Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Rosół wegetariański

0
3 godz 10 min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Ania
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1  pęczek
Młode marchewki
4 
Młode pietruszki
1 
Młody seler z nacią
1 
Por
2 
Szalotki
2  ząbków
trochę
Natka pietruszki
200  g
Ulubiony makaron do rosołu
4 
Liść laurowy
5 
Ziele angielskie
3 
Goździki
0.5  łyżeczka
Kurkuma
1  łyżeczka
Suszony lubczyk
3  łyżek
Sos sojowy
1  łyżka
Oliwa
trochę
Sól i pieprz

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
11.77 g
Węglowodany
78.31 g
Tłuszcze
5.25 g
Wartość energetyczna
395.8 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

190 min
Krok 1
10 min
Marchewki, pietruszki, selera (z nacią) i pora (białą część) umyć, wyszorować i umieścić w dużym garnku.
Krok 2
10 min
Szalotki i ząbki czosnku obrać, szalotki opalić - przypalić nad ogniem kuchenki gazowej lub palnikiem. Tak przygotowane warzywa dołożyć do garnka.
Krok 3
2 min
Do warzyw dorzucić przyprawy.
Krok 4
150 min
Całość zalać wodą - tak, aby przykryła ona warzywa. Gotować na bardzo małym ogniu przez ok. 2 - 2,5 godziny.
Krok 5
10 min
W międzyczasie ugotować ulubiony makaron i posiekać natkę pietruszki.
Krok 6
5 min
Ugotowany rosół przecedzić, odciskając starannie warzywa.
Krok 7
2 min
Marchewki i pietruszki wkroić do rosołu.
Krok 8
1 min
Zupę podawać z makaronem, posypaną natką pietruszki.
Rosół wegetariański

Krok 1 z 8

Marchewki, pietruszki, selera (z nacią) i pora (białą część) umyć, wyszorować i umieścić w dużym garnku.

Rosół wegetariański

Krok 2 z 8

Szalotki i ząbki czosnku obrać, szalotki opalić - przypalić nad ogniem kuchenki gazowej lub palnikiem. Tak przygotowane warzywa dołożyć do garnka.

Rosół wegetariański

Krok 3 z 8

Do warzyw dorzucić przyprawy.

Rosół wegetariański

Krok 4 z 8

Całość zalać wodą - tak, aby przykryła ona warzywa. Gotować na bardzo małym ogniu przez ok. 2 - 2,5 godziny.

Rosół wegetariański

Krok 5 z 8

W międzyczasie ugotować ulubiony makaron i posiekać natkę pietruszki.

Rosół wegetariański

Krok 6 z 8

Ugotowany rosół przecedzić, odciskając starannie warzywa.

Rosół wegetariański

Krok 7 z 8

Marchewki i pietruszki wkroić do rosołu.

Rosół wegetariański

Krok 8 z 8

Zupę podawać z makaronem, posypaną natką pietruszki.

Rosół wegetariański? Brzmi jak oksymoron? Doświadczenie pokazało mi, że przekonać niektórych do tej wersji bywa ciężko, nie znaczy jednak, że jest to niemożliwe. Dzięki poniższemu przepisowi grono entuzjastów wegetariańskiej wersji rosołu powinno się powiększyć.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika