Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Promocja na ziemniaki
  • Promocja na brokuły
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Szwedzkie kulki mięsne
40 ze 100
Zbilansuj swoje danie
X
MyMenu IQ™
40 ze 100
Popraw bilans dania
Twoje danie może być lepiej zbilansowane

Zbilansuj swoje danie

Dodatek
Dodaj do dania
Deser
Dodaj do dania
Przystawka
Dodaj do dania
Zobacz połączone przepisy
Smacznego!
Wstecz

Dowiedz się więcej o MyMenu IQ™

Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.

Jak wygląda podział wartości odżywczych?

Białko
26.1g / 28%
Węglowodany
24.7g / 27%
Tłuszcze
18.4g / 44%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.
x
MyMenu IQ™

Szwedzkie kulki mięsne

+

Szwedzkie kulki mięsne

Wróć

Szwedzkie kulki mięsne

(0)
45min
Średni

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
200  g
Mięso mielone wieprzowe
200  g
Mięso mielone (najlepiej wołowe)
1  kostka
WINIARY Rosół wołowy
1 
Jajko
1 
Cebula mała
1  szczypta
Pieprz i sól
100  ml
Mleko
1  łyżeczka
Musztarda
50  g
Pietruszka
3  łyżek
Masło
0.5  łyżeczka
Imbir mielony
3  łyżek
Dżem morelowy
200  ml
Słodka śmietanka
1  łyżka
Mąka
trochę
Papryka mielona
1 
Czerstwa Bułka
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
26.06 g
Węglowodany
24.7 g
Tłuszcze
18.36 g
Wartość energetyczna
364.57 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Jeśli zapytasz Szwedów o ich narodowy skarb, znikną na chwilę w kuchni i wrócą z tymi kulkami mięsnymi. Nic dziwnego! Szwedzkie kulki mięsne łączą w sobie smak prażonej cebuli, imbiru i aromatycznych przypraw, które nadają soczystemu mięsu odpowiednio pikantny smak. Gdy zanurzysz te okrągłe cuda w gęstym i kremowym sosie śmietanowym, będziesz miał apetyt na więcej podobnych przysmaków.

Przygotowanie

45 min
  • Krok 1

    1 min
    Bułkę namocz w mleku.
  • Krok 2

    4 min
    Drobno posiekaj cebulę i usmaż ją na łyżce masła.
  • Krok 3

    20 min
    Wymieszaj oba rodzaje mięsa mielonego z bułką odciśniętą z nadmiaru mleka. Dodaj usmażoną (i ostudzoną) cebulę, jajko, zmielony imbir i świeży pieprz (wystarczy zmiażdżyć w moździerzu, jeśli nie zmieliłeś), sól i paprykę. Dokładnie wymieszaj i odstaw masę na około 20 minut.
  • Krok 4

    10 min
    Z masy uformuj mięsne kulki i usmaż je na maśle. Gotowe klopsiki przełóż na talerz i przykryj, aby nadmiernie nie wystygły.
  • Krok 5

    5 min
    Z patelni, na której smażyły się mięsne kulki, wyjmij przypalone kawałki i rozpuść 2 łyżki masła. Dodaj mąkę i smaż przez chwilę. Mąkę z masłem zalej bulionem wołowym WINIARY (kostka rozmieszana w ok. 1 szklance wody), dokładnie wymieszaj i gotuj przez około 10 minut. Na koniec dodaj do sosu słodką śmietankę, sól i pieprz do smaku i krótko zagotuj. Sos można podkreślić 1 łyżeczką ostrej musztardy.
  • Krok 6

    5 min
    Szwedzkie kulki mięsne podawaj z sosem. Danie posyp świeżą pietruszką, dodaj konfiturą żurawinową i ulubiony dodatek ziemniaczamy.
Szwedzkie kulki mięsne

Krok 1 z 6

Bułkę namocz w mleku.

Szwedzkie kulki mięsne

Krok 2 z 6

Drobno posiekaj cebulę i usmaż ją na łyżce masła.

Szwedzkie kulki mięsne

Krok 3 z 6

Wymieszaj oba rodzaje mięsa mielonego z bułką odciśniętą z nadmiaru mleka. Dodaj usmażoną (i ostudzoną) cebulę, jajko, zmielony imbir i świeży pieprz (wystarczy zmiażdżyć w moździerzu, jeśli nie zmieliłeś), sól i paprykę. Dokładnie wymieszaj i odstaw masę na około 20 minut.

Szwedzkie kulki mięsne

Krok 4 z 6

Z masy uformuj mięsne kulki i usmaż je na maśle. Gotowe klopsiki przełóż na talerz i przykryj, aby nadmiernie nie wystygły.

Szwedzkie kulki mięsne

Krok 5 z 6

Z patelni, na której smażyły się mięsne kulki, wyjmij przypalone kawałki i rozpuść 2 łyżki masła. Dodaj mąkę i smaż przez chwilę. Mąkę z masłem zalej bulionem wołowym WINIARY (kostka rozmieszana w ok. 1 szklance wody), dokładnie wymieszaj i gotuj przez około 10 minut. Na koniec dodaj do sosu słodką śmietankę, sól i pieprz do smaku i krótko zagotuj. Sos można podkreślić 1 łyżeczką ostrej musztardy.

Szwedzkie kulki mięsne

Krok 6 z 6

Szwedzkie kulki mięsne podawaj z sosem. Danie posyp świeżą pietruszką, dodaj konfiturą żurawinową i ulubiony dodatek ziemniaczamy.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Danie główne
  • Kuchnia europejska
  • Obiad

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Klopsiki w sosie pieczeniowym

    Klopsiki w sosie pieczeniowym

    45 min Łatwy
  • Szybki gulasz wołowy z grzybami i kluskami śląskimi

    Szybki gulasz wołowy z grzybami i kluskami śląskimi

    1 godz 10 min Łatwy
  • Roladki ze schabu nadziewane pęczakiem i pieczarkami z sałatką z gotowanych buraków i suszonych śliwek

    Roladki ze schabu nadziewane pęczakiem i pieczarkami z sałatką z gotowanych buraków i suszonych śliwek

    2 godz 56 min Łatwy
  • Karkówka w sosie żurawinowym

    Karkówka w sosie żurawinowym

    1 godz 1 min Średni

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu