Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Kapusta z fasolą

0
577 min
Łatwy

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

500 g
Kapusta Kiszona
1 szklanka
Fasola biała
1 
Cebula
5 łyżek
Olej
1 trochę
Cukier
1 trochę
Pieprz czarny

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
14.25 g
Węglowodany
45.75 g
Tłuszcze
19.08 g
Wartość energetyczna
401.1 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

577 min
Krok 1
480 min
Fasolę namocz (najlepiej na całą noc).
Krok 2
60 min
Fasolę ugotuj.
Krok 3
20 min
Kapustę odciśnij z nadmiaru kwasu. Zalej wodą i ugotuj. Odsącz, jeżeli jest za kwaśna.
Krok 4
5 min
Cebulę obierz, posiekaj i zeszklij na oleju.
Krok 5
5 min
Dodaj do kapusty i duś przez chwilę.
Krok 6
5 min
Do kapusty dodaj kostkę bulionową i fasolę. Dopraw cukrem i pieprzem.
Krok 7
2 min
Możesz udekorować listkami pietruszki.
Kapusta z fasolą

Krok 1 z 7

Fasolę namocz (najlepiej na całą noc).

Kapusta z fasolą

Krok 2 z 7

Fasolę ugotuj.

Kapusta z fasolą

Krok 3 z 7

Kapustę odciśnij z nadmiaru kwasu. Zalej wodą i ugotuj. Odsącz, jeżeli jest za kwaśna.

Kapusta z fasolą

Krok 4 z 7

Cebulę obierz, posiekaj i zeszklij na oleju.

Kapusta z fasolą

Krok 5 z 7

Dodaj do kapusty i duś przez chwilę.

Kapusta z fasolą

Krok 6 z 7

Do kapusty dodaj kostkę bulionową i fasolę. Dopraw cukrem i pieprzem.

Kapusta z fasolą

Krok 7 z 7

Możesz udekorować listkami pietruszki.

Kiszona kapusta z fasolą i cebulą, duszona (bez przykrycia!) na pachnącym bulionie z grzybami leśnymi – palce lizać! Nadaje się świetnie jako dodatek do mięs, ale można ją też zestawić z ziemniakami z patelni, tworząc sycący, wegetariański obiad.

Przepis na kapustę z fasolą nie jest szczególnie pracochłonny, ale przygotowania trzeba zacząć z jednodniowym wyprzedzeniem. A to dlatego, że gdy wykorzystujemy fasolę (a sucha będzie znacznie lepsza niż z puszki), musimy ją wcześniej namoczyć. Dlatego zalej fasolę wodą i odstaw najlepiej na całą noc. Następnego dnia ugotuj ją.

Kapustę kiszoną odciśnij z nadmiaru kwasu, a jeśli okaże się nadal zbyt kwaśna, przepłucz ją wodą. Pokrój na drobniejsze kawałki, jeśli takie preferujesz. Następnie przełóż do garnka i ugotuj.

Obierz, posiekaj i zeszklij na oleju jedną cebulę, dodaj do kapusty i duś przez chwilę. Pod koniec dodaj do kapusty kostkę bulionu grzybowego z borowikami WINIARY oraz fasolę. Duś jeszcze przez chwilę, do odparowania płynu. Całość dopraw cukrem i pieprzem – kapusta z fasolą gotowa do serwowania!

Sok odciśnięty z surowej kapusty można wypić (w ilości nie większej niż ćwierć szklanki naraz) – jest bardzo zdrowy i ma dobroczynny wpływ na nasz układ trawienny.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika