Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Mięsne babeczki z jajkiem przepiórczym i kremem chrzanowym to pyszna przekąska, która wspaniale będzie prezentowała się na Wielkanocnym stole.
Przygotowanie
80 min
Krok 1
13 min
Jajka przepiórcze gotujemy na twardo i obieramy ze skorupek.
Krok 2
4 min
Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na rozgrzanym oleju aż będzie miękka.
Krok 3
8 min
Mięso mielimy. Do zmielonego mięsa dodajemy podduszoną cebulkę, 3 łyżki Majonezu Dekoracyjnego Winiary, sól, pieprz, ostrą paprykę, gałkę muszkatołową, zioła prowansalskie, 2 łyżki bułki tartej oraz 2/3 szklanki zimnej wody i wszystko mieszamy aż wszystkie składniki się połączą.
Krok 4
40 min
Przygotowujemy foremki do muffinek i do każdej foremki wkładamy na spód trochę mięsnej masy, na to układamy jajko przepiórcze, a następnie wypełniamy foremkę masą mięsną tak, aby jajko było zakryte. Tak przygotowane babeczki wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 stopni i pieczemy około 30-40 minut aż do zrumienienia.
Krok 5
13 min
Przygotowujemy krem: 3 łyżeczki żelatyny rozpuszczamy w 3 łyżkach gorącej wody, mieszamy i pozostawiamy do ostudzenia; twaróg mielimy dwukrotnie, dodajemy do niego sos chrzanowy Winiary, żelatynę oraz 2 łyżki tartego chrzanu, doprawiamy solą, pieprzem i dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Krem przekładamy do rękawa cukierniczego.
Krok 6
2 min
Upieczone babeczki dekorujemy kremem chrzanowym, natką pietruszki i posypujemy ostrą papryką. Babeczki możemy podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Krok 1
z
6
Jajka przepiórcze gotujemy na twardo i obieramy ze skorupek.
Krok 2
z
6
Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na rozgrzanym oleju aż będzie miękka.
Krok 3
z
6
Mięso mielimy. Do zmielonego mięsa dodajemy podduszoną cebulkę, 3 łyżki Majonezu Dekoracyjnego Winiary, sól, pieprz, ostrą paprykę, gałkę muszkatołową, zioła prowansalskie, 2 łyżki bułki tartej oraz 2/3 szklanki zimnej wody i wszystko mieszamy aż wszystkie składniki się połączą.
Krok 4
z
6
Przygotowujemy foremki do muffinek i do każdej foremki wkładamy na spód trochę mięsnej masy, na to układamy jajko przepiórcze, a następnie wypełniamy foremkę masą mięsną tak, aby jajko było zakryte. Tak przygotowane babeczki wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 stopni i pieczemy około 30-40 minut aż do zrumienienia.
Krok 5
z
6
Przygotowujemy krem: 3 łyżeczki żelatyny rozpuszczamy w 3 łyżkach gorącej wody, mieszamy i pozostawiamy do ostudzenia; twaróg mielimy dwukrotnie, dodajemy do niego sos chrzanowy Winiary, żelatynę oraz 2 łyżki tartego chrzanu, doprawiamy solą, pieprzem i dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Krem przekładamy do rękawa cukierniczego.
Krok 6
z
6
Upieczone babeczki dekorujemy kremem chrzanowym, natką pietruszki i posypujemy ostrą papryką. Babeczki możemy podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0