Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Żurek z chipsami z boczku wędzonego

0
46 min
Łatwy

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

200 g
Wieprzowina, peklowana, boczek, gotowana, pieczona, smażona na patelni lub pieczona, zredukowana zawartość sodu
2 
Kiełbasa wieprzowa
1 łyżka
Olej rzepakowy
4 
Jajko
1 łyżka
Pietruszka

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
42.27 g
Tłuszcze
62.21 g
Wartość energetyczna
783.97 kcal
Węglowodany
3.48 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

46 min
Step1
15 min
Połowę plastrów boczku rozłóż na blaszce na papierze do pieczenia i piecz w piekarniku nagrzanym do 160°C do momentu, aż będą chrupiące i złotobrązowe.
Step2
15 min
Pozostały boczek pokrój w kostkę, kiełbasę w półplasterki i podsmaż w garnku na rumiano na łyżce rozgrzanego oleju. Zalej wszystko 0,75 litra wody i zagotuj.
Step3
5 min
Żurek Nasza specjalność WINIARY rozprowadź w szklance wody i dodaj do garnka. Gotuj jeszcze przez 5 minut.
Step4
10 min
W tym czasie ugotuj jajka na twardo.
Step5
1 min
Zupę podawaj z chrupiącymi chipsami z boczku, ugotowanym jajkiem i natką pietruszki.
Żurek z chipsami z boczku wędzonego

Step1 z 5

Połowę plastrów boczku rozłóż na blaszce na papierze do pieczenia i piecz w piekarniku nagrzanym do 160°C do momentu, aż będą chrupiące i złotobrązowe.

Żurek z chipsami z boczku wędzonego

Step2 z 5

Pozostały boczek pokrój w kostkę, kiełbasę w półplasterki i podsmaż w garnku na rumiano na łyżce rozgrzanego oleju. Zalej wszystko 0,75 litra wody i zagotuj.

Żurek z chipsami z boczku wędzonego

Step3 z 5

Żurek Nasza specjalność WINIARY rozprowadź w szklance wody i dodaj do garnka. Gotuj jeszcze przez 5 minut.

Żurek z chipsami z boczku wędzonego

Step4 z 5

W tym czasie ugotuj jajka na twardo.

Żurek z chipsami z boczku wędzonego

Step5 z 5

Zupę podawaj z chrupiącymi chipsami z boczku, ugotowanym jajkiem i natką pietruszki.

Tradycyjny, gęsty żurek z białą kiełbasą i jajkami to niewątpliwie danie smaczne i sprawdzone, jednak my proponujemy przepis na żurek z boczkiem wędzonym – nowe oblicze żurku! Chrupkie chipsy z boczku, podsmażone na rumiano na patelni, smakują świetnie z Żurkiem Nasza specjalność WINIARY. Żurek z chipsami z wędzonego boczku proponujemy podawać z natką pietruszki. Zaskocz najbliższych innowacyjnym obiadem i wypróbuj nasz pomysł na wyjątkowy żurek z boczkiem!
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika