Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich.
Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!
Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!
Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów Zachowaj sprawdzone przepisy Oszczędzaj czas
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Prosta i sycąca zupa z soczewicy czerwonej z wędzonym tofu to nie tylko propozycja dla wegan, ale dla wszystkich, którzy zimową porą potrzebują dobrze zjeść. Zupa, choć nie ma w niej ani grama mięsa, jest naprawdę sycąca. Soczewica i wędzone tofu to świetne źródło białka roślinnego, którego nie może zabraknąć w diecie wegańskiej, a i w każdej innej jest mile widziane.
Czerwona soczewica szybko się gotuje, więc przygotowanie zupy zajmie naprawdę tylko chwilę. Zanim rozgrzejecie się po długim zimowym spacerze, zupa będzie już na Was czekać na stole. Dobrze doprawiona rozgrzewającym imbirem i chili sprawi, że krew zaczyna szybciej krążyć w żyłach, a nam w okamgnieniu robi się przyjemnie ciepło. Jesienią i zimą nie ma lepszej zupy! Zupa z soczewicy powinna być gęsta, łyżka ma w niej stać. Jedna porcja ma sycić na długo, ale to oczywiście nie znaczy, że nie będzie chętnych na dokładkę. Z podanej ilości składników przygotujecie 4 porcje zupy. Przezornie można podwoić ilość składników ?
Cebulę siekamy, podduszamy na niewielkiej ilości oliwy z dodatkiem szczypty chili papryki wędzonej, kurkumy i kuminu.
Krok 2
5 min
Dodajemy posiekane ząbki czosnku, krótko smażymy, aż czosnek uwolni swój aromat.
Krok 3
10 min
Dodajemy obrane i pokrojone w kostkę marchewkę i pietruszkę, podlewamy wywarem, dodajemy szczyptę soli, liść laurowy i ziele angielskie, gotujemy 10 minut.
Krok 4
10 min
Dodajemy do garnka soczewicę, gotujemy 10 minut.
Krok 5
5 min
Dodajemy pomidory z puszki, gotujemy chwilę.
Krok 6
3 min
Dodajemy obrany i starty na tarce o drobnych oczkach imbir (imbir łatwo obrać, zeskrobując skórkę łyżeczką).
Krok 7
3 min
Zupę doprawiamy sokiem z cytryny.
Krok 8
5 min
Wędzone tofu kroimy w kostkę, oprószamy słodką papryką, podsmażamy na suchej patelni. Dodajemy do zupy na talerzach. Dekorujemy zieleniną.
Krok 1
z
8
Cebulę siekamy, podduszamy na niewielkiej ilości oliwy z dodatkiem szczypty chili papryki wędzonej, kurkumy i kuminu.
Krok 2
z
8
Dodajemy posiekane ząbki czosnku, krótko smażymy, aż czosnek uwolni swój aromat.
Krok 3
z
8
Dodajemy obrane i pokrojone w kostkę marchewkę i pietruszkę, podlewamy wywarem, dodajemy szczyptę soli, liść laurowy i ziele angielskie, gotujemy 10 minut.
Krok 4
z
8
Dodajemy do garnka soczewicę, gotujemy 10 minut.
Krok 5
z
8
Dodajemy pomidory z puszki, gotujemy chwilę.
Krok 6
z
8
Dodajemy obrany i starty na tarce o drobnych oczkach imbir (imbir łatwo obrać, zeskrobując skórkę łyżeczką).
Krok 7
z
8
Zupę doprawiamy sokiem z cytryny.
Krok 8
z
8
Wędzone tofu kroimy w kostkę, oprószamy słodką papryką, podsmażamy na suchej patelni. Dodajemy do zupy na talerzach. Dekorujemy zieleniną.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0