Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Ciasto ze śliwkami

(1)
1 godz 32 min
Łatwy
Winiary winiary.pl
Od ponad 80 lat ułatwiamy przygotowywanie smakowitych dań w Twojej kuchni. Jesteśmy zawsze pod ręką! Nasze produkty pomagają w przygotowaniu zarówno polskich, tradycyjnych dań, jak i zaskakujących, nowoczesnych potraw inspirowanych kuchniami świata. Z nami gotujesz pysznie, sprytnie i mądrze: bez marnowania składników czy produktów. Zaproś nas do swojego rodzinnego stołu!
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
20 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1  opakowanie
500  ml
Mleko
3  szklanek
Mąka pszenna pełnoziarnista
250  g
Margaryna
0.75  szklanka
Cukier
2 
Jajko
500  g
Śliwki

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
4.15 g
Węglowodany
26.77 g
Tłuszcze
12.14 g
Wartość energetyczna
233.94 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

92 min
Krok 1
5 min
Ugotuj budyń, do gorącego dodaj łyżkę mąki i dokładnie wymieszaj.
Krok 2
2 min
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni i wysmaruj formę tłuszczem.
Krok 3
15 min
Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia, dodaj margarynę, 0,5 szklanki cukru, cukier wanilinowy i jajka. Zagnieć ciasto.
Krok 4
5 min
Śliwki umyj, przekrój na połówki, wyjmij pestki.
Krok 5
10 min
3/4 ciasta rozłóż w formie,uformuj brzegi, a całość nakłuj widelcem, dociśnij (pozostałą część ciasta odłóż do lodówki).
Krok 6
5 min
Na ciasto w formie wyłóż masę budyniową, a następnie śliwki. Posyp dwiema łyżkami cukru.
Krok 7
5 min
Zetrzyj resztę ciasta na szerokich oczkach tarki na śliwki.
Krok 8
45 min
Piecz około 45 minut.
Ciasto ze śliwkami

Krok 1 z 8

Ugotuj budyń, do gorącego dodaj łyżkę mąki i dokładnie wymieszaj.

Ciasto ze śliwkami

Krok 2 z 8

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni i wysmaruj formę tłuszczem.

Ciasto ze śliwkami

Krok 3 z 8

Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia, dodaj margarynę, 0,5 szklanki cukru, cukier wanilinowy i jajka. Zagnieć ciasto.

Ciasto ze śliwkami

Krok 4 z 8

Śliwki umyj, przekrój na połówki, wyjmij pestki.

Ciasto ze śliwkami

Krok 5 z 8

3/4 ciasta rozłóż w formie,uformuj brzegi, a całość nakłuj widelcem, dociśnij (pozostałą część ciasta odłóż do lodówki).

Ciasto ze śliwkami

Krok 6 z 8

Na ciasto w formie wyłóż masę budyniową, a następnie śliwki. Posyp dwiema łyżkami cukru.

Ciasto ze śliwkami

Krok 7 z 8

Zetrzyj resztę ciasta na szerokich oczkach tarki na śliwki.

Ciasto ze śliwkami

Krok 8 z 8

Piecz około 45 minut.

W sezonie na śliwki warto zrobić ciasto z tymi pysznymi owocami. Ciasto ze śliwkami w tej wersji zaskoczy cię nie tylko swoją kruchością, ale także kremowym dodatkiem Budyniu o smaku waniliowym WINIARY. Połączenie budyniu z kruszonką jest idealne – wypróbuj je koniecznie! Ciasto ze śliwkami podawaj z filiżanką ulubionej kawy.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Ogólna ocena

5.0 z 5
5
Wszystkich ocen: 1
Podziel się swoją opinią
Select a row to filter reviews by rating
11
11
00
00
00
00
Average: 5 (1 vote)

Anonim (niezweryfikowany) pon., 09/21/2020 - 14:32 CEST
Czy ta opinia jest przydatna?

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
4
Czy polecisz ten produkt/przepis znajomym?
Images
Dodano 0 z 6.
CAPTCHA obrazkowa
Proszę wypełnić pole captcha