Dania z żeberek pojawiają się w kuchni amerykańskiej. To właśnie ze Stanów Zjednoczonych pochodzą takie klasyki, jak żeberka BBQ czy żeberka z colą. Przepis na żeberka w kapuście to jednak tradycyjne polskie danie. Połączenie mięsa i kapusty jest w końcu często spotykane w rodzimej sztuce kulinarnej. Może to potwierdzić każdy, kto lubi góralską kwaśnicę albo bigos. Prosty przepis na żeberka w kapuście sprawdzi się zarówno na niedzielnym obiedzie, jak i na przyjęciu. W przeciwieństwie do innych podobnych receptur przepis na żeberka z kapustą, który prezentujemy poniżej, nie wymaga pieczenia. Dzięki temu mięso nie będzie zbyt suche ani przypalone. Jak zatem przygotować przepis żeberka w kapuście, aby wszystko wyszło idealnie?
Mięciutkie, aromatyczne mięso, które łatwo odchodzi od kości jest najpierw smażone z przyprawami a potem gotowane w bulionie wołowym WINIARY, aby uzyskać niepowtarzalny smak. Dopiero na końcu dodaje się pokrojone grzyby, cebulę oraz kapustę. Gdy wszystko już będzie miękkie i pachnące, całość trafia na talerz.
Kapusta z żeberkami przepis, który można przygotować przez cały rok najlepiej smakuje zimą, gdy pojawia się większe zapotrzebowanie na rozgrzewające, sycące dania. Jako obiad lub kolacja dodaje energii i sprawia, że od razu robi się ciepło. chociaż przygotowanie zajmuje dużo czasu, zdecydowanie opłaca się zaczekać na taką ucztę. Jeśli chcesz, żeby goście zjedli coś wyjątkowego wybierz żeberka w kapuście, jak zrobić danie już wiesz.
Gdy przygotujesz żeberka na kapuście przepis najlepiej podać z ziemniakami z wody bądź po prostu z kromką świeżego chrupiącego chleba.
Żeberka w kapuście z pieczarkami to specjał, któremu trudno się oprzeć!
Żeberka z kapustą przepis podstawowy można trochę zmodyfikować, na przykład zamieniając pieczarki na borowiki albo podgrzybki. W tym przypadku dodatkowym krokiem będzie wcześniejsze namoczenie suszonych grzybów. Równie ciekawy pomysł to żeberka w kapuście przepis z suszonymi śliwkami. W tym wariancie smaki wytrawne mieszają się z odrobiną słodyczy. To tradycyjne danie obiadowe przypadnie do gustu miłośnikom kiszonej kapusty w każdym wydaniu. Pamiętaj, że kluczem do sukcesu - oprócz wysokiej jakości składników - są również przyprawy, jak liść laurowy, kminek czy ziele angielskie. Dobrze sprawdzi się też łyżka majeranku! Masz ochotę na podobne przepisy? Łatwo możesz zmieniać składniki, dostosowując je do swoich preferencji smakowych - żeberka w kapuście to danie, które pozwala przygotować wiele smakowitych wersji. Dobrze poznać je wszystkie!