Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Kapuśniaczki to pyszne drożdżowe bułeczki, wypełnione apetycznym farszem z grzybów, kapusty, cebulki oraz aromatycznych przypraw. Świetne i proste do wykonania. Pożywne kapuśniaczki robi się zawsze w większej ilości, a mimo to bardzo szybko znikają z naszego stołu! Przekonaj się i zrób własne domowe bułeczki! :)
Przygotowanie
110 min
Krok 1
10 min
Grzyby namoczyć. Posiekaną kapustę i grzyby gotować do miękkości (razem z liściem laurowym i zielem angielskim).Odcedzić, usunąć liście i ziele.Drobno posiekaną cebule podsmażyć na oleju.Połączyć wszystkie składniki: kapustę, grzyby (podsmażone pieczarki), cebulę, majeranek, kminek, przeciśnięty czosnek, doprawić solą i pieprzem.
Krok 2
15 min
Rozpuścić drożdże w wodzie z cukrem. Odstawić na ok. 10 minut.Przesianą mąkę wymieszać z solą.Dodać posiekaną margarynę, żółtka, śmietanę i drożdże.Wyrobić ciasto.Wyrobione ciasto przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość.
Krok 3
10 min
Ciasto podzielić na 6 części.Każdą z części rozwałkować na prostokąt.1/6 farszu ułożyć na cieście (wzdłuż dłuższego boku).Brzegi posmarować białkiem i zwinąć ciasto.Utworzony wałek delikatnie odwrócić, tak aby miejsce sklejenia było na spodzie.Pociąć na 6 części.
Krok 4
30 min
Kapuśniaczki ułożyć na blasze, posmarować białkiem i posypać całym kminkiem.Piec ok. 20-30 minut w temp. 180 st.C.
Krok 1
z
4
Grzyby namoczyć. Posiekaną kapustę i grzyby gotować do miękkości (razem z liściem laurowym i zielem angielskim).Odcedzić, usunąć liście i ziele.Drobno posiekaną cebule podsmażyć na oleju.Połączyć wszystkie składniki: kapustę, grzyby (podsmażone pieczarki), cebulę, majeranek, kminek, przeciśnięty czosnek, doprawić solą i pieprzem.
Krok 2
z
4
Rozpuścić drożdże w wodzie z cukrem. Odstawić na ok. 10 minut.Przesianą mąkę wymieszać z solą.Dodać posiekaną margarynę, żółtka, śmietanę i drożdże.Wyrobić ciasto.Wyrobione ciasto przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość.
Krok 3
z
4
Ciasto podzielić na 6 części.Każdą z części rozwałkować na prostokąt.1/6 farszu ułożyć na cieście (wzdłuż dłuższego boku).Brzegi posmarować białkiem i zwinąć ciasto.Utworzony wałek delikatnie odwrócić, tak aby miejsce sklejenia było na spodzie.Pociąć na 6 części.
Krok 4
z
4
Kapuśniaczki ułożyć na blasze, posmarować białkiem i posypać całym kminkiem.Piec ok. 20-30 minut w temp. 180 st.C.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0