Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Wegańska śmietana z dodatkiem mleka sojowego

0
7min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Ania
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
1 porcja
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

0.25  szklanka
Schłodzone mleko sojowe
0.25  szklanka
Olej
1  łyżka
Sok z cytryny

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
1.56 g
Węglowodany
3 g
Tłuszcze
62.54 g
Wartość energetyczna
571.32 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

7 min
Krok 1
2 min
Schłodzone mleko sojowe wlej do wysokiego naczynia i zacznij ubijać – aż się lekko spieni.
Krok 2
2 min
Dolej sok z cytryny, nie przestając blendować.
Krok 3
2 min
Dodaj kolejny składnik: olej. Miksuj do momentu, aż śmietana zacznie gęstnieć.
Krok 4
1 min
Im więcej oleju dodasz – tym gęstsza będzie śmietana. Podobna zależność dotyczy soku z cytryny, jednak należy pamiętać, że wpływa ona także na kwaskowaty smak śmietany.
Wegańska śmietana z dodatkiem mleka sojowego

Krok 1 z 4

Schłodzone mleko sojowe wlej do wysokiego naczynia i zacznij ubijać – aż się lekko spieni.

Wegańska śmietana z dodatkiem mleka sojowego

Krok 2 z 4

Dolej sok z cytryny, nie przestając blendować.

Wegańska śmietana z dodatkiem mleka sojowego

Krok 3 z 4

Dodaj kolejny składnik: olej. Miksuj do momentu, aż śmietana zacznie gęstnieć.

Wegańska śmietana z dodatkiem mleka sojowego

Krok 4 z 4

Im więcej oleju dodasz – tym gęstsza będzie śmietana. Podobna zależność dotyczy soku z cytryny, jednak należy pamiętać, że wpływa ona także na kwaskowaty smak śmietany.

Nie ma to jak zupa zabielana śmietaną! Och tak, dzięki śmietanie zyskuje ona kremową konsystencję, staje się bardziej delikatna, wręcz aksamitna. Co jednak zrobić, kiedy nie możemy sobie na jej dodatek pozwolić ze względu na nietolerancje laktozy lub inne preferencje żywieniowe? Dla wszystkich wegan mamy dziś doskonałą wiadomość, podpowiadamy, jak zrobić wegańską śmietanę!
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika