
- Wszystkie przepisy
- Kuchnia sezonowa
- Składniki
- Okazja
- Nie marnujemy
- Desery
- Kolacja
- Obiad
- Śniadanie
- Dania i przekąski
- Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
- Przepisy
- Porady i inspiracje
- Foodsharing
- Recycling opakowań
- Produkty Dobre Dłużej
- Obiad na każdą kieszeń
- Mięsny obiad
- Mięsny obiad do 10 zł
- Mięsny obiad do 15 zł
- Bezmięsny obiad
- Bezmięsny obiad do 10 zł
- Bezmięsny obiad do 15 zł
Bułeczki z mięsnym farszem

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj
Porady & triki
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Wartości odżywcze
Przygotowanie
Krok 1
15 minKrok 2
15 minKrok 3
25 minKrok 4
30 minKrok 5
15 minKrok 6
10 minKrok 7
15 minKrok 8
30 minKrok 9
1 minKrok 1 z 9
Przygotowujemy farsz. Mięso gotujemy w osolonej wodzie. Kapustę gotujemy do miękkości, kilka razy zmieniając wodę.
Krok 2 z 9
Ugotowane mięso mielimy razem z kapustą. Dodajemy podsmażoną na oleju cebulę i dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem.
Krok 3 z 9
Drożdże kruszymy do miseczki, dodajemy cukier, 3 łyżki mąki i ciepłe mleko. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia. Pozostałą mąkę przesiewamy do większej miski, dodajemy 2 jajka zaczyn drożdżowy, sól, rozpuszczoną margarynę. Wyrabiamy ciasto.
Krok 4 z 9
Kiedy jest już gładkie i elastyczne, zostawiamy do wyrośnięcia na około 30 minut.
Krok 5 z 9
Po tym czasie zagniatamy je ponownie i dzielimy na 12 równych części. Z każdej części formujemy placuszek, na którym następnie układamy farsz.
Krok 6 z 9
Zalepiamy dokładnie i formujemy okrągłe bułeczki. Bułki układamy na blasze i smarujemy rozkłóconym jajkiem.
Krok 7 z 9
Odstawiamy do napuszenia na około 15 minut.
Krok 8 z 9
Pieczemy do uzyskania brązowego koloru (25-30 minut) w temperaturze 200 stopni.
Krok 9 z 9
Najlepiej smakują na ciepło popijane barszczykiem.
Przepis w formacie PDF
PobierzDziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 1