Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Wegańska zupa krem z marchewki z batatami i czarnuszką

0
1 godz 11 min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Ania

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1 
Biała cebula
1 
Czerwona cebula
1 
Mała papryczka chili
3  ząbków
6 
Marchewka duża
2 
Pietruszka
2 
Bataty
1 
Pomarańcze
1.2  l
Woda
1  łyżeczka
Kurkuma
1  łyżeczka
Słodka papryka
0.5  łyżeczka
Cynamon
5  łyżek
Wegańska śmietana (przepis na winiary.pl)
4  łyżek
Oliwa
2  łyżek
Czarnuszka
1  szczypta
Sól
1  szczypta
Pieprz

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
5.87 g
Węglowodany
36.06 g
Tłuszcze
21.22 g
Wartość energetyczna
353.67 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

71 min
Krok 1
4 min
Cebule i czosnek obrać, drobno posiekać.
Krok 2
3 min
Z papryczki usunąć pesteczki i również drobno posiekać.
Krok 3
4 min
Na dnie dużego garnka rozgrzać oliwę. Zeszklić na niej cebulę, czosnek oraz papryczkę chilli.
Krok 4
3 min
W trakcie szklenia dodać kurkumę, słodką paprykę oraz cynamon. Wymieszać.
Krok 5
3 min
W międzyczasie, marchewki i pietruszki obrać, pokroić w cienkie plasterki.
Krok 6
3 min
Bataty obrać, pokroić w kostkę.
Krok 7
3 min
Wycisnąć sok z pomarańczy.
Krok 8
30 min
Do zeszklonych warzyw dodać pokrojone marchewki i pietruszki. Chwilkę podsmażyć, a następnie zalać bulionem. 9. Całość gotować przez ok. 20-30 minut – do momentu aż marchewki zaczną mięknąć.
Krok 9
10 min
Pod koniec gotowania dorzucić pokrojone bataty. Gotować przez kolejne 10 minut.
Krok 10
2 min
Następnie dolać sok z pomarańczy. Doprawić solą i pieprzem do smaku, dodać łyżkę czarnuszki.
Krok 11
4 min
Zupę zblendować na gładki krem. W trakcie blendowania dolewać wegańską śmietanę – powoli, aby zupa się nie zważyła.
Krok 12
2 min
Zupę podawać udekorowaną śmietaną, posypaną czarnuszką.
Wegańska zupa krem z marchewki z batatami i czarnuszką

Krok 1 z 12

Cebule i czosnek obrać, drobno posiekać.

Wegańska zupa krem z marchewki z batatami i czarnuszką

Krok 2 z 12

Z papryczki usunąć pesteczki i również drobno posiekać.

Wegańska zupa krem z marchewki z batatami i czarnuszką

Krok 3 z 12

Na dnie dużego garnka rozgrzać oliwę. Zeszklić na niej cebulę, czosnek oraz papryczkę chilli.

Wegańska zupa krem z marchewki z batatami i czarnuszką

Krok 4 z 12

W trakcie szklenia dodać kurkumę, słodką paprykę oraz cynamon. Wymieszać.

Wegańska zupa krem z marchewki z batatami i czarnuszką

Krok 5 z 12

W międzyczasie, marchewki i pietruszki obrać, pokroić w cienkie plasterki.

Wegańska zupa krem z marchewki z batatami i czarnuszką

Krok 6 z 12

Bataty obrać, pokroić w kostkę.

Wegańska zupa krem z marchewki z batatami i czarnuszką

Krok 7 z 12

Wycisnąć sok z pomarańczy.

Wegańska zupa krem z marchewki z batatami i czarnuszką

Krok 8 z 12

Do zeszklonych warzyw dodać pokrojone marchewki i pietruszki. Chwilkę podsmażyć, a następnie zalać bulionem. 9. Całość gotować przez ok. 20-30 minut – do momentu aż marchewki zaczną mięknąć.

Wegańska zupa krem z marchewki z batatami i czarnuszką

Krok 9 z 12

Pod koniec gotowania dorzucić pokrojone bataty. Gotować przez kolejne 10 minut.

Wegańska zupa krem z marchewki z batatami i czarnuszką

Krok 10 z 12

Następnie dolać sok z pomarańczy. Doprawić solą i pieprzem do smaku, dodać łyżkę czarnuszki.

Wegańska zupa krem z marchewki z batatami i czarnuszką

Krok 11 z 12

Zupę zblendować na gładki krem. W trakcie blendowania dolewać wegańską śmietanę – powoli, aby zupa się nie zważyła.

Wegańska zupa krem z marchewki z batatami i czarnuszką

Krok 12 z 12

Zupę podawać udekorowaną śmietaną, posypaną czarnuszką.

Będzie słodko, pomarańczowo i … wegańsko! Odkąd odkryłam przepis na wegańską śmietanę, dodaję ją do zup niemalże tak samo często jak zwykłą. Jest z nią nieco więcej roboty, to fakt, ale kiedy tą samą zupę mogę podać całemu gronu moich przyjaciół, odrobina wysiłku szybko zostaje zrekompensowana. Wegańska zupa krem z marchewki z batatami i czarnuszką to także kolejna zupa do wpisania na listę menu dla najmłodszych.

Zupa jest wyjątkowo łatwa do przygotowania. Warzywa wystarczy pokroić i wrzucić do garnka. Potem, wszystko dzieje się niemalże samo :)Na zakończenie zupę blendujemy i dekorujemy fantazyjnie śmietaną. Intensywny aromat czarnuszki dodaje zupie niepowtarzalnego smaku.

Poznaj inne wegańskie przepisy!
Wegańska zupa z soczewicy z makaronem ryżowym i kolendrą
Wegańska zupa z soczewicy czerwonej z wędzonym tofu, czosnkiem i imbirem
Zupa krem z brokułów zabielana wegańską śmietaną
Wegański krem z pieczarek
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika