Wegańska zupa z soczewicy czerwonej z wędzonym tofu, czosnkiem i imbirem
47min
Łatwy
1
szklanka
Czerwona soczewica
4
łyżek
1
l
Woda
1
puszka
Pomidory krojone
1
kostka
Wędzone tofu
1
Marchewka
1
Pietruszka
1
Cebula
3
ząbków
1
kawałek
2-cm kawałek imbiru
1
szczypta
Chili
1
szczypta
Wędzona papryka
1
szczypta
Słodka papryka
1
szczypta
Kurkuma
1
szczypta
Sól
1
szczypta
Pieprz
1
szczypta
Kumin mielony
1
Liść laurowy
3
Ziarenka ziela angielskiego
0.25
Sok z ćwiartki cytryny
trochę
Oliwa do smażenia
trochę
Świeżo posiekana zielenina
.
Wartości odżywcze
Białko
23.74 g
Węglowodany
46.03 g
Tłuszcze
8.63 g
Wartość energetyczna
341.77 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
47 min
Krok 1
6 min
Cebulę siekamy, podduszamy na niewielkiej ilości oliwy z dodatkiem szczypty chili papryki wędzonej, kurkumy i kuminu.
Krok 2
5 min
Dodajemy posiekane ząbki czosnku, krótko smażymy, aż czosnek uwolni swój aromat.
Krok 3
10 min
Dodajemy obrane i pokrojone w kostkę marchewkę i pietruszkę, podlewamy wywarem, dodajemy szczyptę soli, liść laurowy i ziele angielskie, gotujemy 10 minut.
Krok 4
10 min
Dodajemy do garnka soczewicę, gotujemy 10 minut.
Krok 5
5 min
Dodajemy pomidory z puszki, gotujemy chwilę.
Krok 6
3 min
Dodajemy obrany i starty na tarce o drobnych oczkach imbir (imbir łatwo obrać, zeskrobując skórkę łyżeczką).
Krok 7
3 min
Zupę doprawiamy sokiem z cytryny.
Krok 8
5 min
Wędzone tofu kroimy w kostkę, oprószamy słodką papryką, podsmażamy na suchej patelni. Dodajemy do zupy na talerzach. Dekorujemy zieleniną.
Prosta i sycąca zupa z soczewicy czerwonej z wędzonym tofu to nie tylko propozycja dla wegan, ale dla wszystkich, którzy zimową porą potrzebują dobrze zjeść. Zupa, choć nie ma w niej ani grama mięsa, jest naprawdę sycąca. Soczewica i wędzone tofu to świetne źródło białka roślinnego, którego nie może zabraknąć w diecie wegańskiej, a i w każdej innej jest mile widziane.
Czerwona soczewica szybko się gotuje, więc przygotowanie zupy zajmie naprawdę tylko chwilę. Zanim rozgrzejecie się po długim zimowym spacerze, zupa będzie już na Was czekać na stole. Dobrze doprawiona rozgrzewającym imbirem i chili sprawi, że krew zaczyna szybciej krążyć w żyłach, a nam w okamgnieniu robi się przyjemnie ciepło. Jesienią i zimą nie ma lepszej zupy!
Zupa z soczewicy powinna być gęsta, łyżka ma w niej stać. Jedna porcja ma sycić na długo, ale to oczywiście nie znaczy, że nie będzie chętnych na dokładkę. Z podanej ilości składników przygotujecie 4 porcje zupy. Przezornie można podwoić ilość składników ?
Poznaj inne wege propozycje:
Zupa czosnkowa z klopsikami z tofu
Wegetariańska zupa tajska
Wegański krem z pieczarek
Chowder z batatów i pieczonego selera
Czerwona soczewica szybko się gotuje, więc przygotowanie zupy zajmie naprawdę tylko chwilę. Zanim rozgrzejecie się po długim zimowym spacerze, zupa będzie już na Was czekać na stole. Dobrze doprawiona rozgrzewającym imbirem i chili sprawi, że krew zaczyna szybciej krążyć w żyłach, a nam w okamgnieniu robi się przyjemnie ciepło. Jesienią i zimą nie ma lepszej zupy!
Zupa z soczewicy powinna być gęsta, łyżka ma w niej stać. Jedna porcja ma sycić na długo, ale to oczywiście nie znaczy, że nie będzie chętnych na dokładkę. Z podanej ilości składników przygotujecie 4 porcje zupy. Przezornie można podwoić ilość składników ?
Poznaj inne wege propozycje:
Zupa czosnkowa z klopsikami z tofu
Wegetariańska zupa tajska
Wegański krem z pieczarek
Chowder z batatów i pieczonego selera
Komentarze 0