Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Bigos świąteczny

0
105 min
Łatwy

Składniki

-
8 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

800 g
Kapusta Kiszona
4 
Suszone grzyby
5 
Suszone śliwki
400 g
Łopatka wieprzowa
100 g
Boczek
150 g
Kiełbasa wieprzowa
1 
Cebula
2 łyżek
Smalec
2 łyżek
Koncentrat pomidorowy
1 trochę
Pieprz czarny
1 trochę
Majeranek
1 trochę
Liść laurowy

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Wartość energetyczna
328.09 kcal
Węglowodany
10.73 g
Tłuszcze
25.39 g
Białko
14.19 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

105 min
Krok 1
20 min
Kapustę odciśnij, pokrój, włóż do garnka, dodaj namoczone i pokrojone grzyby, śliwki i liść laurowy.
Krok 2
15 min
Wlej 2 szklanki wody i gotuj do miękkości.
Krok 3
10 min
Mięso i boczek pokrój w kostkę i podsmaż, podlej wodą, dodaj Kostki Mięsne.
Krok 4
10 min
Duś do miękkości.
Krok 5
10 min
Kiełbasę pokrój, cebulę obierz, posiekaj i podsmaż na smalcu.
Krok 6
10 min
Do kapusty dodaj cebulę, kiełbasę, mięso, boczek i koncentrat pomidorowy.
Krok 7
30 min
Dopraw pieprzem, majerankiem i duś jeszcze ok. 30 minut. Podawaj ze świeżym pieczywem pełnoziarnistym.
Bigos świąteczny

Krok 1 z 7

Kapustę odciśnij, pokrój, włóż do garnka, dodaj namoczone i pokrojone grzyby, śliwki i liść laurowy.

Bigos świąteczny

Krok 2 z 7

Wlej 2 szklanki wody i gotuj do miękkości.

Bigos świąteczny

Krok 3 z 7

Mięso i boczek pokrój w kostkę i podsmaż, podlej wodą, dodaj Kostki Mięsne.

Bigos świąteczny

Krok 4 z 7

Duś do miękkości.

Bigos świąteczny

Krok 5 z 7

Kiełbasę pokrój, cebulę obierz, posiekaj i podsmaż na smalcu.

Bigos świąteczny

Krok 6 z 7

Do kapusty dodaj cebulę, kiełbasę, mięso, boczek i koncentrat pomidorowy.

Bigos świąteczny

Krok 7 z 7

Dopraw pieprzem, majerankiem i duś jeszcze ok. 30 minut. Podawaj ze świeżym pieczywem pełnoziarnistym.

Bigos na święta to doskonały pomysł na przygotowanie tradycyjnego i pożywnego dania, które będzie doskonałym dodatkiem do potraw na wigilijnym stole. Bigos świąteczny przygotuj z kapusty kiszonej, suszonej śliwki, grzybów, z dodatkiem boczku i cebuli. Wspaniały aromat i intensywny smak dania uzyskasz wykorzystując Kostkę Mięsną WINIARY, a także odrobinę smalcu oraz przyprawy, które tak dobrze komponują się z bigosem wigilijnym – pieprz czarny, majeranek i liść laurowy. Bigos świąteczny możesz przygotować już kilka dni przed Wigilią – po kilku dniach danie będzie jeszcze smaczniejsze. Przechowuj go w lodówce i odgrzewaj partiami. Podawaj jako dodatek do świątecznych potraw lub w formie samodzielnego dania, z dodatkiem pieczywa.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika