Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Parzybroda z białej kapusty

(0)
1 godz 18 min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest paula22
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
6 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

0.5  główka
Kapusta biała
250  g
Wieprzowina surowa
1 
Cebula
4 
Ziemniaki
1 
Liść laurowy
1  ząbek
100  g
Boczek wędzony
trochę
Sól
trochę
Pieprz czarny
trochę
Kminek

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
13.19 g
Węglowodany
9.38 g
Tłuszcze
13.01 g
Wartość energetyczna
204.92 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

78 min
Krok 1
5 min
Kapustę opłukać, poszatkować, cebulę pokroić.
Krok 2
8 min
Wieprzowinę opłukać, pokroić, dodać kapustę i cebulę, liść laurowy, sól, pieprz, kminek, zalać wrzątkiem.
Krok 3
40 min
Gotować 40 minut.
Krok 4
20 min
Dodać pokrojone w kostkę ziemniaki, gotować jeszcze przez 20 minut, aż będą miękkie.
Krok
5 min
Boczek drobno pokroić, zrumienić, dodać do zupy, przyprawić ewentualnie.
Parzybroda z białej kapusty

Krok 1 z 5

Kapustę opłukać, poszatkować, cebulę pokroić.

Parzybroda z białej kapusty

Krok 2 z 5

Wieprzowinę opłukać, pokroić, dodać kapustę i cebulę, liść laurowy, sól, pieprz, kminek, zalać wrzątkiem.

Parzybroda z białej kapusty

Krok 3 z 5

Gotować 40 minut.

Parzybroda z białej kapusty

Krok 4 z 5

Dodać pokrojone w kostkę ziemniaki, gotować jeszcze przez 20 minut, aż będą miękkie.

Parzybroda z białej kapusty

Krok z 5

Boczek drobno pokroić, zrumienić, dodać do zupy, przyprawić ewentualnie.

Parzybroda z białej kapusty to pyszna zupa o wdzięcznej nazwie. Wywodzi się z tego, że kapusta w zupie była szatkowana na dosyć szerokie i długie pasy, które podczas jedzenia zwisały z łyżki, przyklejały się do brody i parzyły ją. Jeśli odczekasz chwilę i podmuchasz na łyżkę, to oparzenia brody nie będą Ci straszne! Wypróbuj przepis na tę oryginalną, aromatyczną zupę.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
4
Czy polecisz ten produkt/przepis znajomym?
Images
Dodano 0 z 6.
CAPTCHA obrazkowa
Proszę wypełnić pole captcha