Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • MyMenu Plan
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów

Zupa krem z kalafiora z mlekiem kokosowym

(0)
35min
Łatwy
Kup składniki
zwz avatar 2
Zakochane w zupach zakochanewzupach.pl
Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich. Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!
Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1 
Kalafior (ok. 800g)
1.5  łyżek
Bulion warzywny w słoiku WINIARY
1 
Cebula
2  ząbków
Czosnek
200  ml
Mleko kokosowe
2  łyżek
Oliwa z oliwek
1  szczypta
Sól, pieprz do smaku
1  pęczek
Kilka świeżych gałązek tymianku (do podania)
trochę
Na grzanki czerstwe pieczywo pszenne lub razowe
3  łyżek
Oliwa z oliwek
1  szczypta
Suszony tymianek
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
5.26 g
Węglowodany
17.62 g
Tłuszcze
29.84 g
Wartość energetyczna
344.81 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Kalafior to moim zdaniem jedno z bardziej niedocenianych warzyw. Większość osób zna go pod postacią gotowanych różyczek, ewentualnie podsmażonych na maśle z bułką tartą. Zupa krem z kalafiora to jeden z moich smaków dzieciństwa, ale teraz kiedy dużo eksperymentuję w kuchni odkrywam co raz to nowe oblicza tego pysznego warzywa.

Kalafior zamieniam w pastę kanapkową, zapiekam w całości w piekarniku, grilluję jego plastry duże i grube plastry na żywym ogniu, a także przyrządzam pyszne zupy. Całkiem niedawno jako odskocznię od tradycyjnej kalafiorowej jarzynówki, na obiad zaserwowałem przepyszną zupę krem z kalafiora. Zupa krem z kalafiora wyszła tak dobrze, że nie mogłem nie podzielić się z Wami przepisem. Do kremu kalafiorowego dodałem mleko kokosowe, sporo ziół i oliwę z oliwek, co nadało jej zarówno charakteru, jak również aksamitnej konsystencji.

Mleczko kokosowe to świetny sposób na odmienienie nawet najbardziej tradycyjnej zupy! Zobacz więcej przepisów z mleczkiem:


Zupa szczawiowa z młodego szczawiu – krem z mlekiem kokosowym
Zupa krem z jarmużu na mleku kokosowym
Barszcz biały z mleczkiem kokosowym i krewetkami
Zupa krem z topinamburu z mlekiem kokosowym i rukolą
Tajska zupa z kukurydzy na mleku kokosowym
Kremowa zupa z soczewicy z mlekiem kokosowym i pieczonymi pomidorkami
Zupa krem z zielonego groszku z mleczkiem kokosowym

Przygotowanie

35 min
  • Krok 1

    4 min
    Cebulę i czosnek obierz ze skóry, drobno posiekaj i delikatnie podsmaż na oliwie.
  • Krok 2

    10 min
    Do garnka dodaj gorący bulion warzywny (1.5 łyżki na pół litra wody) oraz dorzuć podzielony na różyczki kalafior. Zupę gotuj na niewielkim ogniu, aż warzywa zmiękną.
  • Krok 3

    3 min
    Zestaw garnek i dodaj mleko kokosowe. Zmiksuj przy pomocy blendera na gładki krem.
  • Krok 4

    1 min
    Dopraw solą i pieprzem do smaku.
  • Krok 5

    5 min
    Teraz czas na grzanki – piekarnik rozgrzej do 180 stopni, kromki chleba pokrój w niedużą kostkę. W misce wymieszaj oliwę z oliwek, suszony tymianek.
  • Krok 6

    1 min
    Do tak przygotowanej oliwy wrzuć kawałki pieczywa i dokładnie wymieszaj.
  • Krok 7

    10 min
    Grzanki piecz na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia przez około 10- 15 minut.
  • Krok 8

    1 min
    Zupa krem z kalafiora najlepiej smakuje podawana z grzankami i gałązkami świeżych ziół.
Zupa krem z kalafiora z mlekiem kokosowym

Krok 1 z 8

Cebulę i czosnek obierz ze skóry, drobno posiekaj i delikatnie podsmaż na oliwie.

Zupa krem z kalafiora z mlekiem kokosowym

Krok 2 z 8

Do garnka dodaj gorący bulion warzywny (1.5 łyżki na pół litra wody) oraz dorzuć podzielony na różyczki kalafior. Zupę gotuj na niewielkim ogniu, aż warzywa zmiękną.

Zupa krem z kalafiora z mlekiem kokosowym

Krok 3 z 8

Zestaw garnek i dodaj mleko kokosowe. Zmiksuj przy pomocy blendera na gładki krem.

Zupa krem z kalafiora z mlekiem kokosowym

Krok 4 z 8

Dopraw solą i pieprzem do smaku.

Zupa krem z kalafiora z mlekiem kokosowym

Krok 5 z 8

Teraz czas na grzanki – piekarnik rozgrzej do 180 stopni, kromki chleba pokrój w niedużą kostkę. W misce wymieszaj oliwę z oliwek, suszony tymianek.

Zupa krem z kalafiora z mlekiem kokosowym

Krok 6 z 8

Do tak przygotowanej oliwy wrzuć kawałki pieczywa i dokładnie wymieszaj.

Zupa krem z kalafiora z mlekiem kokosowym

Krok 7 z 8

Grzanki piecz na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia przez około 10- 15 minut.

Zupa krem z kalafiora z mlekiem kokosowym

Krok 8 z 8

Zupa krem z kalafiora najlepiej smakuje podawana z grzankami i gałązkami świeżych ziół.

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Kuchnia europejska
  • Obiad
  • Przystawka
  • Wegetariańskie
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Zupa ze świeżych ogórków gruntowych

    31 min Łatwy
  • Zupa krem warzywny z kurczakiem

    37 min Łatwy
  • Zupa z soczewicy zielonej z makaronem

    1 godz 7 min Łatwy
  • Zupa cebulowa krem na boczku z ziołowymi grzankami

    1 godz Średni

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu