Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Bułeczki z mięsnym farszem

0
156 min
Łatwy

Składniki

-
16 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1 trochę
WINIARY Ziarenka smaku uniwersalne
4 
Udo kurczaka
500 g
Kapusta Kiszona
2 
Cebula
1 trochę
Pieprz czarny
1 trochę
Olej
40 dag
Mąka pszenna pełnoziarnista
3.5 dag
Drożdże
0.5 łyżeczka
Sól
1 łyżeczka
Cukier
1 szklanka
Mleko
5 dag
Margaryna
2 
Jajko

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
Adimo
.

Wartości odżywcze

Tłuszcze
9.42 g
Węglowodany
21.65 g
Wartość energetyczna
203.49 kcal
Białko
9.69 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

156 min
Krok 1
15 min
Przygotowujemy farsz. Mięso gotujemy w osolonej wodzie. Kapustę gotujemy do miękkości, kilka razy zmieniając wodę.
Krok 2
15 min
Ugotowane mięso mielimy razem z kapustą. Dodajemy podsmażoną na oleju cebulę i dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem.
Krok 3
25 min
Drożdże kruszymy do miseczki, dodajemy cukier, 3 łyżki mąki i ciepłe mleko. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia. Pozostałą mąkę przesiewamy do większej miski, dodajemy 2 jajka zaczyn drożdżowy, sól, rozpuszczoną margarynę. Wyrabiamy ciasto.
Krok 4
30 min
Kiedy jest już gładkie i elastyczne, zostawiamy do wyrośnięcia na około 30 minut.
Krok 5
15 min
Po tym czasie zagniatamy je ponownie i dzielimy na 12 równych części. Z każdej części formujemy placuszek, na którym następnie układamy farsz.
Krok 6
10 min
Zalepiamy dokładnie i formujemy okrągłe bułeczki. Bułki układamy na blasze i smarujemy rozkłóconym jajkiem.
Krok 7
15 min
Odstawiamy do napuszenia na około 15 minut.
Krok 8
30 min
Pieczemy do uzyskania brązowego koloru (25-30 minut) w temperaturze 200 stopni.
Krok 9
1 min
Najlepiej smakują na ciepło popijane barszczykiem.
Bułeczki z mięsnym farszem

Krok 1 z 9

Przygotowujemy farsz. Mięso gotujemy w osolonej wodzie. Kapustę gotujemy do miękkości, kilka razy zmieniając wodę.

Bułeczki z mięsnym farszem

Krok 2 z 9

Ugotowane mięso mielimy razem z kapustą. Dodajemy podsmażoną na oleju cebulę i dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem.

Bułeczki z mięsnym farszem

Krok 3 z 9

Drożdże kruszymy do miseczki, dodajemy cukier, 3 łyżki mąki i ciepłe mleko. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia. Pozostałą mąkę przesiewamy do większej miski, dodajemy 2 jajka zaczyn drożdżowy, sól, rozpuszczoną margarynę. Wyrabiamy ciasto.

Bułeczki z mięsnym farszem

Krok 4 z 9

Kiedy jest już gładkie i elastyczne, zostawiamy do wyrośnięcia na około 30 minut.

Bułeczki z mięsnym farszem

Krok 5 z 9

Po tym czasie zagniatamy je ponownie i dzielimy na 12 równych części. Z każdej części formujemy placuszek, na którym następnie układamy farsz.

Bułeczki z mięsnym farszem

Krok 6 z 9

Zalepiamy dokładnie i formujemy okrągłe bułeczki. Bułki układamy na blasze i smarujemy rozkłóconym jajkiem.

Bułeczki z mięsnym farszem

Krok 7 z 9

Odstawiamy do napuszenia na około 15 minut.

Bułeczki z mięsnym farszem

Krok 8 z 9

Pieczemy do uzyskania brązowego koloru (25-30 minut) w temperaturze 200 stopni.

Bułeczki z mięsnym farszem

Krok 9 z 9

Najlepiej smakują na ciepło popijane barszczykiem.

Bułeczki z farszem mięsnym mogą być świetną propozycją na lunch lub drugie śniadanie, które zabierzemy do pracy. Tak czy inaczej – smakują wybornie, a swoją zawartością potrafią zaskoczyć ludzi, których postanowimy nimi obdarować. Warto – ich zadowolone miny zrekompensują Wam trudy w kuchni! Pycha!
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika