Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na paprykę
  • Promocja na mięso mielone
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Mięsne żeberka pieczone w piekarniku
55 ze 100
Zbilansuj swoje danie
X
MyMenu IQ™
55 ze 100
Prawidłowy bilans
Twoje danie jest prawidłowo zbilansowane

Zbilansuj swoje danie

Deser
Dodaj do dania
Dodatek
Dodaj do dania
Przystawka
Dodaj do dania
Zobacz połączone przepisy
Smacznego!
Wstecz

Dowiedz się więcej o MyMenu IQ™

Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.

Jak wygląda podział wartości odżywczych?

Białko
43.9g / 58%
Węglowodany
0.4g / 1%
Tłuszcze
13.8g / 41%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.
x
MyMenu IQ™

Mięsne żeberka pieczone w piekarniku

+

Mięsne żeberka pieczone w piekarniku

Wróć

Mięsne żeberka pieczone w piekarniku

(0)
1 godz 5 min
Łatwy
Autorem przepisu jest Konczi

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

3 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
60  dag
Żeberka wieprzowe
1  kostka
Bulion warzywny Winiary
trochę
Sól
trochę
Pieprz czarny
trochę
Słodka papryka
trochę
Olej
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
43.9 g
Węglowodany
0.4 g
Tłuszcze
13.83 g
Wartość energetyczna
313.71 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Żeberka wieprzowe to jedno z ulubionych dań mięsnych na całym świecie. Kochają je Polacy, Niemcy, ale i Koreańczycy. Duszone, pieczone, w glazurze — jeden składnik, a tak wiele pomysłów! Żeberka sprawdzą się na każdą okazję. Są unikalne, ale i uniwersalne. Grill ze znajomymi? Wizyta rodziny? Niedzielny obiad? W każdej z tych sytuacji żeberka będą idealnym wyborem. To danie jest wciąż tradycyjne dla nowoczesnej polskiej kuchni, ale dające więcej możliwości niż klasyczny kotlet z dodatkami. Poniżej prezentujemy najprostszy, a zarazem niezawodny przepis na żeberka pieczone, które zadowolą każdego.

Jak przygotować idealne żeberka z piekarnika, którymi będzie zajadać się cała rodzina? Zanim mięso trafi do piekarnika, należy je podsmażyć z obu stron. Dopiero w tym stanie żeberka będą mogły nabrać aromatów i delikatności dzięki procesowi pieczenia. Jednym z najważniejszych składników jest bulion warzywny. To on nadaje żeberkom aromatu. Przygotuj Bulion warzywny WINIARY w 300 ml wody (około 1,5 szklanki), po czym ułóż żeberka w naczyniu żaroodpornym, oprósz papryką i podlej bulionem. Dzięki użyciu papryki żeberka przesiąkną lekkim, pikantnym aromatem, ale w smaku pozostaną łagodne i soczyste. Dzięki temu idealnie nadają się również dla osób, które nie przepadają za bardzo pikantnymi przyprawami. Sprawdź nasz przepis "krok po kroku", aby poznać szczegóły. Pamiętaj, aby pod żadnym pozorem nie pominąć dodania bulionu. Bez dodatku bulionu mięso wyjdzie suche i niesmaczne, pozbawione aromatów i odpowiedniej wilgoci.

W jakiej temperaturze najlepiej piec mięsne żeberka? Piekąc mięso pod pokrywką naczynia żaroodpornego, temperatura powinna być ustawiona na 200 stopni. Mięso powinno upiec się do miękkości, tak aby po upieczeniu były wciąż soczyste i rozpadające. Jeśli obawiasz się, że odpowiednia temperatura w twoim piekarniku jest niestabilna, spróbuj upiec mięso z użyciem termometru kuchennego. Pozwoli to lepiej kontrolować sytuację w piekarniku.

Z czym podawać żeberka pieczone w piekarniku? Tradycyjnym podaniem będą młode ziemniaki z koperkiem, również ziemniaczki z modrą kapustą. Bardzo smacznym i zdrowym dodatkiem będą warzywa z pieca, w tym cebula, papryka, bakłażan czy... frytki z batatów. Warzywa przygotujesz bardzo łatwo, jedynie piekąc je w folii lub naczyniu żaroodpornym, posypane przyprawami, tymiankiem i oregano. Na naszej stronie znajdziesz mnóstwo przepisów na perfekcyjne dodatki, takie jak sałatki czy kapusta.

Przygotowanie

65 min
  • Krok 1

    5 min
    Mięso myjemy i kroimy na porcje.
  • Krok 2

    5 min
    Żeberka oprószamy solą, odkładamy na 5 minut.
  • Krok 3

    10 min
    Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy z dwóch stron po około 5 minut, doprawiamy pieprzem.
  • Krok 4

    5 min
    Przekładamy do naczynia i podlewamy bulionem, przygotowanym w 300 ml wody, oprószamy papryką.
  • Krok 5

    40 min
    Przykrywamy pokrywą i pieczemy w 200 stopniach do miękkości. Żeberka po upieczeniu powinny być soczyste i rozpadające się.
Mięsne żeberka pieczone w piekarniku

Krok 1 z 5

Mięso myjemy i kroimy na porcje.

Mięsne żeberka pieczone w piekarniku

Krok 2 z 5

Żeberka oprószamy solą, odkładamy na 5 minut.

Mięsne żeberka pieczone w piekarniku

Krok 3 z 5

Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy z dwóch stron po około 5 minut, doprawiamy pieprzem.

Mięsne żeberka pieczone w piekarniku

Krok 4 z 5

Przekładamy do naczynia i podlewamy bulionem, przygotowanym w 300 ml wody, oprószamy papryką.

Mięsne żeberka pieczone w piekarniku

Krok 5 z 5

Przykrywamy pokrywą i pieczemy w 200 stopniach do miękkości. Żeberka po upieczeniu powinny być soczyste i rozpadające się.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez soi
  • Brak informacji o alergenach
  • Danie główne
  • Jesień
  • Kuchnia europejska
  • Na co dzień
  • Obiad
  • Pieczenie
  • Rodzinne spotkanie
  • Spotkanie z przyjaciółmi
  • Uroczystość
  • Warzywa
  • Weekend
  • Z mięsem

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Klasyczne gotowane żeberka

    Klasyczne gotowane żeberka

    1 godz 20 min Łatwy
  • Żeberka z colą i powidłami

    Żeberka z colą i powidłami

    1 godz 25 min Łatwy
  • Pieczone żeberka w musztardzie sarepskiej

    Pieczone żeberka w musztardzie sarepskiej

    9 godz 26 min Łatwy
  • Żeberka z kapustą i pieczarkami

    Żeberka z kapustą i pieczarkami

    1 godz 41 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu