Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Bigos z grzybami i wędzonymi śliwkami

0
123 min
Łatwy

Składniki

-
10 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1 trochę
Przyprawa w płynie MAGGI
1 główka
Kapusta biała
1 kg
Kapusta Kiszona
4 
Cebula
300 g
Wołowina
80 g
Koncentrat pomidorowy
75 g
Suszone grzyby
50 g
Śliwka wędzona
100 g
Suszone śliwki
100 g
Suszone morele
4 
Liść laurowy
1 łyżeczka
Ziele angielskie mielone
5 g
Owoce jałowca
1 trochę
Cukier
1 trochę
Sól
1 trochę
Olej
200 ml
Whiskey
1 trochę
Pieprz czarny

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Wartość energetyczna
227.26 kcal
Tłuszcze
2.37 g
Węglowodany
31.86 g
Białko
11.16 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

123 min
Krok 1
20 min
Owoce namocz w wodzie lub whiskey.
Krok 2
60 min
Grzyby namocz w gorącej wodzie.
Krok 3
1 min
Przygotuj garnek lub rondel z grubym dnem.
Krok 4
10 min
Cebulę pokrojoną w piórka podsmaż w garnku razem z mięsem pokrojonym w kostkę oraz przyprawami.
Krok 5
7 min
Następnie dodaj grzyby i namoczone owoce, podsmaż 5 minut i dodaj posiekaną kapustę.
Krok 6
5 min
Wszystko dobrze wymieszaj i w miarę potrzeby podlej wodą z grzybów i whiskey z owoców. Dopraw przyprawą w płynie Maggi oraz koncentratem pomidorowym.
Krok 7
15 min
Całość duś na małym ogniu mieszając, co jakiś czas tak, żeby nie przypalić bigosu.
Krok 8
5 min
Na koniec dopraw do smaku. Bigos im starszy tym jest bardziej aromatyczny. Dobrze jest go gotować etapami przez 2-3 dni.
Bigos z grzybami i wędzonymi śliwkami

Krok 1 z 8

Owoce namocz w wodzie lub whiskey.

Bigos z grzybami i wędzonymi śliwkami

Krok 2 z 8

Grzyby namocz w gorącej wodzie.

Bigos z grzybami i wędzonymi śliwkami

Krok 3 z 8

Przygotuj garnek lub rondel z grubym dnem.

Bigos z grzybami i wędzonymi śliwkami

Krok 4 z 8

Cebulę pokrojoną w piórka podsmaż w garnku razem z mięsem pokrojonym w kostkę oraz przyprawami.

Bigos z grzybami i wędzonymi śliwkami

Krok 5 z 8

Następnie dodaj grzyby i namoczone owoce, podsmaż 5 minut i dodaj posiekaną kapustę.

Bigos z grzybami i wędzonymi śliwkami

Krok 6 z 8

Wszystko dobrze wymieszaj i w miarę potrzeby podlej wodą z grzybów i whiskey z owoców. Dopraw przyprawą w płynie Maggi oraz koncentratem pomidorowym.

Bigos z grzybami i wędzonymi śliwkami

Krok 7 z 8

Całość duś na małym ogniu mieszając, co jakiś czas tak, żeby nie przypalić bigosu.

Bigos z grzybami i wędzonymi śliwkami

Krok 8 z 8

Na koniec dopraw do smaku. Bigos im starszy tym jest bardziej aromatyczny. Dobrze jest go gotować etapami przez 2-3 dni.

Warto poświęcić czas na przygotowanie bigosu, który jest szlagierem podczas wszystkich rodzinnych uroczystości. Ciepły, aromatyczny, lekko kwaskowaty ze smacznymi dodatkami to tylko kilka określeń pysznego bigosu. Jeżeli zależy Ci na popisowej wersji tego dania, pamiętaj o pachnących przyprawach i suszonych owocach.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika