Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Zupa meksykańska z kurczakiem, batatami i tortillą
Zupa meksykańska z kurczakiem, batatami i tortillą
Zupa meksykańska z kurczakiem, batatami i tortillą
Zupa meksykańska z kurczakiem, batatami i tortillą
Zupa meksykańska z kurczakiem, batatami i tortillą
Zupa meksykańska z kurczakiem, batatami i tortillą
Dodaj do CookBook

Zupa meksykańska z kurczakiem, batatami i tortillą

(0)
1 godz 7 min
Średni
Kup składniki
Autorem przepisu jest Zakochane w zupach
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

5 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1 
Biała cebula
1 
Cebula czerwona
1 
Mała papryczka chili
2  ząbków
Czosnek
250  g
Kurczak
1 
Batat
1  puszka
Fasola czerwona
1  puszka
Czarna fasola
1  puszka
Pomidory
3  łyżek
Bulion warzywny w słoiku WINIARY
1  l
Woda
0.5 
Limonka
3  łyżek
Olej do smażenia, np. rzepakowy lub słonecznikowy
2 
Placki tortilla
0.5  łyżeczka
Cynamon
0.5  łyżeczka
Kurkuma
1  łyżeczka
Słodka papryka
1  szczypta
Sól
1  szczypta
Pieprz
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
43.8 g
Wartość energetyczna
385.8 kcal
Tłuszcze
13.5 g
Białko
22 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Zupa meksykańska z kurczakiem, batatami i tortillą to danie, które uszczęśliwi całą rodzinę. W sycącej misce zupy każdy znajdzie coś dla siebie. Słodki batat ciekawie przełamie ostra papryczka. Dodatek fasoli oraz placki tortilla zapewnią sytość na kilka godzin. Najlepiej smakowała będzie następnego dnia po ugotowaniu, kiedy wszystkie smaki się przegryzą

Przygotowanie

67 min
  • Krok 1

    5 min
    Cebule i czosnek obrać, drobno posiekać.
  • Krok 2

    3 min
    Z papryczki usunąć pesteczki, drobno pokroić.
  • Krok 3

    5 min
    Na dnie dużego garnka rozgrzać oliwę. Zeszklić na niej posiekane: cebulę, czosnek i papryczkę. W trakcie smażenia dodać przyprawy: cynamon, kurkumę i słodką paprykę.
  • Krok 4

    8 min
    Kurczaka umyć, usunąć żyłki zbędny tłuszcz i pokroić w kostkę. Dodać do zeszklonych warzyw. Wymieszać i podsmażyć.
  • Krok 5

    2 min
    Następnie dodać fasolę i pomidory.
  • Krok 6

    2 min
    Całość zalać bulionem.
  • Krok 7

    20 min
    Gotować przez ok. 15-20 na bardzo wolnym ogniu.
  • Krok 8

    15 min
    W międzyczasie batata obrać, pokroić w kostkę. W mniejszym garnku zagotować wodę, delikatnie osolić i obgotować w niej kawałki batata – do momentu, aż przestaną być surowe, lecz nie będą się jeszcze rozpadać.
  • Krok 9

    1 min
    Podgotowane bataty dodać do zupy.
  • Krok 10

    2 min
    Całość doprawić solą i pieprzem do smaku, dolać sok z połowy limonki.
  • Krok 11

    3 min
    Placki tortilla podgrzać na rozgrzanej patelni – zwyklej lub grillowej. Można je również podgrzać w piekarniku.
  • Krok 12

    1 min
    Zupę podawać z ćwiartkami ciepłej tortilli.
Zupa meksykańska z kurczakiem, batatami i tortillą

Krok 1 z 12

Cebule i czosnek obrać, drobno posiekać.

Zupa meksykańska z kurczakiem, batatami i tortillą

Krok 2 z 12

Z papryczki usunąć pesteczki, drobno pokroić.

Zupa meksykańska z kurczakiem, batatami i tortillą

Krok 3 z 12

Na dnie dużego garnka rozgrzać oliwę. Zeszklić na niej posiekane: cebulę, czosnek i papryczkę. W trakcie smażenia dodać przyprawy: cynamon, kurkumę i słodką paprykę.

Zupa meksykańska z kurczakiem, batatami i tortillą

Krok 4 z 12

Kurczaka umyć, usunąć żyłki zbędny tłuszcz i pokroić w kostkę. Dodać do zeszklonych warzyw. Wymieszać i podsmażyć.

Zupa meksykańska z kurczakiem, batatami i tortillą

Krok 5 z 12

Następnie dodać fasolę i pomidory.

Zupa meksykańska z kurczakiem, batatami i tortillą

Krok 6 z 12

Całość zalać bulionem.

Zupa meksykańska z kurczakiem, batatami i tortillą

Krok 7 z 12

Gotować przez ok. 15-20 na bardzo wolnym ogniu.

Zupa meksykańska z kurczakiem, batatami i tortillą

Krok 8 z 12

W międzyczasie batata obrać, pokroić w kostkę. W mniejszym garnku zagotować wodę, delikatnie osolić i obgotować w niej kawałki batata – do momentu, aż przestaną być surowe, lecz nie będą się jeszcze rozpadać.

Zupa meksykańska z kurczakiem, batatami i tortillą

Krok 9 z 12

Podgotowane bataty dodać do zupy.

Zupa meksykańska z kurczakiem, batatami i tortillą

Krok 10 z 12

Całość doprawić solą i pieprzem do smaku, dolać sok z połowy limonki.

Zupa meksykańska z kurczakiem, batatami i tortillą

Krok 11 z 12

Placki tortilla podgrzać na rozgrzanej patelni – zwyklej lub grillowej. Można je również podgrzać w piekarniku.

Zupa meksykańska z kurczakiem, batatami i tortillą

Krok 12 z 12

Zupę podawać z ćwiartkami ciepłej tortilli.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bogate w białko
  • Niski poziom cukru
  • Porcja Warzywa/Owoce
  • Przystawka
  • Źródło białka
  • Źródło błonnika
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Zupa krem z pora z klopsikami z jajek

    Zupa krem z pora z klopsikami z jajek

    1 godz 12 min Średni
  • Zupa porowa z ziemniakami

    Zupa porowa z ziemniakami

    36 min Łatwy
  • Zupa szczawiowa z jajkiem i kaszą jaglaną

    Zupa szczawiowa z jajkiem i kaszą jaglaną

    23 min Łatwy
  • Zupa węgierska

    Zupa węgierska

    55 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu