Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na buraki
  • Promocja na ćwiartkę z kurczaka
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
1111_DSC_0126.jpg ZWZ WINIARY

Jakie mięso do rosołu?

Zastanawiałam się ostatnio jaką zupę najczęściej gotuję swojej rodzinie. Odpowiedź jest prosta – rosół.

Na bazie rosołu można wyczarować pomidorową, ogórkową, jarzynową i wiele innych pysznych zup. Rosół jest też chyba najczęściej serwowaną zupą podczas niedzielnych obiadów w polskich domach. Zazwyczaj podaje się go z makaronem , ale można też ugotować go z ryżem lub podać z kostką z kaszy manny.

Jednak najważniejszym składnikiem decydującym o smaku i aromacie jest mięso na jakim ugotujemy rosół.

Ugotowanie dobrego rosołu to ponoć prawdziwe wyzwanie i chyba każdy ma swój wypracowany sposób, aby rosół miał piękny kolor, aromat i wyjątkowy smak.

DSC_0120.jpg ZWZ WINIARY

 

Jakie mięso wybrać do rosołu?

1. Do przygotowania rosołu wykorzystujemy świeże mięso. Nie powinno być zamrożone.

2. Jakiekolwiek mięso wybierzemy wcześniej dokładnie je myjemy , aby nie gotować razem z mięsem różnych zanieczyszczeń.

3. Jeśli zdecydujemy się na rosół drobiowy, to najlepsza będzie do tego dania kura wiejska (rosołowa).

4. Do ugotowania drobiowego rosołu możemy też wykorzystać kaczki, gęsi, bażanty, perliczki.

5. Najlepiej ugotować kurę w całości lub jeśli wykorzystujemy ćwiartki tylne (najczęściej dodawane do wywaru) to warto dodać też szkielet z kury.

6. Jeśli chcemy aby nasz rosół był nieco mniej tłusty to dodajemy mięso bez skóry.

7. Rosół można też przygotować na bazie wołowiny lub cielęciny. Najlepszy  będzie szponder wołowy.

8. Można też łączyć mięso drobiowe z wołowym lub cielęcym.

9. Do ugotowania rosołu można też wykorzystać mięso z królika.

9. Jakiekolwiek mięso wybierzemy do rosołu zawsze zalewamy je zimną wodą i gotujemy na małym ogniu około 2-3 godziny z lekko uchyloną pokrywką tak, aby zupa mogła sobie pyrkać.

Okazuje się , że idealne mięso do rosołu może dla każdego z nas oznaczać coś innego. Dla mojej rodziny najlepszy jest rosół przygotowany na bazie kury, ale też świetnie smakuje mi rosołek mojej mamy, która miesza wołowinę z kurą. Rosół drobiowy jest bardziej delikatny w smaku , natomiast wołowy ma mocny i wyrazisty smak. Jeśli zostanie nam nieco rosołu to można go zawekować lub zamrozić, albo na jego bazie przygotować inną zupę.

Szukacie przepisu na pyszny rosół? Jeśli tak, to polecam:

Rosół wołowy

Rosolnik – rosół z kaszą manną

Ryżanka – rosół z ryżem

DSC_0125.jpg ZWZ WINIARY

 

Polecane artykuły

Jak ugotować dobry rosół?
Jak ugotować dobry rosół?
3 sposoby na wyklarowany rosół
3 sposoby na wyklarowany rosół
Najlepsze zupy na lato
Najlepsze zupy na lato
Zobacz więcej artykułów
Ciesz się gotowaniem z Winiary - teaser full

Ciesz się gotowaniem z Winiary

Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz aromatyczne potrawy na różne okazje.

Zobacz produkty
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu