Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Wegańska zupa z soczewicy czerwonej z wędzonym tofu, czosnkiem i imbirem

(0)
47min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Agata
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1  szklanka
Czerwona soczewica
4  łyżek
1  l
Woda
1  puszka
Pomidory krojone
1  kostka
Wędzone tofu
1 
Marchewka
1 
Pietruszka
1 
Cebula
3  ząbków
1  kawałek
2-cm kawałek imbiru
1  szczypta
Chili
1  szczypta
Wędzona papryka
1  szczypta
Słodka papryka
1  szczypta
Kurkuma
1  szczypta
Sól
1  szczypta
Pieprz
1  szczypta
Kumin mielony
1 
Liść laurowy
3 
Ziarenka ziela angielskiego
0.25 
Sok z ćwiartki cytryny
trochę
Oliwa do smażenia
trochę
Świeżo posiekana zielenina

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
23.74 g
Węglowodany
46.03 g
Tłuszcze
8.63 g
Wartość energetyczna
341.77 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

47 min
Krok 1
6 min
Cebulę siekamy, podduszamy na niewielkiej ilości oliwy z dodatkiem szczypty chili papryki wędzonej, kurkumy i kuminu.
Krok 2
5 min
Dodajemy posiekane ząbki czosnku, krótko smażymy, aż czosnek uwolni swój aromat.
Krok 3
10 min
Dodajemy obrane i pokrojone w kostkę marchewkę i pietruszkę, podlewamy wywarem, dodajemy szczyptę soli, liść laurowy i ziele angielskie, gotujemy 10 minut.
Krok 4
10 min
Dodajemy do garnka soczewicę, gotujemy 10 minut.
Krok 5
5 min
Dodajemy pomidory z puszki, gotujemy chwilę.
Krok 6
3 min
Dodajemy obrany i starty na tarce o drobnych oczkach imbir (imbir łatwo obrać, zeskrobując skórkę łyżeczką).
Krok 7
3 min
Zupę doprawiamy sokiem z cytryny.
Krok 8
5 min
Wędzone tofu kroimy w kostkę, oprószamy słodką papryką, podsmażamy na suchej patelni. Dodajemy do zupy na talerzach. Dekorujemy zieleniną.
Wegańska zupa z soczewicy czerwonej z wędzonym tofu, czosnkiem i imbirem

Krok 1 z 8

Cebulę siekamy, podduszamy na niewielkiej ilości oliwy z dodatkiem szczypty chili papryki wędzonej, kurkumy i kuminu.

Wegańska zupa z soczewicy czerwonej z wędzonym tofu, czosnkiem i imbirem

Krok 2 z 8

Dodajemy posiekane ząbki czosnku, krótko smażymy, aż czosnek uwolni swój aromat.

Wegańska zupa z soczewicy czerwonej z wędzonym tofu, czosnkiem i imbirem

Krok 3 z 8

Dodajemy obrane i pokrojone w kostkę marchewkę i pietruszkę, podlewamy wywarem, dodajemy szczyptę soli, liść laurowy i ziele angielskie, gotujemy 10 minut.

Wegańska zupa z soczewicy czerwonej z wędzonym tofu, czosnkiem i imbirem

Krok 4 z 8

Dodajemy do garnka soczewicę, gotujemy 10 minut.

Wegańska zupa z soczewicy czerwonej z wędzonym tofu, czosnkiem i imbirem

Krok 5 z 8

Dodajemy pomidory z puszki, gotujemy chwilę.

Wegańska zupa z soczewicy czerwonej z wędzonym tofu, czosnkiem i imbirem

Krok 6 z 8

Dodajemy obrany i starty na tarce o drobnych oczkach imbir (imbir łatwo obrać, zeskrobując skórkę łyżeczką).

Wegańska zupa z soczewicy czerwonej z wędzonym tofu, czosnkiem i imbirem

Krok 7 z 8

Zupę doprawiamy sokiem z cytryny.

Wegańska zupa z soczewicy czerwonej z wędzonym tofu, czosnkiem i imbirem

Krok 8 z 8

Wędzone tofu kroimy w kostkę, oprószamy słodką papryką, podsmażamy na suchej patelni. Dodajemy do zupy na talerzach. Dekorujemy zieleniną.

Prosta i sycąca zupa z soczewicy czerwonej z wędzonym tofu to nie tylko propozycja dla wegan, ale dla wszystkich, którzy zimową porą potrzebują dobrze zjeść. Zupa, choć nie ma w niej ani grama mięsa, jest naprawdę sycąca. Soczewica i wędzone tofu to świetne źródło białka roślinnego, którego nie może zabraknąć w diecie wegańskiej, a i w każdej innej jest mile widziane.
Czerwona soczewica szybko się gotuje, więc przygotowanie zupy zajmie naprawdę tylko chwilę. Zanim rozgrzejecie się po długim zimowym spacerze, zupa będzie już na Was czekać na stole. Dobrze doprawiona rozgrzewającym imbirem i chili sprawi, że krew zaczyna szybciej krążyć w żyłach, a nam w okamgnieniu robi się przyjemnie ciepło. Jesienią i zimą nie ma lepszej zupy!
Zupa z soczewicy powinna być gęsta, łyżka ma w niej stać. Jedna porcja ma sycić na długo, ale to oczywiście nie znaczy, że nie będzie chętnych na dokładkę. Z podanej ilości składników przygotujecie 4 porcje zupy. Przezornie można podwoić ilość składników ?

Poznaj inne wege propozycje:
Zupa czosnkowa z klopsikami z tofu
Wegetariańska zupa tajska
Wegański krem z pieczarek
Chowder z batatów i pieczonego selera
Zupa miso ramen z tofu
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
4
Czy polecisz ten produkt/przepis znajomym?
Images
Dodano 0 z 6.
CAPTCHA obrazkowa
Proszę wypełnić pole captcha