
- Wszystkie przepisy
- Kuchnia sezonowa
- Składniki
- Okazja
- Nie marnujemy
- Desery
- Kolacja
- Obiad
- Śniadanie
- Dania i przekąski
- Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
- Przepisy
- Porady i inspiracje
- Foodsharing
- Recycling opakowań
- Produkty Dobre Dłużej
- Obiad na każdą kieszeń
- Mięsny obiad
- Mięsny obiad do 10 zł
- Mięsny obiad do 15 zł
- Bezmięsny obiad
- Bezmięsny obiad do 10 zł
- Bezmięsny obiad do 15 zł


Wegańska zupa z bobem i śmietanką kokosową

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj
Porady & triki
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Wartości odżywcze
Wegańska zupa z bobem o pięknym zielonym kolorze przyciągnie do stołu nie tylko wegan i wegetarian. Apetyczne ziarenka bobu zostały pozbawione łupinek, w których prezentują się mniej apetycznie, za to są zdecydowanie zdrowsze. W łupinkach bobu kryje się mnóstwo cennych witamin, a przecież i tak część z nich stracimy podczas gotowania. Jeśli więc szarobury kolor bobu ugotowanego w łupinkach nie jest przeszkodą, pomińcie obieranie bobu podczas przygotowania zupy.
Wegańska zupa z bobem gotuje się szybko, jest więc świetnym pomysłem na szybki obiad w zabieganym tygodniu. Dzięki wysokiej zawartości białka zupa jest treściwa i zaspokoi głód na dłuższy czas.
Zabieliłam zupę śmietanką kokosową. Moim zdaniem dodała potrawie bardzo przyjemny i delikatny orientalny charakter, który można jeszcze bardziej podkręcić dodając do zupy zamiast soku z cytryny sok z limonki.
Do przygotowania wegańskiej zupy z bobu można wykorzystać także bób łuskany.
Z podanej ilości składników przygotujecie 4 porcje zupy.
Przygotowanie
Krok 1
5 minKrok 2
5 minKrok 3
15 minKrok 4
3 minKrok 5
1 minKrok 6
1 min
Krok 1 z 6
W garnku zagotowujemy 1 l wody, dodajemy łyżeczkę soli i cukru, dorzucamy bób i kilka gałązek koperku. Gotujemy 5 minut. Odcedzamy bób, wywar zachowujemy.

Krok 2 z 6
Marchewkę, pietruszkę i kawałek selera ścieramy na tarce o małych oczkach. Cebulkę drobno siekamy. Krótko podsmażamy tak przygotowane warzywa na jednej łyżce oliwy.

Krok 3 z 6
Podsmażone warzywa dodajemy do garnka z wywarem. Dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki, gotujemy do miękkości warzyw, ok. 15 minut.

Krok 4 z 6
Ostudzony bób obieramy z łupinek. Siekamy kilka gałązek koperku. Wrzucamy na patelnię z lekko rozgrzaną oliwą bób i koperek, chwilę smażymy. Dodajemy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i jeszcze pół minuty smażymy, mieszając.

Krok 5 z 6
Podsmażony bób dodajemy po koniec gotowania do garnka z zupą.

Krok 6 z 6
Doprawiamy zupę solą morską, świeżo mielonym pieprzem i sokiem z cytryny. Zabielamy śmietanką kokosową. Posypujemy posiekanym koperkiem i szczypiorkiem.
Przepis w formacie PDF
PobierzDziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0