Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Kulebiak z pieczarkami

2
3 godz
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Winiary.pl

Składniki

-
10 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1  opakowanie
250  g
Kapusta Kiszona
300  g
Pieczarki
1 
Cebula
2  łyżek
Masło
2 
Ziemniaki
1 
Jajko
1  szczypta
Pieprz
300  g
Mąka
150  g
Margaryna
2 
Żółtko
1  szczypta
Sól
1 
Jajko

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
7.81 g
Węglowodany
26.06 g
Tłuszcze
17.51 g
Wartość energetyczna
304.13 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

180 min
Krok 1
25 min
Ugotuj kapustę, odciśnij ją i drobno pokrój.
Krok 2
10 min
Oczyść pieczarki i cebulę, posiekaj je i podsmaż na maśle.
Krok 3
5 min
Rozgnieć ziemniaka.
Krok 4
5 min
Wymieszaj składniki farszu, dodaj jajko i Sos grzybowy (proszek), dopraw pieprzem.
Krok 5
5 min
Do przesianej mąki dodaj margarynę lub masło, żółtka oraz szczyptę soli.
Krok 6
65 min
Zagnieć ciasto, owiń je w folię i włóż do lodówki na 1 godz.
Krok 7
5 min
Ciasto rozwałkuj na prostokąt, na środku połóż farsz. Zawiń brzegi dokładnie zlepiając ciasto.
Krok 8
5 min
Przewróć kulebiak na drugą stronę, ułóż go na blasze i posmaruj rozkłóconym jajkiem.
Krok 9
50 min
Piecz przez około 50 minut w piekarniku nagrzanym do 200°C.
Krok 10
5 min
Po upieczeniu lekko przestudź, a następnie pokrój. Podawaj ciepły do Czerwonego barszczu.
Kulebiak z pieczarkami

Krok 1 z 10

Ugotuj kapustę, odciśnij ją i drobno pokrój.

Kulebiak z pieczarkami

Krok 2 z 10

Oczyść pieczarki i cebulę, posiekaj je i podsmaż na maśle.

Kulebiak z pieczarkami

Krok 3 z 10

Rozgnieć ziemniaka.

Kulebiak z pieczarkami

Krok 4 z 10

Wymieszaj składniki farszu, dodaj jajko i Sos grzybowy (proszek), dopraw pieprzem.

Kulebiak z pieczarkami

Krok 5 z 10

Do przesianej mąki dodaj margarynę lub masło, żółtka oraz szczyptę soli.

Kulebiak z pieczarkami

Krok 6 z 10

Zagnieć ciasto, owiń je w folię i włóż do lodówki na 1 godz.

Kulebiak z pieczarkami

Krok 7 z 10

Ciasto rozwałkuj na prostokąt, na środku połóż farsz. Zawiń brzegi dokładnie zlepiając ciasto.

Kulebiak z pieczarkami

Krok 8 z 10

Przewróć kulebiak na drugą stronę, ułóż go na blasze i posmaruj rozkłóconym jajkiem.

Kulebiak z pieczarkami

Krok 9 z 10

Piecz przez około 50 minut w piekarniku nagrzanym do 200°C.

Kulebiak z pieczarkami

Krok 10 z 10

Po upieczeniu lekko przestudź, a następnie pokrój. Podawaj ciepły do Czerwonego barszczu.

Kulebiak z pieczarkami to kresowy specjał do czerwonego barszczu: kruche ciasto zapiekane z farszem z kiszonej kapusty, ziemniaków oraz podsmażanych z cebulką pieczarek. Kulebiak idealnie nada się jako dodatek do wigilijnej zupy, ale także jako samodzielna przekąska w Święta. Aby danie miało dodatkowo wspaniały aromat grzybowy, wykorzystaj Sos grzybowy staropolski Popisowy WINIARY, który dodaj do farszu. Podawaj pokrojony w grube plastry. Przygotowując barszcz wykorzystaj Barszcz czerwony Ekspresowa Zupa WINIARY – świąteczny barszcz postanie łatwo i szybko, a ciemny kolor i przyjemny zapach przywoła domowników do świątecznego stołu. Smacznego!
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

45 ze 100
Zbilansuj swoje danie
MyMenu IQ™
45 ze 100
Prawidłowy bilans
Twoje danie jest prawidłowo zbilansowane
Wstecz
Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.
Białko
7.8g / 10%
Węglowodany
26.1g / 35%
Tłuszcze
17.5g / 54%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 1

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
A Ania
.

Cos sie noe zgadza z ciastem chyba. Robiłam kulebiak z tego przepisu moze 3 lata temu i wyszedł super, jakby pol drożdżowe ciasto, a teraz to tylko tluszcz i mąka w zasadzie , ciasto jakby kruche. Wczpraj w pstatniej chwili juz po zrobieniu ciasta z twgo przepisu, zrezygnowalam z niego, poszlo dp zamrazalki i robiłam po nocy ciasto na kulebiak z innej receptury.

Pokaż więcej komentarzy