Kapusta kiszona zawdzięcza swój charakterystyczny kwaśny smak i zapach bakteriom mlekowym, które biorą udział w procesie fermentacji. Kapusta kiszona zawiera także jabłka i marchewki, przyprawiana jest najczęściej kolendrą i kminkiem, a także koperkiem. Warto ją jeść nie tylko z okazji świąt bożonarodzeniowych, kiedy bez kwaszonej kapusty nie umiemy sobie wyobrazić pierogów z grzybami i barszczu.
Skorzystaj z naszych przepisów z kapustą kiszoną! Polecamy tradycyjny barszcz czerwony, kujawską grochówkę, bułki faszerowane kiszoną kapustą, kapuśniaczki w cieście francuskim i wiele innych przepisów!
Kalorie
16 kcal/100 g
Wartości odżywcze i właściwości
Kapusta kiszona to przede wszystkim źródło witaminy C Podczas fermentacji wytwarzany jest kwas mlekowy, który w jelitach tworzy korzystne środowisko dla bakterii jelitowych. Sok z kapusty kiszonej pobudza apetyt i łagodzi uporczywy kaszel.
Ciekawostki
Główki kapusty miały powstać z łez Likurga, którego Bachus – bóg wina – ukarał za zniszczenie winnicy. Likurg, przywiązany za karę do winorośli, zaczął płakać ze wstydu – z ziemi zaczęły wyrastać główki kapusty.