Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Klopsiki szwedzkie

0
90 min
Łatwy

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

400 g
Mięso mielone wołowe
1 
Czerwona cebula
1 
Jajko
1 
Bułka kajzerka
2 łyżek
Kwaśna Śmietana 18%
0.5 szklanka
Mleko
1 trochę
Sól
1 trochę
Oliwa z oliwek
2 płaskich łyżek
Masło
2 łyżek
Mąka pszenna pełnoziarnista
60 g
Konfitura żurawinowa
2 łyżek
Śmietana 30%
1 trochę
Pieprz czarny

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Tłuszcze
32.92 g
Białko
24.96 g
Wartość energetyczna
489.41 kcal
Węglowodany
22.61 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

90 min
Krok 1
5 min
Bułkę pokrój w kostkę, zalej śmietaną i mlekiem, zostaw do napęcznienia.
Krok 2
5 min
Cebulę obierz, pokrój w drobną kostkę i zeszklij na niewielkiej ilości oleju.
Krok 3
10 min
Mięso podziel na 2 części, do jednej z nich dodaj bułkę wraz z mlekiem, podsmażoną cebulę i jajko. Zmiksuj blenderem na gładką masę. Połącz z drugą połową mięsa, dopraw do smaku i wymieszaj.
Krok 4
5 min
Uformuj małe klopsiki.
Krok 5
35 min
W posolonej wodzie ugotuj klopsiki (przez ok. 20 minut). Wyjmij łyżką cedzakową i odstaw na 15 minut.
Krok 6
10 min
Na patelni rozgrzej olej. Klopsiki smaż partiami, aż będą złociste.
Krok 7
10 min
Sos: masło rozpuść w rondelku, dodaj mąkę i mieszając, smaż przez 2 minuty. Wlej bulion wołowy rozpuszczony w 400 ml wody, cały czas mieszając. Gotuj aż zgęstnieje. Dodaj śmietankę. Dopraw do smaku. Przełóż klopsiki.
Krok 8
1 min
Podaj z ziemniakami puree i łyżką żurawiny do mięs.
Klopsiki szwedzkie

Krok 1 z 8

Bułkę pokrój w kostkę, zalej śmietaną i mlekiem, zostaw do napęcznienia.

Klopsiki szwedzkie

Krok 2 z 8

Cebulę obierz, pokrój w drobną kostkę i zeszklij na niewielkiej ilości oleju.

Klopsiki szwedzkie

Krok 3 z 8

Mięso podziel na 2 części, do jednej z nich dodaj bułkę wraz z mlekiem, podsmażoną cebulę i jajko. Zmiksuj blenderem na gładką masę. Połącz z drugą połową mięsa, dopraw do smaku i wymieszaj.

Klopsiki szwedzkie

Krok 4 z 8

Uformuj małe klopsiki.

Klopsiki szwedzkie

Krok 5 z 8

W posolonej wodzie ugotuj klopsiki (przez ok. 20 minut). Wyjmij łyżką cedzakową i odstaw na 15 minut.

Klopsiki szwedzkie

Krok 6 z 8

Na patelni rozgrzej olej. Klopsiki smaż partiami, aż będą złociste.

Klopsiki szwedzkie

Krok 7 z 8

Sos: masło rozpuść w rondelku, dodaj mąkę i mieszając, smaż przez 2 minuty. Wlej bulion wołowy rozpuszczony w 400 ml wody, cały czas mieszając. Gotuj aż zgęstnieje. Dodaj śmietankę. Dopraw do smaku. Przełóż klopsiki.

Klopsiki szwedzkie

Krok 8 z 8

Podaj z ziemniakami puree i łyżką żurawiny do mięs.


Jakie znasz przepisy z kuchni skandynawskiej? Mamy pomysł na urozmaicenie Twoich kulinarnych zwyczajów! Klopsiki szwedzkie są soczyste i miękkie dzięki właściwemu sposobowi przyrządzania – klopsy po szwedzku formujemy przede wszystkim z bułki nasączonej mlekiem i śmietanką oraz mięsa mielonego (na przykład wołowego), a następnie gotujemy – po czym smażymy aż do osiągnięcia przez nie złocistego koloru.

Klopsy warto podawać z sosem na bazie Rosołu wołowego WINIARY, ziemniakami puree oraz żurawiną lub borówką do mięs, ale danie będzie wyborne również z chrupiącymi frytkami domowej roboty.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika