Wegańska zupa krem z marchewki z batatami i czarnuszką
1 godz 11 min
Łatwy
1
Biała cebula
1
Czerwona cebula
1
Mała papryczka chili
3
ząbków
6
Marchewka duża
2
Pietruszka
2
Bataty
1
Pomarańcze
5
łyżek
1.2
l
Woda
1
łyżeczka
Kurkuma
1
łyżeczka
Słodka papryka
0.5
łyżeczka
Cynamon
5
łyżek
Wegańska śmietana (przepis na winiary.pl)
4
łyżek
Oliwa
2
łyżek
Czarnuszka
1
szczypta
Sól
1
szczypta
Pieprz
.
Wartości odżywcze
Białko
5.87 g
Węglowodany
36.06 g
Tłuszcze
21.22 g
Wartość energetyczna
353.67 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
71 min
Krok 1
4 min
Cebule i czosnek obrać, drobno posiekać.
Krok 2
3 min
Z papryczki usunąć pesteczki i również drobno posiekać.
Krok 3
4 min
Na dnie dużego garnka rozgrzać oliwę. Zeszklić na niej cebulę, czosnek oraz papryczkę chilli.
Krok 4
3 min
W trakcie szklenia dodać kurkumę, słodką paprykę oraz cynamon. Wymieszać.
Krok 5
3 min
W międzyczasie, marchewki i pietruszki obrać, pokroić w cienkie plasterki.
Krok 6
3 min
Bataty obrać, pokroić w kostkę.
Krok 7
3 min
Wycisnąć sok z pomarańczy.
Krok 8
30 min
Do zeszklonych warzyw dodać pokrojone marchewki i pietruszki. Chwilkę podsmażyć, a następnie zalać bulionem. 9. Całość gotować przez ok. 20-30 minut – do momentu aż marchewki zaczną mięknąć.
Krok 9
10 min
Pod koniec gotowania dorzucić pokrojone bataty. Gotować przez kolejne 10 minut.
Krok 10
2 min
Następnie dolać sok z pomarańczy. Doprawić solą i pieprzem do smaku, dodać łyżkę czarnuszki.
Krok 11
4 min
Zupę zblendować na gładki krem. W trakcie blendowania dolewać wegańską śmietanę – powoli, aby zupa się nie zważyła.
Krok 12
2 min
Zupę podawać udekorowaną śmietaną, posypaną czarnuszką.
Będzie słodko, pomarańczowo i … wegańsko! Odkąd odkryłam przepis na wegańską śmietanę, dodaję ją do zup niemalże tak samo często jak zwykłą. Jest z nią nieco więcej roboty, to fakt, ale kiedy tą samą zupę mogę podać całemu gronu moich przyjaciół, odrobina wysiłku szybko zostaje zrekompensowana. Wegańska zupa krem z marchewki z batatami i czarnuszką to także kolejna zupa do wpisania na listę menu dla najmłodszych.
Zupa jest wyjątkowo łatwa do przygotowania. Warzywa wystarczy pokroić i wrzucić do garnka. Potem, wszystko dzieje się niemalże samo :)Na zakończenie zupę blendujemy i dekorujemy fantazyjnie śmietaną. Intensywny aromat czarnuszki dodaje zupie niepowtarzalnego smaku.
Poznaj inne wegańskie przepisy!
Wegańska zupa z soczewicy z makaronem ryżowym i kolendrą
Wegańska zupa z soczewicy czerwonej z wędzonym tofu, czosnkiem i imbirem
Zupa krem z brokułów zabielana wegańską śmietaną
Wegański krem z pieczarek
Zupa jest wyjątkowo łatwa do przygotowania. Warzywa wystarczy pokroić i wrzucić do garnka. Potem, wszystko dzieje się niemalże samo :)Na zakończenie zupę blendujemy i dekorujemy fantazyjnie śmietaną. Intensywny aromat czarnuszki dodaje zupie niepowtarzalnego smaku.
Poznaj inne wegańskie przepisy!
Wegańska zupa z soczewicy z makaronem ryżowym i kolendrą
Wegańska zupa z soczewicy czerwonej z wędzonym tofu, czosnkiem i imbirem
Zupa krem z brokułów zabielana wegańską śmietaną
Wegański krem z pieczarek
Komentarze 0