Żeberka po staropolsku
620min
Łatwy
1 trochę
10 płaskich łyżek
Olej
2 łyżek
Ketchup łagodny WINIARY
1 łyżka
Powidła śliwkowe
1 kg
Żeberka
.
Wartości odżywcze
Białko
32.58 g
Węglowodany
3.51 g
Tłuszcze
43.42 g
Wartość energetyczna
551.06 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
620 min
Krok 1
4 min
Przyprawę POMYSŁ NA... wymieszaj z olejem, keczupem i powidłami w woreczku do marynowania.
Krok 2
110 min
Żeberka pokrój w paski i włóż do marynaty, dokładnie wymieszaj składniki.
Krok 3
480 min
Marynuj żeberka przez 8 godzin.
Krok 4
25 min
Piecz na rozgrzanym ruszcie 20-25 minut, smarując co jakiś czas marynatą.
Krok 5
1 min
Podawaj z Ketchupem Chili Ostrym WINIARY.
Nasi przodkowie gustowali w połączeniach mięs z owocami. My do przyrządzenia klasycznych żeberek po staropolsku z powidłami śliwkowymi wykorzystamy nowoczesny WINIARY POMYSŁ NA... karkówkę w marynacie pikantno-ziołowej z grilla oraz trochę oleju i keczupu. Kto lubi, może dodać do marynaty więcej powideł (2-3 łyżki) lub dorzucić wędzoną śliwkę dla aromatu. Mięso musi poleżeć w marynacie 8 godzin przed grillowaniem. Podajemy z Ketchupem Chili Ostrym WINIARY oraz świeżą bagietką. Na jarzynkę coś dla kontrastu - np. słodka sałata lodowa (może być ze śmietaną).
Komentarze 0