Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na buraki
  • Promocja na ćwiartkę z kurczaka
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Zupa krem z kukurydzy – świeżej lub z puszki
Zupa krem z kukurydzy – świeżej lub z puszki
Zupa krem z kukurydzy – świeżej lub z puszki
Zupa krem z kukurydzy – świeżej lub z puszki
Zupa krem z kukurydzy – świeżej lub z puszki
Zupa krem z kukurydzy – świeżej lub z puszki
Zupa krem z kukurydzy – świeżej lub z puszki
Zupa krem z kukurydzy – świeżej lub z puszki

Zupa krem z kukurydzy – świeżej lub z puszki

(0)
34min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest Ania

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
3 
Pietruszka
2 
Marchewka
1  kawałek
Por
0.25 
Seler
1 
Cebula
2  ząbków
Czosnek
1 
Papryka chili
3 
Kolba kukurydzy
1 
Duża cukinia
0.5  łyżeczka
Kurkuma
0.5  łyżeczka
Słodka papryka
0.25  łyżeczka
Mielona kolendra
200  ml
Mleko kokosowe lub inne mleko (krowie, roślinne)
2  łyżek
Oliwa lub olej kokosowy
2  łyżek
Śmietana
1  szczypta
Sól i pieprz
1  opakowanie
Krakersy
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
11.59 g
Węglowodany
82.3 g
Tłuszcze
23.62 g
Wartość energetyczna
561.57 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Jeśli szukacie niezawodnego sposobu na zatrzymanie lata w Waszej kuchni poniższy przepis powinien wejść do kanonu Waszych ulubionych. Słoneczna zupa krem z kukurydzy to propozycja na szybki i pożywny obiad. Jeśli nie uda Wam się dostać kolb, zupa krem z kukurydzy może być także przygotowana z kukurydzy z puszki. W postaci chrupiącego dodatku dobrze sprawdzą się np. solone krakersy.

Zupy na mleku kokosowym są aksamitne i pożywne – sprawdź inne nasze przepisy!

  • Orientalna zupa krem z zielonego groszku z mleczkiem kokosowym
  • Zupa szczawiowa z młodego szczawiu – krem z mlekiem kokosowym
  • Zupa krem z jarmużu na mleku kokosowym
  • Kremowa zupa z soczewicy z mlekiem kokosowym i pieczonymi pomidorkami
  • Zupa krem z topinamburu z mlekiem kokosowym i rukolą
  • Barszcz biały z mleczkiem kokosowym i krewetkami
  • Zupa krem z kalafiora z mlekiem kokosowym

Przygotowanie

34 min
  • Krok 1

    3 min
    Pietruszki, marchewki, pora, selera oraz marchewki umyć, obrać i podzielić na mniejsze kawałki.
  • Krok 2

    15 min
    Tak przygotowane warzywa umieścić w dużym garnku i zalać wodą, aby przykryła wszystkie składniki. Gotować na małym ogniu.
  • Krok 3

    3 min
    Kolby obrać z liści i za pomocą noża ostrożnie oskrobać z ziaren. Cukinię umyć, obrać, pokroić w półksiężyce. Czosnek i cebulę obrać i posiekać. Papryczkę chilli (ilość dostosować do indywidualnych preferencji ostrości) posiekać – usuwając przy okazji pestki.
  • Krok 4

    3 min
    Kolejną porcję przygotowanych warzyw zeszklić na rozgrzanej na patelni oliwie lub oleju kokosowym.
  • Krok 5

    2 min
    Kiedy warzywa w gotującym się bulionie zmiękną wyłowić pora oraz seler. Do garnka dodać delikatnie podsmażone: kukurydzę i cukinię wraz z czosnkiem i papryczką chilli.
  • Krok 6

    5 min
    Całość gotować jeszcze przez moment do miękkości wszystkich warzyw.
  • Krok 7

    2 min
    Dodać mleko oraz przyprawy, zmiksować na gładki krem z kukurydzy.
  • Krok 8

    1 min
    Zupę krem z kukurydzy udekorować kleksami śmietany. Wyśmienicie smakowała będzie np. z chrupiącymi krakersami.
Zupa krem z kukurydzy – świeżej lub z puszki

Krok 1 z 8

Pietruszki, marchewki, pora, selera oraz marchewki umyć, obrać i podzielić na mniejsze kawałki.

Zupa krem z kukurydzy – świeżej lub z puszki

Krok 2 z 8

Tak przygotowane warzywa umieścić w dużym garnku i zalać wodą, aby przykryła wszystkie składniki. Gotować na małym ogniu.

Zupa krem z kukurydzy – świeżej lub z puszki

Krok 3 z 8

Kolby obrać z liści i za pomocą noża ostrożnie oskrobać z ziaren. Cukinię umyć, obrać, pokroić w półksiężyce. Czosnek i cebulę obrać i posiekać. Papryczkę chilli (ilość dostosować do indywidualnych preferencji ostrości) posiekać – usuwając przy okazji pestki.

Zupa krem z kukurydzy – świeżej lub z puszki

Krok 4 z 8

Kolejną porcję przygotowanych warzyw zeszklić na rozgrzanej na patelni oliwie lub oleju kokosowym.

Zupa krem z kukurydzy – świeżej lub z puszki

Krok 5 z 8

Kiedy warzywa w gotującym się bulionie zmiękną wyłowić pora oraz seler. Do garnka dodać delikatnie podsmażone: kukurydzę i cukinię wraz z czosnkiem i papryczką chilli.

Zupa krem z kukurydzy – świeżej lub z puszki

Krok 6 z 8

Całość gotować jeszcze przez moment do miękkości wszystkich warzyw.

Zupa krem z kukurydzy – świeżej lub z puszki

Krok 7 z 8

Dodać mleko oraz przyprawy, zmiksować na gładki krem z kukurydzy.

Zupa krem z kukurydzy – świeżej lub z puszki

Krok 8 z 8

Zupę krem z kukurydzy udekorować kleksami śmietany. Wyśmienicie smakowała będzie np. z chrupiącymi krakersami.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Kuchnia europejska
  • Obiad
  • Przystawka
  • Wegetariańskie

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Zupa krem ze świeżych pomidorów z kaszą jaglaną

    Zupa krem ze świeżych pomidorów z kaszą jaglaną

    31 min Średni
  • Zupa z dyni z granatem

    Zupa z dyni z granatem

    1 godz 35 min Średni
  • Zupa krem z batatów z chipsami z szynki parmeńskiej

    Zupa krem z batatów z chipsami z szynki parmeńskiej

    52 min Średni
  • Zupa krem z pora fit - przepis na dietetyczną zupę

    Zupa krem z pora fit - przepis na dietetyczną zupę

    1 godz 3 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu