Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Dziś w garnku wyląduje cała masa warzyw w różnych kolorach! Rozpoczniemy od ugotowania esencjonalnego bulionu, następnie dosypiemy soczewicę i dodamy jeszcze kilka jarzyn. Wegańska zupa z ciecierzycy z makronem ryżowym i kolendrą to jedna z tych zup, która sprawdzi się w roli pierwszego i drugiego dania. Warto zatem poświęcić chwilę na jej przygotowanie.
Dzisiejsza zupa należy także do tych mocno sycących. Oprócz soczewicy, wartości energetycznej nadaje jej także makaron. Postawiliśmy na ryżowy – bez glutenu! Ukłon w stronę wszystkich, którzy borykają się z nietolerancją. Zdrowa zupa wegańska to danie, które ucieszy wszystkich domowników. Podaj im ją po długim dniu w pracy czy szkole, zobaczysz, że szybko odzyskają energię do działania.
Z podanych proporcji przygotujesz ok. 4-6 porcji zupy.
Poznaj inne wegańskie propozycje!
Marchewki, pietruszki i selera obrać, pokroić na mniejsze części.
Pora dokładnie umyć.
Cebulę obrać.
Tak przygotowane warzywa umieścić w dużym garnku. Dodać ziele angielskie. Całość zalać ok.1,5 l wody. Gotować przez ok. 40 minut, aż warzywa zmiękną i powstanie esencjonalny wywar. W międzyczasie czerwone cebule i ząbki czosnku obrać. Z papryczki chilli usunąć pesteczki. Wszystko drobno posiekać. Paprykę spiczastą umyć, pokroić w paseczki. Na dużej patelni rozgrzać oliwę, zeszklić na niej pokrojone warzywa. Dodać słodką paprykę w proszku, kurkumę, gałkę muszkatołową. Krótko podsmażyć.
Gotowy bulion przecedzić. Marchewki i pietruszki pokroić w plasterki – dodamy je później do zupy.
Do bulionu wsypać soczewicę zieloną i czerwoną. Gotować na wolnym ogniu aż soczewica zacznie się robić miękka, przez ok. 20 minut. Następnie dodać podsmażoną cebulę z czosnkiem i papryką oraz pokrojone marchewki i pietruszki.
Na koniec dodać passatę lub pomidory z puszki. Zupę doprawić solą i pieprzem – do smaku.
W osobnym garnku ugotować makaron ryżowy.
Kolendrę posiekać.
Zupę podawać z makaronem, udekorowaną świeżą kolendrą.