Parzybroda z białej kapusty
1 godz 18 min
Łatwy
.
Wartości odżywcze
Białko
13.19 g
Węglowodany
9.38 g
Tłuszcze
13.01 g
Wartość energetyczna
204.92 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
78 min
Krok 1
5 min
Kapustę opłukać, poszatkować, cebulę pokroić.
Krok 2
8 min
Wieprzowinę opłukać, pokroić, dodać kapustę i cebulę, liść laurowy, sól, pieprz, kminek, zalać wrzątkiem.
Krok 3
40 min
Gotować 40 minut.
Krok 4
20 min
Dodać pokrojone w kostkę ziemniaki, gotować jeszcze przez 20 minut, aż będą miękkie.
Krok
5 min
Boczek drobno pokroić, zrumienić, dodać do zupy, przyprawić ewentualnie.
Parzybroda z białej kapusty to pyszna zupa o wdzięcznej nazwie. Wywodzi się z tego, że kapusta w zupie była szatkowana na dosyć szerokie i długie pasy, które podczas jedzenia zwisały z łyżki, przyklejały się do brody i parzyły ją. Jeśli odczekasz chwilę i podmuchasz na łyżkę, to oparzenia brody nie będą Ci straszne! Wypróbuj przepis na tę oryginalną, aromatyczną zupę.
Komentarze 0