serowa zupa neapolitańska z topionym serkiem i szpinakiem

Krok 7 z 7

Grzanki nakładamy na talerze, zalewamy je serową zupą neapolitańską. Dekorujemy świeżymi ziołami.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Kuchnia włoska
  • Niski poziom cukru
  • Obiad
  • Porcja Warzywa/Owoce
  • Rodzinny posiłek
  • Źródło białka
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Marynowane pieczarki faszerowane sałatką jajeczno - serową w sosie Curry Winiary

    Marynowane pieczarki faszerowane sałatką jajeczno - serową w sosie Curry Winiary

    30 min Łatwy
  • Zupa serowa z makaronem

    Zupa serowa z makaronem

    45 min Łatwy
  • Zupa serowa

    Zupa serowa

    20 min Łatwy
  • Zupa serowa z czterech serów

    Zupa serowa z czterech serów

    11 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu