Kapusta biała zasmażana
30min
Łatwy
.
Wartości odżywcze
Białko
3.33 g
Węglowodany
16.39 g
Tłuszcze
4.74 g
Wartość energetyczna
111.79 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
30 min
Krok 1
5 min
Kapustę poszatkować i zalać wrzątkiem.
Krok 2
5 min
Cebulę pokroić w kosteczkę i podsmażyć do miękkości na smalcu.
Krok 3
10 min
Kapustę odcisnąć od wody, wrzucić do garnka z cebulą, zalać wodą i dusić na małym ogniu. Gdy kapusta lekko zmięknie dodać kminek i dalej dusić.
Krok 4
10 min
Do miękkiej kapusty dodać sól, pieprz i ocet winny do smaku. Z mąki i oliwy zrobić zasmażkę i dodać ją do kapusty, dobrze wymieszać.
Biała kapusta zasmażana to tradycyjne polskie danie wywodzące się z Mazur. W innych formach jednak jest przygotowywana praktycznie od zawsze, i trudno się temu dziwić. To bardzo wartościowy element naszej diety! Jednocześnie stwarza mnóstwo okazji do eksperymentowania i łączenia jej z różnymi daniami. Jej zasmażana wersja to rewelacyjny dodatek do wszelkiego rodzaju mięs.
Zacznij od poszatkowania kapusty i zalania jej wrzątkiem. Pokrój cebulę w kostkę i podsmaż, aż zmięknie. Następnie kapustę odciśnij z wody, wrzuć do jednego garnka z cebulą i po ponownym zalaniu wodą, duś na małym ogniu. Kiedy kapusta zmięknie, dodaj do niej kminek i duś dalej. Następnie dodaj sól, pieprz i odrobinę octu winnego. Z oliwy i mąki przygotuj zasmażkę i dodaj ją na koniec do kapusty, dokładnie mieszając.
Kapusta biała zasmażana świetnie skomponuje się z takimi dodatkami jak podsmażony chudy boczek lub rodzynki. Zasmażka z kolei stanowi element, który może, ale nie musi pojawić się w przepisie.
Zacznij od poszatkowania kapusty i zalania jej wrzątkiem. Pokrój cebulę w kostkę i podsmaż, aż zmięknie. Następnie kapustę odciśnij z wody, wrzuć do jednego garnka z cebulą i po ponownym zalaniu wodą, duś na małym ogniu. Kiedy kapusta zmięknie, dodaj do niej kminek i duś dalej. Następnie dodaj sól, pieprz i odrobinę octu winnego. Z oliwy i mąki przygotuj zasmażkę i dodaj ją na koniec do kapusty, dokładnie mieszając.
Kapusta biała zasmażana świetnie skomponuje się z takimi dodatkami jak podsmażony chudy boczek lub rodzynki. Zasmażka z kolei stanowi element, który może, ale nie musi pojawić się w przepisie.
Komentarze 2