Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Zupy
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Promocja na pomidory
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
  • Kontakt
Ciasto ze śliwkami

Ciasto ze śliwkami

(1)
1 godz 32 min
Łatwy
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

20 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  opakowanie
Budyń o smaku waniliowym z cukrem WINIARY
1  opakowanie
Cukier wanilinowy WINIARY
1  łyżeczka
Proszek do pieczenia WINIARY
500  ml
Mleko
3  szklanek
Mąka pszenna pełnoziarnista
250  g
Margaryna
0.75  szklanka
Cukier
2 
Jajko
500  g
Śliwki
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
4.15 g
Węglowodany
26.77 g
Tłuszcze
12.14 g
Wartość energetyczna
233.94 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
W sezonie na śliwki warto zrobić ciasto z tymi pysznymi owocami. Ciasto ze śliwkami w tej wersji zaskoczy cię nie tylko swoją kruchością, ale także kremowym dodatkiem Budyniu o smaku waniliowym WINIARY. Połączenie budyniu z kruszonką jest idealne – wypróbuj je koniecznie! Ciasto ze śliwkami podawaj z filiżanką ulubionej kawy.

Przygotowanie

92 min
  • Krok 1

    5 min
    Ugotuj budyń, do gorącego dodaj łyżkę mąki i dokładnie wymieszaj.
  • Krok 2

    2 min
    Rozgrzej piekarnik do 180 stopni i wysmaruj formę tłuszczem.
  • Krok 3

    15 min
    Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia, dodaj margarynę, 0,5 szklanki cukru, cukier wanilinowy i jajka. Zagnieć ciasto.
  • Krok 4

    5 min
    Śliwki umyj, przekrój na połówki, wyjmij pestki.
  • Krok 5

    10 min
    3/4 ciasta rozłóż w formie,uformuj brzegi, a całość nakłuj widelcem, dociśnij (pozostałą część ciasta odłóż do lodówki).
  • Krok 6

    5 min
    Na ciasto w formie wyłóż masę budyniową, a następnie śliwki. Posyp dwiema łyżkami cukru.
  • Krok 7

    5 min
    Zetrzyj resztę ciasta na szerokich oczkach tarki na śliwki.
  • Krok 8

    45 min
    Piecz około 45 minut.
Ciasto ze śliwkami

Krok 1 z 8

Ugotuj budyń, do gorącego dodaj łyżkę mąki i dokładnie wymieszaj.

Ciasto ze śliwkami

Krok 2 z 8

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni i wysmaruj formę tłuszczem.

Ciasto ze śliwkami

Krok 3 z 8

Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia, dodaj margarynę, 0,5 szklanki cukru, cukier wanilinowy i jajka. Zagnieć ciasto.

Ciasto ze śliwkami

Krok 4 z 8

Śliwki umyj, przekrój na połówki, wyjmij pestki.

Ciasto ze śliwkami

Krok 5 z 8

3/4 ciasta rozłóż w formie,uformuj brzegi, a całość nakłuj widelcem, dociśnij (pozostałą część ciasta odłóż do lodówki).

Ciasto ze śliwkami

Krok 6 z 8

Na ciasto w formie wyłóż masę budyniową, a następnie śliwki. Posyp dwiema łyżkami cukru.

Ciasto ze śliwkami

Krok 7 z 8

Zetrzyj resztę ciasta na szerokich oczkach tarki na śliwki.

Ciasto ze śliwkami

Krok 8 z 8

Piecz około 45 minut.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 4

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
M Mirela

Niestety ciasto za drugim razem także z zakalcem a szkoda

Winiary
Expert

Mirelo - szkoda :( W jakiej temperaturze piekłaś ciasto? Daj nam znać!

E Emanuela

Witam właśnie zrobiłam ciasto i wkładam do piekarnika. Jest podany czas pieczenia a nie ma w jakiej temperaturze piec w piekarniku. Pozdrawiam.

Winiary
Expert

Emanuelo, pieczemy w temp. 180 st.

A Anna

Ciasto rewelacja szybko się robi i jest przepyszne. Zachęcam do wypróbowania przepisu, budyń podkreśla smak śliwek.

Winiary
Expert

Dziękujemy za opinię i zachęcamy do korzystania z innych naszych przepisów na pyszne ciasta!

H Hanuś

Rzeczywiście szybkie, smaczne,z budyniem rewelacja i nie jest go dużo , nie wszyscy się zorientowali , ze ciasto jest z budyniem- dla mnie super!

Winiary
Expert

Cieszymy się! :-) Przetestuj też inne przepisy na pyszne ciasta.

Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Ciasto
  • Deser
  • Dzień ojca
  • Jajka
  • Kuchnia europejska
  • Kuchnie świata
  • Pieczenie
  • Popołudniowa przekąska
  • Tradycyjne danie
  • Z jajkami

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Pleśniak

    Pleśniak

    1 godz 15 min Łatwy
  • Szarlotka cioci Zosi - przepis

    Szarlotka cioci Zosi - przepis

    1 godz 40 min Łatwy
  • Wykwintne ciasto wiśniowe

    Wykwintne ciasto wiśniowe

    2 godz 46 min Łatwy
  • Tarta z budyniowym kremem waniliowym i śliwkami

    Tarta z budyniowym kremem waniliowym i śliwkami

    1 godz 30 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu