Wegańska zupa z bobem i śmietanką kokosową
Wartości odżywcze
Przygotowanie
Krok 1
5 minKrok 2
5 minKrok 3
15 minKrok 4
3 minKrok 5
1 minKrok 6
1 minWegańska zupa z bobem o pięknym zielonym kolorze przyciągnie do stołu nie tylko wegan i wegetarian. Apetyczne ziarenka bobu zostały pozbawione łupinek, w których prezentują się mniej apetycznie, za to są zdecydowanie zdrowsze. W łupinkach bobu kryje się mnóstwo cennych witamin, a przecież i tak część z nich stracimy podczas gotowania. Jeśli więc szarobury kolor bobu ugotowanego w łupinkach nie jest przeszkodą, pomińcie obieranie bobu podczas przygotowania zupy.
Wegańska zupa z bobem gotuje się szybko, jest więc świetnym pomysłem na szybki obiad w zabieganym tygodniu. Dzięki wysokiej zawartości białka zupa jest treściwa i zaspokoi głód na dłuższy czas.
Zabieliłam zupę śmietanką kokosową. Moim zdaniem dodała potrawie bardzo przyjemny i delikatny orientalny charakter, który można jeszcze bardziej podkręcić dodając do zupy zamiast soku z cytryny sok z limonki.
Do przygotowania wegańskiej zupy z bobu można wykorzystać także bób łuskany.
Z podanej ilości składników przygotujecie 4 porcje zupy.
Komentarze 0