Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Zupa krem z kukurydzy – świeżej lub z puszki

0
34min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Ania

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

3 
Pietruszka
2 
Marchewka
1  kawałek
Por
0.25 
Seler
1 
Cebula
2  ząbków
1 
Papryka chili
3 
Kolba kukurydzy
1 
Duża cukinia
0.5  łyżeczka
Kurkuma
0.5  łyżeczka
Słodka papryka
0.25  łyżeczka
Mielona kolendra
200  ml
Mleko kokosowe lub inne mleko (krowie, roślinne)
2  łyżek
Oliwa lub olej kokosowy
2  łyżek
Śmietana
1  szczypta
Sól i pieprz
1  opakowanie
Krakersy

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
11.59 g
Węglowodany
82.3 g
Tłuszcze
23.62 g
Wartość energetyczna
561.57 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

34 min
Krok 1
3 min
Pietruszki, marchewki, pora, selera oraz marchewki umyć, obrać i podzielić na mniejsze kawałki.
Krok 2
15 min
Tak przygotowane warzywa umieścić w dużym garnku i zalać wodą, aby przykryła wszystkie składniki. Gotować na małym ogniu.
Krok 3
3 min
Kolby obrać z liści i za pomocą noża ostrożnie oskrobać z ziaren. Cukinię umyć, obrać, pokroić w półksiężyce. Czosnek i cebulę obrać i posiekać. Papryczkę chilli (ilość dostosować do indywidualnych preferencji ostrości) posiekać – usuwając przy okazji pestki.
Krok 4
3 min
Kolejną porcję przygotowanych warzyw zeszklić na rozgrzanej na patelni oliwie lub oleju kokosowym.
Krok 5
2 min
Kiedy warzywa w gotującym się bulionie zmiękną wyłowić pora oraz seler. Do garnka dodać delikatnie podsmażone: kukurydzę i cukinię wraz z czosnkiem i papryczką chilli.
Krok 6
5 min
Całość gotować jeszcze przez moment do miękkości wszystkich warzyw.
Krok 7
2 min
Dodać mleko oraz przyprawy, zmiksować na gładki krem z kukurydzy.
Krok 8
1 min
Zupę krem z kukurydzy udekorować kleksami śmietany. Wyśmienicie smakowała będzie np. z chrupiącymi krakersami.
Zupa krem z kukurydzy – świeżej lub z puszki

Krok 1 z 8

Pietruszki, marchewki, pora, selera oraz marchewki umyć, obrać i podzielić na mniejsze kawałki.

Zupa krem z kukurydzy – świeżej lub z puszki

Krok 2 z 8

Tak przygotowane warzywa umieścić w dużym garnku i zalać wodą, aby przykryła wszystkie składniki. Gotować na małym ogniu.

Zupa krem z kukurydzy – świeżej lub z puszki

Krok 3 z 8

Kolby obrać z liści i za pomocą noża ostrożnie oskrobać z ziaren. Cukinię umyć, obrać, pokroić w półksiężyce. Czosnek i cebulę obrać i posiekać. Papryczkę chilli (ilość dostosować do indywidualnych preferencji ostrości) posiekać – usuwając przy okazji pestki.

Zupa krem z kukurydzy – świeżej lub z puszki

Krok 4 z 8

Kolejną porcję przygotowanych warzyw zeszklić na rozgrzanej na patelni oliwie lub oleju kokosowym.

Zupa krem z kukurydzy – świeżej lub z puszki

Krok 5 z 8

Kiedy warzywa w gotującym się bulionie zmiękną wyłowić pora oraz seler. Do garnka dodać delikatnie podsmażone: kukurydzę i cukinię wraz z czosnkiem i papryczką chilli.

Zupa krem z kukurydzy – świeżej lub z puszki

Krok 6 z 8

Całość gotować jeszcze przez moment do miękkości wszystkich warzyw.

Zupa krem z kukurydzy – świeżej lub z puszki

Krok 7 z 8

Dodać mleko oraz przyprawy, zmiksować na gładki krem z kukurydzy.

Zupa krem z kukurydzy – świeżej lub z puszki

Krok 8 z 8

Zupę krem z kukurydzy udekorować kleksami śmietany. Wyśmienicie smakowała będzie np. z chrupiącymi krakersami.

Jeśli szukacie niezawodnego sposobu na zatrzymanie lata w Waszej kuchni poniższy przepis powinien wejść do kanonu Waszych ulubionych. Słoneczna zupa krem z kukurydzy to propozycja na szybki i pożywny obiad. Jeśli nie uda Wam się dostać kolb, zupa krem z kukurydzy może być także przygotowana z kukurydzy z puszki. W postaci chrupiącego dodatku dobrze sprawdzą się np. solone krakersy.

Zupy na mleku kokosowym są aksamitne i pożywne – sprawdź inne nasze przepisy!

Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika