Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Zupy
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Promocja na pomidory
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
  • Kontakt
Wegańska zupa z kalafiora i selera

Wegańska zupa z kalafiora i selera

(0)
57min
Łatwy
Autorem przepisu jest degeb

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

6 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
50  g
Cebula biała
250  g
Kalafior
425  g
Seler korzeń
1  łyżka
Olej słonecznikowy
1200  g
Woda
2  łyżek
Bulion warzywny w słoiku WINIARY
350  g
Grzyby shiitake Zobacz naszą wskazówkę
2  łyżek
Oliwa z oliwek
0.5  łyżeczka
Sól morska
0.5  pęczek
Szczypiorek
trochę
Pieprz czarny
3  łyżek
Sos sojowy
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
4.21 g
Węglowodany
13.84 g
Tłuszcze
7.56 g
Wartość energetyczna
132.77 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Gęsta, aromatyczna zupa z kalafiora i selera z dodatkiem grzybów to przepis na smaczny obiad, który przygotujesz bez większego wysiłku. Takie danie możesz zaserwować swoim bliskim – będą zaskoczeni tym smakiem i prostotą przygotowania. Masz chęć ugotować z nami taką zupę? Zobacz przepis poniżej!


Zupa-krem – pomysł na pożywny obiad

Zupy-kremy to świetny sposób na wykorzystanie warzyw, które akurat masz w lodówce lub w spiżarni. Do przygotowania naszej zupy potrzebujesz 250 g kalafiora, 425 g selera i trochę cebuli. Do tego bulion, który zrobisz w kilka chwil na bazie bulionu warzywnego WINIARY i przypraw. Smak podkręcą upieczone w piekarniku grzyby – my wybraliśmy shiitake, ale zamiast nich możesz dodać np. po pieczarki czy boczniaki.


Danie w sam raz na jesień

Taka rozgrzewająca zupa idealnie sprawdzi się w czasie chłodnych, jesiennych lub zimowych dni. Ale jeśli chcesz, możesz ją przygotować też o innej porze roku. To przepis, który zawsze warto mieć pod ręką, gdy chcesz zjeść coś dobrego. Wypróbuj nasz przepis na wegańską zupę kalafiorowo-selerową z dodatkiem aromatycznych grzybów. Smacznego!

Przygotowanie

57 min
  • Krok 1

    1 min
    Rozgrzej piekarnik do 200°C góra/dół (lub do 170°C z termoobiegiem). Wyłóż blachę papierem do pieczenia.
  • Krok 2

    8 min
    Obierz cebulę i pokrój ją w kostkę. Kalafior umyj i podziel na małe różyczki. Seler umyj, obierz i pokrój w kostkę.
  • Krok 3

    25 min
    W rondelku rozgrzej olej i podsmaż na nim cebulę. Dodaj różyczki kalafiora i kawałki selera. Całość krótko podsmaż. Wlej wodę, dodaj bulion warzywny WINIARY. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem przez ok. 20-25 minut.
  • Krok 4

    20 min
    W międzyczasie oczyść i pokrój grzyby shiitake. Wymieszaj je z oliwą z oliwek i solą morską. Rozłóż kawałki grzybów na blasze do pieczenia i piecz w piekarniku przez ok. 20 minut. W czasie pieczenia przemieszaj grzyby. Szczypiorek umyj, osusz i posiekaj.
  • Krok 5

    3 min
    Ugotowaną zupę zmiksuj blenderem, aż będzie gładka. Dopraw ją pieprzem i sosem sojowym. Wlej zupę do miseczek, na wierzchu rozłóż grzyby i posiekany szczypiorek.
Wegańska zupa z kalafiora i selera

Krok 1 z 5

Rozgrzej piekarnik do 200°C góra/dół (lub do 170°C z termoobiegiem). Wyłóż blachę papierem do pieczenia.

Wegańska zupa z kalafiora i selera

Krok 2 z 5

Obierz cebulę i pokrój ją w kostkę. Kalafior umyj i podziel na małe różyczki. Seler umyj, obierz i pokrój w kostkę.

Wegańska zupa z kalafiora i selera

Krok 3 z 5

W rondelku rozgrzej olej i podsmaż na nim cebulę. Dodaj różyczki kalafiora i kawałki selera. Całość krótko podsmaż. Wlej wodę, dodaj bulion warzywny WINIARY. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem przez ok. 20-25 minut.

Wegańska zupa z kalafiora i selera

Krok 4 z 5

W międzyczasie oczyść i pokrój grzyby shiitake. Wymieszaj je z oliwą z oliwek i solą morską. Rozłóż kawałki grzybów na blasze do pieczenia i piecz w piekarniku przez ok. 20 minut. W czasie pieczenia przemieszaj grzyby. Szczypiorek umyj, osusz i posiekaj.

Wegańska zupa z kalafiora i selera

Krok 5 z 5

Ugotowaną zupę zmiksuj blenderem, aż będzie gładka. Dopraw ją pieprzem i sosem sojowym. Wlej zupę do miseczek, na wierzchu rozłóż grzyby i posiekany szczypiorek.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez laktozy
  • Bez laktozy
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Kuchnia europejska
  • Obiad
  • Przystawka
  • Wegańskie
  • Wegetariańskie

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Faszerowane bataty z warzywami

    Faszerowane bataty z warzywami

    1 godz 30 min Średni
  • Zupa krem z pieczonego kalafiora i ciecierzycy

    Zupa krem z pieczonego kalafiora i ciecierzycy

    1 godz 7 min Łatwy
  • Gulasz z dziczyzny z warzywami

    Gulasz z dziczyzny z warzywami

    1 godz 30 min Łatwy
  • Zupa borowikowa z pieczonym dorszem

    Zupa borowikowa z pieczonym dorszem

    1 godz 18 min Średni

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu