Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Promocja na ziemniaki
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Wegańska zupa z soczewicy czerwonej z wędzonym tofu, czosnkiem i imbirem
Wegańska zupa z soczewicy czerwonej z wędzonym tofu, czosnkiem i imbirem
Wegańska zupa z soczewicy czerwonej z wędzonym tofu, czosnkiem i imbirem
Wegańska zupa z soczewicy czerwonej z wędzonym tofu, czosnkiem i imbirem
Wegańska zupa z soczewicy czerwonej z wędzonym tofu, czosnkiem i imbirem
Wegańska zupa z soczewicy czerwonej z wędzonym tofu, czosnkiem i imbirem
Wegańska zupa z soczewicy czerwonej z wędzonym tofu, czosnkiem i imbirem
Wegańska zupa z soczewicy czerwonej z wędzonym tofu, czosnkiem i imbirem

Wegańska zupa z soczewicy czerwonej z wędzonym tofu, czosnkiem i imbirem

(0)
47min
Łatwy
Kup składniki
zwz avatar 2
Zakochane w zupach zakochanewzupach.pl
Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich. Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  szklanka
Soczewica czerwona
4  łyżek
Bulion warzywny
1  l
Woda
1 
Pomidory krojone z puszki
1  kostka
Wędzone tofu
1 
Marchewka
1 
Pietruszka
1 
Cebula
3  ząbków
Czosnek
1  kawałek
2-cm kawałek imbiru
1  szczypta
Chili
1  szczypta
Wędzona papryka
1  szczypta
Słodka papryka
1  szczypta
Kurkuma
1  szczypta
Sól i pieprz do smaku
1  szczypta
Kumin mielony
1 
Liść laurowy
3 
Ziarenka ziela angielskiego
0.25 
Sok z ćwiartki cytryny
trochę
Oliwa do smażenia
trochę
Świeżo posiekana zielenina
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
10.86 g
Węglowodany
11.29 g
Tłuszcze
7.02 g
Wartość energetyczna
138.51 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Prosta i sycąca zupa z soczewicy czerwonej z wędzonym tofu to nie tylko propozycja dla wegan, ale dla wszystkich, którzy zimową porą potrzebują dobrze zjeść. Zupa, choć nie ma w niej ani grama mięsa, jest naprawdę sycąca. Soczewica i wędzone tofu to świetne źródło białka roślinnego, którego nie może zabraknąć w diecie wegańskiej, a i w każdej innej jest mile widziane.
Czerwona soczewica szybko się gotuje, więc przygotowanie zupy zajmie naprawdę tylko chwilę. Zanim rozgrzejecie się po długim zimowym spacerze, zupa będzie już na Was czekać na stole. Dobrze doprawiona rozgrzewającym imbirem i chili sprawi, że krew zaczyna szybciej krążyć w żyłach, a nam w okamgnieniu robi się przyjemnie ciepło. Jesienią i zimą nie ma lepszej zupy!
Zupa z soczewicy powinna być gęsta, łyżka ma w niej stać. Jedna porcja ma sycić na długo, ale to oczywiście nie znaczy, że nie będzie chętnych na dokładkę. Z podanej ilości składników przygotujecie 4 porcje zupy. Przezornie można podwoić ilość składników ?

Poznaj inne wege propozycje:
Zupa czosnkowa z klopsikami z tofu
Wegetariańska zupa tajska
Wegański krem z pieczarek
Chowder z batatów i pieczonego selera
Zupa miso ramen z tofu

Przygotowanie

47 min
  • Krok 1

    6 min
    Cebulę siekamy, podduszamy na niewielkiej ilości oliwy z dodatkiem szczypty chili papryki wędzonej, kurkumy i kuminu.
  • Krok 2

    5 min
    Dodajemy posiekane ząbki czosnku, krótko smażymy, aż czosnek uwolni swój aromat.
  • Krok 3

    10 min
    Dodajemy obrane i pokrojone w kostkę marchewkę i pietruszkę, podlewamy wywarem, dodajemy szczyptę soli, liść laurowy i ziele angielskie, gotujemy 10 minut.
  • Krok 4

    10 min
    Dodajemy do garnka soczewicę, gotujemy 10 minut.
  • Krok 5

    5 min
    Dodajemy pomidory z puszki, gotujemy chwilę.
  • Krok 6

    3 min
    Dodajemy obrany i starty na tarce o drobnych oczkach imbir (imbir łatwo obrać, zeskrobując skórkę łyżeczką).
  • Krok 7

    3 min
    Zupę doprawiamy sokiem z cytryny.
  • Krok 8

    5 min
    Wędzone tofu kroimy w kostkę, oprószamy słodką papryką, podsmażamy na suchej patelni. Dodajemy do zupy na talerzach. Dekorujemy zieleniną.
Wegańska zupa z soczewicy czerwonej z wędzonym tofu, czosnkiem i imbirem

Krok 1 z 8

Cebulę siekamy, podduszamy na niewielkiej ilości oliwy z dodatkiem szczypty chili papryki wędzonej, kurkumy i kuminu.

Wegańska zupa z soczewicy czerwonej z wędzonym tofu, czosnkiem i imbirem

Krok 2 z 8

Dodajemy posiekane ząbki czosnku, krótko smażymy, aż czosnek uwolni swój aromat.

Wegańska zupa z soczewicy czerwonej z wędzonym tofu, czosnkiem i imbirem

Krok 3 z 8

Dodajemy obrane i pokrojone w kostkę marchewkę i pietruszkę, podlewamy wywarem, dodajemy szczyptę soli, liść laurowy i ziele angielskie, gotujemy 10 minut.

Wegańska zupa z soczewicy czerwonej z wędzonym tofu, czosnkiem i imbirem

Krok 4 z 8

Dodajemy do garnka soczewicę, gotujemy 10 minut.

Wegańska zupa z soczewicy czerwonej z wędzonym tofu, czosnkiem i imbirem

Krok 5 z 8

Dodajemy pomidory z puszki, gotujemy chwilę.

Wegańska zupa z soczewicy czerwonej z wędzonym tofu, czosnkiem i imbirem

Krok 6 z 8

Dodajemy obrany i starty na tarce o drobnych oczkach imbir (imbir łatwo obrać, zeskrobując skórkę łyżeczką).

Wegańska zupa z soczewicy czerwonej z wędzonym tofu, czosnkiem i imbirem

Krok 7 z 8

Zupę doprawiamy sokiem z cytryny.

Wegańska zupa z soczewicy czerwonej z wędzonym tofu, czosnkiem i imbirem

Krok 8 z 8

Wędzone tofu kroimy w kostkę, oprószamy słodką papryką, podsmażamy na suchej patelni. Dodajemy do zupy na talerzach. Dekorujemy zieleniną.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez laktozy
  • Bez laktozy
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Kuchnia europejska
  • Obiad
  • Przystawka
  • Wegańskie
  • Wegetariańskie
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Aksamitny chowder z łososia

    Aksamitny chowder z łososia

    1 godz 25 min Łatwy
  • Zupa zimowa z mrożonych warzyw i kaszą gryczaną

    Zupa zimowa z mrożonych warzyw i kaszą gryczaną

    39 min Łatwy
  • Zupa z czerwonej soczewicy na rosole z pulpecikami drobiowymi

    Zupa z czerwonej soczewicy na rosole z pulpecikami drobiowymi

    56 min
  • Hiszpańska zupa z ciecierzycy

    Hiszpańska zupa z ciecierzycy

    45 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu