Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Ciasto ze śliwkami
Dodaj do CookBook

Ciasto ze śliwkami

(2)
1 godz 32 min
Łatwy
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

20 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  opakowanie
Budyń o smaku waniliowym z cukrem WINIARY
1  opakowanie
Cukier wanilinowy WINIARY
1  łyżeczka
Proszek do pieczenia
500  ml
Mleko
3  szklanek
Mąka pszenna
250  g
Margaryna
0.75  szklanka
Cukier
2 
Jajko
500  g
Śliwki
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
26.8 g
Wartość energetyczna
233.9 kcal
Tłuszcze
12.1 g
Białko
4.1 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
W sezonie na śliwki warto zrobić ciasto z tymi pysznymi owocami. Ciasto ze śliwkami w tej wersji zaskoczy cię nie tylko swoją kruchością, ale także kremowym dodatkiem Budyniu o smaku waniliowym WINIARY. Połączenie budyniu z kruszonką jest idealne – wypróbuj je koniecznie! Ciasto ze śliwkami podawaj z filiżanką ulubionej kawy.

Przygotowanie

92 min
  • Krok 1

    5 min
    Ugotuj budyń, do gorącego dodaj łyżkę mąki i dokładnie wymieszaj.
  • Krok 2

    2 min
    Rozgrzej piekarnik do 180 stopni i wysmaruj formę tłuszczem.
  • Krok 3

    15 min
    Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia, dodaj margarynę, 0,5 szklanki cukru, cukier wanilinowy i jajka. Zagnieć ciasto.
  • Krok 4

    5 min
    Śliwki umyj, przekrój na połówki, wyjmij pestki.
  • Krok 5

    10 min
    3/4 ciasta rozłóż w formie,uformuj brzegi, a całość nakłuj widelcem, dociśnij (pozostałą część ciasta odłóż do lodówki).
  • Krok 6

    5 min
    Na ciasto w formie wyłóż masę budyniową, a następnie śliwki. Posyp dwiema łyżkami cukru.
  • Krok 7

    5 min
    Zetrzyj resztę ciasta na szerokich oczkach tarki na śliwki.
  • Krok 8

    45 min
    Piecz około 45 minut.
Ciasto ze śliwkami

Krok 1 z 8

Ugotuj budyń, do gorącego dodaj łyżkę mąki i dokładnie wymieszaj.

Ciasto ze śliwkami

Krok 2 z 8

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni i wysmaruj formę tłuszczem.

Ciasto ze śliwkami

Krok 3 z 8

Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia, dodaj margarynę, 0,5 szklanki cukru, cukier wanilinowy i jajka. Zagnieć ciasto.

Ciasto ze śliwkami

Krok 4 z 8

Śliwki umyj, przekrój na połówki, wyjmij pestki.

Ciasto ze śliwkami

Krok 5 z 8

3/4 ciasta rozłóż w formie,uformuj brzegi, a całość nakłuj widelcem, dociśnij (pozostałą część ciasta odłóż do lodówki).

Ciasto ze śliwkami

Krok 6 z 8

Na ciasto w formie wyłóż masę budyniową, a następnie śliwki. Posyp dwiema łyżkami cukru.

Ciasto ze śliwkami

Krok 7 z 8

Zetrzyj resztę ciasta na szerokich oczkach tarki na śliwki.

Ciasto ze śliwkami

Krok 8 z 8

Piecz około 45 minut.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Ogólna ocena

4.4 z 5
4.4285714285714
Wszystkich ocen: 7
Podziel się swoją opinią
Select a row to filter reviews by rating
77
33
44
00
00
00

Opinie

5

Barbara

Ciasto jest pyszne 🥰Zachęcam .WINIARY dziękuję, można na Was liczyć.
Anonim (niezweryfikowany) 09/24/2023-07:46 CEST
Czy ta opinia jest przydatna?
Reply by Expert 10/02/2023-03:38 CEST
Barbaro, super, że Ci smakowało. Mamy nadzieję, że to nie ostatni nasz przepis w Twoim menu 😊
5

Jaga

Ciasto rewelacja, drugi rok z tego przepisu korzystam. Wszystkim smakuje. Polecam króluje we wrześniu na moim stole
Anonim (niezweryfikowany) 09/02/2023-02:45 CEST
Czy ta opinia jest przydatna?
Reply by Expert 09/06/2023-01:47 CEST
Jaga, dziękujemy za taką miłą opinię! I cieszymy się, że Twoi bliscy polubili to ciasto. 😊
4

Mirela

Niestety ciasto za drugim razem także z zakalcem a szkoda
Anonim (niezweryfikowany) 08/29/2021-01:02 CEST
Czy ta opinia jest przydatna?
Reply by Expert 09/14/2021-11:24 CEST
Mirelo - szkoda :( W jakiej temperaturze piekłaś ciasto? Daj nam znać!
4

Emanuela

Witam właśnie zrobiłam ciasto i wkładam do piekarnika. Jest podany czas pieczenia a nie ma w jakiej temperaturze piec w piekarniku. Pozdrawiam.
Anonim (niezweryfikowany) 08/28/2021-02:46 CEST
Czy ta opinia jest przydatna?
Reply by Expert 09/14/2021-11:24 CEST
Emanuelo, pieczemy w temp. 180 st.
4

Anna

Ciasto rewelacja szybko się robi i jest przepyszne. Zachęcam do wypróbowania przepisu, budyń podkreśla smak śliwek.
Anonim (niezweryfikowany) 08/07/2021-04:02 CEST
Czy ta opinia jest przydatna?
Reply by Expert 09/14/2021-11:22 CEST
Dziękujemy za opinię i zachęcamy do korzystania z innych naszych przepisów na pyszne ciasta!
4

Hanuś

Rzeczywiście szybkie, smaczne,z budyniem rewelacja i nie jest go dużo , nie wszyscy się zorientowali , ze ciasto jest z budyniem- dla mnie super!
Anonim (niezweryfikowany) 09/21/2020-02:34 CEST
Czy ta opinia jest przydatna?
Reply by Expert 12/17/2020-02:10 CET
Cieszymy się! :-) Przetestuj też inne przepisy na pyszne ciasta.

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Ciasto
  • Deser
  • Dzień ojca
  • Jajka
  • Kuchnia europejska
  • Kuchnie świata
  • Niski poziom soli
  • Pieczenie
  • Poniżej 300 kcal
  • Popołudniowa przekąska
  • Tradycyjne danie
  • Wegetariańskie
  • Z jajkami

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Ciasto z truskawkami i galaretką

    Ciasto z truskawkami i galaretką

    1 godz 28 min Łatwy
  • Ciasto czekoladowe z majonezem

    Ciasto czekoladowe z majonezem

    56 min Łatwy
  • Ciasto na pizzę z mlekiem

    Ciasto na pizzę z mlekiem

    1 godz 20 min Łatwy
  • Korzenne ciasto marchewkowe

    Korzenne ciasto marchewkowe

    1 godz 40 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu