Jestem kucharką, propagatorką kuchni zero waste, prowadzącą programy kulinarne w TV. Chętnie dzielę się wiedzą o tym, jak bezkompromisowo pysznie gotować, ale tak, żeby nie marnować!
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Składniki
4
porcje
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
ingredient_quantity
recipe ingredient
800g
Bigos
1słoik
Sos Spaghetti WINIARY
1pęczek
Pęczek dowolnych ziół (u mnie: tymianek oraz bazylia)
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Wspaniale, że znów się widzimy w mojej sprytnej kuchni. Teraz jak nigdy szafki pełne są smakołyków, a lodówki pękają w szwach od ryb, sałatek i ciast. Dlatego teraz szczególnie ważne jest, by działać w kuchni zmyślnie i sprytnie, aby nic się nie zmarnowało. Jeśli skończyły Wam się pomysły, dobrze trafiliście. Razem z Winiary #pomagamywgotowaniu.
Z okazji Świąt mam dla Was propozycję na danie, które może pomóc w ponownym wykorzystaniu przeróżnych świątecznych potraw. Przedstawiam Wam pie – potocznie ciasto, ale tym razem w mojej - wytrawnej odsłonie.
Wykorzystamy do niego prawdziwego Króla Świąt - ukochany przez wszystkich rodaków bigos! Ale aby nadać mu nieco innego charakteru, dodamy Sos pomidorowy Winiary. Pamiętajcie, taki sos warto zawsze mieć w szafce. Nigdy nie wiecie, kiedy i do czego może się przydać :) Zaczynamy!
Przygotowanie
41 min
Krok 1
5 min
Bigos podgrzej z sosem Winiary, tak żeby wszystkie składniki dobrze się ze sobą połączyły.
Krok 2
5 min
Zioła drobno posiekaj, następnie dodaj do bigosu.
Krok 3
2 min
Tłuczone ziemniaki wymieszaj dokładnie z masłem.
Krok 4
2 min
Do brytfanki dodaj bigos, a na wierzch warstwę ziemniaków.
Krok 5
25 min
Całość piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok.25 min
Tipy
1 min
- zapiec można różne pozostałości świąteczne, np. wędliny, ryby, etc.
- jest to też sposób na wykorzystanie ziemniaków z dnia poprzedniego
- żeby odświeżyć smak bigosu, żebyśmy nie mieli wrażenia, że jemy ten sam świąteczny bigos, dodajemy sos pomidorowy oraz zioła
Gotowe!
1 min
Ten sam bigos, a zupełnie inne danie, prawda? Ta banalnie prosta i szybka zapiekanka uratuje jeszcze przed zmarnowaniem nie jedno danie, ale może też uratować nie jednego gospodarza przed niezapowiedzianymi gośćmi Zachęcam Was do kombinowania z innymi składnikami. Liczę na waszą kreatywność!
Teraz zabieram się za jedzenie, a Was zapraszam po więcej inspiracji na stronę www.winiary.pl
Krok 1
z
7
Bigos podgrzej z sosem Winiary, tak żeby wszystkie składniki dobrze się ze sobą połączyły.
Krok 2
z
7
Zioła drobno posiekaj, następnie dodaj do bigosu.
Krok 3
z
7
Tłuczone ziemniaki wymieszaj dokładnie z masłem.
Krok 4
z
7
Do brytfanki dodaj bigos, a na wierzch warstwę ziemniaków.
Krok 5
z
7
Całość piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok.25 min
Tipy
z
7
- zapiec można różne pozostałości świąteczne, np. wędliny, ryby, etc.
- jest to też sposób na wykorzystanie ziemniaków z dnia poprzedniego
- żeby odświeżyć smak bigosu, żebyśmy nie mieli wrażenia, że jemy ten sam świąteczny bigos, dodajemy sos pomidorowy oraz zioła
Gotowe!
z
7
Ten sam bigos, a zupełnie inne danie, prawda? Ta banalnie prosta i szybka zapiekanka uratuje jeszcze przed zmarnowaniem nie jedno danie, ale może też uratować nie jednego gospodarza przed niezapowiedzianymi gośćmi Zachęcam Was do kombinowania z innymi składnikami. Liczę na waszą kreatywność!
Teraz zabieram się za jedzenie, a Was zapraszam po więcej inspiracji na stronę www.winiary.pl
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0