Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Kapuśniaczki

0
110 min
Łatwy

Składniki

-
36 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

4 szklanek
Mąka pszenna pełnoziarnista
1.33 łyżek
Woda
1 łyżeczka
Sól
250 g
Margaryna
4 
Żółtko
75 g
Kwaśna śmietana
500 g
Kapusta Kiszona
1 trochę
Suszone grzyby
3 
Liść laurowy
3 płaskich łyżek
Oliwa z oliwek
3 kulek
Ziele angielskie mielone
3 
Cebula
1 łyżeczka
Majeranek
1 łyżeczka
Kumin
1 trochę
Sól
1 trochę
Pieprz czarny
3 
Czosnek
100 g
Pieczarki

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
Adimo
.

Wartości odżywcze

Białko
3.1 g
Węglowodany
11.94 g
Tłuszcze
7.61 g
Wartość energetyczna
123.57 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

110 min
Krok 1
10 min
Grzyby namoczyć. Posiekaną kapustę i grzyby gotować do miękkości (razem z liściem laurowym i zielem angielskim).Odcedzić, usunąć liście i ziele.Drobno posiekaną cebule podsmażyć na oleju.Połączyć wszystkie składniki: kapustę, grzyby (podsmażone pieczarki), cebulę, majeranek, kminek, przeciśnięty czosnek, doprawić solą i pieprzem.
Krok 2
15 min
Rozpuścić drożdże w wodzie z cukrem. Odstawić na ok. 10 minut.Przesianą mąkę wymieszać z solą.Dodać posiekaną margarynę, żółtka, śmietanę i drożdże.Wyrobić ciasto.Wyrobione ciasto przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość.
Krok 3
10 min
Ciasto podzielić na 6 części.Każdą z części rozwałkować na prostokąt.1/6 farszu ułożyć na cieście (wzdłuż dłuższego boku).Brzegi posmarować białkiem i zwinąć ciasto.Utworzony wałek delikatnie odwrócić, tak aby miejsce sklejenia było na spodzie.Pociąć na 6 części.
Krok 4
30 min
Kapuśniaczki ułożyć na blasze, posmarować białkiem i posypać całym kminkiem.Piec ok. 20-30 minut w temp. 180 st.C.
Kapuśniaczki

Krok 1 z 4

Grzyby namoczyć. Posiekaną kapustę i grzyby gotować do miękkości (razem z liściem laurowym i zielem angielskim).Odcedzić, usunąć liście i ziele.Drobno posiekaną cebule podsmażyć na oleju.Połączyć wszystkie składniki: kapustę, grzyby (podsmażone pieczarki), cebulę, majeranek, kminek, przeciśnięty czosnek, doprawić solą i pieprzem.

Kapuśniaczki

Krok 2 z 4

Rozpuścić drożdże w wodzie z cukrem. Odstawić na ok. 10 minut.Przesianą mąkę wymieszać z solą.Dodać posiekaną margarynę, żółtka, śmietanę i drożdże.Wyrobić ciasto.Wyrobione ciasto przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość.

Kapuśniaczki

Krok 3 z 4

Ciasto podzielić na 6 części.Każdą z części rozwałkować na prostokąt.1/6 farszu ułożyć na cieście (wzdłuż dłuższego boku).Brzegi posmarować białkiem i zwinąć ciasto.Utworzony wałek delikatnie odwrócić, tak aby miejsce sklejenia było na spodzie.Pociąć na 6 części.

Kapuśniaczki

Krok 4 z 4

Kapuśniaczki ułożyć na blasze, posmarować białkiem i posypać całym kminkiem.Piec ok. 20-30 minut w temp. 180 st.C.

Kapuśniaczki to pyszne drożdżowe bułeczki, wypełnione apetycznym farszem z grzybów, kapusty, cebulki oraz aromatycznych przypraw. Świetne i proste do wykonania. Pożywne kapuśniaczki robi się zawsze w większej ilości, a mimo to bardzo szybko znikają z naszego stołu! Przekonaj się i zrób własne domowe bułeczki! :)
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika