Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Żurek na wędzonych żeberkach

0
55 min
Łatwy

Składniki

-
6 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

500 g
Żeberka wędzone
6 
Kiełbasa wieprzowa
2 
Marchewka
80 g
Pietruszka
7 
Ziemniaki
400 mg
Zakwas na żurek
2 ząbków
Czosnek
2 łyżeczek
Chrzan tarty
200 ml
Kwaśna śmietana
1 trochę
Sól
1 trochę
Pieprz czarny
4 kulek
Ziele angielskie mielone
1 
Liść laurowy
1 łyżka
Majeranek

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
Adimo
.

Wartości odżywcze

Tłuszcze
85.5 g
Węglowodany
16.59 g
Białko
53.46 g
Wartość energetyczna
1068.34 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

55 min
Krok 1
30 min
Do garnka wkładamy żeberka i zalewamy wodą około 2,5 - 3 l. Zagotowujemy, ściągamy szumowinę, dodajemy ziele angielskie, liść laurowy, sól i przeciśnięty czosnek, gotujemy na wolnym ogniu przez około 30 minut.
Krok 2
20 min
Ziemniaki, marchew i pietruszkę obieramy. Ziemniaki i pietruszkę kroimy w kostkę, marchew w plasterki. Dodajemy do zupy, wszystko gotujemy razem przez około 20 minut. Następnie dodajemy pokrojone na 3 części kiełbaski śląskie oraz chrzan.
Krok 3
5 min
Po około 5 minutach zalewamy wszystko żurem, zabielamy śmietaną i przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, ziarenkami smaku i majerankiem.
Żurek na wędzonych żeberkach

Krok 1 z 3

Do garnka wkładamy żeberka i zalewamy wodą około 2,5 - 3 l. Zagotowujemy, ściągamy szumowinę, dodajemy ziele angielskie, liść laurowy, sól i przeciśnięty czosnek, gotujemy na wolnym ogniu przez około 30 minut.

Żurek na wędzonych żeberkach

Krok 2 z 3

Ziemniaki, marchew i pietruszkę obieramy. Ziemniaki i pietruszkę kroimy w kostkę, marchew w plasterki. Dodajemy do zupy, wszystko gotujemy razem przez około 20 minut. Następnie dodajemy pokrojone na 3 części kiełbaski śląskie oraz chrzan.

Żurek na wędzonych żeberkach

Krok 3 z 3

Po około 5 minutach zalewamy wszystko żurem, zabielamy śmietaną i przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, ziarenkami smaku i majerankiem.

Żurek na wędzonych żeberkach to idealna potrawa na obiad. Zupa doprawiona jest Przyprawą ZIARENKA SMAKU uniwersalne WINIARY, dzięki czemu zyskuje jeszcze bardziej na głębi smakowej. Pamiętaj o odpowiednim zabieleniu zupy przy pomocy śmietany, dzięki czemu danie nabierze wiejskiego i tradycyjnego charakteru.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika