Skip to Main Content
Zdobądź losy Loteria Klubu WINIARY
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Wegańska zupa z soczewicy czerwonej z wędzonym tofu, czosnkiem i imbirem
Wegańska zupa z soczewicy czerwonej z wędzonym tofu, czosnkiem i imbirem
Wegańska zupa z soczewicy czerwonej z wędzonym tofu, czosnkiem i imbirem
Wegańska zupa z soczewicy czerwonej z wędzonym tofu, czosnkiem i imbirem
Wegańska zupa z soczewicy czerwonej z wędzonym tofu, czosnkiem i imbirem
Wegańska zupa z soczewicy czerwonej z wędzonym tofu, czosnkiem i imbirem
Wegańska zupa z soczewicy czerwonej z wędzonym tofu, czosnkiem i imbirem
Wegańska zupa z soczewicy czerwonej z wędzonym tofu, czosnkiem i imbirem
Dodaj do CookBook

Wegańska zupa z soczewicy czerwonej z wędzonym tofu, czosnkiem i imbirem

(0)
47 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest Agata
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  szklanka
Soczewica czerwona
4  łyżek
Bulion warzywny
1  l
Woda
1 
Pomidory krojone z puszki
1  kostka
Wędzone tofu
1 
Marchewka
1 
Pietruszka
1 
Cebula
3  ząbków
Czosnek
1  kawałek
2-cm kawałek imbiru
1  szczypta
Chili
1  szczypta
Wędzona papryka
1  szczypta
Słodka papryka
1  szczypta
Kurkuma
1  szczypta
Sól i pieprz do smaku
1  szczypta
Kumin mielony
1 
Liść laurowy
3 
Ziarenka ziela angielskiego
0.25 
Sok z ćwiartki cytryny
trochę
Oliwa do smażenia
trochę
Świeżo posiekana zielenina
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
11.3 g
Wartość energetyczna
138.5 kcal
Tłuszcze
7 g
Białko
10.9 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Prosta i sycąca zupa z soczewicy czerwonej z wędzonym tofu to nie tylko propozycja dla wegan, ale dla wszystkich, którzy zimową porą potrzebują dobrze zjeść. Zupa, choć nie ma w niej ani grama mięsa, jest naprawdę sycąca. Soczewica i wędzone tofu to świetne źródło białka roślinnego, którego nie może zabraknąć w diecie wegańskiej, a i w każdej innej jest mile widziane.
Czerwona soczewica szybko się gotuje, więc przygotowanie zupy zajmie naprawdę tylko chwilę. Zanim rozgrzejecie się po długim zimowym spacerze, zupa będzie już na Was czekać na stole. Dobrze doprawiona rozgrzewającym imbirem i chili sprawi, że krew zaczyna szybciej krążyć w żyłach, a nam w okamgnieniu robi się przyjemnie ciepło. Jesienią i zimą nie ma lepszej zupy!
Zupa z soczewicy powinna być gęsta, łyżka ma w niej stać. Jedna porcja ma sycić na długo, ale to oczywiście nie znaczy, że nie będzie chętnych na dokładkę. Z podanej ilości składników przygotujecie 4 porcje zupy. Przezornie można podwoić ilość składników ?

Poznaj inne wege propozycje:
Zupa czosnkowa z klopsikami z tofu
Wegetariańska zupa tajska
Wegański krem z pieczarek
Chowder z batatów i pieczonego selera
Zupa miso ramen z tofu

Przygotowanie

47 min
  • Krok 1

    6 min
    Cebulę siekamy, podduszamy na niewielkiej ilości oliwy z dodatkiem szczypty chili papryki wędzonej, kurkumy i kuminu.
  • Krok 2

    5 min
    Dodajemy posiekane ząbki czosnku, krótko smażymy, aż czosnek uwolni swój aromat.
  • Krok 3

    10 min
    Dodajemy obrane i pokrojone w kostkę marchewkę i pietruszkę, podlewamy wywarem, dodajemy szczyptę soli, liść laurowy i ziele angielskie, gotujemy 10 minut.
  • Krok 4

    10 min
    Dodajemy do garnka soczewicę, gotujemy 10 minut.
  • Krok 5

    5 min
    Dodajemy pomidory z puszki, gotujemy chwilę.
  • Krok 6

    3 min
    Dodajemy obrany i starty na tarce o drobnych oczkach imbir (imbir łatwo obrać, zeskrobując skórkę łyżeczką).
  • Krok 7

    3 min
    Zupę doprawiamy sokiem z cytryny.
  • Krok 8

    5 min
    Wędzone tofu kroimy w kostkę, oprószamy słodką papryką, podsmażamy na suchej patelni. Dodajemy do zupy na talerzach. Dekorujemy zieleniną.
Wegańska zupa z soczewicy czerwonej z wędzonym tofu, czosnkiem i imbirem

Krok 1 z 8

Cebulę siekamy, podduszamy na niewielkiej ilości oliwy z dodatkiem szczypty chili papryki wędzonej, kurkumy i kuminu.

Wegańska zupa z soczewicy czerwonej z wędzonym tofu, czosnkiem i imbirem

Krok 2 z 8

Dodajemy posiekane ząbki czosnku, krótko smażymy, aż czosnek uwolni swój aromat.

Wegańska zupa z soczewicy czerwonej z wędzonym tofu, czosnkiem i imbirem

Krok 3 z 8

Dodajemy obrane i pokrojone w kostkę marchewkę i pietruszkę, podlewamy wywarem, dodajemy szczyptę soli, liść laurowy i ziele angielskie, gotujemy 10 minut.

Wegańska zupa z soczewicy czerwonej z wędzonym tofu, czosnkiem i imbirem

Krok 4 z 8

Dodajemy do garnka soczewicę, gotujemy 10 minut.

Wegańska zupa z soczewicy czerwonej z wędzonym tofu, czosnkiem i imbirem

Krok 5 z 8

Dodajemy pomidory z puszki, gotujemy chwilę.

Wegańska zupa z soczewicy czerwonej z wędzonym tofu, czosnkiem i imbirem

Krok 6 z 8

Dodajemy obrany i starty na tarce o drobnych oczkach imbir (imbir łatwo obrać, zeskrobując skórkę łyżeczką).

Wegańska zupa z soczewicy czerwonej z wędzonym tofu, czosnkiem i imbirem

Krok 7 z 8

Zupę doprawiamy sokiem z cytryny.

Wegańska zupa z soczewicy czerwonej z wędzonym tofu, czosnkiem i imbirem

Krok 8 z 8

Wędzone tofu kroimy w kostkę, oprószamy słodką papryką, podsmażamy na suchej patelni. Dodajemy do zupy na talerzach. Dekorujemy zieleniną.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez laktozy
  • Bez laktozy
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bogate w białko
  • Kuchnia europejska
  • Niski poziom cukru
  • Niski poziom soli
  • Obiad
  • Poniżej 300 kcal
  • Przystawka
  • Wegańskie
  • Wegetariańskie
  • Źródło białka
  • Źródło błonnika
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Wegańska śmietana z dodatkiem tofu

    Wegańska śmietana z dodatkiem tofu

    7 min Łatwy
  • Wegańska zupa krem z marchewki z batatami i czarnuszką

    Wegańska zupa krem z marchewki z batatami i czarnuszką

    1 godz 11 min Łatwy
  • Wegańska zupa z bobem i śmietanką kokosową

    Wegańska zupa z bobem i śmietanką kokosową

    30 min Łatwy
  • Wegańska zupa z kalafiora i selera

    Wegańska zupa z kalafiora i selera

    57 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu