Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Klopsiki szwedzkie

0
1 godz 30 min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Winiary.pl
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

400  g
Mięso mielone wołowe
1 
Czerwona cebula
1 
Jajko
1 
Bułka kajzerka
2  łyżek
Kwaśna Śmietana 18%
0.5  szklanka
Mleko
trochę
Sól
trochę
Oliwa z oliwek
2  płaskich łyżek
Masło
2  łyżek
Mąka pszenna pełnoziarnista
60  g
Konfitura żurawinowa
2  łyżek
Śmietana 30%
trochę
Pieprz czarny

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
24.96 g
Węglowodany
22.61 g
Tłuszcze
32.92 g
Wartość energetyczna
489.41 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

90 min
Krok 1
5 min
Bułkę pokrój w kostkę, zalej śmietaną i mlekiem, zostaw do napęcznienia.
Krok 2
5 min
Cebulę obierz, pokrój w drobną kostkę i zeszklij na niewielkiej ilości oleju.
Krok 3
10 min
Mięso podziel na 2 części, do jednej z nich dodaj bułkę wraz z mlekiem, podsmażoną cebulę i jajko. Zmiksuj blenderem na gładką masę. Połącz z drugą połową mięsa, dopraw do smaku i wymieszaj.
Krok 4
5 min
Uformuj małe klopsiki.
Krok 5
35 min
W posolonej wodzie ugotuj klopsiki (przez ok. 20 minut). Wyjmij łyżką cedzakową i odstaw na 15 minut.
Krok 6
10 min
Na patelni rozgrzej olej. Klopsiki smaż partiami, aż będą złociste.
Krok 7
10 min
Sos: masło rozpuść w rondelku, dodaj mąkę i mieszając, smaż przez 2 minuty. Wlej bulion wołowy rozpuszczony w 400 ml wody, cały czas mieszając. Gotuj aż zgęstnieje. Dodaj śmietankę. Dopraw do smaku. Przełóż klopsiki.
Krok 8
1 min
Podaj z ziemniakami puree i łyżką żurawiny do mięs.
Klopsiki szwedzkie

Krok 1 z 8

Bułkę pokrój w kostkę, zalej śmietaną i mlekiem, zostaw do napęcznienia.

Klopsiki szwedzkie

Krok 2 z 8

Cebulę obierz, pokrój w drobną kostkę i zeszklij na niewielkiej ilości oleju.

Klopsiki szwedzkie

Krok 3 z 8

Mięso podziel na 2 części, do jednej z nich dodaj bułkę wraz z mlekiem, podsmażoną cebulę i jajko. Zmiksuj blenderem na gładką masę. Połącz z drugą połową mięsa, dopraw do smaku i wymieszaj.

Klopsiki szwedzkie

Krok 4 z 8

Uformuj małe klopsiki.

Klopsiki szwedzkie

Krok 5 z 8

W posolonej wodzie ugotuj klopsiki (przez ok. 20 minut). Wyjmij łyżką cedzakową i odstaw na 15 minut.

Klopsiki szwedzkie

Krok 6 z 8

Na patelni rozgrzej olej. Klopsiki smaż partiami, aż będą złociste.

Klopsiki szwedzkie

Krok 7 z 8

Sos: masło rozpuść w rondelku, dodaj mąkę i mieszając, smaż przez 2 minuty. Wlej bulion wołowy rozpuszczony w 400 ml wody, cały czas mieszając. Gotuj aż zgęstnieje. Dodaj śmietankę. Dopraw do smaku. Przełóż klopsiki.

Klopsiki szwedzkie

Krok 8 z 8

Podaj z ziemniakami puree i łyżką żurawiny do mięs.


Jakie znasz przepisy z kuchni skandynawskiej? Mamy pomysł na urozmaicenie Twoich kulinarnych zwyczajów! Klopsiki szwedzkie są soczyste i miękkie dzięki właściwemu sposobowi przyrządzania – klopsy po szwedzku formujemy przede wszystkim z bułki nasączonej mlekiem i śmietanką oraz mięsa mielonego (na przykład wołowego), a następnie gotujemy – po czym smażymy aż do osiągnięcia przez nie złocistego koloru.

Klopsy warto podawać z sosem na bazie Rosołu wołowego WINIARY, ziemniakami puree oraz żurawiną lub borówką do mięs, ale danie będzie wyborne również z chrupiącymi frytkami domowej roboty.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

25 ze 100
Zbilansuj swoje danie
MyMenu IQ™
25 ze 100
Popraw bilans dania
Twoje danie może być lepiej zbilansowane

Zbilansuj swoje danie

Deser
Dodaj do dania
Dodatek
Dodaj do dania
Przystawka
Dodaj do dania
Wstecz
Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.
Białko
25g / 21%
Węglowodany
22.6g / 18%
Tłuszcze
32.9g / 60%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika