Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Nasi przodkowie gustowali w połączeniach mięs z owocami. My do przyrządzenia klasycznych żeberek po staropolsku z powidłami śliwkowymi wykorzystamy nowoczesny WINIARY POMYSŁ NA... karkówkę w marynacie pikantno-ziołowej z grilla oraz trochę oleju i keczupu. Kto lubi, może dodać do marynaty więcej powideł (2-3 łyżki) lub dorzucić wędzoną śliwkę dla aromatu. Mięso musi poleżeć w marynacie 8 godzin przed grillowaniem. Podajemy z Ketchupem Chili Ostrym WINIARY oraz świeżą bagietką. Na jarzynkę coś dla kontrastu - np. słodka sałata lodowa (może być ze śmietaną).
Przygotowanie
620 min
Krok 1
4 min
Przyprawę POMYSŁ NA... wymieszaj z olejem, keczupem i powidłami w woreczku do marynowania.
Krok 2
110 min
Żeberka pokrój w paski i włóż do marynaty, dokładnie wymieszaj składniki.
Krok 3
480 min
Marynuj żeberka przez 8 godzin.
Krok 4
25 min
Piecz na rozgrzanym ruszcie 20-25 minut, smarując co jakiś czas marynatą.
Krok 5
1 min
Podawaj z Ketchupem Chili Ostrym WINIARY.
Krok 1
z
5
Przyprawę POMYSŁ NA... wymieszaj z olejem, keczupem i powidłami w woreczku do marynowania.
Krok 2
z
5
Żeberka pokrój w paski i włóż do marynaty, dokładnie wymieszaj składniki.
Krok 3
z
5
Marynuj żeberka przez 8 godzin.
Krok 4
z
5
Piecz na rozgrzanym ruszcie 20-25 minut, smarując co jakiś czas marynatą.
Krok 5
z
5
Podawaj z Ketchupem Chili Ostrym WINIARY.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0