Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Mięsne żeberka pieczone w piekarniku
Dodaj do CookBook

Mięsne żeberka pieczone w piekarniku

(0)
1 godz 5 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest Konczi
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

3 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
60  dag
Żeberka wieprzowe
1  kostka
Bulion warzywny Winiary
trochę
Sól
trochę
Pieprz czarny
trochę
Słodka papryka
trochę
Olej
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
0.4 g
Wartość energetyczna
313.7 kcal
Tłuszcze
13.8 g
Białko
43.9 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Żeberka wieprzowe to jedno z ulubionych dań mięsnych na całym świecie. Kochają je Polacy, Niemcy, ale i Koreańczycy. Duszone, pieczone, w glazurze — jeden składnik, a tak wiele pomysłów! Żeberka sprawdzą się na każdą okazję. Są unikalne, ale i uniwersalne. Grill ze znajomymi? Wizyta rodziny? Niedzielny obiad? W każdej z tych sytuacji żeberka będą idealnym wyborem. To danie jest wciąż tradycyjne dla nowoczesnej polskiej kuchni, ale dające więcej możliwości niż klasyczny kotlet z dodatkami. Poniżej prezentujemy najprostszy, a zarazem niezawodny przepis na żeberka pieczone, które zadowolą każdego.

Jak przygotować idealne żeberka z piekarnika, którymi będzie zajadać się cała rodzina? Zanim mięso trafi do piekarnika, należy je podsmażyć z obu stron. Dopiero w tym stanie żeberka będą mogły nabrać aromatów i delikatności dzięki procesowi pieczenia. Jednym z najważniejszych składników jest bulion warzywny. To on nadaje żeberkom aromatu. Przygotuj Bulion warzywny WINIARY w 300 ml wody (około 1,5 szklanki), po czym ułóż żeberka w naczyniu żaroodpornym, oprósz papryką i podlej bulionem. Dzięki użyciu papryki żeberka przesiąkną lekkim, pikantnym aromatem, ale w smaku pozostaną łagodne i soczyste. Dzięki temu idealnie nadają się również dla osób, które nie przepadają za bardzo pikantnymi przyprawami. Sprawdź nasz przepis "krok po kroku", aby poznać szczegóły. Pamiętaj, aby pod żadnym pozorem nie pominąć dodania bulionu. Bez dodatku bulionu mięso wyjdzie suche i niesmaczne, pozbawione aromatów i odpowiedniej wilgoci.

W jakiej temperaturze najlepiej piec mięsne żeberka? Piekąc mięso pod pokrywką naczynia żaroodpornego, temperatura powinna być ustawiona na 200 stopni. Mięso powinno upiec się do miękkości, tak aby po upieczeniu były wciąż soczyste i rozpadające. Jeśli obawiasz się, że odpowiednia temperatura w twoim piekarniku jest niestabilna, spróbuj upiec mięso z użyciem termometru kuchennego. Pozwoli to lepiej kontrolować sytuację w piekarniku.

Z czym podawać żeberka pieczone w piekarniku? Tradycyjnym podaniem będą młode ziemniaki z koperkiem, również ziemniaczki z modrą kapustą. Bardzo smacznym i zdrowym dodatkiem będą warzywa z pieca, w tym cebula, papryka, bakłażan czy... frytki z batatów. Warzywa przygotujesz bardzo łatwo, jedynie piekąc je w folii lub naczyniu żaroodpornym, posypane przyprawami, tymiankiem i oregano. Na naszej stronie znajdziesz mnóstwo przepisów na perfekcyjne dodatki, takie jak sałatki czy kapusta.

Przygotowanie

65 min
  • Krok 1

    5 min
    Mięso myjemy i kroimy na porcje.
  • Krok 2

    5 min
    Żeberka oprószamy solą, odkładamy na 5 minut.
  • Krok 3

    10 min
    Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy z dwóch stron po około 5 minut, doprawiamy pieprzem.
  • Krok 4

    5 min
    Przekładamy do naczynia i podlewamy bulionem, przygotowanym w 300 ml wody, oprószamy papryką.
  • Krok 5

    40 min
    Przykrywamy pokrywą i pieczemy w 200 stopniach do miękkości. Żeberka po upieczeniu powinny być soczyste i rozpadające się.
Mięsne żeberka pieczone w piekarniku

Krok 1 z 5

Mięso myjemy i kroimy na porcje.

Mięsne żeberka pieczone w piekarniku

Krok 2 z 5

Żeberka oprószamy solą, odkładamy na 5 minut.

Mięsne żeberka pieczone w piekarniku

Krok 3 z 5

Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy z dwóch stron po około 5 minut, doprawiamy pieprzem.

Mięsne żeberka pieczone w piekarniku

Krok 4 z 5

Przekładamy do naczynia i podlewamy bulionem, przygotowanym w 300 ml wody, oprószamy papryką.

Mięsne żeberka pieczone w piekarniku

Krok 5 z 5

Przykrywamy pokrywą i pieczemy w 200 stopniach do miękkości. Żeberka po upieczeniu powinny być soczyste i rozpadające się.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bez soi
  • Bogate w białko
  • Brak informacji o alergenach
  • Danie główne
  • Jesień
  • Kuchnia europejska
  • Na co dzień
  • Niski poziom cukru
  • Obiad
  • Pieczenie
  • Przyjazny dla Keto
  • Spotkanie z przyjaciółmi
  • Uroczystość
  • Warzywa
  • Weekend
  • Z mięsem
  • Źródło białka

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Pulpeciki mięsne z sosem bolońskim

    Pulpeciki mięsne z sosem bolońskim

    40 min Łatwy
  • Sycąca przekąska – mięsne kotleciki z jajkiem w środku

    Sycąca przekąska – mięsne kotleciki z jajkiem w środku

    1 godz Średni
  • Pulpeciki mięsne z kaszą jaglaną i sosem myśliwskim

    Pulpeciki mięsne z kaszą jaglaną i sosem myśliwskim

    1 godz 1 min Łatwy
  • Szwedzkie kulki mięsne

    Szwedzkie kulki mięsne

    45 min Średni

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu