Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Serowa zupa neapolitańska z topionym serkiem i szpinakiem
Serowa zupa neapolitańska z topionym serkiem i szpinakiem
Serowa zupa neapolitańska z topionym serkiem i szpinakiem
Serowa zupa neapolitańska z topionym serkiem i szpinakiem
Serowa zupa neapolitańska z topionym serkiem i szpinakiem
Serowa zupa neapolitańska z topionym serkiem i szpinakiem
Serowa zupa neapolitańska z topionym serkiem i szpinakiem

Serowa zupa neapolitańska z topionym serkiem i szpinakiem

(0)
16min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest Agata

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
200  g
Serek topiony śmietankowy
3  łyżek
Bulion warzywny WINIARY
2  pęczków
Szpinak (u mnie szpinak baby)
0.5  szklanka
Słodka śmietanka
2 
Surowe żółtko
1  pęczek
Świeży tymianek lub inne zioła do dekoracji
2 
Bułka ciabatta
4  łyżek
Masło
1  ząbek
Czosnek
1  szczypta
Sól morska do doprawienia
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
16.41 g
Węglowodany
32.32 g
Tłuszcze
35 g
Wartość energetyczna
501.05 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Serowa zupa neapolitańska może być gotowa w 5 minut! Ale pokochacie ją nie tylko za łatwość i szybkość przygotowania, lecz także za wyjątkowy smak i cudownie aksamitną konsystencję. Serowa zupa neapolitańska jest tak delikatna dzięki dodatkowi serka topionego oraz surowych żółtek jajka. Żółtka wymieszane ze śmietaną to jeden z prostych trików, które jednocześnie zagęszczają zupę i sprawiają, że jest jeszcze bardziej aksamitna.

Serową zupę neapolitańską można podawać z makaronem albo też na dużych grzankach. Pozwólcie im zmięknąć w zupie, bo w prawdziwie sycącej zupie neapolitańskiej wcale nie muszą chrupać. Smacznego!

Z podanych składników przygotujecie 4 porcje sycącej serowej zupy neapolitańskiej.

Przygotowując grzanki do zupy możesz kierować się naszymi wpisami – w końcu o grzankach wiemy już wszystko!

  • 5 i więcej sposobów na grzanki do zupy
  • Chrupiące domowe grzanki do zupy
  • Domowe paluszki grissini
  • Co do zupy? Pomysły na dodatki do zup
  • Od ziarenka do bochenka i… grzanek do zupy

Przygotowanie

16 min
  • Krok 1

    5 min
    Szpinak myjemy, krótko podduszamy na 2 łyżkach masła (aż listki „zwiędną”), pod koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku.
  • Krok 2

    2 min
    Zagotowujemy 1 l wody, dodajemy bulion, mieszamy, chwilę gotujemy dla uwolnienia aromatu.
  • Krok 3

    1 min
    Dodajemy serek topiony, blendujemy.
  • Krok 4

    1 min
    Żółtka łączymy ze śmietaną, dolewamy do zupy, mieszając. Ewentualnie doprawiamy do smaku solą morską.
  • Krok 5

    1 min
    Dodajemy do zupy podduszony szpinak, mieszamy.
  • Krok 6

    5 min
    Ciabatty kroimy w kromki, a następnie każdą kromkę na pół lub ćwiartki. Rumienimy na maśle.
  • Krok 7

    1 min
    Grzanki nakładamy na talerze, zalewamy je serową zupą neapolitańską. Dekorujemy świeżymi ziołami.
Serowa zupa neapolitańska z topionym serkiem i szpinakiem

Krok 1 z 7

Szpinak myjemy, krótko podduszamy na 2 łyżkach masła (aż listki „zwiędną”), pod koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku.

Serowa zupa neapolitańska z topionym serkiem i szpinakiem

Krok 2 z 7

Zagotowujemy 1 l wody, dodajemy bulion, mieszamy, chwilę gotujemy dla uwolnienia aromatu.

Serowa zupa neapolitańska z topionym serkiem i szpinakiem

Krok 3 z 7

Dodajemy serek topiony, blendujemy.

Serowa zupa neapolitańska z topionym serkiem i szpinakiem

Krok 4 z 7

Żółtka łączymy ze śmietaną, dolewamy do zupy, mieszając. Ewentualnie doprawiamy do smaku solą morską.

Serowa zupa neapolitańska z topionym serkiem i szpinakiem

Krok 5 z 7

Dodajemy do zupy podduszony szpinak, mieszamy.

Serowa zupa neapolitańska z topionym serkiem i szpinakiem

Krok 6 z 7

Ciabatty kroimy w kromki, a następnie każdą kromkę na pół lub ćwiartki. Rumienimy na maśle.

Serowa zupa neapolitańska z topionym serkiem i szpinakiem

Krok 7 z 7

Grzanki nakładamy na talerze, zalewamy je serową zupą neapolitańską. Dekorujemy świeżymi ziołami.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Kuchnia włoska
  • Obiad
  • Rodzinny posiłek
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • SZPINAK NA CIEPŁO

    SZPINAK NA CIEPŁO

    50 min Łatwy
  • Zupa szpinakowa ze świeżego szpinaku z botwinką i gorgonzolą

    Zupa szpinakowa ze świeżego szpinaku z botwinką i gorgonzolą

    40 min Łatwy
  • Zupa szpinakowa z serem feta

    Zupa szpinakowa z serem feta

    27 min Łatwy
  • Zupa krem z cukinii z serkiem topionym, grzankami i parmezanem

    Zupa krem z cukinii z serkiem topionym, grzankami i parmezanem

    53 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu