Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Pierożki wileńskie z ciasta drożdżowego
Dodaj do CookBook

Pierożki wileńskie z ciasta drożdżowego

(0)
14 godz 5 min
Łatwy
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

10 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
trochę
WINIARY ZIARENKA SMAKU Przyprawa Uniwersalna
20  g
Drożdże
0.5  szklanka
Mleko
1  szczypta
Cukier
2  szklanek
Mąka
0.5  łyżeczka
Sól
30  g
Suszone grzyby
500  g
Kapusta Kiszona
1 
Cebula
1  Płaska łyżka
Masło
trochę
Pieprz czarny
500  ml
Olej
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
21.8 g
Wartość energetyczna
522.2 kcal
Tłuszcze
48 g
Białko
4.6 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Pierożki zazwyczaj mogą kojarzyć się z naszym, regionalnym daniem. Jednak okazuje się, że wiele państw na świecie również zaprosiło pierogi do swojej kuchni - aczkolwiek są one przygotowywane w różnorodny sposób. Pierożki wileńskie z ciasta drożdżowego - jak łatwo można się domyślić - pochodzą w Litwy. Jest to przepis regionalny naszych północnych sąsiadów, który cieszy się wyjątkowym uznaniem na całym świecie. Obecnie pierożki wileńskie z ciasta drożdżowego podaje się w różnych wersjach. Jednak tradycyjne, były one smażone na głębokim oleju i wypełnione aksamitnym nadzieniem z pieczarek.


Pierożki z ciasta drożdżowego - uniwersalne danie na każdą okazję!

Pierożki z ciasta drożdżowego mogą wydać się dość specyficzną potrawą. Jednak nie dajmy się zwieść pozorom! Mogą one stanowić miłe urozmaicenie rodzinnego obiadu, czy kulinarnego wieczoru w gronie przyjaciół. Pierożki wileńskie z ciasta drożdżowego są dość uniwersalne - świetnie smakują jako danie obiadowe, czy późny podwieczorek. Można je także zaserwować w formie oryginalnej przekąski w towarzystwie sosów i innych dodatków.


Pierożki wileńskie - szybkie i proste w przygotowaniu

Wielu z nas może wydawać się, że pierożki wileńskie to danie dość czasochłonne i żmudne w przygotowaniu. Jednocześnie potrzebujemy jedynie kilku składników do przygotowania nadzienia, a ciasto drożdżowe można kupić w formie gotowej. Zazwyczaj najwięcej energii pochłonie nam lepienie pierożków, aczkolwiek jest to dość satysfakcjonujący i przyjemny proces. Dzięki prostocie i szybkości przygotowania, pierożki wileńskie z ciasta drożdżowego będą idealnym rozwiązaniem np. w trakcie niezapowiedzianej wizyty, czy w momencie, kiedy szukamy łatwego przepisu na pyszny obiad!


Z czym serwować pierożki z ciasta drożdżowego?

Pierożki z ciasta drożdżowego są kompletną potrawą. Nie podaje się ich w towarzystwie innych dodatków jak np. ziemniaki czy ryż. Jednocześnie, jeśli chcemy nieco urozmaicić to danie, wówczas możemy zaserwować je z kwaśną śmietaną lub sosem czosnkowym. Takie dodatki będą świetnie komponować się z cebulowo-pieczarkowym nadzieniem i sprawią, że pierożki wileńskie na długo zapadną w pamięć naszych gości. Jeśli chcemy jeszcze bardziej udoskonalić gotowy przepis, możemy zdecydować się na nadanie pierożkom wileńskim fantazyjnych kształtów podczas ich lepienia. Kreatywne formy sprawią, że będą się jeszcze estetycznie prezentowały na talerzu i pobudzą wyobraźnię każdego smakosza!

Przygotowanie

845 min
  • Krok 1

    630 min
    Grzyby namocz (najlepiej na noc), ugotuj, odsącz, wodę możesz zachować do barszczu, pokrój bardzo drobno.
  • Krok 2

    35 min
    Kapustę ugotuj, odciśnij z nadmiaru wody, pokrój drobno.
  • Krok 3

    15 min
    Cebulę obierz, pokrój w drobną kostkę i zeszklij na maśle.
  • Krok 4

    20 min
    Do cebuli dodaj kapustę i grzyby. Przesmaż razem, ostudź.
  • Krok 5

    5 min
    Dopraw przyprawą Ziarenka Smaku WINIARY i pieprzem.
  • Krok 6

    30 min
    Drożdże wkrusz do kubeczka, dodaj odrobię cukru i mleko. Pozostaw do wyrośnięcia.
  • Krok 7

    40 min
    Mąkę przesiej do miski, dodaj sól, wyrośnięte drożdże i 1/2 szkl. ciepłej wody, wyrób sprężyste ciasto. Przykryj ściereczką i pozostaw na 30 minut do wyrośnięcia.
  • Krok 8

    40 min
    Ciasto rozwałkuj i wykrawaj szklanką kółka, nakładaj porcje farszu, zlepiaj pierogi.
  • Krok 9

    30 min
    Rozgrzej olej w naczyniu, wrzucaj pierogi i smaż z obu stron na rumiano. Wyjmuj łyżką cedzakową na półmisek.
Pierożki wileńskie z ciasta drożdżowego

Krok 1 z 9

Grzyby namocz (najlepiej na noc), ugotuj, odsącz, wodę możesz zachować do barszczu, pokrój bardzo drobno.

Pierożki wileńskie z ciasta drożdżowego

Krok 2 z 9

Kapustę ugotuj, odciśnij z nadmiaru wody, pokrój drobno.

Pierożki wileńskie z ciasta drożdżowego

Krok 3 z 9

Cebulę obierz, pokrój w drobną kostkę i zeszklij na maśle.

Pierożki wileńskie z ciasta drożdżowego

Krok 4 z 9

Do cebuli dodaj kapustę i grzyby. Przesmaż razem, ostudź.

Pierożki wileńskie z ciasta drożdżowego

Krok 5 z 9

Dopraw przyprawą Ziarenka Smaku WINIARY i pieprzem.

Pierożki wileńskie z ciasta drożdżowego

Krok 6 z 9

Drożdże wkrusz do kubeczka, dodaj odrobię cukru i mleko. Pozostaw do wyrośnięcia.

Pierożki wileńskie z ciasta drożdżowego

Krok 7 z 9

Mąkę przesiej do miski, dodaj sól, wyrośnięte drożdże i 1/2 szkl. ciepłej wody, wyrób sprężyste ciasto. Przykryj ściereczką i pozostaw na 30 minut do wyrośnięcia.

Pierożki wileńskie z ciasta drożdżowego

Krok 8 z 9

Ciasto rozwałkuj i wykrawaj szklanką kółka, nakładaj porcje farszu, zlepiaj pierogi.

Pierożki wileńskie z ciasta drożdżowego

Krok 9 z 9

Rozgrzej olej w naczyniu, wrzucaj pierogi i smaż z obu stron na rumiano. Wyjmuj łyżką cedzakową na półmisek.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Danie główne
  • Grzyby
  • Niski poziom cukru
  • Obiad
  • Przystawka
  • Rodzinny posiłek
  • Warzywa
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Pierożki ravioli z mięsem

    Pierożki ravioli z mięsem

    1 godz Łatwy
  • Baozi – chińskie pierożki

    Baozi – chińskie pierożki

    46 min Średni
  • Pierożki z grzybami, kaszą, pomidorami i Majonezem Dekoracyjnym WINIARY

    Pierożki z grzybami, kaszą, pomidorami i Majonezem Dekoracyjnym WINIARY

    1 godz 35 min Średni
  • Pieczone pierożki do barszczu

    Pieczone pierożki do barszczu

    1 godz 56 min Średni

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu