Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Winiary
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Zupy
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Kategorie produktów
  • Produkty
  • ☞ Porady
  • Nowości i konkursy
  • O nas
  • Nasi eksperci
  • Kontakt
Pierożki wileńskie z ciasta drożdżowego
25 ze 100
Zbilansuj swoje danie
X
MyMenu IQ™
25 ze 100
Popraw bilans dania
Twoje danie może być lepiej zbilansowane

Zbilansuj swoje danie

Dodatek
Dodaj do dania
Dodatek
Dodaj do dania
Deser
Dodaj do dania
Przystawka
Dodaj do dania
Zobacz połączone przepisy
Smacznego!
Wstecz

Dowiedz się więcej o MyMenu IQ™

Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.

Jak wygląda podział wartości odżywczych?

Białko
4.6g / 3%
Węglowodany
21.8g / 16%
Tłuszcze
48g / 81%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.
x
MyMenu IQ™

Pierożki wileńskie z ciasta drożdżowego

+

Pierożki wileńskie z ciasta drożdżowego

Wróć

Pierożki wileńskie z ciasta drożdżowego

(0)
14 godz 5 min
Łatwy
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

10 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
trochę
WINIARY ZIARENKA SMAKU Przyprawa Uniwersalna
20  g
Drożdże
0.5  szklanka
Mleko
1  szczypta
Cukier
2  szklanek
Mąka
0.5  łyżeczka
Sól
30  g
Suszone grzyby
500  g
Kapusta Kiszona
1 
Cebula
1  Płaska łyżka
Masło
trochę
Pieprz czarny
500  ml
Olej
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
4.64 g
Węglowodany
21.83 g
Tłuszcze
47.97 g
Wartość energetyczna
522.21 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Pierożki zazwyczaj mogą kojarzyć się z naszym, regionalnym daniem. Jednak okazuje się, że wiele państw na świecie również zaprosiło pierogi do swojej kuchni - aczkolwiek są one przygotowywane w różnorodny sposób. Pierożki wileńskie z ciasta drożdżowego - jak łatwo można się domyślić - pochodzą w Litwy. Jest to przepis regionalny naszych północnych sąsiadów, który cieszy się wyjątkowym uznaniem na całym świecie. Obecnie pierożki wileńskie z ciasta drożdżowego podaje się w różnych wersjach. Jednak tradycyjne, były one smażone na głębokim oleju i wypełnione aksamitnym nadzieniem z pieczarek.


Pierożki z ciasta drożdżowego - uniwersalne danie na każdą okazję!

Pierożki z ciasta drożdżowego mogą wydać się dość specyficzną potrawą. Jednak nie dajmy się zwieść pozorom! Mogą one stanowić miłe urozmaicenie rodzinnego obiadu, czy kulinarnego wieczoru w gronie przyjaciół. Pierożki wileńskie z ciasta drożdżowego są dość uniwersalne - świetnie smakują jako danie obiadowe, czy późny podwieczorek. Można je także zaserwować w formie oryginalnej przekąski w towarzystwie sosów i innych dodatków.


Pierożki wileńskie - szybkie i proste w przygotowaniu

Wielu z nas może wydawać się, że pierożki wileńskie to danie dość czasochłonne i żmudne w przygotowaniu. Jednocześnie potrzebujemy jedynie kilku składników do przygotowania nadzienia, a ciasto drożdżowe można kupić w formie gotowej. Zazwyczaj najwięcej energii pochłonie nam lepienie pierożków, aczkolwiek jest to dość satysfakcjonujący i przyjemny proces. Dzięki prostocie i szybkości przygotowania, pierożki wileńskie z ciasta drożdżowego będą idealnym rozwiązaniem np. w trakcie niezapowiedzianej wizyty, czy w momencie, kiedy szukamy łatwego przepisu na pyszny obiad!


Z czym serwować pierożki z ciasta drożdżowego?

Pierożki z ciasta drożdżowego są kompletną potrawą. Nie podaje się ich w towarzystwie innych dodatków jak np. ziemniaki czy ryż. Jednocześnie, jeśli chcemy nieco urozmaicić to danie, wówczas możemy zaserwować je z kwaśną śmietaną lub sosem czosnkowym. Takie dodatki będą świetnie komponować się z cebulowo-pieczarkowym nadzieniem i sprawią, że pierożki wileńskie na długo zapadną w pamięć naszych gości. Jeśli chcemy jeszcze bardziej udoskonalić gotowy przepis, możemy zdecydować się na nadanie pierożkom wileńskim fantazyjnych kształtów podczas ich lepienia. Kreatywne formy sprawią, że będą się jeszcze estetycznie prezentowały na talerzu i pobudzą wyobraźnię każdego smakosza!

Przygotowanie

845 min
  • Krok 1

    630 min
    Grzyby namocz (najlepiej na noc), ugotuj, odsącz, wodę możesz zachować do barszczu, pokrój bardzo drobno.
  • Krok 2

    35 min
    Kapustę ugotuj, odciśnij z nadmiaru wody, pokrój drobno.
  • Krok 3

    15 min
    Cebulę obierz, pokrój w drobną kostkę i zeszklij na maśle.
  • Krok 4

    20 min
    Do cebuli dodaj kapustę i grzyby. Przesmaż razem, ostudź.
  • Krok 5

    5 min
    Dopraw przyprawą Ziarenka Smaku WINIARY i pieprzem.
  • Krok 6

    30 min
    Drożdże wkrusz do kubeczka, dodaj odrobię cukru i mleko. Pozostaw do wyrośnięcia.
  • Krok 7

    40 min
    Mąkę przesiej do miski, dodaj sól, wyrośnięte drożdże i 1/2 szkl. ciepłej wody, wyrób sprężyste ciasto. Przykryj ściereczką i pozostaw na 30 minut do wyrośnięcia.
  • Krok 8

    40 min
    Ciasto rozwałkuj i wykrawaj szklanką kółka, nakładaj porcje farszu, zlepiaj pierogi.
  • Krok 9

    30 min
    Rozgrzej olej w naczyniu, wrzucaj pierogi i smaż z obu stron na rumiano. Wyjmuj łyżką cedzakową na półmisek.
Pierożki wileńskie z ciasta drożdżowego

Krok 1 z 9

Grzyby namocz (najlepiej na noc), ugotuj, odsącz, wodę możesz zachować do barszczu, pokrój bardzo drobno.

Pierożki wileńskie z ciasta drożdżowego

Krok 2 z 9

Kapustę ugotuj, odciśnij z nadmiaru wody, pokrój drobno.

Pierożki wileńskie z ciasta drożdżowego

Krok 3 z 9

Cebulę obierz, pokrój w drobną kostkę i zeszklij na maśle.

Pierożki wileńskie z ciasta drożdżowego

Krok 4 z 9

Do cebuli dodaj kapustę i grzyby. Przesmaż razem, ostudź.

Pierożki wileńskie z ciasta drożdżowego

Krok 5 z 9

Dopraw przyprawą Ziarenka Smaku WINIARY i pieprzem.

Pierożki wileńskie z ciasta drożdżowego

Krok 6 z 9

Drożdże wkrusz do kubeczka, dodaj odrobię cukru i mleko. Pozostaw do wyrośnięcia.

Pierożki wileńskie z ciasta drożdżowego

Krok 7 z 9

Mąkę przesiej do miski, dodaj sól, wyrośnięte drożdże i 1/2 szkl. ciepłej wody, wyrób sprężyste ciasto. Przykryj ściereczką i pozostaw na 30 minut do wyrośnięcia.

Pierożki wileńskie z ciasta drożdżowego

Krok 8 z 9

Ciasto rozwałkuj i wykrawaj szklanką kółka, nakładaj porcje farszu, zlepiaj pierogi.

Pierożki wileńskie z ciasta drożdżowego

Krok 9 z 9

Rozgrzej olej w naczyniu, wrzucaj pierogi i smaż z obu stron na rumiano. Wyjmuj łyżką cedzakową na półmisek.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Danie główne
  • Grzyby
  • Obiad
  • Przystawka
  • Rodzinny posiłek
  • Warzywa
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Pierogi pieczone ze szpinakiem i fetą

    Pierogi pieczone ze szpinakiem i fetą

    1 godz 12 min Łatwy
  • Pizza farmerska

    Pizza farmerska

    1 godz 10 min Łatwy
  • Pieczone pierogi z  kapustą

    Pieczone pierogi z kapustą

    3 godz 40 min Łatwy
  • Ciasto na pizzę

    Ciasto na pizzę

    1 godz 20 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu