Wegańska śmietana z dodatkiem mleka sojowego
7min
Łatwy
.
Wartości odżywcze
Białko
1.56 g
Węglowodany
3 g
Tłuszcze
62.54 g
Wartość energetyczna
571.32 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
7 min
Krok 1
2 min
Schłodzone mleko sojowe wlej do wysokiego naczynia i zacznij ubijać – aż się lekko spieni.
Krok 2
2 min
Dolej sok z cytryny, nie przestając blendować.
Krok 3
2 min
Dodaj kolejny składnik: olej. Miksuj do momentu, aż śmietana zacznie gęstnieć.
Krok 4
1 min
Im więcej oleju dodasz – tym gęstsza będzie śmietana. Podobna zależność dotyczy soku z cytryny, jednak należy pamiętać, że wpływa ona także na kwaskowaty smak śmietany.
Nie ma to jak zupa zabielana śmietaną! Och tak, dzięki śmietanie zyskuje ona kremową konsystencję, staje się bardziej delikatna, wręcz aksamitna. Co jednak zrobić, kiedy nie możemy sobie na jej dodatek pozwolić ze względu na nietolerancje laktozy lub inne preferencje żywieniowe? Dla wszystkich wegan mamy dziś doskonałą wiadomość, podpowiadamy, jak zrobić wegańską śmietanę!
Komentarze 0