Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Warto poświęcić czas na przygotowanie bigosu, który jest szlagierem podczas wszystkich rodzinnych uroczystości. Ciepły, aromatyczny, lekko kwaskowaty ze smacznymi dodatkami to tylko kilka określeń pysznego bigosu. Jeżeli zależy Ci na popisowej wersji tego dania, pamiętaj o pachnących przyprawach i suszonych owocach.
Przygotowanie
127 min
Krok 1
20 min
Owoce namocz w wodzie lub whiskey.
Krok 2
60 min
Grzyby namocz w gorącej wodzie.
Krok 3
1 min
Przygotuj garnek lub rondel z grubym dnem.
Krok 4
10 min
Cebulę pokrojoną w piórka podsmaż w garnku razem z mięsem pokrojonym w kostkę oraz przyprawami.
Krok 5
7 min
Następnie dodaj grzyby i namoczone owoce, podsmaż 5 minut i dodaj posiekaną kapustę.
Krok 6
5 min
Wszystko dobrze wymieszaj i w miarę potrzeby podlej wodą z grzybów i whiskey z owoców. Dopraw przyprawą w płynie Maggi oraz koncentratem pomidorowym.
Krok 7
19 min
Całość duś na małym ogniu mieszając, co jakiś czas tak, żeby nie przypalić bigosu.
Krok 8
5 min
Na koniec dopraw do smaku. Bigos im starszy tym jest bardziej aromatyczny. Dobrze jest go gotować etapami przez 2-3 dni.
Krok 1
z
8
Owoce namocz w wodzie lub whiskey.
Krok 2
z
8
Grzyby namocz w gorącej wodzie.
Krok 3
z
8
Przygotuj garnek lub rondel z grubym dnem.
Krok 4
z
8
Cebulę pokrojoną w piórka podsmaż w garnku razem z mięsem pokrojonym w kostkę oraz przyprawami.
Krok 5
z
8
Następnie dodaj grzyby i namoczone owoce, podsmaż 5 minut i dodaj posiekaną kapustę.
Krok 6
z
8
Wszystko dobrze wymieszaj i w miarę potrzeby podlej wodą z grzybów i whiskey z owoców. Dopraw przyprawą w płynie Maggi oraz koncentratem pomidorowym.
Krok 7
z
8
Całość duś na małym ogniu mieszając, co jakiś czas tak, żeby nie przypalić bigosu.
Krok 8
z
8
Na koniec dopraw do smaku. Bigos im starszy tym jest bardziej aromatyczny. Dobrze jest go gotować etapami przez 2-3 dni.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0