Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Kapusta z fasolą

0
9 godz 37 min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Winiary.pl

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

500  g
Kapusta Kiszona
1  szklanka
Fasola biała
1 
Cebula
5  łyżek
Olej
trochę
Cukier
trochę
Pieprz czarny

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
14.25 g
Węglowodany
45.75 g
Tłuszcze
19.08 g
Wartość energetyczna
401.1 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

577 min
Krok 1
480 min
Fasolę namocz (najlepiej na całą noc).
Krok 2
60 min
Fasolę ugotuj.
Krok 3
20 min
Kapustę odciśnij z nadmiaru kwasu. Zalej wodą i ugotuj. Odsącz, jeżeli jest za kwaśna.
Krok 4
5 min
Cebulę obierz, posiekaj i zeszklij na oleju.
Krok 5
5 min
Dodaj do kapusty i duś przez chwilę.
Krok 6
5 min
Do kapusty dodaj kostkę bulionową i fasolę. Dopraw cukrem i pieprzem.
Krok 7
2 min
Możesz udekorować listkami pietruszki.
Kapusta z fasolą

Krok 1 z 7

Fasolę namocz (najlepiej na całą noc).

Kapusta z fasolą

Krok 2 z 7

Fasolę ugotuj.

Kapusta z fasolą

Krok 3 z 7

Kapustę odciśnij z nadmiaru kwasu. Zalej wodą i ugotuj. Odsącz, jeżeli jest za kwaśna.

Kapusta z fasolą

Krok 4 z 7

Cebulę obierz, posiekaj i zeszklij na oleju.

Kapusta z fasolą

Krok 5 z 7

Dodaj do kapusty i duś przez chwilę.

Kapusta z fasolą

Krok 6 z 7

Do kapusty dodaj kostkę bulionową i fasolę. Dopraw cukrem i pieprzem.

Kapusta z fasolą

Krok 7 z 7

Możesz udekorować listkami pietruszki.

Kiszona kapusta z fasolą i cebulą, duszona (bez przykrycia!) na pachnącym bulionie z grzybami leśnymi – palce lizać! Nadaje się świetnie jako dodatek do mięs, ale można ją też zestawić z ziemniakami z patelni, tworząc sycący, wegetariański obiad.

Przepis na kapustę z fasolą nie jest szczególnie pracochłonny, ale przygotowania trzeba zacząć z jednodniowym wyprzedzeniem. A to dlatego, że gdy wykorzystujemy fasolę (a sucha będzie znacznie lepsza niż z puszki), musimy ją wcześniej namoczyć. Dlatego zalej fasolę wodą i odstaw najlepiej na całą noc. Następnego dnia ugotuj ją.

Kapustę kiszoną odciśnij z nadmiaru kwasu, a jeśli okaże się nadal zbyt kwaśna, przepłucz ją wodą. Pokrój na drobniejsze kawałki, jeśli takie preferujesz. Następnie przełóż do garnka i ugotuj.

Obierz, posiekaj i zeszklij na oleju jedną cebulę, dodaj do kapusty i duś przez chwilę. Pod koniec dodaj do kapusty kostkę bulionu grzybowego z borowikami WINIARY oraz fasolę. Duś jeszcze przez chwilę, do odparowania płynu. Całość dopraw cukrem i pieprzem – kapusta z fasolą gotowa do serwowania!

Sok odciśnięty z surowej kapusty można wypić (w ilości nie większej niż ćwierć szklanki naraz) – jest bardzo zdrowy i ma dobroczynny wpływ na nasz układ trawienny.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

75 ze 100
Zbilansuj swoje danie
MyMenu IQ™
75 ze 100
Doskonały bilans
Twoje danie jest doskonale zbilansowane

Zbilansuj swoje danie

Deser
Dodaj do dania
Dodatek
Dodaj do dania
Przystawka
Dodaj do dania
Wstecz
Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.
Białko
14.2g / 13%
Węglowodany
45.7g / 45%
Tłuszcze
19.1g / 41%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika