Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Bułkę pokrój w kostkę, zalej śmietaną i mlekiem, zostaw do napęcznienia.
Cebulę obierz, pokrój w drobną kostkę i zeszklij na niewielkiej ilości oleju.
Mięso podziel na 2 części, do jednej z nich dodaj bułkę wraz z mlekiem, podsmażoną cebulę i jajko. Zmiksuj blenderem na gładką masę. Połącz z drugą połową mięsa, dopraw do smaku i wymieszaj.
Uformuj małe klopsiki.
W posolonej wodzie ugotuj klopsiki (przez ok. 20 minut). Wyjmij łyżką cedzakową i odstaw na 15 minut.
Na patelni rozgrzej olej. Klopsiki smaż partiami, aż będą złociste.
Sos: masło rozpuść w rondelku, dodaj mąkę i mieszając, smaż przez 2 minuty. Wlej bulion wołowy rozpuszczony w 400 ml wody, cały czas mieszając. Gotuj aż zgęstnieje. Dodaj śmietankę. Dopraw do smaku. Przełóż klopsiki.
Podaj z ziemniakami puree i łyżką żurawiny do mięs.