Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na paprykę
  • Promocja na mięso mielone
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Mięsne babeczki z jajkiem przepiórczym i kremem chrzanowym

Mięsne babeczki z jajkiem przepiórczym i kremem chrzanowym

(0)
1 godz 20 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest aga3103

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

16 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
500  g
Karkówka
500  g
Indyk, pierś, z całego ptaka, tylko mięso, surowe
16 
Jajka przepiórcze
1 
Cebula
75  g
Majonez Dekoracyjny
2  płaskich łyżek
Bułka tarta
2  łyżeczek
Gałka muszkatołowa
2  łyżeczek
Papryka ostra
0.66  szklanka
Woda
trochę
Zioła prowansalskie
trochę
Sól
trochę
Oliwa z oliwek
200  g
Twaróg półtłusty
1  słoik
Sos chrzanowy WINIARY
2  łyżek
Chrzan tarty
3  łyżeczek
Żelatyna Winiary
trochę
Papryka ostra
trochę
Pietruszka
trochę
Pieprz czarny
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
17.09 g
Węglowodany
3.84 g
Tłuszcze
22.46 g
Wartość energetyczna
286.86 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Mięsne babeczki z jajkiem przepiórczym i kremem chrzanowym to pyszna przekąska, która wspaniale będzie prezentowała się na Wielkanocnym stole.

Przygotowanie

80 min
  • Krok 1

    13 min
    Jajka przepiórcze gotujemy na twardo i obieramy ze skorupek.
  • Krok 2

    4 min
    Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na rozgrzanym oleju aż będzie miękka.
  • Krok 3

    8 min
    Mięso mielimy. Do zmielonego mięsa dodajemy podduszoną cebulkę, 3 łyżki Majonezu Dekoracyjnego Winiary, sól, pieprz, ostrą paprykę, gałkę muszkatołową, zioła prowansalskie, 2 łyżki bułki tartej oraz 2/3 szklanki zimnej wody i wszystko mieszamy aż wszystkie składniki się połączą.
  • Krok 4

    40 min
    Przygotowujemy foremki do muffinek i do każdej foremki wkładamy na spód trochę mięsnej masy, na to układamy jajko przepiórcze, a następnie wypełniamy foremkę masą mięsną tak, aby jajko było zakryte. Tak przygotowane babeczki wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 stopni i pieczemy około 30-40 minut aż do zrumienienia.
  • Krok 5

    13 min
    Przygotowujemy krem: 3 łyżeczki żelatyny rozpuszczamy w 3 łyżkach gorącej wody, mieszamy i pozostawiamy do ostudzenia; twaróg mielimy dwukrotnie, dodajemy do niego sos chrzanowy Winiary, żelatynę oraz 2 łyżki tartego chrzanu, doprawiamy solą, pieprzem i dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Krem przekładamy do rękawa cukierniczego.
  • Krok 6

    2 min
    Upieczone babeczki dekorujemy kremem chrzanowym, natką pietruszki i posypujemy ostrą papryką. Babeczki możemy podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Mięsne babeczki z jajkiem przepiórczym i kremem chrzanowym

Krok 1 z 6

Jajka przepiórcze gotujemy na twardo i obieramy ze skorupek.

Mięsne babeczki z jajkiem przepiórczym i kremem chrzanowym

Krok 2 z 6

Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na rozgrzanym oleju aż będzie miękka.

Mięsne babeczki z jajkiem przepiórczym i kremem chrzanowym

Krok 3 z 6

Mięso mielimy. Do zmielonego mięsa dodajemy podduszoną cebulkę, 3 łyżki Majonezu Dekoracyjnego Winiary, sól, pieprz, ostrą paprykę, gałkę muszkatołową, zioła prowansalskie, 2 łyżki bułki tartej oraz 2/3 szklanki zimnej wody i wszystko mieszamy aż wszystkie składniki się połączą.

Mięsne babeczki z jajkiem przepiórczym i kremem chrzanowym

Krok 4 z 6

Przygotowujemy foremki do muffinek i do każdej foremki wkładamy na spód trochę mięsnej masy, na to układamy jajko przepiórcze, a następnie wypełniamy foremkę masą mięsną tak, aby jajko było zakryte. Tak przygotowane babeczki wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 stopni i pieczemy około 30-40 minut aż do zrumienienia.

Mięsne babeczki z jajkiem przepiórczym i kremem chrzanowym

Krok 5 z 6

Przygotowujemy krem: 3 łyżeczki żelatyny rozpuszczamy w 3 łyżkach gorącej wody, mieszamy i pozostawiamy do ostudzenia; twaróg mielimy dwukrotnie, dodajemy do niego sos chrzanowy Winiary, żelatynę oraz 2 łyżki tartego chrzanu, doprawiamy solą, pieprzem i dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Krem przekładamy do rękawa cukierniczego.

Mięsne babeczki z jajkiem przepiórczym i kremem chrzanowym

Krok 6 z 6

Upieczone babeczki dekorujemy kremem chrzanowym, natką pietruszki i posypujemy ostrą papryką. Babeczki możemy podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Jajka
  • Kanapki
  • Pieczenie
  • Przystawka
  • Warzywa
  • Z mięsem

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Roladki z mięsa mielonego w sosie musztardowym

    Roladki z mięsa mielonego w sosie musztardowym

    1 godz 35 min Łatwy
  • Mazurek wielkanocny z kremem budyniowym i białą czekoladą

    Mazurek wielkanocny z kremem budyniowym i białą czekoladą

    3 godz Łatwy
  • Babeczki na kefirze

    Babeczki na kefirze

    35 min Łatwy
  • Babeczki z kaszy perłowej z pomidorowym kremem

    Babeczki z kaszy perłowej z pomidorowym kremem

    55 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu