Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Schab faszerowany grzybami leśnymi
Dodaj do CookBook

Schab faszerowany grzybami leśnymi

(0)
2 godz 12 min
Średni
Robert Harna
Robert Harna winiary.pl
Jestem szefem kuchni, stylistą i konsultantem kulinarnym, lecz przede wszystkim pasjonatem gotowania. Moją specjalnością są potrawy klasyczne, do których jednak zawsze dodaję coś autorskiego. Jest to więc klasyka z twistem!
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  kg
Schab wieprzowy bez kości
1  słoik
Sos chrzanowy WINIARY
500  g
Ziemniaki
200  g
Suszone borowiki
150  g
Kiszona kapusta
2 
Gruszki
1 
Jabłko duże (najlepiej kwaśne i twarde)
trochę
Suszone śliwki
1 
Cebula
2 
Czerwona cebula
2  ząbków
Czosnek
2  łyżek
Masło
2  łyżek
Oliwa z oliwek
2  łyżek
Miód
1  łyżka
Posiekana natka pietruszki
trochę
Świeży rozmaryn Zobacz naszą wskazówkę
trochę
Sól i pieprz do smaku
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
74.2 g
Wartość energetyczna
1095 kcal
Tłuszcze
59.5 g
Białko
70.2 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Przygotowanie

132 min
  • Krok 1

    10 min
    Suszone borowiki namocz w gorącej wodzie przez 15 minut, a następnie odsącz i posiekaj. Cebulę żółtą i czosnek drobno posiekaj i podsmaż na maśle, aż staną się miękkie. Dodaj posiekane borowiki, kiszoną kapustę, pokrojone jabłko oraz suszone śliwki. Smaż na średnim ogniu przez około 5–7 minut, a na koniec dodaj natkę pietruszki. Dopraw solą i pieprzem, po czym odstaw do ostygnięcia.
  • Krok 2

    5 min
    Schab rozkrój, tworząc duży płat mięsa o równomiernej grubości i dopraw całość solą i pieprzem, a następnie rozłóż farsz równomiernie na mięsie. Zwiń schab w ciasną roladę i zwiąż go sznurkiem kuchennym, aby zachował kształt podczas pieczenia. Posól i popieprz z zewnątrz.
  • Krok 3

    75 min
    Rozgrzej piekarnik do 180°C. Roladę umieść w naczyniu żaroodpornym, skrop odrobiną oliwy i piecz przez około 60–75 minut, aż mięso będzie miękkie i soczyste. W połowie pieczenia możesz dolać przegotowaną wodę, aby nadać roladzie więcej wilgoci.
  • Krok 4

    40 min
    Ziemniaki obierz i pokrój w ćwiartki. Cebule czerwone obierz i pokrój w ćwiartki. Gruszki przekrój na pół i usuń gniazda nasienne. Ziemniaki, cebulę i gruszki przełóż na blachę, skrop oliwą z oliwek, dodaj kilka gałązek świeżego tymianku i rozmarynu (opcjonalnie), posól, popieprz i polej delikatnie miodem. Piecz w piekarniku obok rolady przez 30–40 minut, aż ziemniaki będą złociste, a gruszki miękkie.
  • Krok 5

    2 min
    Po upieczeniu roladę odstaw na kilka minut, aby odpoczęła, a następnie usuń sznurek kuchenny i pokrój mięso w plastry. Podawaj z pieczonymi ziemniakami, cebulą, gruszkami i porcją Sosu chrzanowego WINIARY.
Schab faszerowany grzybami leśnymi

Krok 1 z 5

Suszone borowiki namocz w gorącej wodzie przez 15 minut, a następnie odsącz i posiekaj. Cebulę żółtą i czosnek drobno posiekaj i podsmaż na maśle, aż staną się miękkie. Dodaj posiekane borowiki, kiszoną kapustę, pokrojone jabłko oraz suszone śliwki. Smaż na średnim ogniu przez około 5–7 minut, a na koniec dodaj natkę pietruszki. Dopraw solą i pieprzem, po czym odstaw do ostygnięcia.

Schab faszerowany grzybami leśnymi

Krok 2 z 5

Schab rozkrój, tworząc duży płat mięsa o równomiernej grubości i dopraw całość solą i pieprzem, a następnie rozłóż farsz równomiernie na mięsie. Zwiń schab w ciasną roladę i zwiąż go sznurkiem kuchennym, aby zachował kształt podczas pieczenia. Posól i popieprz z zewnątrz.

Schab faszerowany grzybami leśnymi

Krok 3 z 5

Rozgrzej piekarnik do 180°C. Roladę umieść w naczyniu żaroodpornym, skrop odrobiną oliwy i piecz przez około 60–75 minut, aż mięso będzie miękkie i soczyste. W połowie pieczenia możesz dolać przegotowaną wodę, aby nadać roladzie więcej wilgoci.

Schab faszerowany grzybami leśnymi

Krok 4 z 5

Ziemniaki obierz i pokrój w ćwiartki. Cebule czerwone obierz i pokrój w ćwiartki. Gruszki przekrój na pół i usuń gniazda nasienne. Ziemniaki, cebulę i gruszki przełóż na blachę, skrop oliwą z oliwek, dodaj kilka gałązek świeżego tymianku i rozmarynu (opcjonalnie), posól, popieprz i polej delikatnie miodem. Piecz w piekarniku obok rolady przez 30–40 minut, aż ziemniaki będą złociste, a gruszki miękkie.

Schab faszerowany grzybami leśnymi

Krok 5 z 5

Po upieczeniu roladę odstaw na kilka minut, aby odpoczęła, a następnie usuń sznurek kuchenny i pokrój mięso w plastry. Podawaj z pieczonymi ziemniakami, cebulą, gruszkami i porcją Sosu chrzanowego WINIARY.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bezglutenowe
  • Bez jajek
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bogate w białko
  • Danie główne
  • Kuchnia europejska
  • Niski poziom cukru
  • Niski poziom soli
  • Obiad
  • Porcja Warzywa/Owoce
  • środek do polerowania kuchni
  • Źródło białka

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Roladki schabowe w sosie serowym

    Roladki schabowe w sosie serowym

    1 godz 10 min Średni
  • Kotlety schabowe duszone w aromatycznym sosie cebulowym z marynowaną cebulą i kopytkami

    Kotlety schabowe duszone w aromatycznym sosie cebulowym z marynowaną cebulą i kopytkami

    1 godz Łatwy
  • Roladki schabowe faszerowane

    Roladki schabowe faszerowane

    1 godz 5 min Łatwy
  • Schab faszerowany z sosem pieczeniowym

    Schab faszerowany z sosem pieczeniowym

    2 godz 22 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu