Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Zasmażana kapusta kiszona z grzybami

0
120 min
Łatwy

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1 kg
Kapusta Kiszona
1 
Marchewka
1 liść
Liść laurowy
8 trochę
Ziele angielskie
1 
Cebula
2 łyżek
Smalec
3 łyżek
Mąka pszenna
1 łyżeczka
Kumin
4 
Suszone grzyby
1 trochę
Sól
1 trochę
Pieprz czarny
1 trochę
Cukier

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
Adimo
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
25.18 g
Białko
4.21 g
Wartość energetyczna
168.11 kcal
Tłuszcze
7.35 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

120 min
Krok 1
5 min
Kapustę włożyć do garnka, wlać 2 szklanki wody. Dodać liść laurowy, ziele angielskie i kminek oraz utartą na grubej tarce marchew. Zagotować.
Krok 2
60 min
Suszone grzyby umyć i zamoczyć przynajmniej na 1 godzinę.
Krok 3
40 min
Dodać grzyby do kapusty, wlać wodę w której się moczyły i gotować pod przykryciem do miękkości.
Krok 4
10 min
Z mąki i smalcu zrobić rumianą zasmażkę, wsypać posiekaną cebulę, podsmażyć.
Krok 5
5 min
Zasmażkę połączyć z kapustą i zagotować. Przyprawić do smaku pieprzem, cukrem i ewentualnie solą.
Zasmażana kapusta kiszona z grzybami

Krok 1 z 5

Kapustę włożyć do garnka, wlać 2 szklanki wody. Dodać liść laurowy, ziele angielskie i kminek oraz utartą na grubej tarce marchew. Zagotować.

Zasmażana kapusta kiszona z grzybami

Krok 2 z 5

Suszone grzyby umyć i zamoczyć przynajmniej na 1 godzinę.

Zasmażana kapusta kiszona z grzybami

Krok 3 z 5

Dodać grzyby do kapusty, wlać wodę w której się moczyły i gotować pod przykryciem do miękkości.

Zasmażana kapusta kiszona z grzybami

Krok 4 z 5

Z mąki i smalcu zrobić rumianą zasmażkę, wsypać posiekaną cebulę, podsmażyć.

Zasmażana kapusta kiszona z grzybami

Krok 5 z 5

Zasmażkę połączyć z kapustą i zagotować. Przyprawić do smaku pieprzem, cukrem i ewentualnie solą.

Zasmażana kapusta kiszona z grzybami ma świetny smak. Jego sekret tkwi w dodatkach, m.in. smalcu, kminku i suszonych grzybach. Jest to tradycyjne polskie danie, które możesz podać solo, z dodatkiem kromki świeżego chleba lub w towarzystwie ziemniaków i mięsa. A Ty do czego wykorzystasz swoją kapustę kiszoną?
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika