Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Kulebiak z pieczarkami to kresowy specjał do czerwonego barszczu: kruche ciasto zapiekane z farszem z kapusty kiszonej, ziemniaków oraz pieczarek podsmażanych z cebulką. Kulebiak idealnie nada się jako dodatek do wigilijnego barszczu, ale także jako coś do przegryzania w Boże Narodzenie. Aby danie zyskało wspaniałego aromatu grzybów, wykorzystaj Sos Grzybowy WINIARY. Intensywny w smaku i kolorze barszcz przygotuj łatwo z Barszczu czerwonego WINIARY.
Skąd pochodzi kulebiak z kapustą lub pieczarkami?
Kulebiak to typowa potrawa kuchni rosyjskiej. Mimo że pochodzi ze wschodu, to jego nazwa ma pochodzenie od niemieckiego słowa Kohlgeback, które oznacza ciasto nadziewane kapustą. Oryginalna potrawa była ciastem drożdżowym nadziewanym kaszą gryczaną, kapustą, jajkami na twardo i ugotowanymi rybami. Dzisiaj pomysły na farsz są inne, a i ciasto uległo zmianie. Często jest ono półkruche zamiast drożdżowego. Na Lubelszczyźnie króluje wersja jarska potrawy z nadzieniem z kapusty.
Przepis na kulebiaka z pieczarkami
Biorąc pod uwagę to, jak skomplikowanie może wyglądać kulebiak, przepis na niego jest niezwykle prosty! Jego przygotowanie zaczynamy od zrobienia farszu. Kapustę kiszoną wystarczy ugotować, odcisnąć i drobno pokroić. Następnie oczyszczamy pieczarki i cebulę, siekamy je i podsmażamy na maśle. Wcześniej ugotowane ziemniaki rozgniatamy i mieszamy z wcześniej wymienionymi składnikami. Dodajemy do nich jajko i zawartość saszetki z sosem grzybowym WINIARY. Pamiętajmy o doprawieniu pieprzem. Kiedy farsz jest gotowy, możemy zająć się przygotowaniem ciasta. Wystarczy dodać masło i żółtka do przesianej mąki wraz ze szczyptą soli. Zagniatamy je, owijamy w folię i wkładamy do lodówki. Po godzinie wystarczy rozwałkować je i położyć na nim kapuściany farsz. Zawijamy ciasto, pamiętając o tym, aby dokładnie sklejać brzegi. Wierzch warto posmarować jajkiem, aby nadać mu ładnego połysku. Po upieczeniu dajemy mu chwilę, aby się ostudził i kroimy na grube plastry. Podajemy z barszczem czerwonym WINIARY zrobionym według instrukcji na opakowaniu.
Kresowy kulebiak z kapustą to tradycyjne danie z pysznym farszem, które jest chętnie przygotowywane na święta Bożego Narodzenia. Jest to zapiekany pieróg podawany na ciepło do barszczu. To świetny pomysł na obiad bez mięsa, który zachwyci każdego domownika w trakcie wigilijnej kolacji. Warto wysilić się, ponieważ efekt robi wrażenie nie tylko smakowo, ale też estetycznie. Potrawa pięknie się prezentuje i stanowi prawdziwą ozdobę świątecznego stołu
Ugotuj kapustę, odciśnij ją i drobno pokrój.
Oczyść pieczarki i cebulę, posiekaj je i podsmaż na maśle.
Rozgnieć ugotowane ziemniaki.
Wymieszaj wyżej wymienione składniki. Dodaj do nich jajko i zawartość opakowania Sosu grzybowego WINIARY. Dopraw pieprzem.
Do przesianej mąki dodaj margarynę lub masło, żółtka oraz szczyptę soli.
Zagnieć ciasto, owiń je w folię i włóż do lodówki na 1 godz.
Ciasto rozwałkuj na prostokąt, na środku połóż farsz. Zawiń brzegi dokładnie zlepiając ciasto.
Przewróć kulebiak na drugą stronę, ułóż go na blasze i posmaruj rozkłóconym jajkiem.
Piecz przez około 50 minut w piekarniku nagrzanym do 200°C.
Po upieczeniu lekko przestudź i pokrój w grube plastry. Podawaj z barszczem czerwonym - przygotuj go z Barszczu Czerwonego Ekspresowego WINIARY według przepisu na opakowaniu.
Ania
Wczpraj w pstatniej chwili juz po zrobieniu ciasta z twgo przepisu, zrezygnowalam z niego, poszlo dp zamrazalki i robiłam po nocy ciasto na kulebiak z innej receptury.