Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Żeberka z warzywami i czerwonym winem

0
255 min
Łatwy

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1 kg
żeberka wołowe
1 główka
Czosnek
2 
Cebula
1 trochę
Rozmaryn
32 g
Tymianek
500 ml
Czerwone wino
2 
Marchewka
5 łyżek
Oliwa z oliwek
1 trochę
Pieprz czarny

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
Adimo
.

Wartości odżywcze

Tłuszcze
63 g
Węglowodany
19.44 g
Wartość energetyczna
916.91 kcal
Białko
50.19 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

255 min
Krok 1
45 min
Czosnek zawiń w folię aluminiową i piecz około 30–45 minut w temperaturze 170–180°C.
Krok 2
10 min
Żeberka pokrój w duże kawałki, dopraw solą, pieprzem i obsmaż na oliwie.
Krok 3
15 min
Cebulę pokrój w piórka i dodaj do mięsa. Obraną marchewkę pokrój w grube talarki i dorzuć do reszty składników. Całość zalej czerwonym winem, a następnie dodaj świeże zioła, Kostkę Mięsną WINIARY oraz wcześniej upieczony i wyciśnięty czosnek.
Krok 4
185 min
Całość zagotuj. Następnie dolej około 500 ml wody. Duś około 2–3 godziny albo do czasu, aż mięso będzie miękkie. Duś jeszcze około 3–5 minut w powstałym sosie. Na koniec dopraw solą i pieprzem.
Żeberka z warzywami i czerwonym winem

Krok 1 z 4

Czosnek zawiń w folię aluminiową i piecz około 30–45 minut w temperaturze 170–180°C.

Żeberka z warzywami i czerwonym winem

Krok 2 z 4

Żeberka pokrój w duże kawałki, dopraw solą, pieprzem i obsmaż na oliwie.

Żeberka z warzywami i czerwonym winem

Krok 3 z 4

Cebulę pokrój w piórka i dodaj do mięsa. Obraną marchewkę pokrój w grube talarki i dorzuć do reszty składników. Całość zalej czerwonym winem, a następnie dodaj świeże zioła, Kostkę Mięsną WINIARY oraz wcześniej upieczony i wyciśnięty czosnek.

Żeberka z warzywami i czerwonym winem

Krok 4 z 4

Całość zagotuj. Następnie dolej około 500 ml wody. Duś około 2–3 godziny albo do czasu, aż mięso będzie miękkie. Duś jeszcze około 3–5 minut w powstałym sosie. Na koniec dopraw solą i pieprzem.

To danie przypadnie do gustu wielbicielom dań z żeberkami wieprzowymi! Warzywa ugotuj w Kostce mięsnej WINIARY i winie, a nabiorą słodkawego posmaku. Pieczony czosnek będzie idealnym dopełnieniem, duszonych w czerwonym winie, żeberek. Dodatek świeżego tymianku i rozmarynu nadadzą potrawie łagodnego, ziołowego aromatu. To smakowite danie warto przetestować podczas jesiennych chłodów i zwiększonego zapotrzebowania na ciepłe i sycące potrawy.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika