Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Wegańska zupa z bobem i śmietanką kokosową

0
30min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Agata

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

0.5  kg
Świeży bób
1 
Cebula
2  ząbków
3 
Ziemniaki
1 
Mała marchewka
1 
Mała pietruszka
1  kawałek
Seler
0.5  pęczek
Koperek
1  pęczek
Posiekany szczypiorek
0.5  łyżeczka
Sól i cukier
1  szczypta
Sól morska i pieprz czarny do smaku
1 
Sok z ćwiartki cytryny
1  puszka
Śmietanka kokosowa
2  łyżek
Oliwa z oliwek

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
14.69 g
Węglowodany
66.9 g
Tłuszcze
16.74 g
Wartość energetyczna
460.27 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

30 min
Krok 1
5 min
W garnku zagotowujemy 1 l wody, dodajemy łyżeczkę soli i cukru, dorzucamy bób i kilka gałązek koperku. Gotujemy 5 minut. Odcedzamy bób, wywar zachowujemy.
Krok 2
5 min
Marchewkę, pietruszkę i kawałek selera ścieramy na tarce o małych oczkach. Cebulkę drobno siekamy. Krótko podsmażamy tak przygotowane warzywa na jednej łyżce oliwy.
Krok 3
15 min
Podsmażone warzywa dodajemy do garnka z wywarem. Dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki, gotujemy do miękkości warzyw, ok. 15 minut.
Krok 4
3 min
Ostudzony bób obieramy z łupinek. Siekamy kilka gałązek koperku. Wrzucamy na patelnię z lekko rozgrzaną oliwą bób i koperek, chwilę smażymy. Dodajemy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i jeszcze pół minuty smażymy, mieszając.
Krok 5
1 min
Podsmażony bób dodajemy po koniec gotowania do garnka z zupą.
Krok 6
1 min
Doprawiamy zupę solą morską, świeżo mielonym pieprzem i sokiem z cytryny. Zabielamy śmietanką kokosową. Posypujemy posiekanym koperkiem i szczypiorkiem.
Wegańska zupa z bobem i śmietanką kokosową

Krok 1 z 6

W garnku zagotowujemy 1 l wody, dodajemy łyżeczkę soli i cukru, dorzucamy bób i kilka gałązek koperku. Gotujemy 5 minut. Odcedzamy bób, wywar zachowujemy.

Wegańska zupa z bobem i śmietanką kokosową

Krok 2 z 6

Marchewkę, pietruszkę i kawałek selera ścieramy na tarce o małych oczkach. Cebulkę drobno siekamy. Krótko podsmażamy tak przygotowane warzywa na jednej łyżce oliwy.

Wegańska zupa z bobem i śmietanką kokosową

Krok 3 z 6

Podsmażone warzywa dodajemy do garnka z wywarem. Dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki, gotujemy do miękkości warzyw, ok. 15 minut.

Wegańska zupa z bobem i śmietanką kokosową

Krok 4 z 6

Ostudzony bób obieramy z łupinek. Siekamy kilka gałązek koperku. Wrzucamy na patelnię z lekko rozgrzaną oliwą bób i koperek, chwilę smażymy. Dodajemy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i jeszcze pół minuty smażymy, mieszając.

Wegańska zupa z bobem i śmietanką kokosową

Krok 5 z 6

Podsmażony bób dodajemy po koniec gotowania do garnka z zupą.

Wegańska zupa z bobem i śmietanką kokosową

Krok 6 z 6

Doprawiamy zupę solą morską, świeżo mielonym pieprzem i sokiem z cytryny. Zabielamy śmietanką kokosową. Posypujemy posiekanym koperkiem i szczypiorkiem.

Wegańska zupa z bobem o pięknym zielonym kolorze przyciągnie do stołu nie tylko wegan i wegetarian. Apetyczne ziarenka bobu zostały pozbawione łupinek, w których prezentują się mniej apetycznie, za to są zdecydowanie zdrowsze. W łupinkach bobu kryje się mnóstwo cennych witamin, a przecież i tak część z nich stracimy podczas gotowania. Jeśli więc szarobury kolor bobu ugotowanego w łupinkach nie jest przeszkodą, pomińcie obieranie bobu podczas przygotowania zupy.

Wegańska zupa z bobem gotuje się szybko, jest więc świetnym pomysłem na szybki obiad w zabieganym tygodniu. Dzięki wysokiej zawartości białka zupa jest treściwa i zaspokoi głód na dłuższy czas.

Zabieliłam zupę śmietanką kokosową. Moim zdaniem dodała potrawie bardzo przyjemny i delikatny orientalny charakter, który można jeszcze bardziej podkręcić dodając do zupy zamiast soku z cytryny sok z limonki.

Do przygotowania wegańskiej zupy z bobu można wykorzystać także bób łuskany.

Z podanej ilości składników przygotujecie 4 porcje zupy.

Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika