Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Bigos z grzybami i wędzonymi śliwkami

(0)
2 godz 7 min
Łatwy
Winiary winiary.pl
Od ponad 80 lat ułatwiamy przygotowywanie smakowitych dań w Twojej kuchni. Jesteśmy zawsze pod ręką! Nasze produkty pomagają w przygotowaniu zarówno polskich, tradycyjnych dań, jak i zaskakujących, nowoczesnych potraw inspirowanych kuchniami świata. Z nami gotujesz pysznie, sprytnie i mądrze: bez marnowania składników czy produktów. Zaproś nas do swojego rodzinnego stołu!
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
10 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1  główka
Kapusta biała
1  kg
Kapusta Kiszona
4 
Cebula
300  g
Mięso wołowe
80  g
Koncentrat pomidorowy
75  g
Suszone grzyby
50  g
Śliwka wędzona
100  g
Suszone śliwki
100  g
Suszone morele
4 
Liść laurowy
1  łyżeczka
Ziele angielskie mielone
5  g
Owoce jałowca
trochę
Cukier
trochę
Sól
trochę
Olej
200  ml
Whiskey
trochę
Pieprz

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
11.16 g
Węglowodany
31.86 g
Tłuszcze
2.37 g
Wartość energetyczna
227.26 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

127 min
Krok 1
20 min
Owoce namocz w wodzie lub whiskey.
Krok 2
60 min
Grzyby namocz w gorącej wodzie.
Krok 3
1 min
Przygotuj garnek lub rondel z grubym dnem.
Krok 4
10 min
Cebulę pokrojoną w piórka podsmaż w garnku razem z mięsem pokrojonym w kostkę oraz przyprawami.
Krok 5
7 min
Następnie dodaj grzyby i namoczone owoce, podsmaż 5 minut i dodaj posiekaną kapustę.
Krok 6
5 min
Wszystko dobrze wymieszaj i w miarę potrzeby podlej wodą z grzybów i whiskey z owoców. Dopraw przyprawą w płynie Maggi oraz koncentratem pomidorowym.
Krok 7
19 min
Całość duś na małym ogniu mieszając, co jakiś czas tak, żeby nie przypalić bigosu.
Krok 8
5 min
Na koniec dopraw do smaku. Bigos im starszy tym jest bardziej aromatyczny. Dobrze jest go gotować etapami przez 2-3 dni.
Bigos z grzybami i wędzonymi śliwkami

Krok 1 z 8

Owoce namocz w wodzie lub whiskey.

Bigos z grzybami i wędzonymi śliwkami

Krok 2 z 8

Grzyby namocz w gorącej wodzie.

Bigos z grzybami i wędzonymi śliwkami

Krok 3 z 8

Przygotuj garnek lub rondel z grubym dnem.

Bigos z grzybami i wędzonymi śliwkami

Krok 4 z 8

Cebulę pokrojoną w piórka podsmaż w garnku razem z mięsem pokrojonym w kostkę oraz przyprawami.

Bigos z grzybami i wędzonymi śliwkami

Krok 5 z 8

Następnie dodaj grzyby i namoczone owoce, podsmaż 5 minut i dodaj posiekaną kapustę.

Bigos z grzybami i wędzonymi śliwkami

Krok 6 z 8

Wszystko dobrze wymieszaj i w miarę potrzeby podlej wodą z grzybów i whiskey z owoców. Dopraw przyprawą w płynie Maggi oraz koncentratem pomidorowym.

Bigos z grzybami i wędzonymi śliwkami

Krok 7 z 8

Całość duś na małym ogniu mieszając, co jakiś czas tak, żeby nie przypalić bigosu.

Bigos z grzybami i wędzonymi śliwkami

Krok 8 z 8

Na koniec dopraw do smaku. Bigos im starszy tym jest bardziej aromatyczny. Dobrze jest go gotować etapami przez 2-3 dni.

Warto poświęcić czas na przygotowanie bigosu, który jest szlagierem podczas wszystkich rodzinnych uroczystości. Ciepły, aromatyczny, lekko kwaskowaty ze smacznymi dodatkami to tylko kilka określeń pysznego bigosu. Jeżeli zależy Ci na popisowej wersji tego dania, pamiętaj o pachnących przyprawach i suszonych owocach.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
4
Czy polecisz ten produkt/przepis znajomym?
Images
Dodano 0 z 6.
CAPTCHA obrazkowa
Proszę wypełnić pole captcha