Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Pierożki wileńskie z ciasta drożdżowego

(0)
14 godz 5 min
Łatwy
Winiary winiary.pl
Od ponad 80 lat ułatwiamy przygotowywanie smakowitych dań w Twojej kuchni. Jesteśmy zawsze pod ręką! Nasze produkty pomagają w przygotowaniu zarówno polskich, tradycyjnych dań, jak i zaskakujących, nowoczesnych potraw inspirowanych kuchniami świata. Z nami gotujesz pysznie, sprytnie i mądrze: bez marnowania składników czy produktów. Zaproś nas do swojego rodzinnego stołu!
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
10 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

trochę
Przyprawa Jarzynka WINIARY
20  g
Drożdże
0.5  szklanka
Mleko
1  szczypta
Cukier
2  szklanek
Mąka
0.5  łyżeczka
Sól
30  g
Suszone grzyby
500  g
Kapusta Kiszona
1 
Cebula
1  Płaska łyżka
Masło
trochę
Pieprz czarny
500  ml
Olej

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
4.65 g
Węglowodany
21.78 g
Tłuszcze
48.21 g
Wartość energetyczna
524.2 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

845 min
Krok 1
630 min
Grzyby namocz (najlepiej na noc), ugotuj, odsącz, wodę możesz zachować do barszczu, pokrój bardzo drobno.
Krok 2
35 min
Kapustę ugotuj, odciśnij z nadmiaru wody, pokrój drobno.
Krok 3
15 min
Cebulę obierz, pokrój w drobną kostkę i zeszklij na maśle.
Krok 4
20 min
Do cebuli dodaj kapustę i grzyby. Przesmaż razem, ostudź.
Krok 5
5 min
Dopraw przyprawą JARZYNKA i pieprzem.
Krok 6
30 min
Drożdże wkrusz do kubeczka, dodaj odrobię cukru i mleko. Pozostaw do wyrośnięcia.
Krok 7
40 min
Mąkę przesiej do miski, dodaj sól, wyrośnięte drożdże i 1/2 szkl. ciepłej wody, wyrób sprężyste ciasto. Przykryj ściereczką i pozostaw na 30 minut do wyrośnięcia.
Krok 8
40 min
Ciasto rozwałkuj i wykrawaj szklanką kółka, nakładaj porcje farszu, zlepiaj pierogi.
Krok 9
30 min
Rozgrzej olej w naczyniu, wrzucaj pierogi i smaż z obu stron na rumiano. Wyjmuj łyżką cedzakową na półmisek.
Pierożki wileńskie z ciasta drożdżowego

Krok 1 z 9

Grzyby namocz (najlepiej na noc), ugotuj, odsącz, wodę możesz zachować do barszczu, pokrój bardzo drobno.

Pierożki wileńskie z ciasta drożdżowego

Krok 2 z 9

Kapustę ugotuj, odciśnij z nadmiaru wody, pokrój drobno.

Pierożki wileńskie z ciasta drożdżowego

Krok 3 z 9

Cebulę obierz, pokrój w drobną kostkę i zeszklij na maśle.

Pierożki wileńskie z ciasta drożdżowego

Krok 4 z 9

Do cebuli dodaj kapustę i grzyby. Przesmaż razem, ostudź.

Pierożki wileńskie z ciasta drożdżowego

Krok 5 z 9

Dopraw przyprawą JARZYNKA i pieprzem.

Pierożki wileńskie z ciasta drożdżowego

Krok 6 z 9

Drożdże wkrusz do kubeczka, dodaj odrobię cukru i mleko. Pozostaw do wyrośnięcia.

Pierożki wileńskie z ciasta drożdżowego

Krok 7 z 9

Mąkę przesiej do miski, dodaj sól, wyrośnięte drożdże i 1/2 szkl. ciepłej wody, wyrób sprężyste ciasto. Przykryj ściereczką i pozostaw na 30 minut do wyrośnięcia.

Pierożki wileńskie z ciasta drożdżowego

Krok 8 z 9

Ciasto rozwałkuj i wykrawaj szklanką kółka, nakładaj porcje farszu, zlepiaj pierogi.

Pierożki wileńskie z ciasta drożdżowego

Krok 9 z 9

Rozgrzej olej w naczyniu, wrzucaj pierogi i smaż z obu stron na rumiano. Wyjmuj łyżką cedzakową na półmisek.

Prawdziwy przysmak kuchni kresowej: drożdżowe pierożki wileńskie z barszczem. Nadzienie przyrządzamy z gotowanej kapusty kiszonej z cebulą i grzybami i doprawiamy przyprawą Ziarenka Smaku uniwersalne WINIARY. A pierożków nie gotujemy, tylko... smażymy na rumiano w oleju. Podajemy gorące, z filiżanką Barszczu czerwonego Ekspresowa Zupa WINIARY. Pyszności!
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

25 ze 100
Zbilansuj swoje danie
MyMenu IQ™
25 ze 100
Popraw bilans dania
Twoje danie może być lepiej zbilansowane
Wstecz
Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.
Białko
4.7g / 3%
Węglowodany
21.8g / 16%
Tłuszcze
48.2g / 81%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
4
Czy polecisz ten produkt/przepis znajomym?
Images
Dodano 0 z 6.
CAPTCHA obrazkowa
Proszę wypełnić pole captcha