Żurek na wędzonych żeberkach
55min
Łatwy
500 g
Żeberka wędzone
6
Kiełbasa wieprzowa
2
Marchewka
80 g
Pietruszka
7
Ziemniaki
400 mg
Zakwas na żurek
2 ząbków
Czosnek
2 łyżeczek
Chrzan tarty
200 ml
Kwaśna śmietana
1 trochę
Sól
1 trochę
Pieprz czarny
4 kulek
Ziele angielskie mielone
1
Liść laurowy
1 łyżka
Majeranek
.
Wartości odżywcze
Białko
53.46 g
Węglowodany
16.59 g
Tłuszcze
85.5 g
Wartość energetyczna
1068.34 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
55 min
Krok 1
30 min
Do garnka wkładamy żeberka i zalewamy wodą około 2,5 - 3 l. Zagotowujemy, ściągamy szumowinę, dodajemy ziele angielskie, liść laurowy, sól i przeciśnięty czosnek, gotujemy na wolnym ogniu przez około 30 minut.
Krok 2
20 min
Ziemniaki, marchew i pietruszkę obieramy. Ziemniaki i pietruszkę kroimy w kostkę, marchew w plasterki. Dodajemy do zupy, wszystko gotujemy razem przez około 20 minut. Następnie dodajemy pokrojone na 3 części kiełbaski śląskie oraz chrzan.
Krok 3
5 min
Po około 5 minutach zalewamy wszystko żurem, zabielamy śmietaną i przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, ziarenkami smaku i majerankiem.
Żurek na wędzonych żeberkach to idealna potrawa na obiad. Zupa doprawiona jest Przyprawą ZIARENKA SMAKU uniwersalne WINIARY, dzięki czemu zyskuje jeszcze bardziej na głębi smakowej. Pamiętaj o odpowiednim zabieleniu zupy przy pomocy śmietany, dzięki czemu danie nabierze wiejskiego i tradycyjnego charakteru.
Komentarze 0