Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Szwedzkie kulki mięsne
Dodaj do CookBook

Szwedzkie kulki mięsne

(0)
45 min
Średni
Kup składniki
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
200  g
Mięso mielone wieprzowe
200  g
Mięso mielone (najlepiej wołowe)
1  kostka
WINIARY Rosół wołowy
1 
Jajko
1 
Cebula mała
1  szczypta
Pieprz i sól
100  ml
Mleko
1  łyżeczka
Musztarda
50  g
Pietruszka
3  łyżek
Masło
0.5  łyżeczka
Imbir mielony
3  łyżek
Konfitura żurawinowa
200  ml
Słodka śmietanka
1  łyżka
Mąka
trochę
Papryka mielona
1 
Czerstwa Bułka
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
18.6 g
Wartość energetyczna
342.8 kcal
Tłuszcze
18.3 g
Białko
26 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Szwedzka kuchnia bez wątpienia jest wyjątkowo enigmatyczna. Nie jest ona spopularyzowana w Europie, więc najlepszym sposobem na to, by poznać ją nieco bliżej, jest nic innego, jak odwiedzenie tego kraju. Jednak smakowite köttbullar zyskują sobie coraz to większą sławę - nawet w Polsce. Jeśli spotkamy Szweda i zapytamy go, co jest najlepszym, narodowym daniem, wówczas bez wątpienia odpowie on, że są to szwedzkie kulki mięsne. Mogą one z pozoru nieco przypominać tradycyjne klopsiki, które są nam świetnie znane. Jednak sposób ich przygotowania, smak i wyrazisty aromat tego dania mogą nas pozytywnie zaskoczyć.


Szwedzkie kulki mięsne - bogactwo smaku i aromatu

Szwedzkie kulki mięsne to danie, które zarówno pod względem smaku jak i aromatu zasługuje na kulinarnego Oskara! Łączą one w sobie dwa rodzaje mięsa - wołowe i wieprzowe, a także szereg aromatycznych przypraw jak np. imbir czy mielona papryka. Całość dodatkowo zanurzona jest w smakowitym sosie śmietankowym i okraszona żurawinową konfiturą. Takie eksperymentalne łączenia smaków zawsze kończą się powodzeniem!


Kulki szwedzkie - danie proste, idealne na każdą okazję

Jeśli aktualnie nie mamy pomysłu na obiad bądź chcemy przygotować "coś" szybkiego, to kulki szwedzkie stają się dla nas prawdziwym wybawieniem. Jest to danie, które sprawdzi się podczas każdej okazji. Możemy je zaserwować na przyjęciu weselnym, urodzinach, imieninach, czy rodzinnym obiedzie. Przepis na szwedzkie kulki mięsne jest wyjątkowo prosty, a ich przygotowanie nie zajmie nam więcej niż kilka minut. Nie musimy posiadać zdolności kulinarnych - wystarczy kilka, prostych składników oraz odrobina chęci. W ten sposób zaprosimy na nasz stół przysmak mroźnej Skandynawii!


Z czym serwować szwedzkie kulki mięsne?

Tradycyjnie, kulki szwedzkie serwowane są z ziemniaczanym puree. Powstaje ono z ziemniaków połączonych z masłem oraz śmietaną i dodatkiem tartego sera. Jednocześnie możemy skusić się na szwedzkie kulki mięsne z gotowanymi lub pieczonymi ziemniakami. Opcjonalnie, możemy zastąpić je słodkimi batatami, z którymi również stworzą smakowitą propozycję. Często, danie to podawane jest także w towarzystwie świeżego pieczywa. Sposób ich podawania zależy więc od naszych preferencji i aktualnych potrzeb!

Przygotowanie

45 min
  • Krok 1

    1 min
    Bułkę namocz w mleku.
  • Krok 2

    4 min
    Drobno posiekaj cebulę i usmaż ją na łyżce masła.
  • Krok 3

    20 min
    Wymieszaj oba rodzaje mięsa mielonego z bułką odciśniętą z nadmiaru mleka. Dodaj usmażoną (i ostudzoną) cebulę, jajko, zmielony imbir i świeży pieprz (wystarczy zmiażdżyć w moździerzu, jeśli nie zmieliłeś), sól i paprykę. Dokładnie wymieszaj i odstaw masę na około 20 minut.
  • Krok 4

    10 min
    Z masy uformuj mięsne kulki i usmaż je na maśle. Gotowe klopsiki przełóż na talerz i przykryj, aby nadmiernie nie wystygły.
  • Krok 5

    5 min
    Z patelni, na której smażyły się mięsne kulki, wyjmij przypalone kawałki i rozpuść 2 łyżki masła. Dodaj mąkę i smaż przez chwilę. Mąkę z masłem zalej bulionem wołowym WINIARY (kostka rozmieszana w ok. 1 szklance wody), dokładnie wymieszaj i gotuj przez około 10 minut. Na koniec dodaj do sosu słodką śmietankę, sól i pieprz do smaku i krótko zagotuj. Sos można podkreślić 1 łyżeczką ostrej musztardy.
  • Krok 6

    5 min
    Szwedzkie kulki mięsne podawaj z sosem. Danie posyp świeżą pietruszką, dodaj konfiturę żurawinową i ulubiony dodatek ziemniaczany.
Szwedzkie kulki mięsne

Krok 1 z 6

Bułkę namocz w mleku.

Szwedzkie kulki mięsne

Krok 2 z 6

Drobno posiekaj cebulę i usmaż ją na łyżce masła.

Szwedzkie kulki mięsne

Krok 3 z 6

Wymieszaj oba rodzaje mięsa mielonego z bułką odciśniętą z nadmiaru mleka. Dodaj usmażoną (i ostudzoną) cebulę, jajko, zmielony imbir i świeży pieprz (wystarczy zmiażdżyć w moździerzu, jeśli nie zmieliłeś), sól i paprykę. Dokładnie wymieszaj i odstaw masę na około 20 minut.

Szwedzkie kulki mięsne

Krok 4 z 6

Z masy uformuj mięsne kulki i usmaż je na maśle. Gotowe klopsiki przełóż na talerz i przykryj, aby nadmiernie nie wystygły.

Szwedzkie kulki mięsne

Krok 5 z 6

Z patelni, na której smażyły się mięsne kulki, wyjmij przypalone kawałki i rozpuść 2 łyżki masła. Dodaj mąkę i smaż przez chwilę. Mąkę z masłem zalej bulionem wołowym WINIARY (kostka rozmieszana w ok. 1 szklance wody), dokładnie wymieszaj i gotuj przez około 10 minut. Na koniec dodaj do sosu słodką śmietankę, sól i pieprz do smaku i krótko zagotuj. Sos można podkreślić 1 łyżeczką ostrej musztardy.

Szwedzkie kulki mięsne

Krok 6 z 6

Szwedzkie kulki mięsne podawaj z sosem. Danie posyp świeżą pietruszką, dodaj konfiturę żurawinową i ulubiony dodatek ziemniaczany.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Ogólna ocena

5.0 z 5
5
Wszystkich ocen: 1
Podziel się swoją opinią
Select a row to filter reviews by rating
11
11
00
00
00
00

Opinie

5

Magda

A do czego jest w przepisie dżem?
Anonim (niezweryfikowany) 08/19/2023-04:19 CEST
Czy ta opinia jest przydatna?
Reply by Expert 08/21/2023-04:32 CEST
Magda, dziękujemy za czujność. Nie chodziło o dżem tylko o konfiturę żurawinową, z którą możemy podawać klopsiki. Już poprawiliśmy przepis. Pozdrawiamy! 😊

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bogate w białko
  • Danie główne
  • Kuchnia europejska
  • Najlepsze danie
  • Niski poziom cukru
  • Obiad
  • Źródło białka

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Köttbullar (szwedzkie klopsiki)

    Köttbullar (szwedzkie klopsiki)

    28 min Łatwy
  • Klopsiki szwedzkie

    Klopsiki szwedzkie

    1 godz 30 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu