Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Żeberka z grilla

0
237 min
Łatwy

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1 kg
Żeberka wieprzowe
1 trochę
Oliwa z oliwek
4 łyżek
Ocet
10 ząbków
Czosnek
3 łyżek
Musztarda
4 łyżek
Miód
1 trochę
Tymianek
3 g
Słodki sos sojowy
1 trochę
Sól
1 trochę
Pieprz czarny
1 trochę
Majeranek
1 trochę
Słodka papryka

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
Adimo
.

Wartości odżywcze

Białko
56.11 g
Węglowodany
23.23 g
Tłuszcze
13.66 g
Wartość energetyczna
446.95 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

237 min
Krok 1
5 min
Mięso pokrój wzdłuż kości na pojedyncze żeberka.
Krok 2
5 min
Wymieszaj po pół szklanki oleju i wody, ocet, posiekane lub przepuszczone przez praskę ząbki czosnku oraz zioła, sól i pieprz.
Krok 3
180 min
Do miski włóż pokrojone żeberka, zalej marynatą i wstaw do lodówki na 2-3 godziny.
Krok 4
5 min
Przygotuj glazurę: do miseczki wlej 3 łyżki oliwy bądź oleju, dodaj miód, musztardę, kilka kropel sosu sojowego i wszystko dokładnie wymieszaj. Jeśli glazura jest zbyt gęsta lub nie daje się rozmieszać, dodaj trochę ciepłej wody. Żeberka najlepiej włóż do marynaty dzień wcześniej i pozostaw na całą noc.Dzięki temu mięso bardziej przesiąknie aromatem przypraw.
Krok 5
40 min
Żeberka ułóż na rozgrzanym grillu i systematycznie obracaj. Kiedy będą już miękkie, posmaruj obficie glazurą i pozostawić na grillu na ok. 5 min
Krok 6
2 min
Glazuruj pod sam koniec grillowania, gdyż cukier sprawia, że mięso może się przypalić.
Żeberka z grilla

Krok 1 z 6

Mięso pokrój wzdłuż kości na pojedyncze żeberka.

Żeberka z grilla

Krok 2 z 6

Wymieszaj po pół szklanki oleju i wody, ocet, posiekane lub przepuszczone przez praskę ząbki czosnku oraz zioła, sól i pieprz.

Żeberka z grilla

Krok 3 z 6

Do miski włóż pokrojone żeberka, zalej marynatą i wstaw do lodówki na 2-3 godziny.

Żeberka z grilla

Krok 4 z 6

Przygotuj glazurę: do miseczki wlej 3 łyżki oliwy bądź oleju, dodaj miód, musztardę, kilka kropel sosu sojowego i wszystko dokładnie wymieszaj. Jeśli glazura jest zbyt gęsta lub nie daje się rozmieszać, dodaj trochę ciepłej wody. Żeberka najlepiej włóż do marynaty dzień wcześniej i pozostaw na całą noc.Dzięki temu mięso bardziej przesiąknie aromatem przypraw.

Żeberka z grilla

Krok 5 z 6

Żeberka ułóż na rozgrzanym grillu i systematycznie obracaj. Kiedy będą już miękkie, posmaruj obficie glazurą i pozostawić na grillu na ok. 5 min

Żeberka z grilla

Krok 6 z 6

Glazuruj pod sam koniec grillowania, gdyż cukier sprawia, że mięso może się przypalić.

Żeberka z grilla swój głęboki smak zawdzięczają aromatycznej marynacie przyrządzonej z ziół, czosnku, przypraw, octu i oleju. Najlepiej, gdy żeberka w marynacie odstawimy do lodówki na całą noc. Dodatkowo smak żeberek wzmocni charakterna glazura z musztardy i sosu sojowego, którą nakładamy na mięso tuż przed grillowaniem. Do żeberek z grilla podaj ulubioną sałatkę.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika