Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Kulebiak z pieczarkami i kapustą
95 ze 100
Zbilansuj swoje danie
X
MyMenu IQ™
95 ze 100
Doskonały bilans
Twoje danie jest doskonale zbilansowane

Zbilansuj swoje danie

Przystawka
Dodaj do dania
Dodatek
Dodaj do dania
Deser
Dodaj do dania
Zobacz połączone przepisy
Smacznego!
Wstecz

Dowiedz się więcej o MyMenu IQ™

Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.

Jak wygląda podział wartości odżywczych?

Białko
7.8g / 17%
Węglowodany
26.7g / 60%
Tłuszcze
4.6g / 23%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.
x
MyMenu IQ™

Kulebiak z pieczarkami i kapustą

+

Kulebiak z pieczarkami i kapustą

Wróć

Kulebiak z pieczarkami i kapustą

(3)
1 godz 56 min
Łatwy
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

10 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  opakowanie
Barszcz czerwony Ekspresowa zupa WINIARY
1  opakowanie
Sos grzybowy Jak u Mamy WINIARY
250  g
Kapusta Kiszona
300  g
Pieczarki
1 
Cebula
2  łyżek
Masło
2 
Ziemniaki ugotowane
1 
Jajko
1  szczypta
Pieprz
300  g
Mąka
150  g
Masło
2 
Żółtko
1  szczypta
Sól
1 
Jajko
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
7.78 g
Węglowodany
26.69 g
Tłuszcze
4.62 g
Wartość energetyczna
194.18 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Kulebiak z pieczarkami to kresowy specjał do czerwonego barszczu: kruche ciasto zapiekane z farszem z kapusty kiszonej, ziemniaków oraz pieczarek podsmażanych z cebulką. Kulebiak idealnie nada się jako dodatek do wigilijnego barszczu, ale także jako coś do przegryzania w Boże Narodzenie. Aby danie zyskało wspaniałego aromatu grzybów, wykorzystaj sos grzybowy WINIARY. Intensywny w smaku i kolorze barszcz przygotuj łatwo z Barszczu czerwonego WINIARY.

Skąd pochodzi kulebiak z kapustą lub pieczarkami?
Kulebiak
to typowa potrawa kuchni rosyjskiej. Mimo że pochodzi ze wschodu, to jego nazwa ma pochodzenie od niemieckiego słowa Kohlgeback, które oznacza ciasto nadziewane kapustą. Oryginalna potrawa była ciastem drożdżowym nadziewanym kaszą gryczaną, kapustą, jajkami na twardo i ugotowanymi rybami. Dzisiaj pomysły na farsz są inne, a i ciasto uległo zmianie. Często jest ono półkruche zamiast drożdżowego. Na Lubelszczyźnie króluje wersja jarska potrawy z nadzieniem z kapusty.

Przepis na kulebiaka z pieczarkami
Biorąc pod uwagę to, jak skomplikowanie może wyglądać kulebiak, przepis na niego jest niezwykle prosty! Jego przygotowanie zaczynamy od zrobienia farszu. Kapustę kiszoną wystarczy ugotować, odcisnąć i drobno pokroić. Następnie oczyszczamy pieczarki i cebulę, siekamy je i podsmażamy na maśle. Wcześniej ugotowane ziemniaki rozgniatamy i mieszamy z wcześniej wymienionymi składnikami. Dodajemy do nich jajko i zawartość saszetki z sosem grzybowym WINIARY. Pamiętajmy o doprawieniu pieprzem. Kiedy farsz jest gotowy, możemy zająć się przygotowaniem ciasta. Wystarczy dodać masło i żółtka do przesianej mąki wraz ze szczyptą soli. Zagniatamy je, owijamy w folię i wkładamy do lodówki. Po godzinie wystarczy rozwałkować je i położyć na nim kapuściany farsz. Zawijamy ciasto, pamiętając o tym, aby dokładnie sklejać brzegi. Wierzch warto posmarować jajkiem, aby nadać mu ładnego połysku. Po upieczeniu dajemy mu chwilę, aby się ostudził i kroimy na grube plastry. Podajemy z barszczem czerwonym WINIARY zrobionym według instrukcji na opakowaniu.
Kresowy kulebiak z kapustą to tradycyjne danie z pysznym farszem, które jest chętnie przygotowywane na święta Bożego Narodzenia. Jest to zapiekany pieróg podawany na ciepło do barszczu. To świetny pomysł na obiad bez mięsa, który zachwyci każdego domownika w trakcie wigilijnej kolacji. Warto wysilić się, ponieważ efekt robi wrażenie nie tylko smakowo, ale też estetycznie. Potrawa pięknie się prezentuje i stanowi prawdziwą ozdobę świątecznego stołu

Przygotowanie

116 min
  • Krok 1

    25 min
    Ugotuj kapustę, odciśnij ją i drobno pokrój.
  • Krok 2

    10 min
    Oczyść pieczarki i cebulę, posiekaj je i podsmaż na maśle.
  • Krok 3

    1 min
    Rozgnieć ugotowane ziemniaki.
  • Krok 4

    5 min
    Wymieszaj wyżej wymienione składniki. Dodaj do nich jajko i zawartość opakowania Sosu grzybowego Jak u Mamy WINIARY. Dopraw pieprzem.
  • Krok 5

    5 min
    Do przesianej mąki dodaj margarynę lub masło, żółtka oraz szczyptę soli.
  • Krok 6

    5 min
    Zagnieć ciasto, owiń je w folię i włóż do lodówki na 1 godz.
  • Krok 7

    5 min
    Ciasto rozwałkuj na prostokąt, na środku połóż farsz. Zawiń brzegi dokładnie zlepiając ciasto.
  • Krok 8

    5 min
    Przewróć kulebiak na drugą stronę, ułóż go na blasze i posmaruj rozkłóconym jajkiem.
  • Krok 9

    50 min
    Piecz przez około 50 minut w piekarniku nagrzanym do 200°C.
  • Krok 10

    5 min
    Po upieczeniu lekko przestudź i pokrój w grube plastry. Podawaj z barszczem czerwonym - przygotuj go z Barszczu Czerwonego Ekspresowego WINIARY według przepisu na opakowaniu.
Kulebiak z pieczarkami i kapustą

Krok 1 z 10

Ugotuj kapustę, odciśnij ją i drobno pokrój.

Kulebiak z pieczarkami i kapustą

Krok 2 z 10

Oczyść pieczarki i cebulę, posiekaj je i podsmaż na maśle.

Kulebiak z pieczarkami i kapustą

Krok 3 z 10

Rozgnieć ugotowane ziemniaki.

Kulebiak z pieczarkami i kapustą

Krok 4 z 10

Wymieszaj wyżej wymienione składniki. Dodaj do nich jajko i zawartość opakowania Sosu grzybowego Jak u Mamy WINIARY. Dopraw pieprzem.

Kulebiak z pieczarkami i kapustą

Krok 5 z 10

Do przesianej mąki dodaj margarynę lub masło, żółtka oraz szczyptę soli.

Kulebiak z pieczarkami i kapustą

Krok 6 z 10

Zagnieć ciasto, owiń je w folię i włóż do lodówki na 1 godz.

Kulebiak z pieczarkami i kapustą

Krok 7 z 10

Ciasto rozwałkuj na prostokąt, na środku połóż farsz. Zawiń brzegi dokładnie zlepiając ciasto.

Kulebiak z pieczarkami i kapustą

Krok 8 z 10

Przewróć kulebiak na drugą stronę, ułóż go na blasze i posmaruj rozkłóconym jajkiem.

Kulebiak z pieczarkami i kapustą

Krok 9 z 10

Piecz przez około 50 minut w piekarniku nagrzanym do 200°C.

Kulebiak z pieczarkami i kapustą

Krok 10 z 10

Po upieczeniu lekko przestudź i pokrój w grube plastry. Podawaj z barszczem czerwonym - przygotuj go z Barszczu Czerwonego Ekspresowego WINIARY według przepisu na opakowaniu.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 1

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
A Ania

Cos sie noe zgadza z ciastem chyba. Robiłam kulebiak z tego przepisu moze 3 lata temu i wyszedł super, jakby pol drożdżowe ciasto, a teraz to tylko tluszcz i mąka w zasadzie , ciasto jakby kruche. Wczpraj w pstatniej chwili juz po zrobieniu ciasta z twgo przepisu, zrezygnowalam z niego, poszlo dp zamrazalki i robiłam po nocy ciasto na kulebiak z innej receptury.

Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Boże Narodzenie
  • Danie główne
  • Jajka
  • Kuchnia europejska
  • Obiad
  • Warzywa
  • Ziemniaki

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Pierogi wegetariańskie

    Pierogi wegetariańskie

    52 min Łatwy
  • Tarta z budyniem, owocami i galaretką

    Tarta z budyniem, owocami i galaretką

    4 godz 10 min Łatwy
  • Szarlotka na ciepło z lodami

    Szarlotka na ciepło z lodami

    2 godz 5 min Łatwy
  • Sernik z kruszonką

    Sernik z kruszonką

    2 godz 12 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu