
- Wszystkie przepisy
- Kuchnia sezonowa
- Składniki
- Okazja
- Nie marnujemy
- Desery
- Kolacja
- Obiad
- Śniadanie
- Dania i przekąski
- Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
- Przepisy
- Porady i inspiracje
- Foodsharing
- Recycling opakowań
- Produkty Dobre Dłużej
- Obiad na każdą kieszeń
- Mięsny obiad
- Mięsny obiad do 10 zł
- Mięsny obiad do 15 zł
- Bezmięsny obiad
- Bezmięsny obiad do 10 zł
- Bezmięsny obiad do 15 zł







Zupa krem z brokułów zabielana wegańską śmietaną

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj
Porady & triki
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Wartości odżywcze
Dla tych, którzy z kuchnią wegańską są już za pan brat, poniższy przepis pewno będzie stanowił specjalnego zaskoczenia. Jeśli jednak dopiero stawiacie swoje pierwsze kroki na wege-drodze, wegańska śmietana może okazać się ciekawym odkryciem. Raz spróbujecie, a pokochacie ją i będziecie wykorzystywać do różnego rodzaju zup i nie tylko! Tym razem śmietanę przygotowałam z kostki tofu, ale da się ją także wyczarować z orzechów nerkowca czy… cebuli. Dajcie znać, jeśli macie ochotę na więcej wegańskich przepisów.
Wypróbuj kolejne wegetariańskie i wegańskie przepisy!
Rosół wegetariański z pieczonych warzyw
Wegetariańska zupa neapolitańska z długim makaronem dla dzieci
Wegańska zupa z soczewicy czerwonej z wędzonym tofu, czosnkiem i imbirem
Wegański krem z pieczarek
Wegańska zupa z soczewicy z kaszą bulgur i przecierem pomidorowym
Przygotowanie
Krok 1 - zupa
5 minKrok 2
2 minKrok 3
5 minKrok 4
4 minKrok 5
1 minKrok 6
1 minKrok 7
15 minKrok 8
10 minKrok 9
2 minKrok 10
1 minKrok 11
1 minKrok 12 - wegańska śmietana
2 minKrok 13
3 minKrok 14
1 minKrok 15
1 min
Krok 1 - zupa z 15
Cebule i czosnek obrać, drobno posiekać.

Krok 2 z 15
Pietruszki obrać, pokroić w cienkie plasterki.

Krok 3 z 15
Cukinię i brokuła umyć. Cukinię pokroić w kostkę, brokuła podzielić na różyczki.

Krok 4 z 15
Na dnie większego garnka zeszklić na oliwie cebulę z czosnkiem.

Krok 5 z 15
Dodać pokrojoną pietruszkę oraz różyczki brokuła. Wymieszać.

Krok 6 z 15
Całość zalać ok. 1 litrem wody.

Krok 7 z 15
Gotować na wolnym ogniu przez ok. 15 minut – aż warzywa zmiękną.

Krok 8 z 15
Pod koniec gotowania do zupy dodać cukinię. Całość gotować jeszcze przez ok.5-10 minut.

Krok 9 z 15
Dolać sok z cytryny, kumin rzymski i gałkę muszkatołową. Zupę zmiksować na gładki krem.

Krok 10 z 15
Na koniec zupę zabielić wegańską śmietaną. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

Krok 11 z 15
Zupę podawać udekorowaną śmietaną.

Krok 12 - wegańska śmietana z 15
Tofu umieść w misie miksera i zacznij miksować.

Krok 13 z 15
W trakcie miksowania dolewaj powoli wodę, następnie oliwę oraz odrobinę oleju jabłkowego lub soku z cytryny.

Krok 14 z 15
Całość dokładnie wymieszaj.

Krok 15 z 15
Śmietana nie będzie bardzo gęsta, jednak powinna mieć kremową konsystencję.
Przepis w formacie PDF
PobierzDziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0