Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Krem z białych warzyw

0
28min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Agata
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

50  dag
Kalafior (może być mrożony)
3 
Ziemniaki
3 
Korzeń pietruszki
0.25 
Seler
1 
Biała część pora
1 
Cebula
3  ząbków
0.7  l
Wywar warzywny lub drobiowy
0.25  szklanka
Słodka śmietanka
2  łyżek
Oliwa
1  szczypta
Świeżo zmielona gałka muszkatołowa
1  szczypta
Sól morska
trochę
Sok z cytryny do smaku
1  szczypta
Tymianek
4  łyżek
Tarty parmezan

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
13.63 g
Węglowodany
38.17 g
Tłuszcze
14.54 g
Wartość energetyczna
322.46 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

28 min
Krok 1
5 min
Kalafior (jeśli jest świeży) myjemy, dzielimy na różyczki, łodygę kroimy w kostkę. Ziemniaki, seler i pietruszkę obieramy, również kroimy w kostkę. Odkładamy na bok.
Krok 2
5 min
Cebulę kroimy w kostkę, pod w półtalarki. Podduszamy na oliwie na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając.
Krok 3
15 min
Do cebulki z porem dodajemy pokrojony w plasterki czosnek, chwilę smażymy (pół minuty), dodajemy kalafior, pietruszkę i ziemniaki, podlewamy wywarem, zagotowujemy i gotujemy 15 minut.
Krok 4
1 min
Pod koniec gotowania doprawiamy zupę szczyptą soli i świeżo zmieloną gałką muszkatołową.
Krok 5
2 min
Miksujemy zupę na krem, zabielamy śmietaną, mieszamy. Podajemy posypaną świeżym tymiankiem i parmezanem.
Krem z białych warzyw

Krok 1 z 5

Kalafior (jeśli jest świeży) myjemy, dzielimy na różyczki, łodygę kroimy w kostkę. Ziemniaki, seler i pietruszkę obieramy, również kroimy w kostkę. Odkładamy na bok.

Krem z białych warzyw

Krok 2 z 5

Cebulę kroimy w kostkę, pod w półtalarki. Podduszamy na oliwie na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając.

Krem z białych warzyw

Krok 3 z 5

Do cebulki z porem dodajemy pokrojony w plasterki czosnek, chwilę smażymy (pół minuty), dodajemy kalafior, pietruszkę i ziemniaki, podlewamy wywarem, zagotowujemy i gotujemy 15 minut.

Krem z białych warzyw

Krok 4 z 5

Pod koniec gotowania doprawiamy zupę szczyptą soli i świeżo zmieloną gałką muszkatołową.

Krem z białych warzyw

Krok 5 z 5

Miksujemy zupę na krem, zabielamy śmietaną, mieszamy. Podajemy posypaną świeżym tymiankiem i parmezanem.

Zupa krem z białych warzyw może być przygotowana z różnego rodzaju białych jarzyn, ale z pewnością nie może w niej zabraknąć korzenia pietruszki i selera. W sezonie zimowym świetnie smakuje z kalafiorem, za to latem – z białymi szparagami. Świeży tymianek świetnie podkręca jej smak o każdej porze roku.

Zupa krem z białych warzyw, doprawiona sokiem z cytryny i gałką muszkatołową, podana z tartym parmezanem nabiera wyraźnego charakteru. Smacznego!
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika