Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Bigos z grzybami i wędzonymi śliwkami
Dodaj do CookBook

Bigos z grzybami i wędzonymi śliwkami

(0)
2 godz 7 min
Łatwy
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

10 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
trochę
Przyprawa w płynie MAGGI
1  główka
Kapusta biała
1  kg
Kapusta Kiszona
4 
Cebula
300  g
Mięso wołowe
80  g
Koncentrat pomidorowy
75  g
Suszone grzyby
50  g
Śliwka wędzona
100  g
Suszone śliwki
100  g
Suszone morele
4 
Liść laurowy
1  łyżeczka
Ziele angielskie mielone
5  g
Owoce jałowca
trochę
Cukier
trochę
Sól
trochę
Olej
200  ml
Whiskey
trochę
Pieprz
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
31.9 g
Wartość energetyczna
227.3 kcal
Tłuszcze
2.4 g
Białko
11.2 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Warto poświęcić czas na przygotowanie bigosu, który jest szlagierem podczas wszystkich rodzinnych uroczystości. Ciepły, aromatyczny, lekko kwaskowaty ze smacznymi dodatkami to tylko kilka określeń pysznego bigosu. Jeżeli zależy Ci na popisowej wersji tego dania, pamiętaj o pachnących przyprawach i suszonych owocach.

Przygotowanie

127 min
  • Krok 1

    20 min
    Owoce namocz w wodzie lub whiskey.
  • Krok 2

    60 min
    Grzyby namocz w gorącej wodzie.
  • Krok 3

    1 min
    Przygotuj garnek lub rondel z grubym dnem.
  • Krok 4

    10 min
    Cebulę pokrojoną w piórka podsmaż w garnku razem z mięsem pokrojonym w kostkę oraz przyprawami.
  • Krok 5

    7 min
    Następnie dodaj grzyby i namoczone owoce, podsmaż 5 minut i dodaj posiekaną kapustę.
  • Krok 6

    5 min
    Wszystko dobrze wymieszaj i w miarę potrzeby podlej wodą z grzybów i whiskey z owoców. Dopraw przyprawą w płynie Maggi oraz koncentratem pomidorowym.
  • Krok 7

    19 min
    Całość duś na małym ogniu mieszając, co jakiś czas tak, żeby nie przypalić bigosu.
  • Krok 8

    5 min
    Na koniec dopraw do smaku. Bigos im starszy tym jest bardziej aromatyczny. Dobrze jest go gotować etapami przez 2-3 dni.
Bigos z grzybami i wędzonymi śliwkami

Krok 1 z 8

Owoce namocz w wodzie lub whiskey.

Bigos z grzybami i wędzonymi śliwkami

Krok 2 z 8

Grzyby namocz w gorącej wodzie.

Bigos z grzybami i wędzonymi śliwkami

Krok 3 z 8

Przygotuj garnek lub rondel z grubym dnem.

Bigos z grzybami i wędzonymi śliwkami

Krok 4 z 8

Cebulę pokrojoną w piórka podsmaż w garnku razem z mięsem pokrojonym w kostkę oraz przyprawami.

Bigos z grzybami i wędzonymi śliwkami

Krok 5 z 8

Następnie dodaj grzyby i namoczone owoce, podsmaż 5 minut i dodaj posiekaną kapustę.

Bigos z grzybami i wędzonymi śliwkami

Krok 6 z 8

Wszystko dobrze wymieszaj i w miarę potrzeby podlej wodą z grzybów i whiskey z owoców. Dopraw przyprawą w płynie Maggi oraz koncentratem pomidorowym.

Bigos z grzybami i wędzonymi śliwkami

Krok 7 z 8

Całość duś na małym ogniu mieszając, co jakiś czas tak, żeby nie przypalić bigosu.

Bigos z grzybami i wędzonymi śliwkami

Krok 8 z 8

Na koniec dopraw do smaku. Bigos im starszy tym jest bardziej aromatyczny. Dobrze jest go gotować etapami przez 2-3 dni.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bezglutenowe
  • Bez jajek
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bez wieprzowiny
  • Bogate w błonnik
  • Boże Narodzenie
  • Danie główne
  • Kuchnia europejska
  • Obiad
  • Poniżej 300 kcal
  • środek do polerowania kuchni
  • Uroczystość
  • Warzywa
  • Źródło białka
  • Źródło błonnika

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Bigos myśliwski

    Bigos myśliwski

    2 godz 15 min Łatwy
  • Bigos z suszonymi śliwkami

    Bigos z suszonymi śliwkami

    3 godz 33 min Łatwy
  • Bigos z młodej kapusty

    Bigos z młodej kapusty

    1 godz 10 min Łatwy
  • Bigos z boczniakami

    Bigos z boczniakami

    2 godz 20 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu