Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Wegańska zupa z soczewicy z makaronem ryżowym i kolendrą
Dodaj do CookBook

Wegańska zupa z soczewicy z makaronem ryżowym i kolendrą

(0)
1 godz 9 min
Średni
Kup składniki
Autorem przepisu jest Zakochane w zupach
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

6 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
3 
Marchewka
2 
Pietruszka
1  kawałek
Seler
1 
Por (biała część)
1 
Cebula Biała
2 
Czerwona cebula
3  ząbków
Czosnek
1 
Mała papryczka chili
1 
Papryka słodka spiczasta
1  szklanka
Soczewica zielona
0.5  szklanka
Soczewica czerwona
200  ml
Passata pomidorowa lub 1 puszka pomidorów
150  g
Makaron ryżowy
3  łyżek
Oliwa
1  łyżeczka
Kurkuma
0.5  łyżeczka
Gałka muszkatołowa
1  łyżeczka
Słodka czerwona papryka
5 
Ziele angielskie
1  pęczek
Kolendra
1  szczypta
Sól i pieprz
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
63.1 g
Wartość energetyczna
392.3 kcal
Tłuszcze
8.6 g
Białko
15.3 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Dziś w garnku wyląduje cała masa warzyw w różnych kolorach! Rozpoczniemy od ugotowania esencjonalnego bulionu, następnie dosypiemy soczewicę i dodamy jeszcze kilka jarzyn. Wegańska zupa z ciecierzycy z makronem ryżowym i kolendrą to jedna z tych zup, która sprawdzi się w roli pierwszego i drugiego dania. Warto zatem poświęcić chwilę na jej przygotowanie.

Dzisiejsza zupa należy także do tych mocno sycących. Oprócz soczewicy, wartości energetycznej nadaje jej także makaron. Postawiliśmy na ryżowy – bez glutenu! Ukłon w stronę wszystkich, którzy borykają się z nietolerancją. Zdrowa zupa wegańska to danie, które ucieszy wszystkich domowników. Podaj im ją po długim dniu w pracy czy szkole, zobaczysz, że szybko odzyskają energię do działania.

Z podanych proporcji przygotujesz ok. 4-6 porcji zupy.

Poznaj inne wegańskie propozycje!

  • Wegańska zupa krem z marchewki z batatami i czarnuszką

  • Zupa krem z brokułów zabielana wegańską śmietaną

  • Wegański krem z pieczarek

  • Orzechowa owsianka z cynamonem i jabłkami na mleku migdałowym

Przygotowanie

69 min
  • Krok 1

    1 min
    Marchewki, pietruszki i selera obrać, pokroić na mniejsze części.
  • Krok 2

    1 min
    Pora dokładnie umyć.
  • Krok 3

    1 min
    Cebulę obrać.
  • Krok 4

    40 min
    Tak przygotowane warzywa umieścić w dużym garnku. Dodać ziele angielskie. Całość zalać ok.1,5 l wody. Gotować przez ok. 40 minut, aż warzywa zmiękną i powstanie esencjonalny wywar. W międzyczasie czerwone cebule i ząbki czosnku obrać. Z papryczki chilli usunąć pesteczki. Wszystko drobno posiekać. Paprykę spiczastą umyć, pokroić w paseczki. Na dużej patelni rozgrzać oliwę, zeszklić na niej pokrojone warzywa. Dodać słodką paprykę w proszku, kurkumę, gałkę muszkatołową. Krótko podsmażyć.
  • Krok 5

    2 min
    Gotowy bulion przecedzić. Marchewki i pietruszki pokroić w plasterki – dodamy je później do zupy.
  • Krok 6

    20 min
    Do bulionu wsypać soczewicę zieloną i czerwoną. Gotować na wolnym ogniu aż soczewica zacznie się robić miękka, przez ok. 20 minut. Następnie dodać podsmażoną cebulę z czosnkiem i papryką oraz pokrojone marchewki i pietruszki.
  • Krok 7

    1 min
    Na koniec dodać passatę lub pomidory z puszki. Zupę doprawić solą i pieprzem – do smaku.
  • Krok 8

    1 min
    W osobnym garnku ugotować makaron ryżowy.
  • Krok 9

    1 min
    Kolendrę posiekać.
  • Krok 10

    1 min
    Zupę podawać z makaronem, udekorowaną świeżą kolendrą.
Wegańska zupa z soczewicy z makaronem ryżowym i kolendrą

Krok 1 z 10

Marchewki, pietruszki i selera obrać, pokroić na mniejsze części.

Wegańska zupa z soczewicy z makaronem ryżowym i kolendrą

Krok 2 z 10

Pora dokładnie umyć.

Wegańska zupa z soczewicy z makaronem ryżowym i kolendrą

Krok 3 z 10

Cebulę obrać.

Wegańska zupa z soczewicy z makaronem ryżowym i kolendrą

Krok 4 z 10

Tak przygotowane warzywa umieścić w dużym garnku. Dodać ziele angielskie. Całość zalać ok.1,5 l wody. Gotować przez ok. 40 minut, aż warzywa zmiękną i powstanie esencjonalny wywar. W międzyczasie czerwone cebule i ząbki czosnku obrać. Z papryczki chilli usunąć pesteczki. Wszystko drobno posiekać. Paprykę spiczastą umyć, pokroić w paseczki. Na dużej patelni rozgrzać oliwę, zeszklić na niej pokrojone warzywa. Dodać słodką paprykę w proszku, kurkumę, gałkę muszkatołową. Krótko podsmażyć.

Wegańska zupa z soczewicy z makaronem ryżowym i kolendrą

Krok 5 z 10

Gotowy bulion przecedzić. Marchewki i pietruszki pokroić w plasterki – dodamy je później do zupy.

Wegańska zupa z soczewicy z makaronem ryżowym i kolendrą

Krok 6 z 10

Do bulionu wsypać soczewicę zieloną i czerwoną. Gotować na wolnym ogniu aż soczewica zacznie się robić miękka, przez ok. 20 minut. Następnie dodać podsmażoną cebulę z czosnkiem i papryką oraz pokrojone marchewki i pietruszki.

Wegańska zupa z soczewicy z makaronem ryżowym i kolendrą

Krok 7 z 10

Na koniec dodać passatę lub pomidory z puszki. Zupę doprawić solą i pieprzem – do smaku.

Wegańska zupa z soczewicy z makaronem ryżowym i kolendrą

Krok 8 z 10

W osobnym garnku ugotować makaron ryżowy.

Wegańska zupa z soczewicy z makaronem ryżowym i kolendrą

Krok 9 z 10

Kolendrę posiekać.

Wegańska zupa z soczewicy z makaronem ryżowym i kolendrą

Krok 10 z 10

Zupę podawać z makaronem, udekorowaną świeżą kolendrą.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Porcja Warzywa/Owoce
  • Przystawka
  • Źródło białka
  • Źródło błonnika
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Wegańska śmietana z dodatkiem tofu

    Wegańska śmietana z dodatkiem tofu

    7 min Łatwy
  • Wegańska zupa krem z marchewki z batatami i czarnuszką

    Wegańska zupa krem z marchewki z batatami i czarnuszką

    1 godz 11 min Łatwy
  • Wegańska zupa z bobem i śmietanką kokosową

    Wegańska zupa z bobem i śmietanką kokosową

    30 min Łatwy
  • Wegańska zupa z soczewicy czerwonej z wędzonym tofu, czosnkiem i imbirem

    Wegańska zupa z soczewicy czerwonej z wędzonym tofu, czosnkiem i imbirem

    47 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu