Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Żeberka po staropolsku

0
620 min
Łatwy

Składniki

-
6 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

10 płaskich łyżek
Olej
2 łyżek
Ketchup łagodny WINIARY
1 łyżka
Powidła śliwkowe
1 kg
Żeberka

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
Adimo
.

Wartości odżywcze

Białko
32.58 g
Wartość energetyczna
551.06 kcal
Węglowodany
3.51 g
Tłuszcze
43.42 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

620 min
Krok 1
4 min
Przyprawę POMYSŁ NA... wymieszaj z olejem, keczupem i powidłami w woreczku do marynowania.
Krok 2
110 min
Żeberka pokrój w paski i włóż do marynaty, dokładnie wymieszaj składniki.
Krok 3
480 min
Marynuj żeberka przez 8 godzin.
Krok 4
25 min
Piecz na rozgrzanym ruszcie 20-25 minut, smarując co jakiś czas marynatą.
Krok 5
1 min
Podawaj z Ketchupem Chili Ostrym WINIARY.
Żeberka po staropolsku

Krok 1 z 5

Przyprawę POMYSŁ NA... wymieszaj z olejem, keczupem i powidłami w woreczku do marynowania.

Żeberka po staropolsku

Krok 2 z 5

Żeberka pokrój w paski i włóż do marynaty, dokładnie wymieszaj składniki.

Żeberka po staropolsku

Krok 3 z 5

Marynuj żeberka przez 8 godzin.

Żeberka po staropolsku

Krok 4 z 5

Piecz na rozgrzanym ruszcie 20-25 minut, smarując co jakiś czas marynatą.

Żeberka po staropolsku

Krok 5 z 5

Podawaj z Ketchupem Chili Ostrym WINIARY.

Nasi przodkowie gustowali w połączeniach mięs z owocami. My do przyrządzenia klasycznych żeberek po staropolsku z powidłami śliwkowymi wykorzystamy nowoczesny WINIARY POMYSŁ NA... karkówkę w marynacie pikantno-ziołowej z grilla oraz trochę oleju i keczupu. Kto lubi, może dodać do marynaty więcej powideł (2-3 łyżki) lub dorzucić wędzoną śliwkę dla aromatu. Mięso musi poleżeć w marynacie 8 godzin przed grillowaniem. Podajemy z Ketchupem Chili Ostrym WINIARY oraz świeżą bagietką. Na jarzynkę coś dla kontrastu - np. słodka sałata lodowa (może być ze śmietaną).
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika