Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Wegańska zupa z bobem o pięknym zielonym kolorze przyciągnie do stołu nie tylko wegan i wegetarian. Apetyczne ziarenka bobu zostały pozbawione łupinek, w których prezentują się mniej apetycznie, za to są zdecydowanie zdrowsze. W łupinkach bobu kryje się mnóstwo cennych witamin, a przecież i tak część z nich stracimy podczas gotowania. Jeśli więc szarobury kolor bobu ugotowanego w łupinkach nie jest przeszkodą, pomińcie obieranie bobu podczas przygotowania zupy.
Wegańska zupa z bobem gotuje się szybko, jest więc świetnym pomysłem na szybki obiad w zabieganym tygodniu. Dzięki wysokiej zawartości białka zupa jest treściwa i zaspokoi głód na dłuższy czas.
Zabieliłam zupę śmietanką kokosową. Moim zdaniem dodała potrawie bardzo przyjemny i delikatny orientalny charakter, który można jeszcze bardziej podkręcić dodając do zupy zamiast soku z cytryny sok z limonki.
Do przygotowania wegańskiej zupy z bobu można wykorzystać także bób łuskany.
Z podanej ilości składników przygotujecie 4 porcje zupy.
Przygotowanie
30 min
Krok 1
5 min
W garnku zagotowujemy 1 l wody, dodajemy łyżeczkę soli i cukru, dorzucamy bób i kilka gałązek koperku. Gotujemy 5 minut. Odcedzamy bób, wywar zachowujemy.
Krok 2
5 min
Marchewkę, pietruszkę i kawałek selera ścieramy na tarce o małych oczkach. Cebulkę drobno siekamy. Krótko podsmażamy tak przygotowane warzywa na jednej łyżce oliwy.
Krok 3
15 min
Podsmażone warzywa dodajemy do garnka z wywarem. Dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki, gotujemy do miękkości warzyw, ok. 15 minut.
Krok 4
3 min
Ostudzony bób obieramy z łupinek. Siekamy kilka gałązek koperku. Wrzucamy na patelnię z lekko rozgrzaną oliwą bób i koperek, chwilę smażymy. Dodajemy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i jeszcze pół minuty smażymy, mieszając.
Krok 5
1 min
Podsmażony bób dodajemy po koniec gotowania do garnka z zupą.
Krok 6
1 min
Doprawiamy zupę solą morską, świeżo mielonym pieprzem i sokiem z cytryny. Zabielamy śmietanką kokosową. Posypujemy posiekanym koperkiem i szczypiorkiem.
Krok 1
z
6
W garnku zagotowujemy 1 l wody, dodajemy łyżeczkę soli i cukru, dorzucamy bób i kilka gałązek koperku. Gotujemy 5 minut. Odcedzamy bób, wywar zachowujemy.
Krok 2
z
6
Marchewkę, pietruszkę i kawałek selera ścieramy na tarce o małych oczkach. Cebulkę drobno siekamy. Krótko podsmażamy tak przygotowane warzywa na jednej łyżce oliwy.
Krok 3
z
6
Podsmażone warzywa dodajemy do garnka z wywarem. Dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki, gotujemy do miękkości warzyw, ok. 15 minut.
Krok 4
z
6
Ostudzony bób obieramy z łupinek. Siekamy kilka gałązek koperku. Wrzucamy na patelnię z lekko rozgrzaną oliwą bób i koperek, chwilę smażymy. Dodajemy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i jeszcze pół minuty smażymy, mieszając.
Krok 5
z
6
Podsmażony bób dodajemy po koniec gotowania do garnka z zupą.
Krok 6
z
6
Doprawiamy zupę solą morską, świeżo mielonym pieprzem i sokiem z cytryny. Zabielamy śmietanką kokosową. Posypujemy posiekanym koperkiem i szczypiorkiem.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0