Skip to Main Content
Zdobądź losy Loteria Klubu WINIARY
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Kapusta z fasolą
Dodaj do CookBook

Kapusta z fasolą

(0)
9 godz 37 min
Łatwy
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

3 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  kostka
Bulion grzybowy z borowikami WINIARY
350  g
Kapusta Kiszona
0.75  szklanka
Biała fasola - suszona lub z puszki
0.67 
Cebula
3  łyżek
Olej
trochę
Cukier
trochę
Pieprz czarny
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
45.7 g
Wartość energetyczna
372.5 kcal
Tłuszcze
15.8 g
Białko
14.2 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Kiszona kapusta z fasolą i cebulą, duszona (bez przykrycia!) na pachnącym bulionie z grzybami leśnymi – palce lizać! Nadaje się świetnie jako dodatek do mięs, ale można ją też zestawić z ziemniakami z patelni, tworząc sycący, wegetariański obiad.

Przepis na kapustę z fasolą nie jest szczególnie pracochłonny, ale przygotowania trzeba zacząć z jednodniowym wyprzedzeniem. A to dlatego, że gdy wykorzystujemy fasolę (a sucha będzie znacznie lepsza niż z puszki), musimy ją wcześniej namoczyć. Dlatego zalej fasolę wodą i odstaw najlepiej na całą noc. Następnego dnia ugotuj ją.

Kapustę kiszoną odciśnij z nadmiaru kwasu, a jeśli okaże się nadal zbyt kwaśna, przepłucz ją wodą. Pokrój na drobniejsze kawałki, jeśli takie preferujesz. Następnie przełóż do garnka i ugotuj.

Obierz, posiekaj i zeszklij na oleju jedną cebulę, dodaj do kapusty i duś przez chwilę. Pod koniec dodaj do kapusty kostkę bulionu grzybowego z borowikami WINIARY oraz fasolę. Duś jeszcze przez chwilę, do odparowania płynu. Całość dopraw cukrem i pieprzem – kapusta z fasolą gotowa do serwowania!

Sok odciśnięty z surowej kapusty można wypić (w ilości nie większej niż ćwierć szklanki naraz) – jest bardzo zdrowy i ma dobroczynny wpływ na nasz układ trawienny.

Przygotowanie

577 min
  • Krok 1

    480 min
    Fasolę namocz (najlepiej na całą noc). Jeśli jest z puszki, odsącz ją.
  • Krok 2

    60 min
    Fasolę ugotuj.
  • Krok 3

    20 min
    Kapustę odciśnij z nadmiaru kwasu. Zalej wodą i ugotuj. Odsącz, jeżeli jest za kwaśna.
  • Krok 4

    5 min
    Cebulę obierz, posiekaj i zeszklij na oleju.
  • Krok 5

    5 min
    Dodaj do kapusty i duś przez chwilę.
  • Krok 6

    5 min
    Do kapusty dodaj kostkę bulionową i fasolę (suszoną - wcześniej ugotowaną lub z puszki). Dopraw cukrem i pieprzem.
  • Krok 7

    2 min
    Możesz udekorować listkami pietruszki.
Kapusta z fasolą

Krok 1 z 7

Fasolę namocz (najlepiej na całą noc). Jeśli jest z puszki, odsącz ją.

Kapusta z fasolą

Krok 2 z 7

Fasolę ugotuj.

Kapusta z fasolą

Krok 3 z 7

Kapustę odciśnij z nadmiaru kwasu. Zalej wodą i ugotuj. Odsącz, jeżeli jest za kwaśna.

Kapusta z fasolą

Krok 4 z 7

Cebulę obierz, posiekaj i zeszklij na oleju.

Kapusta z fasolą

Krok 5 z 7

Dodaj do kapusty i duś przez chwilę.

Kapusta z fasolą

Krok 6 z 7

Do kapusty dodaj kostkę bulionową i fasolę (suszoną - wcześniej ugotowaną lub z puszki). Dopraw cukrem i pieprzem.

Kapusta z fasolą

Krok 7 z 7

Możesz udekorować listkami pietruszki.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Ogólna ocena

5.0 z 5
5
Wszystkich ocen: 1
Podziel się swoją opinią
Select a row to filter reviews by rating
11
11
00
00
00
00

Opinie

5

Aldona

Po co ten cukier ??? Czy naprawdę do wszystkiego trzeba dodawać cukier.
Jest we wszystkim co gotowe i jeszcze jak robię sama też mam się zatruwać cukrem...
Nic dziwnego, że tyle osób choruje na cukrzycę. Mąka pszenna, cukier prowadzą właśnie do cukrzycy, a smak potraw wcale nie jest dobry. Lepsze są potrawy bez dodawania cukru
Anonim (niezweryfikowany) 12/07/2023-02:04 CET
Czy ta opinia jest przydatna?
Reply by Expert 01/19/2024-11:21 CET
Aldono, jeśli nie chcesz, nie musisz dodawać cukru. Najważniejsze, żeby dopasować smak potrawy do tego, co sami lubimy 😊

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bogate w błonnik
  • Danie główne
  • Kuchnia europejska
  • Obiad
  • Tanie gotowanie
  • Źródło białka
  • Źródło błonnika

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Tarta z kapustą i grzybami

    Tarta z kapustą i grzybami

    2 godz 55 min Łatwy
  • Kapusta z ziarnami

    Kapusta z ziarnami

    11 min Łatwy
  • Kapusta biała zasmażana

    Kapusta biała zasmażana

    30 min Łatwy
  • Bułeczki Bao w koreańskim stylu z chrupiącym kurczakiem jalapeño, czerwoną kapustą, dodatkami i sosem mayo-sriracha

    Bułeczki Bao w koreańskim stylu z chrupiącym kurczakiem jalapeño, czerwoną kapustą, dodatkami i sosem mayo-sriracha

    25 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu