Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub Pomagania i niemarnowania
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Rosół wegetariański
Rosół wegetariański
Rosół wegetariański
Rosół wegetariański
Rosół wegetariański
Rosół wegetariański
Rosół wegetariański
Dodaj do CookBook

Rosół wegetariański

(0)
3 godz 10 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest Motorek70
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  pęczek
Młode marchewki
4 
Młode pietruszki
1 
Młody seler z nacią
1 
Por
2 
Szalotki
2  ząbków
Czosnek
trochę
Natka pietruszki
200  g
Ulubiony makaron do rosołu
4 
Liść laurowy
5 
Ziele angielskie
3 
Goździki
0.5  łyżeczka
Kurkuma
1  łyżeczka
Suszony lubczyk
3  łyżek
Sos sojowy
1  łyżka
Oliwa
trochę
Sól i pieprz
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
78.3 g
Wartość energetyczna
395.8 kcal
Tłuszcze
5.3 g
Białko
11.8 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Rosół wegetariański? Brzmi jak oksymoron? Doświadczenie pokazało mi, że przekonać niektórych do tej wersji bywa ciężko, nie znaczy jednak, że jest to niemożliwe. Dzięki poniższemu przepisowi grono entuzjastów wegetariańskiej wersji rosołu powinno się powiększyć.

Przygotowanie

190 min
  • Krok 1

    10 min
    Marchewki, pietruszki, selera (z nacią) i pora (białą część) umyć, wyszorować i umieścić w dużym garnku.
  • Krok 2

    10 min
    Szalotki i ząbki czosnku obrać, szalotki opalić - przypalić nad ogniem kuchenki gazowej lub palnikiem. Tak przygotowane warzywa dołożyć do garnka.
  • Krok 3

    2 min
    Do warzyw dorzucić przyprawy.
  • Krok 4

    150 min
    Całość zalać wodą - tak, aby przykryła ona warzywa. Gotować na bardzo małym ogniu przez ok. 2 - 2,5 godziny.
  • Krok 5

    10 min
    W międzyczasie ugotować ulubiony makaron i posiekać natkę pietruszki.
  • Krok 6

    5 min
    Ugotowany rosół przecedzić, odciskając starannie warzywa.
  • Krok 7

    2 min
    Marchewki i pietruszki wkroić do rosołu.
  • Krok 8

    1 min
    Zupę podawać z makaronem, posypaną natką pietruszki.
Rosół wegetariański

Krok 1 z 8

Marchewki, pietruszki, selera (z nacią) i pora (białą część) umyć, wyszorować i umieścić w dużym garnku.

Rosół wegetariański

Krok 2 z 8

Szalotki i ząbki czosnku obrać, szalotki opalić - przypalić nad ogniem kuchenki gazowej lub palnikiem. Tak przygotowane warzywa dołożyć do garnka.

Rosół wegetariański

Krok 3 z 8

Do warzyw dorzucić przyprawy.

Rosół wegetariański

Krok 4 z 8

Całość zalać wodą - tak, aby przykryła ona warzywa. Gotować na bardzo małym ogniu przez ok. 2 - 2,5 godziny.

Rosół wegetariański

Krok 5 z 8

W międzyczasie ugotować ulubiony makaron i posiekać natkę pietruszki.

Rosół wegetariański

Krok 6 z 8

Ugotowany rosół przecedzić, odciskając starannie warzywa.

Rosół wegetariański

Krok 7 z 8

Marchewki i pietruszki wkroić do rosołu.

Rosół wegetariański

Krok 8 z 8

Zupę podawać z makaronem, posypaną natką pietruszki.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez laktozy
  • Bez laktozy
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Kuchnia europejska
  • Kuchnia regionalna
  • Kuchnie świata
  • Niski poziom cukru
  • Obiad
  • Porcja Warzywa/Owoce
  • Rodzinny posiłek
  • Tradycyjne danie
  • Wegetariańskie
  • Źródło błonnika
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Rosół z gęsi - przepis na smaczny rosół z gęsiny

    Rosół z gęsi - przepis na smaczny rosół z gęsiny

    2 godz 37 min Łatwy
  • Domowy makaron do rosołu

    Domowy makaron do rosołu

    37 min Średni
  • Zupa Phở – czyli wietnamski rosół

    Zupa Phở – czyli wietnamski rosół

    4 godz 13 min Trudny
  • Rozgrzewający rosół na wołowinie z bezglutenowym makaronem

    Rozgrzewający rosół na wołowinie z bezglutenowym makaronem

    3 godz 13 min Średni

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu