Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Tradycyjny, gęsty żurek z białą kiełbasą i jajkami to niewątpliwie danie smaczne i sprawdzone, jednak my proponujemy przepis na żurek z boczkiem wędzonym – nowe oblicze żurku! Chrupkie chipsy z boczku, podsmażone na rumiano na patelni, smakują świetnie z Żurkiem WINIARY. Żurek z chipsami z wędzonego boczku proponujemy podawać z natką pietruszki. Zaskocz najbliższych innowacyjnym obiadem i wypróbuj nasz pomysł na wyjątkowy żurek z boczkiem!
Połowę plastrów boczku rozłóż na blaszce na papierze do pieczenia i piecz w piekarniku nagrzanym do 160°C do momentu, aż będą chrupiące i złotobrązowe.
Pozostały boczek pokrój w kostkę, kiełbasę w półplasterki i podsmaż w garnku na rumiano na łyżce rozgrzanego oleju. Zalej wszystko 0,75 litra wody i zagotuj.
Żurek WINIARY rozprowadź w szklance wody i dodaj do garnka. Gotuj jeszcze przez 5 minut.
W tym czasie ugotuj jajka na twardo.
Zupę podawaj z chrupiącymi chipsami z boczku, ugotowanym jajkiem i natką pietruszki.