Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Bułeczki z mięsnym farszem

Bułeczki z mięsnym farszem

(0)
2 godz 36 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest JellyBelly29

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

16 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
trochę
WINIARY Ziarenka smaku uniwersalne
4 
Udo kurczaka
500  g
Kapusta Kiszona
2 
Cebula
trochę
Pieprz czarny
trochę
Olej
40  dag
Mąka pszenna pełnoziarnista
3.5  dag
Drożdże
0.5  łyżeczka
Sól
1  łyżeczka
Cukier
1  szklanka
Mleko
5  dag
Margaryna
2 
Jajko
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
9.69 g
Węglowodany
21.65 g
Tłuszcze
9.42 g
Wartość energetyczna
203.49 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Bułeczki z farszem mięsnym mogą być świetną propozycją na lunch lub drugie śniadanie, które zabierzemy do pracy. Tak czy inaczej – smakują wybornie, a swoją zawartością potrafią zaskoczyć ludzi, których postanowimy nimi obdarować. Warto – ich zadowolone miny zrekompensują Wam trudy w kuchni! Pycha!

Przygotowanie

156 min
  • Krok 1

    15 min
    Przygotowujemy farsz. Mięso gotujemy w osolonej wodzie. Kapustę gotujemy do miękkości, kilka razy zmieniając wodę.
  • Krok 2

    15 min
    Ugotowane mięso mielimy razem z kapustą. Dodajemy podsmażoną na oleju cebulę i dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem.
  • Krok 3

    25 min
    Drożdże kruszymy do miseczki, dodajemy cukier, 3 łyżki mąki i ciepłe mleko. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia. Pozostałą mąkę przesiewamy do większej miski, dodajemy 2 jajka zaczyn drożdżowy, sól, rozpuszczoną margarynę. Wyrabiamy ciasto.
  • Krok 4

    30 min
    Kiedy jest już gładkie i elastyczne, zostawiamy do wyrośnięcia na około 30 minut.
  • Krok 5

    15 min
    Po tym czasie zagniatamy je ponownie i dzielimy na 12 równych części. Z każdej części formujemy placuszek, na którym następnie układamy farsz.
  • Krok 6

    10 min
    Zalepiamy dokładnie i formujemy okrągłe bułeczki. Bułki układamy na blasze i smarujemy rozkłóconym jajkiem.
  • Krok 7

    15 min
    Odstawiamy do napuszenia na około 15 minut.
  • Krok 8

    30 min
    Pieczemy do uzyskania brązowego koloru (25-30 minut) w temperaturze 200 stopni.
  • Krok 9

    1 min
    Najlepiej smakują na ciepło popijane barszczykiem.
Bułeczki z mięsnym farszem

Krok 1 z 9

Przygotowujemy farsz. Mięso gotujemy w osolonej wodzie. Kapustę gotujemy do miękkości, kilka razy zmieniając wodę.

Bułeczki z mięsnym farszem

Krok 2 z 9

Ugotowane mięso mielimy razem z kapustą. Dodajemy podsmażoną na oleju cebulę i dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem.

Bułeczki z mięsnym farszem

Krok 3 z 9

Drożdże kruszymy do miseczki, dodajemy cukier, 3 łyżki mąki i ciepłe mleko. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia. Pozostałą mąkę przesiewamy do większej miski, dodajemy 2 jajka zaczyn drożdżowy, sól, rozpuszczoną margarynę. Wyrabiamy ciasto.

Bułeczki z mięsnym farszem

Krok 4 z 9

Kiedy jest już gładkie i elastyczne, zostawiamy do wyrośnięcia na około 30 minut.

Bułeczki z mięsnym farszem

Krok 5 z 9

Po tym czasie zagniatamy je ponownie i dzielimy na 12 równych części. Z każdej części formujemy placuszek, na którym następnie układamy farsz.

Bułeczki z mięsnym farszem

Krok 6 z 9

Zalepiamy dokładnie i formujemy okrągłe bułeczki. Bułki układamy na blasze i smarujemy rozkłóconym jajkiem.

Bułeczki z mięsnym farszem

Krok 7 z 9

Odstawiamy do napuszenia na około 15 minut.

Bułeczki z mięsnym farszem

Krok 8 z 9

Pieczemy do uzyskania brązowego koloru (25-30 minut) w temperaturze 200 stopni.

Bułeczki z mięsnym farszem

Krok 9 z 9

Najlepiej smakują na ciepło popijane barszczykiem.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 1

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
a aga

Wyszły pyszne, choć nie jestem mistrzem kulinarnym. Trzymałam się przepisu (poza farszem, zrobiłam go z samego mięsa oraz podsmażonej cebulki z boczkiem). Tylko temp pieczenia ustawiłam niższą, przy 200st w moim piekarniku spiekłyby się z zewnątrz a w środku nie byłyby dopieczone.

Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Jajka
  • Przystawka
  • Warzywa
  • Z mięsem

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Bułeczki drożdżowe z kajmakiem

    Bułeczki drożdżowe z kajmakiem

    1 godz 52 min Średni
  • Chleb do żurku

    Chleb do żurku

    1 godz 50 min Łatwy
  • Miseczki chlebowe do żurku i barszczu białego

    Miseczki chlebowe do żurku i barszczu białego

    2 godz 33 min Łatwy
  • Bardzo mięciutkie rogaliki drożdżowe

    Bardzo mięciutkie rogaliki drożdżowe

    2 godz 20 min Trudny

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu