Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Zupa krem z białych warzyw może być przygotowana z różnego rodzaju białych jarzyn, ale z pewnością nie może w niej zabraknąć korzenia pietruszki i selera. W sezonie zimowym świetnie smakuje z kalafiorem, za to latem – z białymi szparagami. Świeży tymianek świetnie podkręca jej smak o każdej porze roku.
Zupa krem z białych warzyw, doprawiona sokiem z cytryny i gałką muszkatołową, podana z tartym parmezanem nabiera wyraźnego charakteru. Smacznego!
Przygotowanie
28 min
Krok 1
5 min
Kalafior (jeśli jest świeży) myjemy, dzielimy na różyczki, łodygę kroimy w kostkę. Ziemniaki, seler i pietruszkę obieramy, również kroimy w kostkę. Odkładamy na bok.
Krok 2
5 min
Cebulę kroimy w kostkę, pod w półtalarki. Podduszamy na oliwie na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając.
Krok 3
15 min
Do cebulki z porem dodajemy pokrojony w plasterki czosnek, chwilę smażymy (pół minuty), dodajemy kalafior, pietruszkę i ziemniaki, podlewamy wywarem, zagotowujemy i gotujemy 15 minut.
Krok 4
1 min
Pod koniec gotowania doprawiamy zupę szczyptą soli i świeżo zmieloną gałką muszkatołową.
Krok 5
2 min
Miksujemy zupę na krem, zabielamy śmietaną, mieszamy. Podajemy posypaną świeżym tymiankiem i parmezanem.
Krok 1
z
5
Kalafior (jeśli jest świeży) myjemy, dzielimy na różyczki, łodygę kroimy w kostkę. Ziemniaki, seler i pietruszkę obieramy, również kroimy w kostkę. Odkładamy na bok.
Krok 2
z
5
Cebulę kroimy w kostkę, pod w półtalarki. Podduszamy na oliwie na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając.
Krok 3
z
5
Do cebulki z porem dodajemy pokrojony w plasterki czosnek, chwilę smażymy (pół minuty), dodajemy kalafior, pietruszkę i ziemniaki, podlewamy wywarem, zagotowujemy i gotujemy 15 minut.
Krok 4
z
5
Pod koniec gotowania doprawiamy zupę szczyptą soli i świeżo zmieloną gałką muszkatołową.
Krok 5
z
5
Miksujemy zupę na krem, zabielamy śmietaną, mieszamy. Podajemy posypaną świeżym tymiankiem i parmezanem.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0