Pierożki wileńskie z ciasta drożdżowego
845min
Łatwy
.
Wartości odżywcze
Białko
4.65 g
Węglowodany
21.78 g
Tłuszcze
48.21 g
Wartość energetyczna
524.2 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
845 min
Krok 1
630 min
Grzyby namocz (najlepiej na noc), ugotuj, odsącz, wodę możesz zachować do barszczu, pokrój bardzo drobno.
Krok 2
35 min
Kapustę ugotuj, odciśnij z nadmiaru wody, pokrój drobno.
Krok 3
15 min
Cebulę obierz, pokrój w drobną kostkę i zeszklij na maśle.
Krok 4
20 min
Do cebuli dodaj kapustę i grzyby. Przesmaż razem, ostudź.
Krok 5
5 min
Dopraw przyprawą JARZYNKA i pieprzem.
Krok 6
30 min
Drożdże wkrusz do kubeczka, dodaj odrobię cukru i mleko. Pozostaw do wyrośnięcia.
Krok 7
40 min
Mąkę przesiej do miski, dodaj sól, wyrośnięte drożdże i 1/2 szkl. ciepłej wody, wyrób sprężyste ciasto. Przykryj ściereczką i pozostaw na 30 minut do wyrośnięcia.
Krok 8
40 min
Ciasto rozwałkuj i wykrawaj szklanką kółka, nakładaj porcje farszu, zlepiaj pierogi.
Krok 9
30 min
Rozgrzej olej w naczyniu, wrzucaj pierogi i smaż z obu stron na rumiano. Wyjmuj łyżką cedzakową na półmisek.
Prawdziwy przysmak kuchni kresowej: drożdżowe pierożki wileńskie z barszczem. Nadzienie przyrządzamy z gotowanej kapusty kiszonej z cebulą i grzybami i doprawiamy przyprawą Ziarenka Smaku uniwersalne WINIARY. A pierożków nie gotujemy, tylko... smażymy na rumiano w oleju. Podajemy gorące, z filiżanką Barszczu czerwonego Ekspresowa Zupa WINIARY. Pyszności!
Komentarze 0