Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na paprykę
  • Promocja na mięso mielone
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Bigos z grzybami i wędzonymi śliwkami

Bigos z grzybami i wędzonymi śliwkami

(0)
2 godz 7 min
Łatwy
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

10 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
trochę
Przyprawa w płynie MAGGI
1  główka
Kapusta biała
1  kg
Kapusta Kiszona
4 
Cebula
300  g
Mięso wołowe
80  g
Koncentrat pomidorowy
75  g
Suszone grzyby
50  g
Śliwka wędzona
100  g
Suszone śliwki
100  g
Suszone morele
4 
Liść laurowy
1  łyżeczka
Ziele angielskie mielone
5  g
Owoce jałowca
trochę
Cukier
trochę
Sól
trochę
Olej
200  ml
Whiskey
trochę
Pieprz
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
11.16 g
Węglowodany
31.86 g
Tłuszcze
2.37 g
Wartość energetyczna
227.26 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Warto poświęcić czas na przygotowanie bigosu, który jest szlagierem podczas wszystkich rodzinnych uroczystości. Ciepły, aromatyczny, lekko kwaskowaty ze smacznymi dodatkami to tylko kilka określeń pysznego bigosu. Jeżeli zależy Ci na popisowej wersji tego dania, pamiętaj o pachnących przyprawach i suszonych owocach.

Przygotowanie

127 min
  • Krok 1

    20 min
    Owoce namocz w wodzie lub whiskey.
  • Krok 2

    60 min
    Grzyby namocz w gorącej wodzie.
  • Krok 3

    1 min
    Przygotuj garnek lub rondel z grubym dnem.
  • Krok 4

    10 min
    Cebulę pokrojoną w piórka podsmaż w garnku razem z mięsem pokrojonym w kostkę oraz przyprawami.
  • Krok 5

    7 min
    Następnie dodaj grzyby i namoczone owoce, podsmaż 5 minut i dodaj posiekaną kapustę.
  • Krok 6

    5 min
    Wszystko dobrze wymieszaj i w miarę potrzeby podlej wodą z grzybów i whiskey z owoców. Dopraw przyprawą w płynie Maggi oraz koncentratem pomidorowym.
  • Krok 7

    19 min
    Całość duś na małym ogniu mieszając, co jakiś czas tak, żeby nie przypalić bigosu.
  • Krok 8

    5 min
    Na koniec dopraw do smaku. Bigos im starszy tym jest bardziej aromatyczny. Dobrze jest go gotować etapami przez 2-3 dni.
Bigos z grzybami i wędzonymi śliwkami

Krok 1 z 8

Owoce namocz w wodzie lub whiskey.

Bigos z grzybami i wędzonymi śliwkami

Krok 2 z 8

Grzyby namocz w gorącej wodzie.

Bigos z grzybami i wędzonymi śliwkami

Krok 3 z 8

Przygotuj garnek lub rondel z grubym dnem.

Bigos z grzybami i wędzonymi śliwkami

Krok 4 z 8

Cebulę pokrojoną w piórka podsmaż w garnku razem z mięsem pokrojonym w kostkę oraz przyprawami.

Bigos z grzybami i wędzonymi śliwkami

Krok 5 z 8

Następnie dodaj grzyby i namoczone owoce, podsmaż 5 minut i dodaj posiekaną kapustę.

Bigos z grzybami i wędzonymi śliwkami

Krok 6 z 8

Wszystko dobrze wymieszaj i w miarę potrzeby podlej wodą z grzybów i whiskey z owoców. Dopraw przyprawą w płynie Maggi oraz koncentratem pomidorowym.

Bigos z grzybami i wędzonymi śliwkami

Krok 7 z 8

Całość duś na małym ogniu mieszając, co jakiś czas tak, żeby nie przypalić bigosu.

Bigos z grzybami i wędzonymi śliwkami

Krok 8 z 8

Na koniec dopraw do smaku. Bigos im starszy tym jest bardziej aromatyczny. Dobrze jest go gotować etapami przez 2-3 dni.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bezglutenowe
  • Bezglutenowe
  • Bez jajek
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Boże Narodzenie
  • Danie główne
  • Kuchnia europejska
  • Obiad
  • środek do polerowania kuchni
  • Uroczystość
  • Warzywa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Żurek wegetariański

    Żurek wegetariański

    3 godz 43 min Łatwy
  • Bigos staropolski

    Bigos staropolski

    4 godz 50 min Łatwy
  • Flaczki z suszonych grzybów i boczniaków

    Flaczki z suszonych grzybów i boczniaków

    2 godz 47 min Łatwy
  • Kapusta z grochem

    Kapusta z grochem

    1 godz 1 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu