Żeberka wieprzowe duszone w piwie
115min
Łatwy
1 trochę
Przyprawa w płynie MAGGI
1 kg
Żeberka wieprzowe
180 ml
Piwo jasne
1 łyżka
Miód
1
Cebula
2 ząbków
Czosnek
1
Liść laurowy
1 łyżeczka
Słodka papryka
0.5 łyżka
Mąka pszenna pełnoziarnista
2 łyżek
Oliwa z oliwek
2 łyżek
Sok z cytryny
1 trochę
Sól
1 trochę
Pieprz czarny
.
Wartości odżywcze
Białko
36.93 g
Węglowodany
14.41 g
Tłuszcze
12.61 g
Wartość energetyczna
303.13 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
115 min
Krok 1
10 min
Żeberka pokroić na porcje, umyć, osuszyć, oprószyć solą i pieprzem. Zrumienić na rozgrzanym oleju, przełożyć do rondla.
Krok 2
10 min
Na tłuszczu, w którym smażyło się mięso, zeszklić drobno posiekane cebulę i czosnek. Dodać piwo, miód, sok z cytryny, zagotować.
Krok 3
90 min
Przygotowany sos połączyć z mięsem, dodać liść laurowy, mieloną paprykę, wlać 2/3 szkl. wody i dusić pod przykryciem do miękkości.
Krok 4
5 min
Po koniec dodać mąkę wymieszaną z odrobiną zimnej wody, zagotować. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i przyprawą do zupy.
Żeberka wieprzowe duszone w piwie pokochają miłośnicy mięsnych dań. Żeberka dusimy w intensywnym sosie piwno-miodowo-cytrynowym, a dodatkowo doprawiamy je charakterną papryką i aromatyczną WINIARY Przyprawą do zup, sosów, sałatek. Żeberka wieprzowe duszone w piwie podawaj z ulubionymi dodatkami, np. surówką i ziemniakami.
Komentarze 0