Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Pierożki zazwyczaj mogą kojarzyć się z naszym, regionalnym daniem. Jednak okazuje się, że wiele państw na świecie również zaprosiło pierogi do swojej kuchni - aczkolwiek są one przygotowywane w różnorodny sposób. Pierożki wileńskie z ciasta drożdżowego - jak łatwo można się domyślić - pochodzą w Litwy. Jest to przepis regionalny naszych północnych sąsiadów, który cieszy się wyjątkowym uznaniem na całym świecie. Obecnie pierożki wileńskie z ciasta drożdżowego podaje się w różnych wersjach. Jednak tradycyjne, były one smażone na głębokim oleju i wypełnione aksamitnym nadzieniem z pieczarek.
Pierożki z ciasta drożdżowego - uniwersalne danie na każdą okazję!
Pierożki z ciasta drożdżowego mogą wydać się dość specyficzną potrawą. Jednak nie dajmy się zwieść pozorom! Mogą one stanowić miłe urozmaicenie rodzinnego obiadu, czy kulinarnego wieczoru w gronie przyjaciół. Pierożki wileńskie z ciasta drożdżowego są dość uniwersalne - świetnie smakują jako danie obiadowe, czy późny podwieczorek. Można je także zaserwować w formie oryginalnej przekąski w towarzystwie sosów i innych dodatków.
Pierożki wileńskie - szybkie i proste w przygotowaniu
Wielu z nas może wydawać się, że pierożki wileńskie to danie dość czasochłonne i żmudne w przygotowaniu. Jednocześnie potrzebujemy jedynie kilku składników do przygotowania nadzienia, a ciasto drożdżowe można kupić w formie gotowej. Zazwyczaj najwięcej energii pochłonie nam lepienie pierożków, aczkolwiek jest to dość satysfakcjonujący i przyjemny proces. Dzięki prostocie i szybkości przygotowania, pierożki wileńskie z ciasta drożdżowego będą idealnym rozwiązaniem np. w trakcie niezapowiedzianej wizyty, czy w momencie, kiedy szukamy łatwego przepisu na pyszny obiad!
Z czym serwować pierożki z ciasta drożdżowego?
Pierożki z ciasta drożdżowego są kompletną potrawą. Nie podaje się ich w towarzystwie innych dodatków jak np. ziemniaki czy ryż. Jednocześnie, jeśli chcemy nieco urozmaicić to danie, wówczas możemy zaserwować je z kwaśną śmietaną lub sosem czosnkowym. Takie dodatki będą świetnie komponować się z cebulowo-pieczarkowym nadzieniem i sprawią, że pierożki wileńskie na długo zapadną w pamięć naszych gości. Jeśli chcemy jeszcze bardziej udoskonalić gotowy przepis, możemy zdecydować się na nadanie pierożkom wileńskim fantazyjnych kształtów podczas ich lepienia. Kreatywne formy sprawią, że będą się jeszcze estetycznie prezentowały na talerzu i pobudzą wyobraźnię każdego smakosza!
Grzyby namocz (najlepiej na noc), ugotuj, odsącz, wodę możesz zachować do barszczu, pokrój bardzo drobno.
Kapustę ugotuj, odciśnij z nadmiaru wody, pokrój drobno.
Cebulę obierz, pokrój w drobną kostkę i zeszklij na maśle.
Do cebuli dodaj kapustę i grzyby. Przesmaż razem, ostudź.
Dopraw przyprawą Ziarenka Smaku WINIARY i pieprzem.
Drożdże wkrusz do kubeczka, dodaj odrobię cukru i mleko. Pozostaw do wyrośnięcia.
Mąkę przesiej do miski, dodaj sól, wyrośnięte drożdże i 1/2 szkl. ciepłej wody, wyrób sprężyste ciasto. Przykryj ściereczką i pozostaw na 30 minut do wyrośnięcia.
Ciasto rozwałkuj i wykrawaj szklanką kółka, nakładaj porcje farszu, zlepiaj pierogi.
Rozgrzej olej w naczyniu, wrzucaj pierogi i smaż z obu stron na rumiano. Wyjmuj łyżką cedzakową na półmisek.