Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na buraki
  • Promocja na ćwiartkę z kurczaka
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Kapusta biała zasmażana

Kapusta biała zasmażana

(14)
30min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest pacpaw

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

5 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  główka
Kapusta biała
0.5  łyżeczka
Kminek
1  łyżka
Smalec
1 
Cebula
trochę
Ocet winny
30  g
Mąka pszenna pełnoziarnista
2  łyżeczek
Oliwa z oliwek
trochę
Sól
trochę
Pieprz czarny
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
3.33 g
Węglowodany
16.39 g
Tłuszcze
4.74 g
Wartość energetyczna
111.79 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Biała kapusta zasmażana to tradycyjne polskie danie wywodzące się z Mazur. W innych formach jednak jest przygotowywana praktycznie od zawsze, i trudno się temu dziwić. To bardzo wartościowy element naszej diety! Jednocześnie stwarza mnóstwo okazji do eksperymentowania i łączenia jej z różnymi daniami. Jej zasmażana wersja to rewelacyjny dodatek do wszelkiego rodzaju mięs.

Zacznij od poszatkowania kapusty i zalania jej wrzątkiem. Pokrój cebulę w kostkę i podsmaż, aż zmięknie. Następnie kapustę odciśnij z wody, wrzuć do jednego garnka z cebulą i po ponownym zalaniu wodą, duś na małym ogniu. Kiedy kapusta zmięknie, dodaj do niej kminek i duś dalej. Następnie dodaj sól, pieprz i odrobinę octu winnego. Z oliwy i mąki przygotuj zasmażkę i dodaj ją na koniec do kapusty, dokładnie mieszając.

Kapusta biała zasmażana świetnie skomponuje się z takimi dodatkami jak podsmażony chudy boczek lub rodzynki. Zasmażka z kolei stanowi element, który może, ale nie musi pojawić się w przepisie.

Przygotowanie

30 min
  • Krok 1

    5 min
    Kapustę poszatkować i zalać wrzątkiem.
  • Krok 2

    5 min
    Cebulę pokroić w kosteczkę i podsmażyć do miękkości na smalcu.
  • Krok 3

    10 min
    Kapustę odcisnąć od wody, wrzucić do garnka z cebulą, zalać wodą i dusić na małym ogniu. Gdy kapusta lekko zmięknie dodać kminek i dalej dusić.
  • Krok 4

    10 min
    Do miękkiej kapusty dodać sól, pieprz i ocet winny do smaku. Z mąki i oliwy zrobić zasmażkę i dodać ją do kapusty, dobrze wymieszać.
Kapusta biała zasmażana

Krok 1 z 4

Kapustę poszatkować i zalać wrzątkiem.

Kapusta biała zasmażana

Krok 2 z 4

Cebulę pokroić w kosteczkę i podsmażyć do miękkości na smalcu.

Kapusta biała zasmażana

Krok 3 z 4

Kapustę odcisnąć od wody, wrzucić do garnka z cebulą, zalać wodą i dusić na małym ogniu. Gdy kapusta lekko zmięknie dodać kminek i dalej dusić.

Kapusta biała zasmażana

Krok 4 z 4

Do miękkiej kapusty dodać sól, pieprz i ocet winny do smaku. Z mąki i oliwy zrobić zasmażkę i dodać ją do kapusty, dobrze wymieszać.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 3

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
A Andrzej

Prosty i smaczny przepis,i tak dalej !

Winiary
Expert

Dziękujemy! :)

K Krzysztof

Kapusta super smakuje

Winiary
Expert

Bardzo nas to cieszy. :-)

M Maria Krystyna

Dziekuje za przepis, wprowadzam mala zmiane zastepujac smalec oliwa z oliwek. W przypadku dodania rodzynek, taka kapuste moge podac do kurczaka. Do przeczytania. Krystyna Sobiczewska

Winiary
Expert

Dziękujemy za alternatywną propozycję!

Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Appetizer
  • Bez jajek
  • Bez laktozy
  • Bez laktozy
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bez soi
  • Dodatek
  • Grill
  • Jesień
  • Kolacja
  • Kuchnia europejska
  • Kuchnia regionalna
  • Kuchnie świata
  • Lato
  • Łatwy przepis
  • Popołudniowa przekąska
  • Rodzinne spotkanie
  • Spotkanie z przyjaciółmi
  • Uroczystość
  • Warzywa
  • Wielkanoc

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Surówka z czerwonej kapusty z majonezem

    Surówka z czerwonej kapusty z majonezem

    35 min Łatwy
  • Surówka z czerwonej kapusty i marchwi

    Surówka z czerwonej kapusty i marchwi

    40 min Łatwy
  • Gulasz z żołądków drobiowych z marchewką i papryką

    Gulasz z żołądków drobiowych z marchewką i papryką

    1 godz 13 min Łatwy
  • Młoda kapusta z kiełbasą i koperkiem

    Młoda kapusta z kiełbasą i koperkiem

    1 godz 50 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu