Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Wegańska zupa z soczewicy z makaronem ryżowym i kolendrą

(0)
1 godz 9 min
Średni
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Ania
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
6 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

3 
Marchewka
2 
Pietruszka
1  kawałek
Seler
1 
Por (biała część)
1 
Cebula Biała
2 
Czerwona cebula
3  ząbków
1 
Mała papryczka chili
1 
Papryka słodka spiczasta
1  szklanka
Soczewica zielona
0.5  szklanka
Soczewica czerwona
200  ml
Passata pomidorowa lub 1 puszka pomidorów
150  g
Makaron ryżowy
3  łyżek
Oliwa
1  łyżeczka
Kurkuma
0.5  łyżeczka
Gałka muszkatołowa
1  łyżeczka
Słodka czerwona papryka
5 
Ziele angielskie
1  pęczek
Kolendra
1  szczypta
Sól i pieprz

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
15.28 g
Węglowodany
63.11 g
Tłuszcze
8.62 g
Wartość energetyczna
392.31 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

69 min
Krok 1
1 min
Marchewki, pietruszki i selera obrać, pokroić na mniejsze części.
Krok 2
1 min
Pora dokładnie umyć.
Krok 3
1 min
Cebulę obrać.
Krok 4
40 min
Tak przygotowane warzywa umieścić w dużym garnku. Dodać ziele angielskie. Całość zalać ok.1,5 l wody. Gotować przez ok. 40 minut, aż warzywa zmiękną i powstanie esencjonalny wywar. W międzyczasie czerwone cebule i ząbki czosnku obrać. Z papryczki chilli usunąć pesteczki. Wszystko drobno posiekać. Paprykę spiczastą umyć, pokroić w paseczki. Na dużej patelni rozgrzać oliwę, zeszklić na niej pokrojone warzywa. Dodać słodką paprykę w proszku, kurkumę, gałkę muszkatołową. Krótko podsmażyć.
Krok 5
2 min
Gotowy bulion przecedzić. Marchewki i pietruszki pokroić w plasterki – dodamy je później do zupy.
Krok 6
20 min
Do bulionu wsypać soczewicę zieloną i czerwoną. Gotować na wolnym ogniu aż soczewica zacznie się robić miękka, przez ok. 20 minut. Następnie dodać podsmażoną cebulę z czosnkiem i papryką oraz pokrojone marchewki i pietruszki.
Krok 7
1 min
Na koniec dodać passatę lub pomidory z puszki. Zupę doprawić solą i pieprzem – do smaku.
Krok 8
1 min
W osobnym garnku ugotować makaron ryżowy.
Krok 9
1 min
Kolendrę posiekać.
Krok 10
1 min
Zupę podawać z makaronem, udekorowaną świeżą kolendrą.
Wegańska zupa z soczewicy z makaronem ryżowym i kolendrą

Krok 1 z 10

Marchewki, pietruszki i selera obrać, pokroić na mniejsze części.

Wegańska zupa z soczewicy z makaronem ryżowym i kolendrą

Krok 2 z 10

Pora dokładnie umyć.

Wegańska zupa z soczewicy z makaronem ryżowym i kolendrą

Krok 3 z 10

Cebulę obrać.

Wegańska zupa z soczewicy z makaronem ryżowym i kolendrą

Krok 4 z 10

Tak przygotowane warzywa umieścić w dużym garnku. Dodać ziele angielskie. Całość zalać ok.1,5 l wody. Gotować przez ok. 40 minut, aż warzywa zmiękną i powstanie esencjonalny wywar. W międzyczasie czerwone cebule i ząbki czosnku obrać. Z papryczki chilli usunąć pesteczki. Wszystko drobno posiekać. Paprykę spiczastą umyć, pokroić w paseczki. Na dużej patelni rozgrzać oliwę, zeszklić na niej pokrojone warzywa. Dodać słodką paprykę w proszku, kurkumę, gałkę muszkatołową. Krótko podsmażyć.

Wegańska zupa z soczewicy z makaronem ryżowym i kolendrą

Krok 5 z 10

Gotowy bulion przecedzić. Marchewki i pietruszki pokroić w plasterki – dodamy je później do zupy.

Wegańska zupa z soczewicy z makaronem ryżowym i kolendrą

Krok 6 z 10

Do bulionu wsypać soczewicę zieloną i czerwoną. Gotować na wolnym ogniu aż soczewica zacznie się robić miękka, przez ok. 20 minut. Następnie dodać podsmażoną cebulę z czosnkiem i papryką oraz pokrojone marchewki i pietruszki.

Wegańska zupa z soczewicy z makaronem ryżowym i kolendrą

Krok 7 z 10

Na koniec dodać passatę lub pomidory z puszki. Zupę doprawić solą i pieprzem – do smaku.

Wegańska zupa z soczewicy z makaronem ryżowym i kolendrą

Krok 8 z 10

W osobnym garnku ugotować makaron ryżowy.

Wegańska zupa z soczewicy z makaronem ryżowym i kolendrą

Krok 9 z 10

Kolendrę posiekać.

Wegańska zupa z soczewicy z makaronem ryżowym i kolendrą

Krok 10 z 10

Zupę podawać z makaronem, udekorowaną świeżą kolendrą.

Dziś w garnku wyląduje cała masa warzyw w różnych kolorach! Rozpoczniemy od ugotowania esencjonalnego bulionu, następnie dosypiemy soczewicę i dodamy jeszcze kilka jarzyn. Wegańska zupa z ciecierzycy z makronem ryżowym i kolendrą to jedna z tych zup, która sprawdzi się w roli pierwszego i drugiego dania. Warto zatem poświęcić chwilę na jej przygotowanie.

Dzisiejsza zupa należy także do tych mocno sycących. Oprócz soczewicy, wartości energetycznej nadaje jej także makaron. Postawiliśmy na ryżowy – bez glutenu! Ukłon w stronę wszystkich, którzy borykają się z nietolerancją. Zdrowa zupa wegańska to danie, które ucieszy wszystkich domowników. Podaj im ją po długim dniu w pracy czy szkole, zobaczysz, że szybko odzyskają energię do działania.

Z podanych proporcji przygotujesz ok. 4-6 porcji zupy.

Poznaj inne wegańskie propozycje!

Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika