Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Wegetariańska zupa neapolitańska z długim makaronem dla dzieci

0
1 godz 18 min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Ania
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

3 
Marchewka
2 
Pietruszka
1  kawałek
Seler korzeniowy
2  łodyg
Seler naciowy
1 
Por (biała część)
1 
Cebula
3  ząbków
2 
Liść laurowy
trochę
Ziarenka ziela angielskiego
150  ml
Śmietana 18%
150  g
Ser parmezan
2 
Żółtko
150  g
Makaron Wstążki
1  łyżeczka
Oregano
0.5  łyżeczka
Kurkuma
1  szczypta
Sól i pieprz

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
22.78 g
Węglowodany
52.49 g
Tłuszcze
18.23 g
Wartość energetyczna
449.36 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

78 min
Krok 1
2 min
Marchewki, pietruszki, selera, cebulę oraz ząbki czosnku obrać.
Krok 2
2 min
Pora i łodygi selera naciowego dokładnie umyć, odciąć końcówki.
Krok 3
1 min
Marchewki, pietruszki i selera pokroić na mniejsze części.
Krok 4
5 min
Cebulę opalić – na kuchence gazowej lub przy użyciu palnika.
Krok 5
1 min
Tak przygotowane warzywa umieścić w dużym garnku.
Krok 6
1 min
Dodać liście laurowe i ziarna ziela angielskiego.
Krok 7
60 min
Zalać ok. 1,2 l wody i gotować na małym ogniu przez ok. godziny.
Krok 8
1 min
Gotowy bulion przecedzić.
Krok 9
1 min
Dosypać starty parmezan i wlać roztrzepane żółtka.
Krok 10
1 min
Na końcu wlać śmietanę (uważając, aby się nie zważyła).
Krok 11
1 min
Zupę doprawić oregano,kurkumą, solą i pieprzem – do smaku.
Krok 12
1 min
Makaron można ugotować w zupie lub w osobnym garnku.
Krok 13
1 min
Zupę serwować z makaronem.
Wegetariańska zupa neapolitańska z długim makaronem dla dzieci

Krok 1 z 13

Marchewki, pietruszki, selera, cebulę oraz ząbki czosnku obrać.

Wegetariańska zupa neapolitańska z długim makaronem dla dzieci

Krok 2 z 13

Pora i łodygi selera naciowego dokładnie umyć, odciąć końcówki.

Wegetariańska zupa neapolitańska z długim makaronem dla dzieci

Krok 3 z 13

Marchewki, pietruszki i selera pokroić na mniejsze części.

Wegetariańska zupa neapolitańska z długim makaronem dla dzieci

Krok 4 z 13

Cebulę opalić – na kuchence gazowej lub przy użyciu palnika.

Wegetariańska zupa neapolitańska z długim makaronem dla dzieci

Krok 5 z 13

Tak przygotowane warzywa umieścić w dużym garnku.

Wegetariańska zupa neapolitańska z długim makaronem dla dzieci

Krok 6 z 13

Dodać liście laurowe i ziarna ziela angielskiego.

Wegetariańska zupa neapolitańska z długim makaronem dla dzieci

Krok 7 z 13

Zalać ok. 1,2 l wody i gotować na małym ogniu przez ok. godziny.

Wegetariańska zupa neapolitańska z długim makaronem dla dzieci

Krok 8 z 13

Gotowy bulion przecedzić.

Wegetariańska zupa neapolitańska z długim makaronem dla dzieci

Krok 9 z 13

Dosypać starty parmezan i wlać roztrzepane żółtka.

Wegetariańska zupa neapolitańska z długim makaronem dla dzieci

Krok 10 z 13

Na końcu wlać śmietanę (uważając, aby się nie zważyła).

Wegetariańska zupa neapolitańska z długim makaronem dla dzieci

Krok 11 z 13

Zupę doprawić oregano,kurkumą, solą i pieprzem – do smaku.

Wegetariańska zupa neapolitańska z długim makaronem dla dzieci

Krok 12 z 13

Makaron można ugotować w zupie lub w osobnym garnku.

Wegetariańska zupa neapolitańska z długim makaronem dla dzieci

Krok 13 z 13

Zupę serwować z makaronem.

Poniższy przepis na listę ulubionych powinni dodać wszyscy zabiegani rodzice, których pociechy lubią od czasu do czasu pogrymasić przy stole. Wegetariańska zupa neapolitańska z długim makaronem dla dzieci jest wyjątkowo prosta w przygotowaniu, dzięki czemu bez problemu przygotujesz ją również w trakcie opieki nad dziećmi. Do jej przyrządzenia nie potrzeba wymyślnych składników (to właśnie jedna z zalet prostej kuchni włoskiej). Większość, z tego, co znajdzie się w garnku, masz zwykle w swojej lodówce. Otwórz ją już teraz, w trakcie czytania przepisu, i przekonaj się, że mam rację! :)

Podstawą tej zupy jest wywar. Ważne zatem, aby przyrządzić go ze świeżych i aromatycznych warzyw. Przepis jest wegetariański, więc w garnku nie wyląduje tym razem mięso. Najmłodsi uwielbiają zupę neapolitańską ze jej kremową konsystencję i delikatny smak.
W naszej wersji podawana z makaronem wstążki, warto jednak dodać taki, który dzieciaki lubią najbardziej. Ugotuj, przetestuj i podziel się z nami reakcją Twoich najbliższych. Smacznego!

Z podanych proporcji przygotujesz ok. 4 porcji zupy.

Poznaj inne propozycje idealne dla najmłodszych domowników!

Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika