Skip to Main Content
Zdobądź losy Loteria Klubu WINIARY
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Bigos świąteczny
Dodaj do CookBook

Bigos świąteczny

(0)
1 godz 45 min
Łatwy
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

8 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
2  kostek
Kostka mięsna WINIARY
800  g
Kapusta Kiszona
4 
Suszone grzyby
5 
Suszone śliwki
400  g
Łopatka wieprzowa
100  g
Boczek
150  g
Kiełbasa wieprzowa
1 
Cebula
2  łyżek
Smalec
2  łyżek
Koncentrat pomidorowy
trochę
Pieprz czarny
trochę
Majeranek
trochę
Liść laurowy
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
10.5 g
Wartość energetyczna
286 kcal
Tłuszcze
19.9 g
Białko
16.1 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

To jednak z najbardziej znanych i lubianych polskich potraw. Kojarzy się jednoznacznie ze świętami, tak samo jak sałatka jarzynowa. Dobry przepis na bigos świąteczny często jest skomplikowaną recepturą przekazywaną z pokolenia na pokolenie. Pozornie łatwo go przyrządzić. W końcu pyszny bigos świąteczny to po prostu mieszanka gotowanej kapusty z przyprawami i dodatkami. Jest jednak tyle niuansów związanych z przygotowywaniem, że może smakować zupełnie inaczej.

 

Dziś standardem jest świąteczny bigos z kiszonej kapusty lub ewentualnie z kapusty świeżej. Przed laty jednak wcale nie było to takie oczywiste. Pierwotnie tym mianem określało się potrawkę z posiekanego mięsa, ryb, a nawet raków z tak wymyślnymi dodatkami jak cytryna, limonka, agrest, szczaw, rodzynki czy ocet winny. Dopiero później, gdy potrawa przestała być zarezerwowana tylko dla elity bigos świąteczny zaczął być podawany wyłącznie z kapustą jako głównym składnikiem.

 

Warto podkreślić, że na wigilię podaje się według tradycji bigos świąteczny wegetariański, czyli bez mięsa. Potrawą, którą opisujemy jest bigos bożonarodzeniowy, czyli taki podawany przez dwa kolejne świąteczne dni, gdy nie obowiązuje już post tak jak w wigilię.

 

Bigos świąteczny z kiszonej kapusty jest jednym z nielicznych dań, które - odgrzewane wielokrotnie - nie tylko nie tracą smaku, a nawet zyskują lepszy. Podgrzany ponownie specjał robi się ciemniejszy, a jego aromat jest pełniejszy i bardziej wyrazisty, bo wszystkie składniki przegryzły się i można poczuć każdy z nich.

 

Dobry bigos świąteczny łączy smak kilku rodzajów mięs. Bardzo ciekawą kompozycję stworzysz, decydując się na drobno pokrojoną łopatkę wieprzową, boczek oraz kiełbasę. Te składniki jednak dodaje się później. W początkowej fazie gotowana powinna być kapusta z dodatkiem liści laurowych. Jeśli chcesz przygotować bigos świąteczny ze śliwkami, dodać suszone owoce możesz właśnie na tym etapie. To także dobry moment, żeby dorzucić leśne grzyby - najlepiej borowiki albo podgrzybki. Wszystko razem należy dusić, dolewając wodę, żeby danie się nie przypaliło. Bigos świąteczny z grzybami może być też wzbogacony dodatkiem grochu. Koncentrat pomidorowy częściowo neutralizuje kwaśny smak, ale przede wszystkim - zmienia kolor potrawy.

 

Jeśli chcesz uzyskać najlepszy bigos świąteczny, nie zapomnij o doprawieniu dania pod koniec gotowania. Nie zapomnij o majeranku, soli i pieprzu. Niektórzy dodają także ziele angielskie.

 

Jak długo gotować bigos? Teoretycznie na przygotowanie trzeba około dwóch godzin. Nie brakuje jednak głosów, że idealny świąteczny bigos bożonarodzeniowy to potrawa, która uzyskuje idealne walory smakowe dopiero wtedy, gdy jest odgrzewana już drugi albo trzeci dzień. Świąteczne menu w takim przypadku nie jest monotonne - tradycyjny bigos szybko się nie znudzi!

 

Bigos świąteczny, wigilia i Boże Narodzenie to elementy, które współistnieją w polskiej tradycji od wielu lat. To nie przypadek, że pyszny bigos świąteczny jest opisany nawet w "Panu Tadeuszu". Bigos na święta warto zrobić samodzielnie w domu. Nawet jeśli nie wyjdzie perfekcyjnie za pierwszym razem, już samo kultywowanie tradycji przez gotowanie powinno przynieść wiele pozytywnych emocji. Przygotowywanie krok po kroku tej potrawy to dobra okazja, by spędzić czas z bliskimi!

Przygotowanie

105 min
  • Krok 1

    20 min
    Kapustę odciśnij, pokrój, włóż do garnka, dodaj namoczone i pokrojone grzyby, śliwki i liść laurowy.
  • Krok 2

    15 min
    Wlej 2 szklanki wody i gotuj do miękkości.
  • Krok 3

    10 min
    Mięso i boczek pokrój w kostkę i podsmaż, podlej wodą, dodaj Kostki Mięsne.
  • Krok 4

    10 min
    Duś do miękkości.
  • Krok 5

    10 min
    Kiełbasę pokrój, cebulę obierz, posiekaj i podsmaż na smalcu.
  • Krok 6

    10 min
    Do kapusty dodaj cebulę, kiełbasę, mięso, boczek i koncentrat pomidorowy.
  • Krok 7

    30 min
    Dopraw pieprzem, majerankiem i duś jeszcze ok. 30 minut. Podawaj ze świeżym pieczywem pełnoziarnistym.
Bigos świąteczny

Krok 1 z 7

Kapustę odciśnij, pokrój, włóż do garnka, dodaj namoczone i pokrojone grzyby, śliwki i liść laurowy.

Bigos świąteczny

Krok 2 z 7

Wlej 2 szklanki wody i gotuj do miękkości.

Bigos świąteczny

Krok 3 z 7

Mięso i boczek pokrój w kostkę i podsmaż, podlej wodą, dodaj Kostki Mięsne.

Bigos świąteczny

Krok 4 z 7

Duś do miękkości.

Bigos świąteczny

Krok 5 z 7

Kiełbasę pokrój, cebulę obierz, posiekaj i podsmaż na smalcu.

Bigos świąteczny

Krok 6 z 7

Do kapusty dodaj cebulę, kiełbasę, mięso, boczek i koncentrat pomidorowy.

Bigos świąteczny

Krok 7 z 7

Dopraw pieprzem, majerankiem i duś jeszcze ok. 30 minut. Podawaj ze świeżym pieczywem pełnoziarnistym.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bogate w białko
  • Danie główne
  • Kuchnia europejska
  • Kuchnia regionalna
  • Niski poziom cukru
  • Obiad
  • Poniżej 300 kcal
  • Tradycyjne danie
  • Warzywa
  • Z mięsem
  • Źródło białka

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Bigos staropolski

    Bigos staropolski

    4 godz 50 min Łatwy
  • Bigos myśliwski

    Bigos myśliwski

    2 godz 15 min Łatwy
  • Bigos z suszonymi śliwkami

    Bigos z suszonymi śliwkami

    3 godz 33 min Łatwy
  • Bigos z młodej kapusty

    Bigos z młodej kapusty

    1 godz 10 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu