Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na buraki
  • Promocja na ćwiartkę z kurczaka
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Kapuśniaczki

Kapuśniaczki

(0)
1 godz 50 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest madam007

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

25 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
4  szklanek
Mąka pszenna pełnoziarnista
100  g
Drożdże
1.33  łyżek
Woda
1  łyżeczka
Sól
250  g
Margaryna
4 
Żółtko
75  g
Kwaśna śmietana
500  g
Kapusta Kiszona
trochę
Suszone grzyby
3 
Liść laurowy
3  płaskich łyżek
Oliwa z oliwek
3  kulek
Ziele angielskie mielone
3 
Cebula
1  łyżeczka
Majeranek
1  łyżeczka
Kumin
trochę
Sól
trochę
Pieprz czarny
3 
Czosnek
100  g
Pieczarki
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
4.46 g
Węglowodany
17.14 g
Tłuszcze
3.68 g
Wartość energetyczna
113.44 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Kapuśniaczki to pyszne drożdżowe bułeczki, wypełnione apetycznym farszem z grzybów, kapusty, cebulki oraz aromatycznych przypraw. Świetne i proste do wykonania. Pożywne kapuśniaczki robi się zawsze w większej ilości, a mimo to bardzo szybko znikają z naszego stołu! Przekonaj się i zrób własne domowe bułeczki! :)

Przygotowanie

110 min
  • Krok 1

    10 min
    Grzyby namoczyć. Posiekaną kapustę i grzyby gotować do miękkości (razem z liściem laurowym i zielem angielskim).Odcedzić, usunąć liście i ziele.Drobno posiekaną cebule podsmażyć na oleju.Połączyć wszystkie składniki: kapustę, grzyby (podsmażone pieczarki), cebulę, majeranek, kminek, przeciśnięty czosnek, doprawić solą i pieprzem.
  • Krok 2

    15 min
    Rozpuścić drożdże w wodzie z cukrem. Odstawić na ok. 10 minut.Przesianą mąkę wymieszać z solą.Dodać posiekaną margarynę, żółtka, śmietanę i drożdże.Wyrobić ciasto.Wyrobione ciasto przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość.
  • Krok 3

    10 min
    Ciasto podzielić na 6 części.Każdą z części rozwałkować na prostokąt.1/6 farszu ułożyć na cieście (wzdłuż dłuższego boku).Brzegi posmarować białkiem i zwinąć ciasto.Utworzony wałek delikatnie odwrócić, tak aby miejsce sklejenia było na spodzie.Pociąć na 6 części.
  • Krok 4

    30 min
    Kapuśniaczki ułożyć na blasze, posmarować białkiem i posypać całym kminkiem.Piec ok. 20-30 minut w temp. 180 st.C.
Kapuśniaczki

Krok 1 z 4

Grzyby namoczyć. Posiekaną kapustę i grzyby gotować do miękkości (razem z liściem laurowym i zielem angielskim).Odcedzić, usunąć liście i ziele.Drobno posiekaną cebule podsmażyć na oleju.Połączyć wszystkie składniki: kapustę, grzyby (podsmażone pieczarki), cebulę, majeranek, kminek, przeciśnięty czosnek, doprawić solą i pieprzem.

Kapuśniaczki

Krok 2 z 4

Rozpuścić drożdże w wodzie z cukrem. Odstawić na ok. 10 minut.Przesianą mąkę wymieszać z solą.Dodać posiekaną margarynę, żółtka, śmietanę i drożdże.Wyrobić ciasto.Wyrobione ciasto przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość.

Kapuśniaczki

Krok 3 z 4

Ciasto podzielić na 6 części.Każdą z części rozwałkować na prostokąt.1/6 farszu ułożyć na cieście (wzdłuż dłuższego boku).Brzegi posmarować białkiem i zwinąć ciasto.Utworzony wałek delikatnie odwrócić, tak aby miejsce sklejenia było na spodzie.Pociąć na 6 części.

Kapuśniaczki

Krok 4 z 4

Kapuśniaczki ułożyć na blasze, posmarować białkiem i posypać całym kminkiem.Piec ok. 20-30 minut w temp. 180 st.C.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Dodatek
  • Grzyby
  • Kanapki
  • Kuchnia europejska
  • Popołudniowa przekąska
  • Śmietana
  • Warzywa
  • Wegetariańskie

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Chlebek pita z gyrosem

    Chlebek pita z gyrosem

    2 godz 16 min Łatwy
  • Zwykłe pszenne bułeczki

    Zwykłe pszenne bułeczki

    2 godz 5 min Średni
  • Bułki żytnie z ziarnami

    Bułki żytnie z ziarnami

    1 godz 58 min Trudny
  • Jak zrobić szybkie, pikantne cebularze?

    Jak zrobić szybkie, pikantne cebularze?

    51 min Średni

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu