Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub Pomagania i niemarnowania
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Kapusta biała zasmażana
Dodaj do CookBook

Kapusta biała zasmażana

(17)
30 min
Łatwy
Kup składniki
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

5 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  główka
Kapusta biała
0.5  łyżeczka
Kminek
1  łyżka
Smalec
1 
Cebula
trochę
Ocet winny
30  g
Mąka pszenna
2  łyżeczek
Oliwa z oliwek
trochę
Sól
trochę
Pieprz czarny
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
16.4 g
Wartość energetyczna
111.8 kcal
Tłuszcze
4.7 g
Białko
3.3 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Biała kapusta zasmażana to tradycyjne polskie danie wywodzące się z Mazur. W innych formach jednak jest przygotowywana praktycznie od zawsze, i trudno się temu dziwić. To bardzo wartościowy element naszej diety! Jednocześnie stwarza mnóstwo okazji do eksperymentowania i łączenia jej z różnymi daniami. Jej zasmażana wersja to rewelacyjny dodatek do wszelkiego rodzaju mięs.

Zacznij od poszatkowania kapusty i zalania jej wrzątkiem. Pokrój cebulę w kostkę i podsmaż, aż zmięknie. Następnie kapustę odciśnij z wody, wrzuć do jednego garnka z cebulą i po ponownym zalaniu wodą, duś na małym ogniu. Kiedy kapusta zmięknie, dodaj do niej kminek i duś dalej. Następnie dodaj sól, pieprz i odrobinę octu winnego. Z oliwy i mąki przygotuj zasmażkę i dodaj ją na koniec do kapusty, dokładnie mieszając.

Kapusta biała zasmażana świetnie skomponuje się z takimi dodatkami jak podsmażony chudy boczek lub rodzynki. Zasmażka z kolei stanowi element, który może, ale nie musi pojawić się w przepisie.

Przygotowanie

30 min
  • Krok 1

    5 min
    Kapustę poszatkować i zalać wrzątkiem.
  • Krok 2

    5 min
    Cebulę pokroić w kosteczkę i podsmażyć do miękkości na smalcu.
  • Krok 3

    10 min
    Kapustę odcisnąć od wody, wrzucić do garnka z cebulą, zalać wodą i dusić na małym ogniu. Gdy kapusta lekko zmięknie dodać kminek i dalej dusić.
  • Krok 4

    10 min
    Do miękkiej kapusty dodać sól, pieprz i ocet winny do smaku. Z mąki i oliwy zrobić zasmażkę i dodać ją do kapusty, dobrze wymieszać.
Kapusta biała zasmażana

Krok 1 z 4

Kapustę poszatkować i zalać wrzątkiem.

Kapusta biała zasmażana

Krok 2 z 4

Cebulę pokroić w kosteczkę i podsmażyć do miękkości na smalcu.

Kapusta biała zasmażana

Krok 3 z 4

Kapustę odcisnąć od wody, wrzucić do garnka z cebulą, zalać wodą i dusić na małym ogniu. Gdy kapusta lekko zmięknie dodać kminek i dalej dusić.

Kapusta biała zasmażana

Krok 4 z 4

Do miękkiej kapusty dodać sól, pieprz i ocet winny do smaku. Z mąki i oliwy zrobić zasmażkę i dodać ją do kapusty, dobrze wymieszać.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Kup składniki
lite

Ogólna ocena

4.5 z 5
4.5333333333333
Wszystkich ocen: 15
Podziel się swoją opinią
Select a row to filter reviews by rating
1515
1111
33
00
00
11

Opinie

5

Chrigu

Totalny bezsens.
Anonim (niezweryfikowany) 04/15/2024-01:11 CEST
Czy ta opinia jest przydatna?
Reply by Expert 04/15/2024-04:29 CEST
Dlaczego? Miałeś jakieś problemy w czasie przygotowania?
4

Andrzej

Prosty i smaczny przepis,i tak dalej !
Anonim (niezweryfikowany) 02/15/2021-09:11 CET
Czy ta opinia jest przydatna?
Reply by Expert 02/15/2021-09:23 CET
Dziękujemy! :)
4

Krzysztof

Kapusta super smakuje
Anonim (niezweryfikowany) 11/30/2020-11:50 CET
Czy ta opinia jest przydatna?
Reply by Expert 12/16/2020-04:38 CET
Bardzo nas to cieszy. :-)
4

Maria Krystyna

Dziekuje za przepis, wprowadzam mala zmiane zastepujac smalec oliwa z oliwek. W przypadku dodania rodzynek, taka kapuste moge podac do kurczaka. Do przeczytania. Krystyna Sobiczewska
Anonim (niezweryfikowany) 11/29/2020-03:03 CET
Czy ta opinia jest przydatna?
Reply by Expert 12/16/2020-04:37 CET
Dziękujemy za alternatywną propozycję!

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Appetizer
  • Bez jajek
  • Bez laktozy
  • Bez laktozy
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bez soi
  • Bogate w błonnik
  • Dodatek
  • Grill
  • Jesień
  • Kolacja
  • Kuchnia europejska
  • Kuchnia regionalna
  • Kuchnie świata
  • Lato
  • Łatwy przepis
  • Niski poziom cukru
  • Niski poziom soli
  • Poniżej 300 kcal
  • Popołudniowa przekąska
  • Spotkanie z przyjaciółmi
  • Uroczystość
  • Warzywa
  • Wielkanoc
  • Źródło błonnika

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Zupa wiejska z kapustą, boczkiem i kiełbasą

    Zupa wiejska z kapustą, boczkiem i kiełbasą

    1 godz 12 min Łatwy
  • Jesienna zupa z soczewicy z kiszoną kapustą

    Jesienna zupa z soczewicy z kiszoną kapustą

    1 godz 7 min Łatwy
  • Barszcz czerwony z pieczonymi pierogami z kapustą i ziemniakami

    Barszcz czerwony z pieczonymi pierogami z kapustą i ziemniakami

    50 min Łatwy
  • Chrupiące tofu Sweet Chili z kapustą pekińską

    Chrupiące tofu Sweet Chili z kapustą pekińską

    22 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu