Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Klasyczne gotowane żeberka

(0)
1 godz 20 min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Konczi
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

60  dag
żeberka wołowe
1 
Cebula
trochę
Sól
trochę
Pieprz czarny
3  kulek
Ziele angielskie całe
1 
Liść laurowy
trochę
Olej
100  ml
Śmietana
3  szklanek
Woda

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
29.63 g
Węglowodany
3.83 g
Tłuszcze
31.76 g
Wartość energetyczna
417.28 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

80 min
Krok 1
15 min
Żeberka myjemy. W garnku o szerokim dnie rozgrzewamy olej, wkładamy żeberka, doprawiamy je solą i pieprzem. Podsmażamy do zarumienienia.
Krok 2
40 min
Dodajemy ziele angielskie oraz liść laurowy. Zalewamy całość wodą - wody ma być nad żeberka. Gotujemy około 40 minut.
Krok 3
5 min
Po tym czasie cebule obieramy i kroimy w piórka, dodajemy do żeberek.
Krok 4
15 min
Dusimy przez ok 15 minut.
Krok 5
5 min
Doprawiamy maggi i pieprzem, zalewamy śmietaną i zagotowujemy.
Klasyczne gotowane żeberka

Krok 1 z 5

Żeberka myjemy. W garnku o szerokim dnie rozgrzewamy olej, wkładamy żeberka, doprawiamy je solą i pieprzem. Podsmażamy do zarumienienia.

Klasyczne gotowane żeberka

Krok 2 z 5

Dodajemy ziele angielskie oraz liść laurowy. Zalewamy całość wodą - wody ma być nad żeberka. Gotujemy około 40 minut.

Klasyczne gotowane żeberka

Krok 3 z 5

Po tym czasie cebule obieramy i kroimy w piórka, dodajemy do żeberek.

Klasyczne gotowane żeberka

Krok 4 z 5

Dusimy przez ok 15 minut.

Klasyczne gotowane żeberka

Krok 5 z 5

Doprawiamy maggi i pieprzem, zalewamy śmietaną i zagotowujemy.

Pyszne, mięsne żeberka nie wymagają wielu dodatków, by uwolnić swój wyjątkowo intensywny smak! Wykorzystaj to i przygotuj żeberka w sosie własnym. Najważniejsze jest długie i powolne gotowanie, a sos zrobi się sam!

Gotowy sos i żeberka dopraw kilkoma niezbędnymi przyprawami, m.in. Przyprawą w płynie WINIARY, zagęść śmietaną i podawaj z puree ziemniaczanym oraz ulubioną surówką.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
4
Czy polecisz ten produkt/przepis znajomym?
Images
Dodano 0 z 6.
CAPTCHA obrazkowa
Proszę wypełnić pole captcha