Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub Pomagania i niemarnowania
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Żeberka z kapustą i pieczarkami
Dodaj do CookBook

Żeberka z kapustą i pieczarkami

(0)
1 godz 41 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest anya-ka
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  kostka
WINIARY Rosół wołowy
600  g
żeberka wołowe
1  łyżka
Mąka pszenna pełnoziarnista
3  łyżek
Olej do smażenia
250  g
Kapusta biała
200  g
Pieczarki
1 
Cebula
trochę
Sól
trochę
Pieprz czarny
trochę
Majeranek
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
9.8 g
Wartość energetyczna
503.7 kcal
Tłuszcze
38.4 g
Białko
31.8 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Dania z żeberek pojawiają się w kuchni amerykańskiej. To właśnie ze Stanów Zjednoczonych pochodzą takie klasyki, jak żeberka BBQ czy żeberka z colą. Przepis na żeberka w kapuście to jednak tradycyjne polskie danie. Połączenie mięsa i kapusty jest w końcu często spotykane w rodzimej sztuce kulinarnej. Może to potwierdzić każdy, kto lubi góralską kwaśnicę albo bigos. Prosty przepis na żeberka w kapuście sprawdzi się zarówno na niedzielnym obiedzie, jak i na przyjęciu. W przeciwieństwie do innych podobnych receptur przepis na żeberka z kapustą, który prezentujemy poniżej, nie wymaga pieczenia. Dzięki temu mięso nie będzie zbyt suche ani przypalone. Jak zatem przygotować przepis żeberka w kapuście, aby wszystko wyszło idealnie?

 

Mięciutkie, aromatyczne mięso, które łatwo odchodzi od kości jest najpierw smażone z przyprawami a potem gotowane w bulionie wołowym WINIARY, aby uzyskać niepowtarzalny smak. Dopiero na końcu dodaje się pokrojone grzyby, cebulę oraz kapustę. Gdy wszystko już będzie miękkie i pachnące, całość trafia na talerz.

 

Kapusta z żeberkami przepis, który można przygotować przez cały rok najlepiej smakuje zimą, gdy pojawia się większe zapotrzebowanie na rozgrzewające, sycące dania. Jako obiad lub kolacja dodaje energii i sprawia, że od razu robi się ciepło. chociaż przygotowanie zajmuje dużo czasu, zdecydowanie opłaca się zaczekać na taką ucztę. Jeśli chcesz, żeby goście zjedli coś wyjątkowego wybierz żeberka w kapuście, jak zrobić danie już wiesz.

 

Gdy przygotujesz żeberka na kapuście przepis najlepiej podać z ziemniakami z wody bądź po prostu z kromką świeżego chrupiącego chleba.

 

Żeberka w kapuście z pieczarkami to specjał, któremu trudno się oprzeć!

Żeberka z kapustą przepis podstawowy można trochę zmodyfikować, na przykład zamieniając pieczarki na borowiki albo podgrzybki. W tym przypadku dodatkowym krokiem będzie wcześniejsze namoczenie suszonych grzybów. Równie ciekawy pomysł to żeberka w kapuście przepis z suszonymi śliwkami. W tym wariancie smaki wytrawne mieszają się z odrobiną słodyczy. To tradycyjne danie obiadowe przypadnie do gustu miłośnikom kiszonej kapusty w każdym wydaniu. Pamiętaj, że kluczem do sukcesu - oprócz wysokiej jakości składników - są również przyprawy, jak liść laurowy, kminek czy ziele angielskie. Dobrze sprawdzi się też łyżka majeranku! Masz ochotę na podobne przepisy? Łatwo możesz zmieniać składniki, dostosowując je do swoich preferencji smakowych - żeberka w kapuście to danie, które pozwala przygotować wiele smakowitych wersji. Dobrze poznać je wszystkie!

Przygotowanie

101 min
  • Krok 1

    10 min
    Żeberka pokrój na porcje. Oprósz je solą, pieprzem, majerankiem i mąką.
  • Krok 2

    10 min
    Zrumień żeberka na oleju.
  • Krok 3

    50 min
    Podsmażone żeberka przełóż do rondla, wlej 0,5 l wody i wrzuć kostkę bulionową. Duś około 50 minut.
  • Krok 4

    5 min
    Obierz pieczarki i cebulę.
  • Krok 5

    10 min
    Następnie kapustę, pieczarki i cebulę pokrój w grubą kostkę i dodaj do żeberek.
  • Krok 6

    15 min
    Gotuj razem do miękkości.
  • Krok 7

    1 min
    Podawaj z ziemniakami puree i surówką. Przepis na żeberka w kapuście jest gotowy.
Żeberka z kapustą i pieczarkami

Krok 1 z 7

Żeberka pokrój na porcje. Oprósz je solą, pieprzem, majerankiem i mąką.

Żeberka z kapustą i pieczarkami

Krok 2 z 7

Zrumień żeberka na oleju.

Żeberka z kapustą i pieczarkami

Krok 3 z 7

Podsmażone żeberka przełóż do rondla, wlej 0,5 l wody i wrzuć kostkę bulionową. Duś około 50 minut.

Żeberka z kapustą i pieczarkami

Krok 4 z 7

Obierz pieczarki i cebulę.

Żeberka z kapustą i pieczarkami

Krok 5 z 7

Następnie kapustę, pieczarki i cebulę pokrój w grubą kostkę i dodaj do żeberek.

Żeberka z kapustą i pieczarkami

Krok 6 z 7

Gotuj razem do miękkości.

Żeberka z kapustą i pieczarkami

Krok 7 z 7

Podawaj z ziemniakami puree i surówką. Przepis na żeberka w kapuście jest gotowy.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bez soi
  • Bogate w białko
  • Danie główne
  • Kuchnia europejska
  • Niski poziom cukru
  • Obiad
  • Warzywa
  • Z mięsem
  • Źródło białka

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Soczyste żeberka

    Soczyste żeberka

    1 godz 12 min Łatwy
  • Kwaśnica po góralsku na żeberkach

    Kwaśnica po góralsku na żeberkach

    43 min Łatwy
  • Żeberka z papryką

    Żeberka z papryką

    1 godz 25 min Łatwy
  • Zupa z młodej kapusty na żeberkach

    Zupa z młodej kapusty na żeberkach

    1 godz 32 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu