Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Bułeczki z farszem mięsnym mogą być świetną propozycją na lunch lub drugie śniadanie, które zabierzemy do pracy. Tak czy inaczej – smakują wybornie, a swoją zawartością potrafią zaskoczyć ludzi, których postanowimy nimi obdarować. Warto – ich zadowolone miny zrekompensują Wam trudy w kuchni! Pycha!
Przygotowanie
156 min
Krok 1
15 min
Przygotowujemy farsz. Mięso gotujemy w osolonej wodzie. Kapustę gotujemy do miękkości, kilka razy zmieniając wodę.
Krok 2
15 min
Ugotowane mięso mielimy razem z kapustą. Dodajemy podsmażoną na oleju cebulę i dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem.
Krok 3
25 min
Drożdże kruszymy do miseczki, dodajemy cukier, 3 łyżki mąki i ciepłe mleko. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia. Pozostałą mąkę przesiewamy do większej miski, dodajemy 2 jajka zaczyn drożdżowy, sól, rozpuszczoną margarynę. Wyrabiamy ciasto.
Krok 4
30 min
Kiedy jest już gładkie i elastyczne, zostawiamy do wyrośnięcia na około 30 minut.
Krok 5
15 min
Po tym czasie zagniatamy je ponownie i dzielimy na 12 równych części. Z każdej części formujemy placuszek, na którym następnie układamy farsz.
Krok 6
10 min
Zalepiamy dokładnie i formujemy okrągłe bułeczki. Bułki układamy na blasze i smarujemy rozkłóconym jajkiem.
Krok 7
15 min
Odstawiamy do napuszenia na około 15 minut.
Krok 8
30 min
Pieczemy do uzyskania brązowego koloru (25-30 minut) w temperaturze 200 stopni.
Krok 9
1 min
Najlepiej smakują na ciepło popijane barszczykiem.
Krok 1
z
9
Przygotowujemy farsz. Mięso gotujemy w osolonej wodzie. Kapustę gotujemy do miękkości, kilka razy zmieniając wodę.
Krok 2
z
9
Ugotowane mięso mielimy razem z kapustą. Dodajemy podsmażoną na oleju cebulę i dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem.
Krok 3
z
9
Drożdże kruszymy do miseczki, dodajemy cukier, 3 łyżki mąki i ciepłe mleko. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia. Pozostałą mąkę przesiewamy do większej miski, dodajemy 2 jajka zaczyn drożdżowy, sól, rozpuszczoną margarynę. Wyrabiamy ciasto.
Krok 4
z
9
Kiedy jest już gładkie i elastyczne, zostawiamy do wyrośnięcia na około 30 minut.
Krok 5
z
9
Po tym czasie zagniatamy je ponownie i dzielimy na 12 równych części. Z każdej części formujemy placuszek, na którym następnie układamy farsz.
Krok 6
z
9
Zalepiamy dokładnie i formujemy okrągłe bułeczki. Bułki układamy na blasze i smarujemy rozkłóconym jajkiem.
Krok 7
z
9
Odstawiamy do napuszenia na około 15 minut.
Krok 8
z
9
Pieczemy do uzyskania brązowego koloru (25-30 minut) w temperaturze 200 stopni.
Krok 9
z
9
Najlepiej smakują na ciepło popijane barszczykiem.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Zapisz
Komentarze
1
a
aga
Wyszły pyszne, choć nie jestem mistrzem kulinarnym. Trzymałam się przepisu (poza farszem, zrobiłam go z samego mięsa oraz podsmażonej cebulki z boczkiem). Tylko temp pieczenia ustawiłam niższą, przy 200st w moim piekarniku spiekłyby się z zewnątrz a w środku nie byłyby dopieczone.
Komentarze 1