Ciasto ze śliwkami
1 godz 32 min
Łatwy
1
opakowanie
1
opakowanie
Cukier wanilinowy WINIARY
1
łyżeczka
500
ml
Mleko
3
szklanek
Mąka pszenna pełnoziarnista
250
g
Margaryna
0.75
szklanka
Cukier
2
Jajko
500
g
Śliwki
.
Wartości odżywcze
Białko
4.15 g
Węglowodany
26.77 g
Tłuszcze
12.14 g
Wartość energetyczna
233.94 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
92 min
Krok 1
5 min
Ugotuj budyń, do gorącego dodaj łyżkę mąki i dokładnie wymieszaj.
Krok 2
2 min
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni i wysmaruj formę tłuszczem.
Krok 3
15 min
Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia, dodaj margarynę, 0,5 szklanki cukru, cukier wanilinowy i jajka. Zagnieć ciasto.
Krok 4
5 min
Śliwki umyj, przekrój na połówki, wyjmij pestki.
Krok 5
10 min
3/4 ciasta rozłóż w formie,uformuj brzegi, a całość nakłuj widelcem, dociśnij (pozostałą część ciasta odłóż do lodówki).
Krok 6
5 min
Na ciasto w formie wyłóż masę budyniową, a następnie śliwki. Posyp dwiema łyżkami cukru.
Krok 7
5 min
Zetrzyj resztę ciasta na szerokich oczkach tarki na śliwki.
Krok 8
45 min
Piecz około 45 minut.
W sezonie na śliwki warto zrobić ciasto z tymi pysznymi owocami. Ciasto ze śliwkami w tej wersji zaskoczy cię nie tylko swoją kruchością, ale także kremowym dodatkiem Budyniu o smaku waniliowym WINIARY. Połączenie budyniu z kruszonką jest idealne – wypróbuj je koniecznie! Ciasto ze śliwkami podawaj z filiżanką ulubionej kawy.
Komentarze 1