Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Żeberka z warzywami i czerwonym winem

(0)
4 godz 15 min
Łatwy
Winiary winiary.pl
Od ponad 80 lat ułatwiamy przygotowywanie smakowitych dań w Twojej kuchni. Jesteśmy zawsze pod ręką! Nasze produkty pomagają w przygotowaniu zarówno polskich, tradycyjnych dań, jak i zaskakujących, nowoczesnych potraw inspirowanych kuchniami świata. Z nami gotujesz pysznie, sprytnie i mądrze: bez marnowania składników czy produktów. Zaproś nas do swojego rodzinnego stołu!
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1  kg
żeberka wołowe
1  główka
2 
Cebula
trochę
Rozmaryn
32  g
Tymianek
500  ml
Czerwone wino
2 
Marchewka
5  łyżek
Oliwa z oliwek
trochę
Pieprz czarny

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
50.19 g
Węglowodany
19.44 g
Tłuszcze
63 g
Wartość energetyczna
916.91 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

255 min
Krok 1
45 min
Czosnek zawiń w folię aluminiową i piecz około 30–45 minut w temperaturze 170–180°C.
Krok 2
10 min
Żeberka pokrój w duże kawałki, dopraw solą, pieprzem i obsmaż na oliwie.
Krok 3
15 min
Cebulę pokrój w piórka i dodaj do mięsa. Obraną marchewkę pokrój w grube talarki i dorzuć do reszty składników. Całość zalej czerwonym winem, a następnie dodaj świeże zioła, Kostkę Mięsną WINIARY oraz wcześniej upieczony i wyciśnięty czosnek.
Krok 4
185 min
Całość zagotuj. Następnie dolej około 500 ml wody. Duś około 2–3 godziny albo do czasu, aż mięso będzie miękkie. Duś jeszcze około 3–5 minut w powstałym sosie. Na koniec dopraw solą i pieprzem.
Żeberka z warzywami i czerwonym winem

Krok 1 z 4

Czosnek zawiń w folię aluminiową i piecz około 30–45 minut w temperaturze 170–180°C.

Żeberka z warzywami i czerwonym winem

Krok 2 z 4

Żeberka pokrój w duże kawałki, dopraw solą, pieprzem i obsmaż na oliwie.

Żeberka z warzywami i czerwonym winem

Krok 3 z 4

Cebulę pokrój w piórka i dodaj do mięsa. Obraną marchewkę pokrój w grube talarki i dorzuć do reszty składników. Całość zalej czerwonym winem, a następnie dodaj świeże zioła, Kostkę Mięsną WINIARY oraz wcześniej upieczony i wyciśnięty czosnek.

Żeberka z warzywami i czerwonym winem

Krok 4 z 4

Całość zagotuj. Następnie dolej około 500 ml wody. Duś około 2–3 godziny albo do czasu, aż mięso będzie miękkie. Duś jeszcze około 3–5 minut w powstałym sosie. Na koniec dopraw solą i pieprzem.

To danie przypadnie do gustu wielbicielom dań z żeberkami wieprzowymi! Warzywa ugotuj w Kostce mięsnej WINIARY i winie, a nabiorą słodkawego posmaku. Pieczony czosnek będzie idealnym dopełnieniem, duszonych w czerwonym winie, żeberek. Dodatek świeżego tymianku i rozmarynu nadadzą potrawie łagodnego, ziołowego aromatu. To smakowite danie warto przetestować podczas jesiennych chłodów i zwiększonego zapotrzebowania na ciepłe i sycące potrawy.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

55 ze 100
Zbilansuj swoje danie
MyMenu IQ™
55 ze 100
Prawidłowy bilans
Twoje danie jest prawidłowo zbilansowane
Wstecz
Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.
Białko
50.2g / 24%
Węglowodany
19.4g / 9%
Tłuszcze
63g / 67%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
4
Czy polecisz ten produkt/przepis znajomym?
Images
Dodano 0 z 6.
CAPTCHA obrazkowa
Proszę wypełnić pole captcha