Skip to Main Content
Zdobądź losy Loteria Klubu WINIARY
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Wegańska zupa z kalafiora i selera
Dodaj do CookBook

Wegańska zupa z kalafiora i selera

(0)
57 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest degeb
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

6 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
50  g
Cebula biała
250  g
Kalafior
425  g
Seler korzeń
1  łyżka
Olej słonecznikowy
1200  g
Woda
2  łyżek
Bulion warzywny w słoiku WINIARY
350  g
Grzyby shiitake Zobacz naszą wskazówkę
2  łyżek
Oliwa z oliwek
0.5  łyżeczka
Sól morska
0.5  pęczek
Szczypiorek
trochę
Pieprz czarny
3  łyżek
Sos sojowy
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
13.8 g
Wartość energetyczna
132.8 kcal
Tłuszcze
7.6 g
Białko
4.2 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Gęsta, aromatyczna zupa z kalafiora i selera z dodatkiem grzybów to przepis na smaczny obiad, który przygotujesz bez większego wysiłku. Takie danie możesz zaserwować swoim bliskim – będą zaskoczeni tym smakiem i prostotą przygotowania. Masz chęć ugotować z nami taką zupę? Zobacz przepis poniżej!


Zupa-krem – pomysł na pożywny obiad

Zupy-kremy to świetny sposób na wykorzystanie warzyw, które akurat masz w lodówce lub w spiżarni. Do przygotowania naszej zupy potrzebujesz 250 g kalafiora, 425 g selera i trochę cebuli. Do tego bulion, który zrobisz w kilka chwil na bazie bulionu warzywnego WINIARY i przypraw. Smak podkręcą upieczone w piekarniku grzyby – my wybraliśmy shiitake, ale zamiast nich możesz dodać np. po pieczarki czy boczniaki.


Danie w sam raz na jesień

Taka rozgrzewająca zupa idealnie sprawdzi się w czasie chłodnych, jesiennych lub zimowych dni. Ale jeśli chcesz, możesz ją przygotować też o innej porze roku. To przepis, który zawsze warto mieć pod ręką, gdy chcesz zjeść coś dobrego. Wypróbuj nasz przepis na wegańską zupę kalafiorowo-selerową z dodatkiem aromatycznych grzybów. Smacznego!

Przygotowanie

57 min
  • Krok 1

    1 min
    Rozgrzej piekarnik do 200°C góra/dół (lub do 170°C z termoobiegiem). Wyłóż blachę papierem do pieczenia.
  • Krok 2

    8 min
    Obierz cebulę i pokrój ją w kostkę. Kalafior umyj i podziel na małe różyczki. Seler umyj, obierz i pokrój w kostkę.
  • Krok 3

    25 min
    W rondelku rozgrzej olej i podsmaż na nim cebulę. Dodaj różyczki kalafiora i kawałki selera. Całość krótko podsmaż. Wlej wodę, dodaj bulion warzywny WINIARY. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem przez ok. 20-25 minut.
  • Krok 4

    20 min
    W międzyczasie oczyść i pokrój grzyby shiitake. Wymieszaj je z oliwą z oliwek i solą morską. Rozłóż kawałki grzybów na blasze do pieczenia i piecz w piekarniku przez ok. 20 minut. W czasie pieczenia przemieszaj grzyby. Szczypiorek umyj, osusz i posiekaj.
  • Krok 5

    3 min
    Ugotowaną zupę zmiksuj blenderem, aż będzie gładka. Dopraw ją pieprzem i sosem sojowym. Wlej zupę do miseczek, na wierzchu rozłóż grzyby i posiekany szczypiorek.
Wegańska zupa z kalafiora i selera

Krok 1 z 5

Rozgrzej piekarnik do 200°C góra/dół (lub do 170°C z termoobiegiem). Wyłóż blachę papierem do pieczenia.

Wegańska zupa z kalafiora i selera

Krok 2 z 5

Obierz cebulę i pokrój ją w kostkę. Kalafior umyj i podziel na małe różyczki. Seler umyj, obierz i pokrój w kostkę.

Wegańska zupa z kalafiora i selera

Krok 3 z 5

W rondelku rozgrzej olej i podsmaż na nim cebulę. Dodaj różyczki kalafiora i kawałki selera. Całość krótko podsmaż. Wlej wodę, dodaj bulion warzywny WINIARY. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem przez ok. 20-25 minut.

Wegańska zupa z kalafiora i selera

Krok 4 z 5

W międzyczasie oczyść i pokrój grzyby shiitake. Wymieszaj je z oliwą z oliwek i solą morską. Rozłóż kawałki grzybów na blasze do pieczenia i piecz w piekarniku przez ok. 20 minut. W czasie pieczenia przemieszaj grzyby. Szczypiorek umyj, osusz i posiekaj.

Wegańska zupa z kalafiora i selera

Krok 5 z 5

Ugotowaną zupę zmiksuj blenderem, aż będzie gładka. Dopraw ją pieprzem i sosem sojowym. Wlej zupę do miseczek, na wierzchu rozłóż grzyby i posiekany szczypiorek.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez laktozy
  • Bez laktozy
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Kuchnia europejska
  • Niski poziom cukru
  • Obiad
  • Poniżej 300 kcal
  • Porcja Warzywa/Owoce
  • Przystawka
  • Wegańskie
  • Wegetariańskie
  • Źródło białka
  • Źródło błonnika

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Wegańska śmietana z dodatkiem tofu

    Wegańska śmietana z dodatkiem tofu

    7 min Łatwy
  • Wegańska zupa krem z marchewki z batatami i czarnuszką

    Wegańska zupa krem z marchewki z batatami i czarnuszką

    1 godz 11 min Łatwy
  • Wegańska zupa z bobem i śmietanką kokosową

    Wegańska zupa z bobem i śmietanką kokosową

    30 min Łatwy
  • Wegańska zupa z soczewicy czerwonej z wędzonym tofu, czosnkiem i imbirem

    Wegańska zupa z soczewicy czerwonej z wędzonym tofu, czosnkiem i imbirem

    47 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu