Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Wegańska zupa z bobem i śmietanką kokosową
Wegańska zupa z bobem i śmietanką kokosową

Wegańska zupa z bobem i śmietanką kokosową

(0)
30min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest Agata

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
0.5  kg
Świeży bób
1 
Cebula
2  ząbków
Czosnek
3 
Ziemniaki
1 
Mała marchewka
1 
Mała pietruszka
1  kawałek
Seler
0.5  pęczek
Koperek
1  pęczek
Posiekany szczypiorek
0.5  łyżeczka
Sól i cukier
1  szczypta
Sól morska i pieprz czarny do smaku
1 
Sok z ćwiartki cytryny
1  puszka
Śmietanka kokosowa
2  łyżek
Oliwa z oliwek
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
14.69 g
Węglowodany
66.9 g
Tłuszcze
16.74 g
Wartość energetyczna
460.27 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Wegańska zupa z bobem o pięknym zielonym kolorze przyciągnie do stołu nie tylko wegan i wegetarian. Apetyczne ziarenka bobu zostały pozbawione łupinek, w których prezentują się mniej apetycznie, za to są zdecydowanie zdrowsze. W łupinkach bobu kryje się mnóstwo cennych witamin, a przecież i tak część z nich stracimy podczas gotowania. Jeśli więc szarobury kolor bobu ugotowanego w łupinkach nie jest przeszkodą, pomińcie obieranie bobu podczas przygotowania zupy.

Wegańska zupa z bobem gotuje się szybko, jest więc świetnym pomysłem na szybki obiad w zabieganym tygodniu. Dzięki wysokiej zawartości białka zupa jest treściwa i zaspokoi głód na dłuższy czas.

Zabieliłam zupę śmietanką kokosową. Moim zdaniem dodała potrawie bardzo przyjemny i delikatny orientalny charakter, który można jeszcze bardziej podkręcić dodając do zupy zamiast soku z cytryny sok z limonki.

Do przygotowania wegańskiej zupy z bobu można wykorzystać także bób łuskany.

Z podanej ilości składników przygotujecie 4 porcje zupy.

Przygotowanie

30 min
  • Krok 1

    5 min
    W garnku zagotowujemy 1 l wody, dodajemy łyżeczkę soli i cukru, dorzucamy bób i kilka gałązek koperku. Gotujemy 5 minut. Odcedzamy bób, wywar zachowujemy.
  • Krok 2

    5 min
    Marchewkę, pietruszkę i kawałek selera ścieramy na tarce o małych oczkach. Cebulkę drobno siekamy. Krótko podsmażamy tak przygotowane warzywa na jednej łyżce oliwy.
  • Krok 3

    15 min
    Podsmażone warzywa dodajemy do garnka z wywarem. Dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki, gotujemy do miękkości warzyw, ok. 15 minut.
  • Krok 4

    3 min
    Ostudzony bób obieramy z łupinek. Siekamy kilka gałązek koperku. Wrzucamy na patelnię z lekko rozgrzaną oliwą bób i koperek, chwilę smażymy. Dodajemy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i jeszcze pół minuty smażymy, mieszając.
  • Krok 5

    1 min
    Podsmażony bób dodajemy po koniec gotowania do garnka z zupą.
  • Krok 6

    1 min
    Doprawiamy zupę solą morską, świeżo mielonym pieprzem i sokiem z cytryny. Zabielamy śmietanką kokosową. Posypujemy posiekanym koperkiem i szczypiorkiem.
Wegańska zupa z bobem i śmietanką kokosową

Krok 1 z 6

W garnku zagotowujemy 1 l wody, dodajemy łyżeczkę soli i cukru, dorzucamy bób i kilka gałązek koperku. Gotujemy 5 minut. Odcedzamy bób, wywar zachowujemy.

Wegańska zupa z bobem i śmietanką kokosową

Krok 2 z 6

Marchewkę, pietruszkę i kawałek selera ścieramy na tarce o małych oczkach. Cebulkę drobno siekamy. Krótko podsmażamy tak przygotowane warzywa na jednej łyżce oliwy.

Wegańska zupa z bobem i śmietanką kokosową

Krok 3 z 6

Podsmażone warzywa dodajemy do garnka z wywarem. Dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki, gotujemy do miękkości warzyw, ok. 15 minut.

Wegańska zupa z bobem i śmietanką kokosową

Krok 4 z 6

Ostudzony bób obieramy z łupinek. Siekamy kilka gałązek koperku. Wrzucamy na patelnię z lekko rozgrzaną oliwą bób i koperek, chwilę smażymy. Dodajemy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i jeszcze pół minuty smażymy, mieszając.

Wegańska zupa z bobem i śmietanką kokosową

Krok 5 z 6

Podsmażony bób dodajemy po koniec gotowania do garnka z zupą.

Wegańska zupa z bobem i śmietanką kokosową

Krok 6 z 6

Doprawiamy zupę solą morską, świeżo mielonym pieprzem i sokiem z cytryny. Zabielamy śmietanką kokosową. Posypujemy posiekanym koperkiem i szczypiorkiem.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bezglutenowe
  • Bezglutenowe
  • Bez jajek
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Kuchnia europejska
  • Obiad
  • Przystawka
  • Wegetariańskie

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Bób z bułką tartą do obiadu

    Bób z bułką tartą do obiadu

    26 min Łatwy
  • Sałatka z bobu z jajkiem i chrupiącym boczkiem

    Sałatka z bobu z jajkiem i chrupiącym boczkiem

    1 godz 5 min Łatwy
  • Zupa krem z bobu i fasolki szparagowej

    Zupa krem z bobu i fasolki szparagowej

    42 min Łatwy
  • Sałatka z bobem i jajkiem

    Sałatka z bobem i jajkiem

    45 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu