Skip to Main Content
Zdobądź losy Loteria Klubu WINIARY
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Zupa krem z kukurydzy – świeżej lub z puszki
Zupa krem z kukurydzy – świeżej lub z puszki
Zupa krem z kukurydzy – świeżej lub z puszki
Zupa krem z kukurydzy – świeżej lub z puszki
Zupa krem z kukurydzy – świeżej lub z puszki
Zupa krem z kukurydzy – świeżej lub z puszki
Zupa krem z kukurydzy – świeżej lub z puszki
Zupa krem z kukurydzy – świeżej lub z puszki
Dodaj do CookBook

Zupa krem z kukurydzy – świeżej lub z puszki

(0)
34 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest Zakochane w zupach
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
3 
Pietruszka
2 
Marchewka
1  kawałek
Por
0.25 
Seler
1 
Cebula
2  ząbków
Czosnek
1 
Papryka chili
3 
Kolba kukurydzy
1 
Duża cukinia
0.5  łyżeczka
Kurkuma
0.5  łyżeczka
Słodka papryka
0.25  łyżeczka
Mielona kolendra
200  ml
Mleko kokosowe lub inne mleko (krowie, roślinne)
2  łyżek
Oliwa lub olej kokosowy
2  łyżek
Śmietana
1  szczypta
Sól i pieprz
1  opakowanie
Krakersy
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
82.3 g
Wartość energetyczna
561.6 kcal
Tłuszcze
23.6 g
Białko
11.6 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Jeśli szukacie niezawodnego sposobu na zatrzymanie lata w Waszej kuchni poniższy przepis powinien wejść do kanonu Waszych ulubionych. Słoneczna zupa krem z kukurydzy to propozycja na szybki i pożywny obiad. Jeśli nie uda Wam się dostać kolb, zupa krem z kukurydzy może być także przygotowana z kukurydzy z puszki. W postaci chrupiącego dodatku dobrze sprawdzą się np. solone krakersy.

Zupy na mleku kokosowym są aksamitne i pożywne – sprawdź inne nasze przepisy!

  • Orientalna zupa krem z zielonego groszku z mleczkiem kokosowym

  • Zupa szczawiowa z młodego szczawiu – krem z mlekiem kokosowym

  • Zupa krem z jarmużu na mleku kokosowym

  • Kremowa zupa z soczewicy z mlekiem kokosowym i pieczonymi pomidorkami

  • Zupa krem z topinamburu z mlekiem kokosowym i rukolą

  • Barszcz biały z mleczkiem kokosowym i krewetkami

  • Zupa krem z kalafiora z mlekiem kokosowym

Przygotowanie

34 min
  • Krok 1

    3 min
    Pietruszki, marchewki, pora, selera oraz marchewki umyć, obrać i podzielić na mniejsze kawałki.
  • Krok 2

    15 min
    Tak przygotowane warzywa umieścić w dużym garnku i zalać wodą, aby przykryła wszystkie składniki. Gotować na małym ogniu.
  • Krok 3

    3 min
    Kolby obrać z liści i za pomocą noża ostrożnie oskrobać z ziaren. Cukinię umyć, obrać, pokroić w półksiężyce. Czosnek i cebulę obrać i posiekać. Papryczkę chilli (ilość dostosować do indywidualnych preferencji ostrości) posiekać – usuwając przy okazji pestki.
  • Krok 4

    3 min
    Kolejną porcję przygotowanych warzyw zeszklić na rozgrzanej na patelni oliwie lub oleju kokosowym.
  • Krok 5

    2 min
    Kiedy warzywa w gotującym się bulionie zmiękną wyłowić pora oraz seler. Do garnka dodać delikatnie podsmażone: kukurydzę i cukinię wraz z czosnkiem i papryczką chilli.
  • Krok 6

    5 min
    Całość gotować jeszcze przez moment do miękkości wszystkich warzyw.
  • Krok 7

    2 min
    Dodać mleko oraz przyprawy, zmiksować na gładki krem z kukurydzy.
  • Krok 8

    1 min
    Zupę krem z kukurydzy udekorować kleksami śmietany. Wyśmienicie smakowała będzie np. z chrupiącymi krakersami.
Zupa krem z kukurydzy – świeżej lub z puszki

Krok 1 z 8

Pietruszki, marchewki, pora, selera oraz marchewki umyć, obrać i podzielić na mniejsze kawałki.

Zupa krem z kukurydzy – świeżej lub z puszki

Krok 2 z 8

Tak przygotowane warzywa umieścić w dużym garnku i zalać wodą, aby przykryła wszystkie składniki. Gotować na małym ogniu.

Zupa krem z kukurydzy – świeżej lub z puszki

Krok 3 z 8

Kolby obrać z liści i za pomocą noża ostrożnie oskrobać z ziaren. Cukinię umyć, obrać, pokroić w półksiężyce. Czosnek i cebulę obrać i posiekać. Papryczkę chilli (ilość dostosować do indywidualnych preferencji ostrości) posiekać – usuwając przy okazji pestki.

Zupa krem z kukurydzy – świeżej lub z puszki

Krok 4 z 8

Kolejną porcję przygotowanych warzyw zeszklić na rozgrzanej na patelni oliwie lub oleju kokosowym.

Zupa krem z kukurydzy – świeżej lub z puszki

Krok 5 z 8

Kiedy warzywa w gotującym się bulionie zmiękną wyłowić pora oraz seler. Do garnka dodać delikatnie podsmażone: kukurydzę i cukinię wraz z czosnkiem i papryczką chilli.

Zupa krem z kukurydzy – świeżej lub z puszki

Krok 6 z 8

Całość gotować jeszcze przez moment do miękkości wszystkich warzyw.

Zupa krem z kukurydzy – świeżej lub z puszki

Krok 7 z 8

Dodać mleko oraz przyprawy, zmiksować na gładki krem z kukurydzy.

Zupa krem z kukurydzy – świeżej lub z puszki

Krok 8 z 8

Zupę krem z kukurydzy udekorować kleksami śmietany. Wyśmienicie smakowała będzie np. z chrupiącymi krakersami.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Kuchnia europejska
  • Niski poziom soli
  • Obiad
  • Porcja Warzywa/Owoce
  • Przystawka
  • Wegetariańskie
  • Źródło błonnika

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Zupa szczawiowa ze świeżego szczawiu i z jajkami

    Zupa szczawiowa ze świeżego szczawiu i z jajkami

    20 min Łatwy
  • Zupa krem ze szpinaku

    Zupa krem ze szpinaku

    19 min Łatwy
  • Zupa chrzanowa na rosole z jajkiem, grzankami i majerankiem

    Zupa chrzanowa na rosole z jajkiem, grzankami i majerankiem

    1 godz 23 min Średni
  • Zupa z fasolki szparagowej

    Zupa z fasolki szparagowej

    55 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu