Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Wiosenna zupa jarzynowa

0
1 godz 5 min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Ania
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1 
Nieduża cebula
1  pęczek
Botwina
1  główka
Brokuł
4 
Młoda marchewka
4 
Ziemniaki
1 
Cukinia
100  ml
Śmietanka 30%
3  łyżek
Olej do smażenia
1  łyżeczka
Wędzona papryka
0.5  łyżeczka
Gałka muszkatołowa
trochę
Sól i pieprz

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
18 g
Węglowodany
30.62 g
Tłuszcze
24.71 g
Wartość energetyczna
544.94 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

65 min
Krok 1
15 min
Cebulę i ziemniaki obrać. Marchewki być może wystarczy jedynie umyć z ziemi.
Krok 2
5 min
Botwinę, brokuła i cukinię dokładnie umyć.
Krok 3
10 min
Cebulę drobno posiekać, marchewki pokroić w plasterki, ziemniaki w kostkę. Botwinę posiekać, brokuła podzielić na mniejsze różyczki, cukinie pokroić w półksiężyce.
Krok 4
5 min
Na dnie dużego garnka rozgrzać olej, zeszklić na nim cebulę ze szczyptą soli.
Krok 5
15 min
Dodać marchewkę, ziemniaki, wędzoną paprykę i gałkę muszkatołową. Całość krótko podsmażyć i zalać połową bulionu. Gotować przez ok. 10 minut na wolnym ogniu.
Krok 6
10 min
Po upływie 10 minut, dodać botwinę, różyczki brokuła oraz cukinię. Dolać resztę bulionu i gotować przez kolejne 10 minut - aż warzywa zmiękną.
Krok 7
5 min
Na koniec zabielić zupę śmietaną i doprawić obficie solą oraz pieprzem.
Wiosenna zupa jarzynowa

Krok 1 z 7

Cebulę i ziemniaki obrać. Marchewki być może wystarczy jedynie umyć z ziemi.

Wiosenna zupa jarzynowa

Krok 2 z 7

Botwinę, brokuła i cukinię dokładnie umyć.

Wiosenna zupa jarzynowa

Krok 3 z 7

Cebulę drobno posiekać, marchewki pokroić w plasterki, ziemniaki w kostkę. Botwinę posiekać, brokuła podzielić na mniejsze różyczki, cukinie pokroić w półksiężyce.

Wiosenna zupa jarzynowa

Krok 4 z 7

Na dnie dużego garnka rozgrzać olej, zeszklić na nim cebulę ze szczyptą soli.

Wiosenna zupa jarzynowa

Krok 5 z 7

Dodać marchewkę, ziemniaki, wędzoną paprykę i gałkę muszkatołową. Całość krótko podsmażyć i zalać połową bulionu. Gotować przez ok. 10 minut na wolnym ogniu.

Wiosenna zupa jarzynowa

Krok 6 z 7

Po upływie 10 minut, dodać botwinę, różyczki brokuła oraz cukinię. Dolać resztę bulionu i gotować przez kolejne 10 minut - aż warzywa zmiękną.

Wiosenna zupa jarzynowa

Krok 7 z 7

Na koniec zabielić zupę śmietaną i doprawić obficie solą oraz pieprzem.

W końcu jest! Wyczekana! Wiosna za oknem i na talerzu. W zupie nie mogło zabraknąć botwiny, na którą sezon trwa krótko i uważam, że powinien być wykorzystany do ostatniego listka i najmniejszej bulwy buraczka.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika