Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Biała kapusta zasmażana to tradycyjne polskie danie wywodzące się z Mazur. W innych formach jednak jest przygotowywana praktycznie od zawsze, i trudno się temu dziwić. To bardzo wartościowy element naszej diety! Jednocześnie stwarza mnóstwo okazji do eksperymentowania i łączenia jej z różnymi daniami. Jej zasmażana wersja to rewelacyjny dodatek do wszelkiego rodzaju mięs.
Zacznij od poszatkowania kapusty i zalania jej wrzątkiem. Pokrój cebulę w kostkę i podsmaż, aż zmięknie. Następnie kapustę odciśnij z wody, wrzuć do jednego garnka z cebulą i po ponownym zalaniu wodą, duś na małym ogniu. Kiedy kapusta zmięknie, dodaj do niej kminek i duś dalej. Następnie dodaj sól, pieprz i odrobinę octu winnego. Z oliwy i mąki przygotuj zasmażkę i dodaj ją na koniec do kapusty, dokładnie mieszając.
Kapusta biała zasmażana świetnie skomponuje się z takimi dodatkami jak podsmażony chudy boczek lub rodzynki. Zasmażka z kolei stanowi element, który może, ale nie musi pojawić się w przepisie.
Przygotowanie
30 min
Krok 1
5 min
Kapustę poszatkować i zalać wrzątkiem.
Krok 2
5 min
Cebulę pokroić w kosteczkę i podsmażyć do miękkości na smalcu.
Krok 3
10 min
Kapustę odcisnąć od wody, wrzucić do garnka z cebulą, zalać wodą i dusić na małym ogniu. Gdy kapusta lekko zmięknie dodać kminek i dalej dusić.
Krok 4
10 min
Do miękkiej kapusty dodać sól, pieprz i ocet winny do smaku. Z mąki i oliwy zrobić zasmażkę i dodać ją do kapusty, dobrze wymieszać.
Krok 1
z
4
Kapustę poszatkować i zalać wrzątkiem.
Krok 2
z
4
Cebulę pokroić w kosteczkę i podsmażyć do miękkości na smalcu.
Krok 3
z
4
Kapustę odcisnąć od wody, wrzucić do garnka z cebulą, zalać wodą i dusić na małym ogniu. Gdy kapusta lekko zmięknie dodać kminek i dalej dusić.
Krok 4
z
4
Do miękkiej kapusty dodać sól, pieprz i ocet winny do smaku. Z mąki i oliwy zrobić zasmażkę i dodać ją do kapusty, dobrze wymieszać.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Zapisz
Komentarze
3
A
Andrzej
Prosty i smaczny przepis,i tak dalej !
Winiary
Expert
Dziękujemy! :)
K
Krzysztof
Kapusta super smakuje
Winiary
Expert
Bardzo nas to cieszy. :-)
M
Maria Krystyna
Dziekuje za przepis, wprowadzam mala zmiane zastepujac smalec oliwa z oliwek. W przypadku dodania rodzynek, taka kapuste moge podac do kurczaka. Do przeczytania. Krystyna Sobiczewska
Komentarze 3