Bigos świąteczny
105min
Łatwy
2 kostek
800 g
Kapusta Kiszona
4
Suszone grzyby
5
Suszone śliwki
400 g
Łopatka wieprzowa
100 g
Boczek
150 g
Kiełbasa wieprzowa
1
Cebula
2 łyżek
Smalec
2 łyżek
Koncentrat pomidorowy
1 trochę
Pieprz czarny
1 trochę
Majeranek
1 trochę
Liść laurowy
.
Wartości odżywcze
Białko
14.19 g
Węglowodany
10.73 g
Tłuszcze
25.39 g
Wartość energetyczna
328.09 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
105 min
Krok 1
20 min
Kapustę odciśnij, pokrój, włóż do garnka, dodaj namoczone i pokrojone grzyby, śliwki i liść laurowy.
Krok 2
15 min
Wlej 2 szklanki wody i gotuj do miękkości.
Krok 3
10 min
Mięso i boczek pokrój w kostkę i podsmaż, podlej wodą, dodaj Kostki Mięsne.
Krok 4
10 min
Duś do miękkości.
Krok 5
10 min
Kiełbasę pokrój, cebulę obierz, posiekaj i podsmaż na smalcu.
Krok 6
10 min
Do kapusty dodaj cebulę, kiełbasę, mięso, boczek i koncentrat pomidorowy.
Krok 7
30 min
Dopraw pieprzem, majerankiem i duś jeszcze ok. 30 minut.
Podawaj ze świeżym pieczywem pełnoziarnistym.
Bigos na święta to doskonały pomysł na przygotowanie tradycyjnego i pożywnego dania, które będzie doskonałym dodatkiem do potraw na wigilijnym stole. Bigos świąteczny przygotuj z kapusty kiszonej, suszonej śliwki, grzybów, z dodatkiem boczku i cebuli. Wspaniały aromat i intensywny smak dania uzyskasz wykorzystując Kostkę Mięsną WINIARY, a także odrobinę smalcu oraz przyprawy, które tak dobrze komponują się z bigosem wigilijnym – pieprz czarny, majeranek i liść laurowy. Bigos świąteczny możesz przygotować już kilka dni przed Wigilią – po kilku dniach danie będzie jeszcze smaczniejsze. Przechowuj go w lodówce i odgrzewaj partiami. Podawaj jako dodatek do świątecznych potraw lub w formie samodzielnego dania, z dodatkiem pieczywa.
Komentarze 0