Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Kulebiak z pieczarkami

0
180 min
Łatwy

Składniki

-
10 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

250 g
Kapusta Kiszona
300 g
Pieczarki
1 
Cebula
2 łyżek
Masło
1 
Ziemniaki
1 
Jajko
1 trochę
Pieprz
300 g
Mąka
150 g
Margaryna
2 
Żółtko
1 szczypta
Sól
1 
Jajko

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
Adimo
.

Wartości odżywcze

Białko
7.71 g
Węglowodany
25.59 g
Tłuszcze
17.5 g
Wartość energetyczna
301.93 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

180 min
Krok 1
25 min
Ugotuj kapustę, odciśnij ją i drobno pokrój.
Krok 2
10 min
Oczyść pieczarki i cebulę, posiekaj je i podsmaż na maśle.
Krok 3
5 min
Rozgnieć ziemniaka.
Krok 4
5 min
Wymieszaj składniki farszu, dodaj jajko i Sos grzybowy (proszek), dopraw pieprzem.
Krok 5
5 min
Do przesianej mąki dodaj margarynę lub masło, żółtka oraz szczyptę soli.
Krok 6
65 min
Zagnieć ciasto, owiń je w folię i włóż do lodówki na 1 godz.
Krok 7
5 min
Ciasto rozwałkuj na prostokąt, na środku połóż farsz. Zawiń brzegi dokładnie zlepiając ciasto.
Krok 8
5 min
Przewróć kulebiak na drugą stronę, ułóż go na blasze i posmaruj rozkłóconym jajkiem.
Krok 9
50 min
Piecz przez około 50 minut w piekarniku nagrzanym do 200°C.
Krok 10
5 min
Po upieczeniu lekko przestudź, a następnie pokrój. Podawaj ciepły do Czerwonego barszczu.
Kulebiak z pieczarkami

Krok 1 z 10

Ugotuj kapustę, odciśnij ją i drobno pokrój.

Kulebiak z pieczarkami

Krok 2 z 10

Oczyść pieczarki i cebulę, posiekaj je i podsmaż na maśle.

Kulebiak z pieczarkami

Krok 3 z 10

Rozgnieć ziemniaka.

Kulebiak z pieczarkami

Krok 4 z 10

Wymieszaj składniki farszu, dodaj jajko i Sos grzybowy (proszek), dopraw pieprzem.

Kulebiak z pieczarkami

Krok 5 z 10

Do przesianej mąki dodaj margarynę lub masło, żółtka oraz szczyptę soli.

Kulebiak z pieczarkami

Krok 6 z 10

Zagnieć ciasto, owiń je w folię i włóż do lodówki na 1 godz.

Kulebiak z pieczarkami

Krok 7 z 10

Ciasto rozwałkuj na prostokąt, na środku połóż farsz. Zawiń brzegi dokładnie zlepiając ciasto.

Kulebiak z pieczarkami

Krok 8 z 10

Przewróć kulebiak na drugą stronę, ułóż go na blasze i posmaruj rozkłóconym jajkiem.

Kulebiak z pieczarkami

Krok 9 z 10

Piecz przez około 50 minut w piekarniku nagrzanym do 200°C.

Kulebiak z pieczarkami

Krok 10 z 10

Po upieczeniu lekko przestudź, a następnie pokrój. Podawaj ciepły do Czerwonego barszczu.

Kulebiak z pieczarkami to kresowy specjał do czerwonego barszczu: kruche ciasto zapiekane z farszem z kiszonej kapusty, ziemniaków oraz podsmażanych z cebulką pieczarek. Kulebiak idealnie nada się jako dodatek do wigilijnej zupy, ale także jako samodzielna przekąska w Święta. Aby danie miało dodatkowo wspaniały aromat grzybowy, wykorzystaj Sos grzybowy staropolski Popisowy WINIARY, który dodaj do farszu. Podawaj pokrojony w grube plastry. Przygotowując barszcz wykorzystaj Barszcz czerwony Ekspresowa Zupa WINIARY – świąteczny barszcz postanie łatwo i szybko, a ciemny kolor i przyjemny zapach przywoła domowników do świątecznego stołu. Smacznego!
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika