Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Pierożki wileńskie z ciasta drożdżowego

0
845 min
Łatwy

Składniki

-
10 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1 trochę
Przyprawa Jarzynka WINIARY
20 g
Drożdże
0.5 szklanka
Mleko
1 szczypta
Cukier
2 szklanek
Mąka
0.5 łyżeczka
Sól
30 g
Suszone grzyby
500 g
Kapusta Kiszona
1 
Cebula
1 Płaska łyżka
Masło
1 trochę
Pieprz czarny
500 ml
Olej

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
Adimo
.

Wartości odżywcze

Tłuszcze
48.21 g
Węglowodany
21.78 g
Wartość energetyczna
524.2 kcal
Białko
4.65 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

845 min
Krok 1
630 min
Grzyby namocz (najlepiej na noc), ugotuj, odsącz, wodę możesz zachować do barszczu, pokrój bardzo drobno.
Krok 2
35 min
Kapustę ugotuj, odciśnij z nadmiaru wody, pokrój drobno.
Krok 3
15 min
Cebulę obierz, pokrój w drobną kostkę i zeszklij na maśle.
Krok 4
20 min
Do cebuli dodaj kapustę i grzyby. Przesmaż razem, ostudź.
Krok 5
5 min
Dopraw przyprawą JARZYNKA i pieprzem.
Krok 6
30 min
Drożdże wkrusz do kubeczka, dodaj odrobię cukru i mleko. Pozostaw do wyrośnięcia.
Krok 7
40 min
Mąkę przesiej do miski, dodaj sól, wyrośnięte drożdże i 1/2 szkl. ciepłej wody, wyrób sprężyste ciasto. Przykryj ściereczką i pozostaw na 30 minut do wyrośnięcia.
Krok 8
40 min
Ciasto rozwałkuj i wykrawaj szklanką kółka, nakładaj porcje farszu, zlepiaj pierogi.
Krok 9
30 min
Rozgrzej olej w naczyniu, wrzucaj pierogi i smaż z obu stron na rumiano. Wyjmuj łyżką cedzakową na półmisek.
Pierożki wileńskie z ciasta drożdżowego

Krok 1 z 9

Grzyby namocz (najlepiej na noc), ugotuj, odsącz, wodę możesz zachować do barszczu, pokrój bardzo drobno.

Pierożki wileńskie z ciasta drożdżowego

Krok 2 z 9

Kapustę ugotuj, odciśnij z nadmiaru wody, pokrój drobno.

Pierożki wileńskie z ciasta drożdżowego

Krok 3 z 9

Cebulę obierz, pokrój w drobną kostkę i zeszklij na maśle.

Pierożki wileńskie z ciasta drożdżowego

Krok 4 z 9

Do cebuli dodaj kapustę i grzyby. Przesmaż razem, ostudź.

Pierożki wileńskie z ciasta drożdżowego

Krok 5 z 9

Dopraw przyprawą JARZYNKA i pieprzem.

Pierożki wileńskie z ciasta drożdżowego

Krok 6 z 9

Drożdże wkrusz do kubeczka, dodaj odrobię cukru i mleko. Pozostaw do wyrośnięcia.

Pierożki wileńskie z ciasta drożdżowego

Krok 7 z 9

Mąkę przesiej do miski, dodaj sól, wyrośnięte drożdże i 1/2 szkl. ciepłej wody, wyrób sprężyste ciasto. Przykryj ściereczką i pozostaw na 30 minut do wyrośnięcia.

Pierożki wileńskie z ciasta drożdżowego

Krok 8 z 9

Ciasto rozwałkuj i wykrawaj szklanką kółka, nakładaj porcje farszu, zlepiaj pierogi.

Pierożki wileńskie z ciasta drożdżowego

Krok 9 z 9

Rozgrzej olej w naczyniu, wrzucaj pierogi i smaż z obu stron na rumiano. Wyjmuj łyżką cedzakową na półmisek.

Prawdziwy przysmak kuchni kresowej: drożdżowe pierożki wileńskie z barszczem. Nadzienie przyrządzamy z gotowanej kapusty kiszonej z cebulą i grzybami i doprawiamy przyprawą Ziarenka Smaku uniwersalne WINIARY. A pierożków nie gotujemy, tylko... smażymy na rumiano w oleju. Podajemy gorące, z filiżanką Barszczu czerwonego Ekspresowa Zupa WINIARY. Pyszności!
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika